H φράση «να αγαπάτε πρώτα απ΄όλους τον εαυτό σας» είναι μια προτροπή που ακούμε συχνά και μάλιστα θεωρείται η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα της ζωής από την αυτοπεποίθηση έως την έλξη άλλων προσώπων και τη δημιουργία μιας αγαπητικής σχέσης. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η αγάπη του εαυτού μας είναι μια υπέροχη σχέση που μας κάνει καλό; Η επιστήμη μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά προσφέρει τεχνικές και συμβουλές για να μας βοηθήσει στο ταξίδι της ζωής μας.

“Πάνω απ ‘όλα, να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου και αν δεν μπορείς να το κάνεις με όλη σου την καρδιά, μην το κάνεις καθόλου” – Ανωνύμου.

Χρειαζόμαστε χρόνο και υπομονή για να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας αλλά και κάποιες πρακτικές δεξιότητες. Είναι μια συνεχής μάχη που θα αντιμετωπίσετε συχνά. Μερικές φορές μπορεί να γκρινιάζετε και να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο – και το χειρότερο; Ίσως νιώσετε ότι δεν αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας.

ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

“Το καθήκον σας δεν είναι να αναζητήσετε την Αγάπη, αλλά απλώς να αναζητήσετε και να μάθετε τα εμπόδια που έχετε δημιουργήσει εναντίον της” – Ρουμί, ποιητής των Σούφι του 13ου αιώνα.

Αρχικά, πρέπει να βάζετε τις ανάγκες σας πάνω από τις ανάγκες των άλλων, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο αν πιστεύετε ότι δεν το αξίζετε. Μιλάμε για βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως το ντους και το σωστό φαγητό, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Σύμφωνα με το PsychCentral υπάρχει ένα θαυμάσιο παράδειγμα, η προσφορά ενός δώρου, μας κάνει να καταλάβουμε τη διαφορετική διαδικασία σκέψης που βιώνουμε αγαπώντας τον εαυτό μας αλλά και στην αντίθετη περίπτωση. (1)

ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ….

 • Κάνετε οτιδήποτε, ώστε να αρέσετε στους άλλους, ή να κερδίσετε την προσοχή τους
 • Κάνετε πράγματα που σας βλάπτουν
 • Λέτε «ναι» όλη την ώρα, ακόμα και όταν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε
 • Αρνείστε τις βασικές σας ανάγκες

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!!

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική, αλλιώς εύκολα οδηγούμαστε στην κατάθλιψη. Η αγάπη για τον εαυτό μας επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής, φίλους, οικογένεια, εργασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να πάθουμε κατάθλιψη για να φτάσουμε στο σημείο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε ο καθένας έχει κακές στιγμές, που οι σκέψεις μας ή οι ενέργειές μας αφήνουν πίσω τους μια μορφή κατάθλιψης.

Εάν αυτές οι ελάχιστες στιγμές γίνουν καθημερινότητα, δεν βαδίζουμε σωστά. Μόνο εσείς μπορείτε να ψάξετε μέσα στον εαυτό σας για να βρείτε την δύναμη να σταθείτε στα πόδια σας πριν να είναι πολύ αργά. Η βαθιά κατάθλιψη είναι μια πιθανή παρενέργεια όταν αρνείστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας, ενώ ο αυτοτραυματισμός και η αυτοκτονία μπορεί να είναι και αποτελέσματα αυτής της κατάστασης. (2)

ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ: 5 ΕΞΑΡΕΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ από ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

 1. Φροντιστε τον εαυτο σας

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι σημαντική και καλύπτει πολλές περιοχές της ζωής που μπορεί να παραβλέπουμε για πολλούς λόγους. Η ρίζα της αιτίας παραμένει η ίδια – πιστεύετε ότι δεν αξίζει τον κόπο. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να αρνηθείτε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως το ντους, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Η φροντίδα του εαυτού μπορεί να σημαίνει μια προσωπική καταβύθιση, να μάθεις να γελάς και πάλι.

Άλλες φορές, μπορεί να βρίσκεστε σε μια κατάσταση που σας αναγκάζει να βάζετε τις ανάγκες ενός άλλου πάνω από τη δική σας. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται αρχικά, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Σε κάθε περίπτωση, κάντε ένα βήμα πίσω και αναλύστε την κατάσταση πριν απαντήσετε.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Καλός ύπνος
 • Καλή διατροφή που ταιριάζει με τα ιδανικά και τον τρόπο ζωής σας
 • Άσκηση και κίνηση για απελευθέρωση ενδορφινών και μείωση της πίεσης
 • Διαλογισμός
 • Καλή και σωστή υγιεινή
 • Πείτε «όχι» εάν η απαίτηση του άλλου υπονομεύει την αγάπη του εαυτού μας
 • Κάνετε κάθε μέρα κάτι μικρό μόνο για σας, όπως ανάγνωση ενός βιβλίου ή κάποιο αγαπημένο χόμπι.

“Η πιο ισχυρή σχέση που θα έχετε ποτέ είναι η σχέση με τον εαυτό σας” – Steve Maraboli, «Η ζωή, η αλήθεια και η ελεύθερη ύπαρξη».

 1. Γράψτε ένα γράμμα στον εαυτό σας

Ο Kristin Neff, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας του Self-Compassion θεωρεί ότι η άσκηση αυτοσυγκέντρωσης είναι βασικό στοιχείο για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Γράψτε την επιστολή σαν να απευθύνεστε σε κάποιον άλλο. Αυτό δεν είναι ένα γράμμα από τον εσωτερικό σας εαυτό στον εσωτερικό εαυτό με σκοπό να τον συντρίψετε. Προσποιηθείτε ότι δεν βλέπετε τον εαυτό σας, αλλά κοιτάζετε κάποιον άλλο μέσα από τα μάτια ενός άλλου.

Τι θα λέγατε σε αυτό το πρόσωπο αν ήταν μπροστά σας; Γράψτε το, σφραγίστε το και βάλτε το σε ασφαλές μέρος. Ανοίξτε και διαβάστε το ως υπενθύμιση της αυτοεκτίμησης και γιατί πρέπει να δείξετε στον εαυτό σας αγάπη και συμπόνια.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ….

 • Της εσωτερικής δύναμης
 • Της ηγετικής δεξιότητας
 • Διαχείρισης του άγχους
 • Της συναισθηματικής σταθερότητας
 1. Κάντε ένα τετ-α-τετ με τον εαυτό σας

Η προσωπική ομιλία είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένα υποστηρικτικό εργαλείο που επιβεβαιώνει την αξία σας. (3, 4, 5)

Αυτό μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο ή ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε, στη δουλειά σας, σε ένα κοινωνικό γεγονός, στο σχολείο. Ίσως σε κάποιους φαίνεται ανόητο, ωστόσο αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στον εαυτό σας, να επαναβεβαιώσετε κάθε θετική πτυχή μέσα σας και έξω σας. Σε κάθε περίπτωση αρνηθείτε να κάνετε εσωτερική κριτική.

Οι μέθοδοι «αυτο-ομιλίας» χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν και ίσως χρειάζονται φροντίδα και καθοδήγηση ενός επαγγελματία. Ο γιατρός ή ο θεραπευτής σάς βοηθά να επισημάνετε τις αρνητικές σκέψεις και τα λόγια σας, και στη συνέχεια σας διδάσκουν πώς να κάνετε τα λόγια σας θετική επαναβεβαίωση.

Μια συμβουλή που οι ερευνητές θεωρούν χρήσιμη είναι να αναφέρεστε στον εαυτό σας στο τρίτο πρόσωπο ή με το όνομά σας. Μπορείτε επίσης να δώσετε στον εσωτερικό κριτή ένα αρνητικό ή κακό όνομα. Για πολλούς λειτουργεί να του δώσετε το όνομα ενός δαίμονα. Επίσης έχει σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιείτε και ο τρόπος που τη χειρίζεστε.

 1. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ κάθε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Δεν έχει σημασία αν είναι δικές σας απόψεις ή οφείλονται στη γνώμη κάποιου άλλου. Αρνητικές σκέψεις που δεν προσφέρουν εποικοδομητική κριτική δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σας. Διαδώστε τη δική σας αυτοκριτική και τις απόψεις των άλλων γρήγορα με αυτό το κόλπο.

Καταγράψτε κάθε αρνητική σκέψη, λέξη και συναίσθημα. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία εγγραφής στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας. Διαβάστε ή ακούστε τα ίδια σας τα λόγια, τις ίδιες τις αρνητικές σας σκέψεις.

Αναρωτηθείτε εάν θα μιλούσατε έτσι σε κάποιο άλλο άτομο. Όχι; Γιατί τότε μιλάτε έτσι στον εαυτό σας;

Κάντε ένα βήμα παραπέρα, εάν λέγατε αυτά τα λόγια σε έναν φίλο, πώς θα ένιωθε; Πώς θα αντιδρούσε; Πιθανότατα θα αντιδρούσε άσχημα και δικαίως.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ

Αρνητικό: «Είναι καλύτερος από εμένα, δεν μου αξίζει».

Θετικό: «Πρέπει να είμαι καλός μόνο για τον εαυτό μου».

Αρνητικό: «Είναι πάρα πολύ δουλειά. Ποτέ δεν θα τελειώσω μέχρι την προθεσμία και κανείς δεν ενδιαφέρεται να με βοηθήσει».

Θετικό:, «Έχω αυτή την υποχρέωση. Θα κάνω ένα βήμα κάθε φορά. Θα ρωτήσω τους γύρω μου μήπως κάποιος με βοηθήσει».

 1. ΔΩΣΤΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ

«Όλοι μας αξίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να είμαστε τρυφεροί μαζί του»- Βούδας.

Η Dr. Helen Weng από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin ανέπτυξε μια τεχνική διαλογισμού και συμπόνιας. Είναι μια ευέλικτη και ισχυρή τεχνική όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αγαπήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό για να αντιμετωπίσετε προηγούμενα θέματα που εξακολουθούν να διαταράσσουν τις σκέψεις σας και την καθημερινότητά σας. Είναι επίσης χρήσιμο για καινούργιες περιπτώσεις, θετικές σκέψεις που είναι επιφανειακές για οποιοδήποτε λόγο, και για όλα εκείνα που αναφέρουν οι άλλοι για εσάς.

Ο διαλογισμός γενικά μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της θετικότητας, διότι μας διδάσκει να ζούμε το τώρα. Μπορείτε να συνεχίσετε την πρακτική σας ενσωματώνοντας τεχνικές αναπνοής και γιόγκα (κίνηση) στη ρουτίνα σας για μια συνολική σύνδεση μυαλού-σώματος που συντρίβει κάθε αρνητική σκέψη.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ…

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ποτέ δεν είναι αργά για να αγαπήσετε τον εαυτό σας, για να μάθετε να το κάνετε.

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Συμβουλευθείτε έναν γιατρό, έναν στενό φίλο ή συμμετέχετε σε ομαδικές θεραπείες για υποστήριξη. Αξίζει να το κάνετε, οπότε μην επιτρέπετε στον αρνητικό εαυτό σας να σας σταματήσει.

Το ταξίδι σας είναι ένα καινούργιο ταξίδι κάθε μέρα. Διώξτε τον εσωτερικό σας κυνισμό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αφαιρέστε τη δύναμη του εσωτερικού σας επικριτή. Εκπαιδευτείτε στις τεχνικές των ειδικών και μάθετε να ελέγχετε τις καταστάσεις.

Το αξίζετε!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

 

Facebook Comments
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook