Οι περισσότεροι άνθρωποι σιχαίνονται τα “ψωμάκια” στη μέση παρά το χαριτωμένο τους όνομα, καθώς δημιουργούν ένα αντιαισθητικό εξόγκωμα όταν φοράμε τζιν ή στενά ρούχα και δημιουργούν δυσφορία. Παρόλο που η κοινωνία μας δεν τα προσέχει πλέον αυτά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν άγχος για το «τι θα πουν οι άλλοι» για την εμφάνισή τους. Οπότε, τα “ψωμάκια”, ή το υπερβολικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενοχές.

Φυσικά, η εμφάνιση δεν έχει καθόλου σημασία σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει μέσα στην καρδιά σας. Όμως, η αποθήκευση επιπλέον λίπους γύρω από τους γοφούς και το στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία σας. Επομένως, είναι προς το συμφέρον σας να χάσετε βάρος εάν είναι απαραίτητο για το καλό της υγείας. Ας δούμε μερικές κοινές αιτίες που τα προκαλούν και πώς να τα εξαλείψουμε!

6 Αιτίες που προκαλούν “ψωμάκια” (και πώς να απαλλαγείτε)!

  1. Κατανάλωση πολλών θερμίδων.

Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από τις θερμίδες που καίμε, αναπόφευκτα θα πάρουμε βάρος και θα συσσωρεύσουμε λίπος. Ίσως αρχικά δεν φαίνεται, αλλά οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης κάποια στιγμή θα γίνουν ορατές. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κόψουμε τη συνήθεια να τσιμπολογάμε χωρίς δεύτερη σκέψη, ή να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Ωστόσο, για να εξαλείψουμε τα “ψωμάκια”, πρέπει να μετρήσουμε τις θερμίδες μας και να κάνουμε ισορροπημένη διατροφή.

Οι θερμιδομετρητές μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε τι καταναλώνουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας, ενώ παράλληλα μας δείχνουν πόσο εύκολα ξεφεύγει κανείς και πόσο εύκολη είναι η υπερκατανάλωση τροφής στον σύγχρονο κόσμο. Όπου κι αν κοιτάξουμε, η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να μας παρασύρει με διαφημίσεις που καλύπτουν τα πρωτόγονα ένστικτά μας! Συνήθως λαχταράμε χορταστικές τροφές με πολλές θερμίδες, για να ανεφοδιάζουμε το σώμα μας μετά από πνευματική ή σωματική άσκηση.

Ωστόσο, αν θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα, ας φροντίσουμε να παρακολουθούμε τις μερίδες μας και να τρώμε πιο συχνά σπιτικό φαγητό. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά η σκληρή δουλειά θα αποδώσει μόλις αρχίσουν και ξεφουσκώνουν τα “ψωμάκια”.

  1. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Το χρόνιο στρες κάνει το σώμα και το μυαλό να εργάζονται πιο σκληρά, αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε ενέργεια. Ενώ το βραχυπρόθεσμο στρες συχνά καταστέλλει την όρεξη, το επίμονο στρες μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ίσως το έχετε παρατηρήσει μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στο σχολείο, καθώς πολλοί από εμάς αναζητούμε να φάμε κάτι εύκολο και γρήγορο – δεν είμαστε μόνοι, είναι μια κοινή συνήθεια!

Σύμφωνα με μελέτες, το χρόνιο στρες κάνει τους ανθρώπους να επιλέγουν τροφές που ανακουφίζουν και δεν είναι υγιεινές, καθώς η κατανάλωση ζαχαρούχων και λιπαρών τροφών απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Δυστυχώς, οι ίδιες τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η ανταπόκριση στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης με την υπερκατανάλωση τροφής δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και τα λιποκύτταρα συσσωρεύονται στην περιοχή της κοιλιάς. Η κορτιζόλη αυξάνει επίσης την ορμόνη γκρελίνη, η οποία διεγείρει τα σήματα της όρεξης.

Φροντίστε να γυμνάζεστε για να διαχειρίζεστε το στρες, ή να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα ή ένα ζεστό μπάνιο. Προσέξτε τα συναισθήματά σας, φροντίστε να αποκτήσετε υγιές βάρος και να εξαλείψετε τα “ψωμάκια”.

  1. Ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλεί “ψωμάκια”.

Σίγουρα δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης προκαλούν συσσώρευση λίπους. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μεταξύ οδήγησης, εργασίας και καναπέ. Φαίνεται πως ο σύγχρονος και άνετος τρόπος ζωής μας έχει προσφέρει πολλές απολαύσεις, οι οποίες όμως έχουν αποβεί σε βάρος της συνολικής μας υγείας.

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το περιττό λίπος πρέπει να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος. Η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας θερμίδων (ενέργειας) χωρίς να γίνει η απαραίτητη καύση οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση βάρους. Οπότε, φροντίστε να γυμνάζεστε μερικές ημέρες την εβδομάδα για να διατηρήσετε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση. Η ενασχόληση με προπόνηση με βάρη και αερόμπικ είναι μια πολύ καλή ιδέα.

  1. Κακή ποιότητα ύπνου.

Γνωρίζατε ότι η κακή ποιότητα ύπνου, ή ο ανεπαρκής ύπνος θεωρείται επιδημία που βλάπτει τη δημόσια υγεία; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες από ό,τι πριν από δεκαετίες. Το χρόνιο άγχος, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, τα τεχνητά φώτα και οι αναρίθμητες υποχρεώσεις και περισπασμοί δημιουργούν συνταγή καταστροφής. Με απλά λόγια, δεν δίνουμε πλέον προτεραιότητα στον ύπνο ως κρίσιμη πτυχή της υγείας μας.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να κοιμούνται όσο το δυνατόν λιγότερο για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, τα κέρδη που προκύπτουν από την έλλειψη ύπνου δεν βοηθούν όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί ορμονικές ανισορροπίες και σας κάνει να επιθυμείτε πιο λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα. Με τη σειρά του, το σώμα αποθηκεύει τις υπερβολικές θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν “ψωμάκια”.

Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα για να αποφύγετε τις λιγούρες και τις ορμονικές διαταραχές.

  1. Υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

Μια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει “ψωμάκια” επειδή επηρεάζει τη μεταβολική λειτουργία. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν θυρεοειδή που υπολειτουργεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιπλέον καύση θερμίδων. Φροντίστε να διαχειριστείτε τυχόν παθήσεις του θυρεοειδούς και να υιοθετήσετε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας φυσικά κάνοντας τακτική άσκηση και τροφοδοτώντας το σώμα σας με υγιεινές τροφές.

  1. Κατανάλωση τροφών με πολλή ζάχαρη και με πολλές θερμίδες.

Η συχνή κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες εμποδίζει την απώλεια βάρους αλλά και την τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Ακόμα κι αν ασκείστε συχνά και είστε σε καλή φυσική κατάσταση, η κατανάλωση τροφών πτωχών σε θρεπτικά συστατικά θα υπονομεύσει τις προσπάθειές σας. Αποκτήστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά και αποφύγετε επεξεργασμένα και συσκευασμένα είδη. Θα νιώσετε πιο ενεργητικοί και θα κρατήσετε μακριά τα “ψωμάκια”!

Ανακεφαλαιώνοντας…

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι λίγο επιπλέον λίπος γύρω από τους γοφούς δεν κάνει και τόσο κακό. Εξάλλου, χρειαζόμαστε λίγο σωματικό λίπος για να επιβιώσουμε, ειδικά τον χειμώνα. Ωστόσο, η αποθήκευση υπερβολικού λίπους γύρω από τη μέση και τους γοφούς μπορεί να σηματοδοτήσει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τα “ψωμάκια” και να νιώσετε πιο ζωντανοί, φροντίστε να αλλάξετε τρόπο ζωής. Η καταμέτρηση θερμίδων, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η διαχείριση του άγχους και ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι τρόποι πολύ αποτελεσματικοί για μια καλή φυσική κατάσταση χωρίς τα αντιαισθητικά…”ψωμάκια”!

Γυμναστική για Γυναίκες – Δείτε 5 Βασικές Ασκήσεις Μυϊκής Ενδυνάμωσης!

Κείμενο – Επιμέλεια, Λ.Τ.