Ο διάσημος Albert Einstein είπε κάποτε: “Κοίτα βαθιά μέσα στη φύση, και τότε θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα.”

Στον κόσμο του σήμερα, που τρέχει ιλιγγιωδώς να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, τον κόσμο της οθόνης και των πανίσχυρων τάμπλετ, συχνά χάνουμε τη σημασία της επιστροφής στη φύση και τα πολλά οφέλη της. Λίγα λεπτά στη φύση, είτε ως πεζοπορία, είτε απολαμβάνοντας τη φιλοξενία ενός ξέφωτου στο δάσος, μπορεί να είναι επωφελής. Ωστόσο, τα πιο ισχυρά οφέλη τα αποκομίζει κανείς περνώντας αρκετό χρόνο μέσα στην ομορφιά της φύσης, και το κάμπινγκ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για  αυτό!

Κάμπινγκ … κάνει καλό στην υγεία;

Το κάμπινγκ μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τρόπους βελτίωσης της υγείας σας, αλλά ίσως ήρθε η στιγμή!

Τα οφέλη του Κάμπινγκ

Εκτός από εξαιρετικά ευχάριστη και οικονομική οικογενειακή δραστηριότητα, το κάμπινγκ προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο επανασύνδεσης με τη φύση. Παραδόξως, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα οφέλη από αυτή την απλή και διασκεδαστική δραστηριότητα:

 1. Φωτοθεραπεία για τον κιρκαδικό ρυθμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο το κάμπινγκ επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν κάμπινγκ για μια εβδομάδα παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στο μηχανισμό του ύπνου και την κιρκαδική βιολογία.

Στην πραγματικότητα, ο ερευνητής ύπνου Dr. Michael Breus εξηγεί ότι το κάμπινγκ για μία εβδομάδα (μακριά από το τεχνητό φως) επαναρυθμίζει το κιρκαδικό ρολόι. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι:

 • Τα επίπεδα μελατονίνης (των συμμετεχόντων) αυξήθηκαν δύο ώρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια του camping σε σχέση με τον συνήθη ύπνο μέσα σε τεχνητό φως.
 • Το χρονοδιάγραμμα ύπνου των συμμετεχόντων μπήκε σε κανονικό πλαίσιο κατά την εβδομάδα του κάμπινγκ. Στην πραγματικότητα, τα πουλιά και οι κουκουβάγιες της νύχτας προσαρμόζονται στο ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιακές παθήσεις, κακοήθειες κ.λπ.) συνδέονται συχνά με κακή ποιότητα ή έλλειψη ύπνου. Μια απλή δραστηριότητα όπως το κάμπινγκ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να εξομαλύνει τα μοτίβα ύπνου και βελτιώνει την υγεία.

 1. Ανακούφιση από το άγχος με «λουτρό δάσους».

Οι Ιάπωνες έχουν μια εθνική πρακτική που ονομάζεται «λουτρό δάσους» ή shinrin-yoku, η οποία αποτελεί μια εθνική πρακτική δημόσιας υγείας από τη δεκαετία του 1980. Οι Ιάπωνες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να μελετήσουν τις συνέπειες αυτής της δραστηριότητας με εκπληκτικά ευρήματα:

 • Ένα σαββατοκύριακο στο δάσος αύξησε με φυσικό τρόπο την παρουσία κυττάρων δολοφόνων (NK) στο σώμα. Η αύξηση αυτή διήρκεσε έως και ένα μήνα μετά από παραμονή ενός Σαββατοκύριακου στη φύση.
 • Ο αέρας του δάσους περιέχει phytoncide, μια από τις ΠΟΕ (πτητικές οργανικές ενώσεις), δηλαδή αλληλοχημικές, αντιμικροβιακές φυσικές ενώσεις από φυτά και δέντρα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η εισπνοή αυτών των ΠΟΕ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Σύμφωνα με άλλες μελέτες η μειωμένη κορτιζόλη, η υπέρταση, η ταχυπαλμία και άλλα προβλήματα υγείας βελτιώθηκαν μόλις με 30 λεπτά παραμονή σε φυσικό περιβάλλον καθημερινά. Στην πραγματικότητα, συγκρίνοντας τις μετρήσεις μεταξύ εκείνων που παρέμεναν στην πόλη και εκείνων που περνούσαν χρόνο στη φύση, οι μελέτες έδειξαν ότι: “Το περιβάλλον του δάσους προάγει χαμηλότερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης, χαμηλότερο ποσοστό παλμών, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη δραστηριότητα του συμπαθητικού νεύρου σε σχέση με το περιβάλλον της πόλης.”
 1. Καλύτερος ύπνος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κάμπινγκ μακριά από τεχνητό φως βελτιώνει τον κιρκαδικό ρυθμό. Επομένως, βελτιώνει και τον ύπνο.

Μπορεί ο ύπνος σε ένα λεπτό υπνόσακο πάνω στο έδαφος να μην ακούγεται ως ένας τέλειος τρόπος χαλάρωσης, αλλά οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι απόλαυσαν βαθύτερο και καλύτερο ύπνο στην αγκαλιά της φύσης. Ένας παράγοντας μπορεί να είναι ακριβώς ότι οι άνθρωποι δεν μένουν άγρυπνοι μέχρι αργά βλέποντας τηλεόραση ενώ κάνουν κάμπινγκ. Αυτό από μόνο του βελτιώνει την ποιότητα ύπνου και αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης.

Μπορεί να μην είστε πολύ άνετα κατά τη διάρκεια της κάμπινγκ, αλλά μάλλον θα κοιμάστε καλύτερα.

 1. Αφήστε την καθημερινότητα και απολαύστε την οικογένεια.

Μία από τις αγαπημένες στιγμές του camping είναι ακριβώς η στιγμή που αποσυνδεόμαστε από την τεχνολογία και περνάμε χρόνο με την οικογένεια. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τηλέφωνα και τάμπλετ και να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, εκείνους με τους οποίους ζούμε καθημερινά, ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην καθημερινότητά μας.

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα καλής ποιότητας σακίδιο πεζοπορίας για κάθε μας παιδί, με τα δικά τους εργαλεία και να τα κάνουμε να αγαπήσουν το κάμπινγκ.

 1. Απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα.

Ένα άλλο απτό πλεονέκτημα του κάμπινγκ είναι η αφθονία του καθαρού αέρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αέρας στους κλειστούς χώρους είναι συχνά πιο μολυσμένος από τον αέρα της υπαίθρου. Έτσι, προτείνουν να αερίζουμε το σπίτι συχνά. Η διαμονή σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε καθημερινή βάση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του καθαρού αέρα. Περιοχές με πολλά δέντρα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου στο περιβάλλον, οπότε είναι ευκολότερο να πάρουμε καθαρό αέρα και να χαλαρώσουμε.

 1. Άσκηση στη φύση.

Μία από τις καλύτερες στιγμές του κάμπινγκ; Η φυσιολογική ραστώνη. Χωρίς τηλεοράσεις, βιντεοπαιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή μας, έχουμε την τάση να θέλουμε να περπατήσουμε και να εξερευνήσουμε το περιβάλλον. Αυτό οδηγεί σε φυσική άσκηση σε περιβάλλον με υψηλές μετρήσεις οξυγόνου και φυσικού φωτός που κάνουν την κίνηση ακόμα πιο ευεργετική!

Συμβουλές για Κάμπινγκ

Είστε έτοιμοι να περάσετε λίγο χρόνο σε μια υπέροχη εξοχή; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να απολαύσετε τα μέγιστα οφέλη:

 1. Μακριά από τεχνητό φως: Οι μελέτες σημείωσαν ότι το μεγαλύτερο όφελος του κάμπινγκ έρχεται όταν μένουμε μακριά από κάθε τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένων των φακών. Στραφείτε σε φυσικές πηγές φωτός όπως φωτιές σε βράχους, κεριά και φυσικά φανάρια για να αποφύγετε τους λαμπερούς φακούς LED.
 2. Μαγειρέψτε με φυσικούς τρόπους: Μην χρησιμοποιείτε το κάμπινγκ ως δικαιολογία για να φάτε marshmallows (εκτός αν τα παρασκευάσετε με φυσικό τρόπο) και άλλα πρόχειρα φαγητά. Η φωτιά είναι εξαιρετική για το φυσικό μαγείρεμα τροφίμων όπως το κρέας, τα λαχανικά ακόμη και τα φρούτα. (Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα ψημένα μήλα).
 3. Μακρόχρονη διαμονή: Σύμφωνα με μελέτες τα οφέλη αυξάνονται από τη διάρκεια του κάμπινγκ. Σχεδιάστε ένα οικογενειακό ταξίδι μίας εβδομάδας και απολαύστε όλα τα οφέλη!
 4. Προμηθευτείτε τα σωστά εργαλεία: Φανταστείτε να κάνετε κάμπινγκ σε μια σκηνή που βάζει νερά σε περίπτωση καταιγίδας. Επενδύστε σε καλά εργαλεία κάμπινγκ, τα οποία θα σας χαρίσουν πολλές στιγμές χαλάρωσης για χρόνια.

Τρόποι να επωφεληθούμε από (ορισμένα) οφέλη του κάμπινγκ όταν είμαστε σπίτι

Παρ ‘όλα τα οφέλη, υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που αρνούνται κατηγορηματικά το κάμπινγκ και δεν χαίρονται και πολύ με την ιδέα να βρίσκονται κοντά στη φύση! Εάν μια ομάδα άγριων αλόγων δεν μπορεί να σας τραβήξει μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού σας, υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορείτε να ασκήσετε για να απολαύσετε κάποια από τα οφέλη ενώ είστε στο σπίτι.

 • Μειώστε το τεχνητό φως: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της υπαίθρου είναι η έλλειψη τεχνητού φωτισμού. Ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε στο δάσος, μπορείτε να μειώσετε το μπλε φως στο σπίτι σας για να βελτιώσετε την υγεία σας. Υπάρχουν λαμπτήρες με πορτοκαλί φασματικό φως για τη νύχτα, ενώ μπορείτε επίσης να φοράτε πορτοκαλί γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως όταν πέσει το σκοτάδι για να μειώσετε την έκθεση σε μπλε φως.
 • Καθαρισμός του αέρα: Ένα άλλο πλεονέκτημα του κάμπινγκ είναι η αφθονία του καθαρού αέρα. Διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό αερίζοντας, ή με τη χρήση ιονιστών και συμβουλευθείτε ειδικούς για τον τρόπο που καθαρίζουμε τον αέρα.
 • Κοιμηθείτε αρκετά: Πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στο κάμπινγκ προέρχονται από τον καλό και ποιοτικό ύπνο! Αυτή είναι μια συμβουλή υγείας για την οποία όλοι οι ειδικοί συμφωνούν και δεν είναι δύσκολη στην εφαρμογή της. Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα και αφιερώστε χρόνο σε αυτή την ευεργετική απόλαυση.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook