Σύμφωνα με έρευνες, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη είναι πηγή τροφής για ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη συνδέεται με τον διαβήτη – και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Άρα, πρώτη σας προτεραιότητα αυτή τη χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά την υγείας σας, θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή σας, μαζί με όλα τα χημικά τεχνητά γλυκαντικά. Σε έναν χρόνο θα δείτε ότι η διακοπή της ζάχαρης  ήταν το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για την υγεία σας μέσα στο 2019.

Όταν ακούμε τη λέξη «εθισμός», το μυαλό μας πάει στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ωστόσο, περισσότεροι, πλέον, είναι οι γιατροί που αναφέρουν ότι η εξάρτηση από τη ζάχαρη δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, τονίζοντας ότι η ζάχαρη είναι μια τροφή επικίνδυνη, που μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία μας. Ένας από τους εν λόγω γιατρούς είναι ο ειδικός διαβητολόγος Dr. Vincent Pedre, Διευθυντής της Pedre Integrative Health και Πρόεδρος του Dr. Pedre Wellness, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Η ζάχαρη είναι η πηγή όλων των χρόνιων ασθενειών», είπε, «γνωρίζουμε ότι οι νεοπλασίες, οι καρκινικοί όγκοι,  τρέφονται με τη ζάχαρη».

Διαβάστε επίσης: Πώς θεράπευσα το αυτοάνοσο νόσημά μου αποφεύγοντας εντελώς τη ζάχαρη

Καταπολεμώντας τον καρκίνο: Πώς η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να σώσει ζωές.

Ένας εχθρός που καραδοκεί: Κετογόνος διατροφή – το κλειδί για την αποκατάσταση της υγείας μας.

Ο Dr. Pedre αναφέρει ότι η ζάχαρη αφορά και όλες τις γλυκαντικές ουσίες, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και φυσικά η αγαύη. Επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες ανήκουν στα σάκχαρα.

Ενδεχομένως να σκεφτόμαστε το εξής: «Λοιπόν, δεν τρώω επιδόρπιο, άρα δεν τρώω ζάχαρη», ωστόσο, καταναλώνουμε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά. Ο οργανισμός μας διαλύει τους υδατάνθρακες και τους μετατρέπει σε σάκχαρα.

Μήπως είμαστε εθισμένοι και δεν το ξέρουμε;

Υπολογίζεται ότι μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών είναι εθισμένοι στη ζάχαρη και δεν το γνωρίζουν, σε αντίθεση με τις βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες προσθέτουν ζάχαρη σχεδόν σε όλες τις τροφές, ακόμη και σε τροφές που ενδεχομένως δεν ανήκουν στα γλυκά, όπως κρακεράκια, ψωμί, γιαούρτι, σάλτσα ζυμαρικών κ.α. Αυτό κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα ξανά και ξανά, προκαλώντας εθισμό.

Υπάρχουν σχεδόν 60 διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη και καλύτερα να εξετάζετε πάντα τα συστατικά που εμπεριέχονται στο προϊόν που προμηθεύεστε. Η κόκκινη γραμμή αφορά κάθε συστατικό σε μορφή σιροπιού και λέξεις που τελειώνουν σε –ίνη. Επίσης, αφορούν συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, χυμό φρούτων, μελάσα, μαλτοδεξτρίνη, χυμό ζαχαροκάλαμου, καραμέλα και μέλι.

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουμε 100 φορές περισσότερη ζάχαρη από ό, τι οι προηγούμενες γενιές, ή οι γενιές πριν το 1800. Ο Dr. Pedre ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης είναι η ρίζα των προβλημάτων υγείας και ότι, εάν σταματήσουμε τη ζάχαρη, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Μήπως Καταναλώνετε Πολλή Ζάχαρη; 6 Σημάδια που μας δίνει το Σώμα μας

«Το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος», αναφέρει ο γιατρός, «αλλά και η ρινική συμφόρηση, η ομίχλη του εγκεφάλου, τα προβλήματα της μνήμης, η κόπωση, η αίσθηση του πόνου, ο πόνος στις αρθρώσεις – όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην κατανάλωση ζάχαρης σε κάθε μορφή της».

Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η ζάχαρη είναι ακόμη πιο εθιστική και από ορισμένα ναρκωτικά.

«Η ζάχαρη επηρεάζει τα ίδια μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζει και η κοκαΐνη», αναφέρει ο Dr. Pedre, «οπότε, αναφέρω στους ασθενείς μου ότι η ζάχαρη είναι σαν να τροφοδοτούν με κοκαΐνη τον εγκέφαλό μας, δηλαδή  επιδρά στις οδούς της ντοπαμίνης. Αισθάνομαι τέλεια, όλα είναι υπέροχα».

Ο ερευνητής αναφέρει ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στη ζάχαρη δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με τη γεύση. «Έτσι είναι σχεδιασμένο το νευρικό κύκλωμα του εγκεφάλου, χρειάζεται ενεργοποίηση, οπότε αναζητά όλο και περισσότερη ενεργοποίηση, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με μικρές ποσότητες».

Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας;

Ο Dr. Pedre επισημαίνει ότι οι αλκοολικοί δεν πρέπει να πίνουν ούτε ένα ποτό και οι τοξικομανείς πρέπει να αποφεύγουν κάθε μορφή τοξικής ουσίας. Ως εκ τούτου, και κατ ‘επέκταση, εκείνοι που είναι εξαρτημένοι από τη ζάχαρη θα πρέπει να απέχουν εντελώς. Ωστόσο, η περίοδος αποθεραπείας και απεξάρτησης από τα γλυκά διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο χρόνος απεξάρτησης δεν είναι πάντα ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να περιμένει ίσως αρκετά, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί η απεξάρτηση να είναι προσωρινή.

«Η έντονη επιθυμία διαρκεί περίπου από 10 έως 20 λεπτά, οπότε αν δεν εκπληρώσετε την επιθυμία αρχικά, ίσως εκείνη εξασθενίσει, επειδή το σώμα σας θα συνειδητοποιήσει ότι δεν την χρειάζεται πραγματικά για να επιβιώσει.»

Ο Dr. Pedre μας δίνει ένα δίχτυ ασφαλείας: τα φρούτα! Φρούτα όπως είναι στη φυσική τους μορφή, όχι χυμούς, ούτε προϊόντα φρούτων. Ο Dr. Pedre αναφέρει τελικά ότι όσοι είναι εξαρτημένοι από τη ζάχαρη πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη που βρίσκεται σε φρούτα, η οποία ωστόσο είναι κατάλληλο υποκατάστατο για τους πιο επιβλαβείς τύπους ζάχαρης.

«Το σοκολατένιο μπισκότο ενεργοποιεί πολύ πιο γρήγορα τον εγκέφαλο, οπότε έχουμε άμεση ικανοποίηση», αναφέρει. Και συνεχίζει «αν καταναλώσετε ένα φρούτο, ας πούμε ένα πορτοκάλι ή μούρα, θα πρέπει να του δώσετε λίγο χρόνο για να γίνει η ενεργοποίηση του εγκεφάλου, η οποία ίσως χρειαστεί μερικά λεπτά».

Τεχνητά γλυκαντικά! Μήπως είναι χειρότερα από τη ζάχαρη;

Ο Dt. Pedre προειδοποιεί τους ασθενείς του να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τα τεχνητά γλυκαντικά. Σύμφωνα με έρευνες η τεχνητή ζάχαρη είναι, στην πραγματικότητα, χειρότερη από τη ζάχαρη που όλοι γνωρίζουμε».

Στο βιβλίο του, ο γιατρός αναφέρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, απομακρύνοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα.

«Η ζάχαρη μειώνει έναν τύπο βακτηρίων που εντοπίζεται σε υγιή άτομα κανονικού βάρους και αυξάνει έναν άλλο τύπο βακτηρίων στους παχύσαρκους», δήλωσε ο γιατρός.

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τεχνητά γλυκαντικά παίρνουν μεγαλύτερο βάρος κι αυτό είναι ένα γεγονός. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως και η ζάχαρη, προκαλούν επικίνδυνη αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Φανταστείτε ότι δεν ακούτε καλά και πρέπει να αυξήσετε την ένταση. Το σώμα σας δεν ακούει, οπότε δεν ανταποκρίνεται στο σήμα της ινσουλίνης, και ο οργανισμός σας τροφοδοτεί την ινσουλίνη», συνέχισε, «αλλά αν η ινσουλίνη είναι υψηλή σε ποσότητα, ο οργανισμός σας ενεργοποιεί γονίδια, τα οποία, «αποθηκεύουν το λίπος»

Οφέλη της διαλειμματικής διατροφής.


Ο Dr. Pedre αναφέρει ότι ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια σοβαρή κατάσταση, δεν είναι μόνιμη. Χρειάζεται μια διαλειμματική διατροφή, για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τηρήσουμε αυτή τη διατροφή. Ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι να απέχουμε από το φαγητό για 12 έως 16 ώρες κάθε βράδυ.

«Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική διατροφή είναι ότι όταν δεν καταναλώνουμε τροφές, επιτρέπουμε στα επίπεδα ινσουλίνης να πέσουν και στους υποδοχείς της ινσουλίνης να επαναρυθμιστούν, οπότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυξάνουμε την ευαισθησία στην ινσουλίνη». «Έτσι κάνουμε το σώμα μας ξανά ευαίσθητο στην ινσουλίνη».

Ίσως δεν είναι εύκολο, αλλά η ελαχιστοποίηση, ακόμη και η απομάκρυνση των γλυκών, από τη διατροφή μας βοηθά στην υγεία μας και στη διατήρηση της καλής μας κατάστασης. Οπότε, όσο μπορείτε μείνετε μακριά από τη λευκή αυτή αμαρτία…

Διαβάστε επίσης:14 Πρώιμα Σημάδια ότι Έχετε ΠΟΛΥ Ανεβασμένο Σάκχαρο (και ποιες τροφές μας βοηθούν να το μειώσουμε)!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.