Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε ή αντιμετωπίζετε αναπνευστικά προβλήματα, ένας περιστασιακός καθαρισμός των πνευμόνων είναι απαραίτητος. Οι πνεύμονές σας είναι μεγαλύτεροι από όσο νομίζουμε και είναι φτιαγμένοι από ένα σπογγώδες υλικό που τους επιτρέπει να είναι ευέλικτοι και διαπερατοί. Μπορούμε να ζήσουμε μόνο με έναν, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι ιδανικοί.

Ο κάθε πνεύμονας περιέχει σωλήνες που ονομάζονται βρογχιόλια και συνδέονται μεταξύ τους μέσω  τραχειοβρογχικών δέντρων. Στο τέλος κάθε κλάδου των δέντρων υπάρχουν μικρές σακούλες γεμάτες με αέρα που ονομάζονται κυψελίδες.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στις κυψελίδες φιλτράρουν βλαβερές ουσίες από τον αέρα, τις οποίες είτε καταστρέφουν, είτε τις οδηγούν προς αποβολή μέσω του οργανισμού.

Οι πνεύμονές σας εργάζονται σκληρά για να αντλούν συνεχώς οξυγόνο, να το φιλτράρουν και να το απελευθερώνουν στο κυκλοφορικό σύστημα κι από εκεί σε ολόκληρο το σώμα. Αναπνέουμε και εκπνέουμε μέχρι 20 φορές κάθε λεπτό χωρίς διακοπή, οπότε πρέπει να διατηρούμε τους πνεύμονες σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση  (1).

Κοινές αιτίες αναπνευστικών προβλημάτων

Οι ασθένειες των πνευμόνων περιλαμβάνουν (2):

  • Άσθμα – χρόνια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, όπου περιορίζονται οι δίοδοι και δυσχεραίνουν την αναπνοή. Το άσθμα προκαλείται επίσης από εποχιακές αλλεργίες ή άγχος. (3) Το άσθμα είναι μια χρόνια κατάσταση και σε ακραίες καταστάσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρα.
  • Βρογχίτιδα – φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων που συνδέουν τους αεραγωγούς της μύτης και του στόματος στους πνεύμονες. Η βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από αλλεργίες ή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης.
  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Κυστική ίνωση – μια γενετική ασθένεια κατά την οποία παράγεται βλέννα στους πνεύμονες (και άλλα όργανα), καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη.
  • Εμφύσημα – μια προοδευτική πνευμονική νόσος στην οποία οι κυψελίδες προσβάλλονται από χρόνια φλεγμονή, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.
  • Πλευρίτιδα – φλεγμονή (συχνά συγκεντρώνεται υγρό μεταξύ των στρωμάτων) των εσωτερικών επενδύσεων του πνεύμονα.
  • Πνευμονία – λοίμωξη του πνεύμονα που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, μύκητες, ιούς και εισπνοή χημικών.
  • Φυματίωση – η πιο κοινή βακτηριακή μολυσματική ασθένεια. Επιτίθεται στους πνεύμονες και μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά. Μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα και η διάγνωση είναι μερικές φορές δύσκολη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι παρόμοια με επίμονη γρίπη.
  • Καρκίνος

Τα συμπτώματα των αναπνευστικών προβλημάτων περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχα
  • Συριγμό
  • Βάρος στο στήθος
  • Πόνο στο στήθος
  • Τοπική ευαισθησία στο στήθος ή στην πλάτη
  • Βήχα με φλέγματα ή αίμα
  • Ευερεθιστότητα
  • Τα συμπτώματα της λοίμωξης των πνευμόνων είναι παρόμοια με άλλα είδη λοίμωξης: πυρετός, βήχας, βλέννα, πόνοι στο σώμα, ερεθισμός στο στήθος και στο λαιμό, έντονη κόπωση.

Μην παραμελείτε τους πνεύμονές σας.

Οι τοξίνες υπάρχουν παντού γύρω μας. Η σκόνη, η ρύπανση από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια, τα βακτηρίδια και οι ιοί, τα χημικά από διάφορες πηγές είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και οι κάτοικοι της υπαίθρου υποφέρουν λόγω των γεωργικών χημικών ουσιών.

Επιπλέον, πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μπορούν να επηρεάσουν την σωστή λειτουργία των πνευμόνων. (4) Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε περιβάλλον μούχλας (5), ή σε ραδόνιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη (6).

Διαβάστε επίσης: 5 Προειδοποιητικά Σημάδια για την Ασθένεια της Μούχλας!

Πώς οι τοξίνες επηρεάζουν τους πνεύμονες.

Από τον ήπιο βήχα έως τον καρκίνο, η τακτική έκθεση σε τοξίνες αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τους πνεύμονές σας.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα αποσμητικά χώρου παράγουν «σημαντικά» επίπεδα φορμαλδεΰδης, γνωστό «καρκινογόνο». Συνδέεται περισσότερο με καρκίνο της μύτης και του λαιμού και προκαλεί πονόλαιμο, βήχα και ρινορραγίες. Άλλα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν τα πετρελαϊκά προϊόντα και χημικές ουσίες όπως το ρ-διχλωροβενζόλιο, Αυτά τα συστατικά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άσθματος σε ενήλικες και παιδιά. (7)

Για να φροντίσουμε τους πνεύμονές μας με φυσικούς τρόπους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ορισμένα φυτά.

20 Τρόποι να καθαρίσουμε τους πνεύμονές μας.

Οι περισσότερες από τις παρακάτω συνταγές θεωρούνται τσάι/ρόφημα επειδή παρασκευάζονται εύκολα, ο ατμός τους είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό και απορροφώνται γρήγορα.

Όσον αφορά τα ροφήματα αποτοξίνωσης για τον πνεύμονα:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υφασμάτινο σακκουλάκι τσαγιού, ή ένα σουρωτήρι για τα φύλλα των βοτάνων
  • Χρησιμοποιήστε νερό φιλτραρισμένο μέσω αντίστροφης ώσμωσης
  • Εάν προσθέτετε μέλι, καλύτερα να είναι βιολογικό
  • Καλύψτε το τσάι ώστε οι ευεργετικές ουσίες να μην εξατμίζονται

1.Τσάι φλόμου ή βερμπάσκο

Τα φύλλα και τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, του βήχα, της βρογχίτιδας και της πνευμονικής νόσου. Τα φυτοχημικά του συστατικά λειτουργούν αποτοξινωτικά και καταπραΰνουν τους βρόχους και είναι αποτελεσματικό φυσικό αποχρεμπτικό (8).

Οδηγίες παρασκευής:

Συστατικά:

  • 2 κ.σ. φύλλα βερμπάσκο
  • 1 1/2 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
  • 1 κ.γ. δυόσμο (προαιρετικό)
  • 1-2 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Βράδτε νερό και προσθέστε τα φύλλα.
  2. Προσθέστε δυόσμο σε ξεχωριστό σουρωτήρι, εάν επιθυμείτε.
  3. Αφήστε για 15 λεπτά. Προσθέστε μέλι για γεύση, αν θέλετε.
  4. Τσάι ευκαλύπτου

Το έλαιο ευκάλυπτου περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό που ονομάζεται κινεόλη, με αντι-ιικές και αντιμυκητικές ιδιότητες.

«Ο ευκάλυπτος περιέχει επίσης ανοσοδιεγερτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αναλγητικά και σπασμολυτικά συστατικά. Η εισπνοή ατμών ή η χορήγηση από το στόμα ρίχνει τον πυρετό και βοηθά στα αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)». (9)

Φροντίστε να λαμβάνετε μικρές ποσότητες ευκαλύπτου κάθε φορά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή διάρροια σε μεγαλύτερες δόσεις.

Ένα μισό κ.γ. ανά φλιτζάνι είναι ό,τι πρέπει. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με ηπατικές ή πεπτικές διαταραχές δεν πρέπει να λαμβάνουν ευκάλυπτο. Αντιθέτως, μπορούν να εισπνεύσουν ατμό για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων.

 2.Τσάι ευκαλύπτου:

Συστατικά:

  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • Μέλι για γλυκιά γεύση

Οδηγίες:

  1. Βυθίστε τα φύλλα σε βραστό νερό και αφήστε για 10 λεπτά.
  2. Προσθέστε μέλι για γεύση (προαιρετικά).
  3. Μπορείτε να καταναλώνετε έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.

 3.Τσάι από πουλμονάρια

Η πουλμονάρια είναι μια λειχήνα που πήρε το όνομά της στον Μεσαίωνα επειδή έμοιαζε με πνεύμονα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείτο για θεραπεία πνευμονικών παθήσεων.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του άσθματος και της πνευμονικής νόσου. Βοηθά επίσης στις παθήσεις του στομάχου και του εντέρου καθώς και για προβλήματα των νεφρών και των ουροφόρων οδών. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται τοπικά για εκζέματα, εγκαύματα και αιμορροΐδες (10).

Προσθέστε 1 κ.γ. ξηρή πουλμονάρια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε για 15 λεπτά. Μπορείτε να καταναλώνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα για να μειώσετε την πνευμονική φλεγμονή και να βοηθήσετε στη θεραπεία.

4.Τσάι Ρίγανης

Η καρβακρόλη της ρίγανης είναι γνωστή για τις αποσυμφορητικές ιδιότητές. Ως αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιασικό βότανο, η ρίγανη περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες (11).

Συστατικά:

  • 4-6 κ.σ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά μέλι

Οδηγίες:

  1. Λιώστε φρέσκα φύλλα ρίγανης για να βγει το έλαιο. Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο εάν χρησιμοποιείτε ξηρή ρίγανη.
  2. Προσθέστε ρίγανη και αφήστε για τουλάχιστον 5 λεπτά.
  3. Καταναλώστε ζεστό και εισπνεύστε τον ατμό ανάμεσα στις γουλιές.

5.Φύλλα από πεντάνευρο

Το πεντάνευρο είναι φυτό με όρθιο τριχωτό βλαστό. Τα φύλλα διεγείρουν την παραγωγή βλέννας, οπότε είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο για τον ξηρό βήχα ή τον ερεθισμό του λαιμού και βοηθά στο ανοσοποιητικό. (12)

Οδηγίες:

  1. Προσθέστε 3-4 κ.σ. ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.
  2. Αφήστε για 15-20 λεπτά και καταναλώστε αμέσως.

6.Σιρόπι ινούλας

Το χρησιμοποιούσαν στην αρχαία και ανατολική ιατρική για τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Περιέχει ινουλίνη, μια αποτοξινωτική φυτοχημική ουσία που επουλώνει και καταπραΰνει, ανακουφίζοντας από συριγμό και βήχα.

Δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες.

Οδηγίες για τον βήχα:

Συστατικά:

  • 2 κ.σ. αποξηραμένη ρίζα
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Μέλι
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Βράστε νερό σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Προσθέστε το βότανο και σιγοβράστε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  3. Μόλις το υγρό μειωθεί κατά το ήμισυ, σουρώστε και καταναλώστε όλο το υγρό.
  4. Προσθέστε μέλι και λεμόνι για να δροσιστείτε.
  5. Αποθηκεύστε το σιρόπι που απομένει στο ψυγείο έως και 6 μήνες.
  6. Για παιδιά κάτω των 14 ετών, δώστε 2/3 κ.γ. κάθε δύο ώρες ή 2 κ.γ. για ηλικιωμένους.

7.Λοβέλια

Είναι ένα πολύ ισχυρό βότανο και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καπνού για διακοπή του καπνίσματος. Η λοβελίνη είναι μια ουσία στη λοβέλια που είναι ήπιο διεγερτικό όπως η νικοτίνη, αλλά δεν είναι εθιστική. Η λοβέλια είναι επίσης αντι-σπασμωδικό και αποχρεμπτικό βότανο (13) .

Η λοβέλια προκαλεί επίσης έμετο για να απομακρύνει τις τοξίνες. Εξαιτίας αυτού, είναι δυνητικά τοξικό σε μεγάλες δόσεις. Συνιστάται να λαμβάνεται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

8.Βότανο σαπαράλ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτό το βότανο δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση ή για άτομα με ηπατικές διαταραχές.

Το βότανο σαπαράλ ανακουφίζει τον ερεθισμό των πνευμόνων και μετριάζει την αντίδραση ισταμίνης, καθιστώντας το εξαιρετικά χρήσιμο για τη βρογχίτιδα και τα κρυολογήματα. Επιπλέον, περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται NDGA (nordihydroguaiaretic acid) που μειώνει την ικανότητα των ανώμαλων (καρκινικών) κυττάρων να παράγουν ενέργεια.

Λαμβάνεται ως τσάι και είναι φυσικό αποχρεμπτικό (14).

Για το τσάι, αφήστε 5 κ.σ. αποξηραμένα φύλλα και τα στελέχη του chaparral σε αναλογία ¼ βραστού νερού.

9. Ατμόλουτρο μέντας.

Η μεντόλη είναι μια αντι-σπασμωδική και αντιφλεγμονώδης ένωση. Ως εκ τούτου, χαλαρώνει την αναπνευστική οδό. Ο ατμός από μέντα καθαρίζει τη βλέννα (και τις τοξίνες που περιέχει) από τους πνεύμονες και αποτοξινώνει. Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για κρυολογήματα.

Προσθέστε βραστό νερό σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και το δοχείο του ατμού (μην βάζετε το πρόσωπό σας πολύ κοντά!). Κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε τον ατμό μέχρι να διαλυθεί.

10. Ρίζα οsha και σιρόπι από αγριομελισσόχορτο

Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόχθονες Αμερικάνους για ανακούφιση του αναπνευστικού και είναι φυσικό φάρμακο για το βήχα  (15). Οι ρίζες περιέχουν καμφορά, φυσικό αποχρεμπτικό. Η ρίζα Osha αυξάνει την κυκλοφορία στους πνεύμονες, διευκολύνοντας την αναπνοή και απομακρύνοντας τις υπόλοιπες τοξίνες από το κάπνισμα (16).

Λόγω της περιεκτικότητας σε καμφορά, η ρίζα osha δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, καθώς μπορεί να βλάψει το ήπαρ. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη ρίζα του Osha, καθώς μπορεί να τονώσει τις συστολές της μήτρας.

Από την άλλη πλευρά, το αγριομελισσόχορτο είναι ένα πικρό, αλλά αποτελεσματικό αποχρεμπτικό και ήπιο αναισθητικό που καταπραΰνει τις διογκωμένες διόδους αέρα (17).

Συνταγή σπιτικό σιρόπι:

Συστατικά:

  • 30 γρ. αγριομελισσόχορτο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 30 γρ. σκόνη φλοιού φτελιάς
  • Ο χυμός ενός λάιμ
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
  • Αρκετές κ.σ. ρίζας Osha

Οδηγίες:

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράστε το αγριομελισσόχορτο.
  2. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  3. Αφαιρέστε τα βότανα και βράστε μέχρι το τσάι να μείνει 1 φλιτζάνι.
  4. Προσθέστε μέλι και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά.
  5. Αφαιρέστε από το μάτι και προσθέστε φτελιά, λάιμ και κονιάκ.
  6. Προσθέστε ρίζα osha, αναμείξτε και εμφιαλώστε.
  7. Λάβετε 1 – 2 κ.σ. σούπας, όπως απαιτείται.

11. Κράταιγος (τρικοκκιά)

Αυτό το φυτό έχει καθιερωθεί ως βότανο για την υγεία της καρδιάς. (18)  Τα μούρα κράταιγου περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και βοηθούν τη ροή του αίματος. Αυτές οι ιδιότητες είναι επίσης σημαντικές για την πρόληψη της δημιουργίας υγρών στους πνεύμονες και για τον καθαρισμό των πνευμόνων.

Μην λάβετε κραίταγο εάν λαμβάνετε ήδη φάρμακα για την καρδιά ή αραιωτικά αίματος.

Συστατικά:

  • 30 γρ. αποξηραμένα άνθη και φύλλα κραίταγου
  • 4 φλιτζάνια βραστό νερό

Οδηγίες:

  1. Προσθέτουμε τον κράταιγο σε βραστό νερό και αφήνουμε για 4-8 ώρες.
  2. Σουρώνουμε, συμπιέζουμε και πίνουμε ζεστό ή παγωμένο.

 12. Σιρόπι θυμαριού

Θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά στην προστασία των πνευμόνων, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή σιροπιών με αποχρεμπτικές, βλεννολυτικές, αντιβηχικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Επιπλέον, το εκχύλισμα θυμαριού, που αξιολογήθηκε στην κυτταρική σειρά καρκίνου του πνεύμονα H460, κατέδειξε ότι προκαλεί κυτταροτοξικότητα και επιπλέον μειώνει τα φλεγμονώδη κυτταρικά σήματα. (19)

Συστατικά:

  • 60-120 γρ. φύλλα και άνθη από θυμάρι (το φρέσκο ​​είναι καλύτερο, αλλά και το αποξηραμένο κάνει)
  • 1/4 νερού
  • 1 φλιτζάνι μέλι

Για να φτιάξετε το σιρόπι:

  1. Βράστε το θυμάρι και το νερό σε μικρή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  2. Φροντίστε το καπάκι να είναι ανοιχτό έως ότου το υγρό μειωθεί κατά το ήμισυ και να μείνουν περίπου 2 φλιτζάνια τσάι θυμαριού.
  3. Σουρώστε, αφήστε να κρυώσει και προσθέστε το μέλι.
  4. Ανακατέψτε και φυλάξτε σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο για 3 έως 4 εβδομάδες.
  5. Για να χρησιμοποιήσετε, πάρτε 1/2 έως 1 κ.γ. κάθε δύο ώρες έως ότου υποχωρήσει το κρύο ή ο βήχας.

13.Τσάι φασκόμηλου

Αυτό το βότανο εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου και τη μετάσταση στους πνεύμονες και αλλού στο σώμα. (20) Ως εκ τούτου, τα άτομα των οποίων οι πνεύμονες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι (καπνιστές και όσοι εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες) θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το φασκόμηλο. Τα πολλά αρωματικά έλαια στο φασκόμηλο ανοίγουν τα ιγμόρεια και ανακουφίζουν από τη συμφόρηση των πνευμόνων. Είναι χαλαρωτικά για βήχα, κρυολογήματα και πονόλαιμο.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το φασκόμηλο ρυθμίζει επίσης τη χοληστερόλη.

Οδηγίες:

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλιές φρέσκο φασκόμηλο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο φασκόμηλο
  • 1 κ.γ. μέλι από το φαγόπυρο

Οδηγίες:

  1. Προσθέστε το φασκόμηλο σε ένα σουρωτήρι τσαγιού.
  2. Βράστε το νερό και προσθέστε στην τσαγιέρα.
  3. Αφήστε το φασκόμηλο για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  4. Ρίξτε το τσάι στην κούπα και προσθέστε μέλι.
  5. Καταναλώστε έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.

14. Τσάι ρίζας γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, ουσία αντιική, ενώ περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά συστατικά. Καταπραΰνει πνευμονικές φλεγμονές και τον βλεννογόνο ιστό.

Προσοχή: οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με υπέρταση ή νεφρική νόσο πρέπει να αποφεύγουν τη ρίζα γλυκόριζας. Μην πίνετε τσάι με ρίζα γλυκόριζας καθημερινά για περισσότερο από 7 ημέρες.

Πώς να παρασκευάσετε τσάι γλυκόριζας:

Συστατικά:

  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίζα γλυκόριζας
  • 120 ml νερού

Οδηγίες:

1.Βράστε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα.

  1. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  2. Αφήστε για 5 λεπτά.
  3. Απολαύστε το ζεστό και αναπνεύστε τον ατμό καθώς πίνετε.

15. Βήχιο.

Τα λουλούδια βήχιου μοιάζουν με πικραλίδες και είναι εξίσου φαρμακευτικά. Θεραπεύει βρογχίτιδα, πνευμονία, άσθμα και φυματίωση και είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των φλεγμονών. (21) Ωστόσο, είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα.

Παρασκευή βάμματος:

  1. Κόψτε τα λουλούδια και τα βότανα σε μικρά κομμάτια.
  2. Γεμίστε ένα γυάλινο βάζο με το ψιλοκομμένο βότανο.
  3. Καλύψτε πλήρως με βότκα 80-100 και βιδώστε το καπάκι.
  4. Τοποθετήστε το βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
  5. Σε έξι εβδομάδες, σουρώστε και αποθηκεύστε το υγρό.
  6. Προσθέστε σε σκούρα φιάλη με σταγονόμετρο.
  7. Λάβετε 2-4 ml την ημέρα, όπως απαιτείται.

16. Τσάι τριγωνέλλας και ταραξάκο (πικραλίδα)

Η τριγωνέλλα καταπραΰνει τον πονόλαιμο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και καταστρέφει τη βλέννα. Η πικραλίδα, από την άλλη πλευρά αποτοξινώνει τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα νεφρά.

Πώς να παρασκευάσετε τσάι από πικραλίδα και ταραξάκο:

Συστατικά:

  • 6 φύλλα φλόμου
  • 1 μέρος σπόρων τριγωνέλλας
  • 1 μέρος ρίζας πικραλίδας

Οδηγίες:

  1. Προσθέστε όλα τα βότανα σε γυάλινο βάζο με ένα καπάκι και ανακινήστε για να αναμιχθούν.
  2. Χρησιμοποιήστε τη 1 κ.σ. από τα βότανα και προσθέστε σε τσαγιέρα με 2 φλιτζάνια βραστό νερό.
  3. Αφήστε για 10 – 20 λεπτά.
  4. Σουρώστε, βάλτε μέλι και απολαύστε.

17. Τσάι από γαρύφαλλο και λεμόνι.

Το γαρίφαλο περιέχει ευγενόλη, ένα αναλγητικό που διευκολύνει στη δυσφορία, ενώ η φυτοχημική δομή του σκοτώνει καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους. (22) Το λεμόνι, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Ο συνδυασμός των δύο μειώνει τυχόν φλεγμονές του λαιμού και των πνευμόνων και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι το καλύτερο τσάι για το κρύωμα.

Οδηγίες παρασκευής:

Συστατικά:

  • 1 κ.σ. πράσινο τσάι της επιλογής σας
  • 1/2 κ.γ. καρύδια, κουρκουμά και θυμάρι
  • 2 κ.γ. μέλι
  • Χυμός μισού λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Τοποθετήστε το τσάι, τα μπαχαρικά και τα βότανα στο φίλτρο τσαγιού και προσθέστε ένα φλιτζάνι βραστό νερό.
  2. Αφήστε 3-5 λεπτά.
  3. Αφήστε για λίγο και προσθέστε μέλι και λεμόνι.

18. Τσάι από κουρκουμά και τζίντζερ

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το τζίντζερ, ξαδερφάκι του κουρκουμά, είναι εξίσου ισχυρός στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ως εκ τούτου, αυτές οι δύο ρίζες είναι απαραίτητες για κάθε αποτοξίνωση. Αυτή η συνταγή για τσάι τζίντζερ είναι ιδανική για τους καπνιστές.

Συστατικά:

  • 1 μικρό κομμάτι ρίζας τζίντζερ
  • 400 γραμμάρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 κουταλάκια κουρκουμά
  • 1 λίτρο νερό

Οδηγίες:

  1.  Βράστε νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, στη συνέχεια προσθέστε τη ρίζα τζίντζερ και το κρεμμύδι.
  2.  Μειώστε τη θερμότητα και αφήστε να σιγοβράσει.
  3.  Τρίψτε λίγο περισσότερο τζίντζερ στο μείγμα και προσθέστε κουρκουμά.
  4.  Ανακατέψτε για λίγα λεπτά.
  5.  Αφήστε για λίγο και απολαύστε ζεστό. Καταναλώστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

19. Μολόχα και στελλάρια

Η ρίζα της μολόχας είναι καταπραϋντική και γλυκιά. Ανακουφίζει από φλεγμονές, ερεθισμό και βήχα (23). Η στελλάρια καθαρίζει τους πνεύμονες από τη βλέννα, και αποσυμφορίζει τους πνεύμονες. Είναι μαλακτικό (υγραίνει το δέρμα), καθαρτικό και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά(24) .

Συνδυάστε ίσα μέρη ρίζας μολόχας, φύλλα σύμφυτου, φύλλα στελλάριας, φύλλα φλόμου και φύλλα λοβελίας. Προσθέστε 2 κ.γ. ανά φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε για 5-10 λεπτά. Οι ενήλικες μπορούν να πίνουν 1 φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα, ενώ τα παιδιά δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερο από το 1/2 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε βάμμα και να λάβετε 15-20 σταγόνες την ημέρα. Τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν 10 σταγόνες.

20. Τσάι εχινάκειας

Ορισμένοι θεωρούν την εχινάκεια ως βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτρέπει το κρύωμα ή τη γρίπη, άλλοι θεωρούν ότι δεν βοηθάει. Οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν και τις δύο τάσεις – η διαφορά φαίνεται να είναι στη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου κατά την εμφάνιση μιας ασθένειας. Η εχινάκεια ενισχύει ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα ισχυρό. (25)

Η Εχινάκεια παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς, μειώνει τη φλεγμονή και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της βρογχικής μόλυνσης, της λαρυγγίτιδας, της μόλυνσης των αυτιών και των λοιμώξεων και επιταχύνει την επούλωση  (26).

Χρησιμοποιήστε την εχινάκεια με προσοχή: Μην πάρετε εχινάκεια για περισσότερο από 10 ημέρες στη σειρά, εάν είστε έγκυος, παίρνετε ηπατικά φάρμακα ή το ανοσοποιητικό σας δεν λειτουργεί σωστά.

Πώς να ετοιμάσετε το τσάι:

Συστατικά:

  •  1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή 1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα φύλλα, ρίζες και / ή λουλούδια εχινάκεια
  •  240 γρ. νερού
  •  1-2 κουταλάκια μέλι

Οδηγίες:

1. Βράστε νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

2. Προσθέστε Εχινάκεια, καλύψτε και σιγοβράστε για 15 λεπτά.

3. Σουρώστε το τσάι σε μια κούπα, προσθέστε μέλι και απολαύστε!

Όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε τους πνεύμονές μας υγιείς. Αυτό είναι απαραίτητο λόγω της ρύπανσης και της γήρανσης. Απλώς επιλέξτε τι αναζητάτε και σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας! Η φύση πάντα προνοεί!

Διαβάστε επίσης: Μάθετε τι Συμβαίνει στους Πνεύμονές σας όταν Εισπνέετε Αιθέρια Έλαια

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.