Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας – ίσως όμως η καλύτερη επιλογή για μακροζωία και καταπολέμηση των ασθενειών να είναι μια μια αλκαλική διατροφή. Σύμφωνα μελέτες, η εξισορρόπηση του pH μας με τη βοήθεια μιας αλκαλικής διατροφής ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που οφείλονται σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις – όπως υπέρταση, διαβήτη, αρθρίτιδα, ανεπάρκεια βιταμίνης D κ.λπ. (1)

Μια διατροφή που περιλαμβάνει αλκαλικά τρόφιμα – φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένες φυτικές πρωτεΐνες δημιουργεί αλκαλικό pH, το οποίο προστατεύει την υγεία των κυττάρων και εξισορροπεί τα βασικά μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. (2) Η αλκαλική διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αναστέλλει τη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα, προστατεύει από τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και ενισχύει κι άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή;

Μια αλκαλική διατροφή βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του pH. Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH.

Οι αρχές της υπόθεσης της όξινης τέφρας συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αρχών της αλκαλικής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research, «Η υπόθεση της όξινης τέφρας υποδηλώνει ότι πρωτεϊνικά τρόφιμα και δημητριακά, με χαμηλή πρόσληψη καλίου, παράγουν όξινο φορτίο τροφής, καθαρή έκκριση οξέος (NAE), αυξημένες τιμές ασβεστίου στα ούρα και αποβολή ασβεστίου από τα οστά, γεγονός που οδηγεί σε οστεοπόρωση». () Η αλκαλική διατροφή αποσκοπεί στην αποτροπή της εμφάνισης αυτών των παραγόντων δίδοντας βάση στην ισορροπία των τιμών pH των τροφών σε μια προσπάθεια περιορισμού της πρόσληψης διαιτητικών οξέων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα ιδανικά ισορροπημένο pH διαμορφώνεται σε τιμές αίματος που κυμαίνονται  σε ένα εύρος 7,365-7,4. Το pH ενδεχομένως να κυμαίνεται μεταξύ 7,35 έως 7,45 ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη διατροφή, το τελευταίο γεύμα κ.λπ.  Αν καταναλώνουμε συχνά όξινες τροφές – γνωστές και ως τρόφιμα τέφρας – το μεταβαλλόμενο επίπεδο pH του οργανισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη «οξέωση».

Διαβάστε επίσης: Τα Σημάδια που Δείχνουν ότι το Σώμα σας είναι Όξινο και πως να το Διορθώσετε

Τι σημαίνει στην ουσία το «επίπεδο pH»;

Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen , ή αλλιώς η ενεργός οξύτητα. Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως. Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά η ιδανική τιμή τείνει να είναι περίπου 7,4, με το στομάχι να συνιστά την πιο όξινη περιοχή. Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο pΗ διαφόρων οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Το επίπεδο pH είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια φυτών και ως εκ τούτου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία των τροφίμων που καταναλώνουμε.

 

Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή.

Ας δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με την οξύτητα/αλκαλικότητα των τροφίμων καθώς και βασικά σημεία για τα πλεονεκτήματα μιας αλκαλικής διατροφής:

  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα». Μετά τη γεωργική επανάσταση και με τη μαζική εκβιομηχάνιση τα τελευταία 200 χρόνια, τα τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένο κάλιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο, και περισσότερο νάτριο.
  • Σε κανονικές συνθήκες, τα νεφρά διατηρούν τις τιμές των ηλεκτρολυτών σε ιδανικά επίπεδα. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υπερβολικά όξινες ουσίες, οι ηλεκτρολύτες καταπολεμούν αυτή την οξύτητα.
  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10: 1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1: 3.
  • Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο.
  • Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH, ενώ η σημερινή διατροφή προσφέρει χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προκαλεί προβλήματα όπως έλλειψη καλίου και μαγνησίου.
  • Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς.

Οφέλη της αλκαλικής διατροφής.

  1. Προστατεύει την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα

Σύμφωνα με έρευνες τα φρούτα και τα λαχανικά μας προστατεύουν από τη μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας που οδηγεί σε σαρκοπενία. Μια αλκαλική διατροφή συμβάλει στην εξισορρόπηση των αναλογιών των μεταλλικών στοιχείων. Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγής των αυξητικών ορμονών και της απορρόφησης βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά εκτός από την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Μια από τις αντιγηραντικές επιδράσεις της αλκαλικής διατροφής είναι η μείωση των φλεγμονών που προκαλεί άνοδο στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Έτσι βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία και ο οργανισμός προστατεύεται από χοληστερόλη, υπέρταση, δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

  1. Καταπολεμά χρόνιους πόνους και φλεγμονές.

Σύμφωνα με μελέτες η αλκαλική διατροφή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα χρόνιου πόνου. Η χρόνια οξέωση βοηθά στη διαιώνιση συμπτωμάτων όπως χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλος, μυϊκοί σπασμοί, δυσμηνόρροια, φλεγμονές και πόνος στις αρθρώσεις.

  1. Ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και εμποδίζει την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων και των σωματικών διεργασιών. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο προκαλεί καρδιακές επιπλοκές, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και άγχος. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί επίσης τη βιταμίνη D, σημαντική για τη γενική ανοσολογική και ενδοκρινική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Ρόφημα Μαγνησίου: Ποιά είναι τα Οφέλη που Προσφέρει στην Υγεία & πως να το Φτιάξετε

  1. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης του καρκίνου.

Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν στην αποβολή αποβλήτων και στη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού προκαλεί διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση) ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικός σε ένα αλκαλικό σώμα. (3) Η αλκαλικότητα βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και ο κίνδυνος για θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος – σε συνδυασμό με μια αλκαλική διατροφή θεωρείται επωφελής για ορισμένους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που απαιτούν υψηλότερο pΗ.

  1. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους.

Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών προστατεύει από την παχυσαρκία μειώνοντας τα επίπεδα λεπτίνης και τυχόν φλεγμονές που επηρεάζουν την ιδιότητα καύσης λίπους. Η αλκαλική διατροφή μας βοηθά να λαμβάνουμε τις θερμίδες που είναι ουσιαστικά απαραίτητες για τον οργανισμό.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε την αλκαλική διατροφή στη ζωή μας!

Ας δούμε κάποιες συμβουλές σχετικά με την αλκαλική διατροφή:

Καλύτερα να αγοράζουμε οργανικά αλκαλικά τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνες το είδος του εδάφους όπου καλλιεργούνται τα φυτά επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Το ιδανικό pH του εδάφους κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7. Εάν θέλετε να μάθετε το επίπεδο pH του σώματός σας πριν εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να αγοράσετε ειδικές ταινίες από το φαρμακείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καλύτερος χρόνος για να ελέγξουμε το pH είναι μία ώρα πριν το γεύμα και δύο ώρες μετά το γεύμα.

Οι καλύτερες αλκαλικές τροφές:

  • Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν περισσότερο την αλκαλικότητα. Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μανιτάρια, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, αβοκάντο, χόρτα, αγγούρι, μπρόκολο, ρίγανη, φασόλια, ελιές, λάχανο, σέλινο, κόκκινα τεύτλα, καρπούζι, σύκα και ώριμες μπανάνες.
  • Όλα τα ωμά τρόφιμα: Ιδανικά, προσπαθήστε να καταναλώσετε αρκετά ωμά λαχανικά και φρούτα που θεωρούνται ζωογόνα, ενώ προτιμήστε φρέσκους χυμούς.
  • Φυτικές πρωτεΐνες: Τα αμύγδαλα, και τα περισσότερα είδη φασολιών είναι καλές επιλογές.
  • Αλκαλικό νερό: Το αλκαλικό νερό έχει pH από 9 έως 11. Καλύτερα να πίνετε απεσταγμένο νερό. Το νερό που φιλτράρεται με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης είναι ελαφρώς όξινο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το νερό της βρύσης ή το καθαρό εμφιαλωμένο νερό
  • Χυμοί λαχανικών: Οι πράσινοι χυμοί είναι πολύ θρεπτικοί. Η χλωροφύλλη, επειδή έχει δομή παρόμοια με αυτή του αίματος, βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος.

Ποια τρόφιμα και ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγουμε:
Τα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην οξύτητα περιλαμβάνουν:
• Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
• Κατεψυγμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα.
• Μεταποιημένα δημητριακά (όπως νιφάδες καλαμποκιού)
• Αυγά
• Καφεϊνούχα ποτά και αλκοόλ
• Βρώμη και προϊόντα ολικής αλέσεως.
• Γάλα: Τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούν οξύτητα στο σώμα! Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο, απορροφά το ασβέστιο (μια πιο αλκαλική ουσία) από τα οστά για να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι να φάτε πολλά αλκαλικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά!
• Φιστίκια και καρύδια
• Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και συσκευασμένα προϊόντα σιτηρών.

Άλλες συνήθειες που πρέπει να αποφύγουμε:

  • Το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών
    • Υψηλή πρόσληψη καφεΐνης
    • Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
    • Τεχνητά γλυκαντικά
    • Χρόνιο άγχος
    • Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα λόγω της βιομηχανικής γεωργίας
    • Χαμηλά επίπεδα ινών στη διατροφή
    • Έλλειψη άσκησης
    • Υπερβολική ποσότητα ζωικού λίπους (από μη χορτοφάγους)
    • Υπερβολική πρόσληψη ορμονών από προϊόντα υγείας και ομορφιάς και πλαστικά
    • Έκθεση σε χημικά και ακτινοβολία από οικιακά καθαριστικά, οικοδομικά υλικά, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και μικροκύματα
    • Βαφές τροφίμων και συντηρητικά
    • Υπερβολική άσκηση
    • Παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα
    • Ρύπανση
    • Κακές διατροφικές συνήθειες
    • Επεξεργασμένα τρόφιμα
    • Κακή αναπνοή

 

Τι πρέπει να προσέξουμε σε μια αλκαλική διατροφή.

Ορισμένα όξινα τρόφιμα ενδεχομένως να σας εκπλήξουν, όπως τα αυγά και τα καρύδια. Αυτά μπορεί να είναι όξινα για το σώμα σας, αλλά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Προσφέρουν αρκετά άλλα οφέλη στην υγεία όπως αντιοξειδωτικά στοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σκοπός μας είναι μια ισορροπημένη διατροφή.

Τελικά, τι πρέπει να κάνουμε;

  • Μια αλκαλική διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που επιδρούν θετικά στα επίπεδα pH.
  • Τα οφέλη της αλκαλικής διατροφής περιλαμβάνουν καλύτερη υγεία της καρδιάς, δυνατά οστά, μείωση πόνων και αποκατάσταση τυχόν ανεπάρκειας λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών.
  • Τα αλκαλικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ωμές τροφές, πράσινους χυμούς, φασόλια και ξηρούς καρπούς.
  • Τα τρόφιμα που είναι όξινα, και επομένως θα πρέπει να περιορίζονται σε μια αλκαλική διατροφή, περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μεγάλη ποσότητα κρέατος, τεχνητά σάκχαρα και γάλα.

Διαβάστε επίσης:Ο Καρκίνος Προκαλείται Κυρίως από τις Όξινες Τροφές

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.