Το τέταρτο κατά σειρά αφθονίας μεταλλικό στοιχείο στο σώμα είναι το μαγνήσιο. Έχει σίγουρα σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την υποστήριξη της γενικής υγείας και της ευεξίας. Στην πραγματικότητα, κάθε κύτταρο στο σώμα μας περιέχει μαγνήσιο και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Ακόμα και πολλοί δε γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει ποτέ πόσο σημαντικό είναι αυτό το μεταλλικό στοιχείο, είναι ζωτικής σημασίας. Στην πραγματικότητα, το 80% των Αμερικανών έχουν έλλειψη μαγνησίου. Η έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Η έλλειψη μαγνησίου αυτού του στοιχείου μπορεί να συμβεί πιο εύκολα από ό, τι νομίζετε, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως:

 • Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών
 • Η μεγάλη κατανάλωση εξευγενισμένης ζάχαρης
 • Το στρες
 • Η τακτική κατανάλωση καφεϊνούχων αφεψημάτων
 • Συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (7 ή περισσότερα τη βδομάδα)

Εξασφαλίζοντας ότι σας οργανισμός λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα αυτού του μεταλλικού στοιχείου, θα έχετε πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας.

7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο μαγνήσιο

 1. Βελτιώνει τον ύπνο

Τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα μας αυξάνουν τον κίνδυνο της αϋπνίας. Μόλις ισορροπήσετε τα επίπεδα αυτού του μεταλλικού στοιχείου, θα απολαύσετε έναν ξεκούραστο, αδιάκοπτο ύπνο και θα  βελτίωσετε τη συνολική σας υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η μελατονίνη, η ορμόνη της ρύθμισης του ύπνου, διαταρράσεται όταν δεν υπάρχει αρκετό μαγνήσιο. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά επίσης στον έλεγχο των ορμονών του στρες και να φέρνει ισορροπία στο σώμα μας. Το άγχος και η ένταση είναι στην πραγματικότητα δύο από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνίες, έτσι δρα στη ρίζα του προβλήματος.

Σε μια επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες:

 • στη μία δόθηκαν συμπληρώματα μαγνησίου για περίοδο οκτώ εβδομάδων, ενώ
 • η άλλη έλαβε πλασέμπο (εικονικό φάρμακο).

Εκείνοι που έλαβαν τα συμπληρώματα μαγνησίου απόπλαυσαν μια σημαντική αύξηση του χρόνου ύπνου και τους ήταν πιο εύκολο να κοιμηθούν. Επίσης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, και υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης.

 1.   Βελτιώνει την πέψη

Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς στον πεπτικό σωλήνα. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση και στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Αν δεν έχετε αρκετό στη διατροφή σας, μπορεί να πάσχετε από δυσκοιλιότητα, καθώς βοηθά στην αποβολή των κοπράνων. Η λήψη συμπληρωμάτων ή την προσθήκη μαγνησίου στη διατροφή μας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσουν τα έντερα από τις τοξίνες και για να βελτιώσετε την πέψη.

 1.   Καταπολεμά τις ημικρανίες

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ημικρανίες, τότε γνωρίζετε πόσο επίπονες είναι. Τα καλά νέα είναι ότι λαμβάνοντας περισσότερο μαγνήσιο, είναι πιθανό να τις αποτρέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο εμπλέκεται στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και στην κυκλοφορία του αίματος. Το μαγνήσιο βοηθά στη διαχείριση του πόνου της ημικρανίας διαμέσου της απελευθέρωσης ορμονών που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον πόνο και την αγγειοσυστολή, που είναι η στένωση των αιμοφόρων αγγείων που αυξάνουν την πίεση του αίματος.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με ημικρανίες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μία δόση 200-600 mg την ημέρα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των ημικρανιών.

Διαβάστε επίσης: Άμεση Ανακούφιση στην Ημικρανία με Αλάτι Ιμαλαΐων

 1. Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια καταστροφική ασθένεια των οστών που εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή διαμόρφωση των οστών. Έχει επιρροή στις δραστηριότητες των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών που χτίζουν υγιή οστική πυκνότητα. Διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας παίρνει την απαραίτητη ποσότητα μεινώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένη οστική πυκνότητα στις γυναίκες, καθώς επίσης και σε άνδρες, οι οποίοι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η πρόληψη ή ακόμη και αναστροφή της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι δυνατή, με την αύξηση της κατανάλωσης μαγνήσιου και την πρόληψη της έλλειψης μαγνησίου.

 1. Υποστήριζει την υγεία της καρδιάς

Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η καρδιά περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο για να βοηθήσει στη ρύθμιση των κατάλληλων επιπέδων της πίεσης του αίματος καθώς και για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όταν το σώμα δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου, αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολής, λόγω των έντονων μυϊκών σπασμών.

Αυτό το μεταλλικό στοιχείο λειτουργεί επίσης ως ηλεκτρολύτης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για όλες τις ηλεκτρικές δραστηριότητες στο σώμα. Χωρίς ηλεκτρολύτες, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μπορούν να αποστέλλονται ή λαμβάνονται, και χωρίς αυτά τα σήματα, η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα, και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

 1. Προσφέρει ευελιξία και ανακουφίζει τους πόνους και τους σπασμούς των μυών

Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στις συσπάσεις των μυών και στα νευρομυϊκά σήματα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επιφέρει σπασμούς στους μυς. Το μαγνήσιο βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Επιπλέον, επειδή το μαγνήσιο χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς, είναι σημαντικό για την ευελιξία. Η μειωμένη ποσότητα μαγνησίου στο σώμα οδηγεί σε συσσώρευση γαλακτικού οξέος, που προκαλεί πόνο και σφίξιμο.

 1. Αποκαθιστά την ισορροπία pH του σώματος

Το μαγνήσιο αλκαλοποιεί το σώμα, βοηθώντας να αποκατασταθεί η  ισορροπία του pH. Όταν το σώμα σας έχει τα κατάλληλα επίπεδα pH, αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μείνει αλκαλικό και απαλλαγμένο από ασθένειες. Βελτιώνει τη συνολική υγεία. Μερικά μόνο από τα οφέλη ενός αλκαλικού οργανισμού περιλαμβάνουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, πιο όμορφο δέρμα, μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη πέψη, και ακόμη λιγότερα σημάδια γήρανσης, δεδομένου ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της.

Αυτό το αφέψημα μαγνησίου ενισχύει επίσης την απώλεια βάρους, καθώς η υπερβολική οξύτητα στους ιστούς του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Όταν το σώμα μας είναι πολύ όξινο, δεν μπορεί εύκολα να  επεξεργάζεται τις τροφές  και να τις αποβάλλει. Επομένως, το σώμα συγκρατεί περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Ως εκ τούτου, η μείωση της οξύτητας, βοηθά στην πρόληψη της αποθήκευσης του λίπους, βοηθώντας στην απώλειας βάρους.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας παίρνει αρκετό μαγνήσιο είναι να συμπεριλάβει αυτό το ρόφημα μαγνησίου που μπορείτε εύκολα να κάνετε στο σπίτι σας και να το ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Διαβάστε επίσης: Τα Σημάδια που Δείχνουν ότι το Σώμα σας είναι Όξινο και πως να το Διορθώσετε

Πώς να Φτιάξετε το Ρόφημα Μαγνησίου

Συστατικά:

  • 1 κουταλιά της σούπα μαγνήσιο
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμό από 1 βιολογικό λεμόνι
  • 1-2 κουταλιές του γλυκού βιολογική στέβια
  • 2 παγάκια

Οδηγίες:

 1. Ρίξτε την κουταλιά μαγνησίου στο ποτήρι με το νερό.
 2. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μαγνήσιο.
 3. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
 4. Στη συνέχεια, προσθέστε τη στέβια και ανακατέψτε.
 5. Προσθέστε παγάκια και να απολαύσετε σε αυτό το σπιτικό ρόφημα μαγνησίου.

Διαβάστε επίσης: Λάδι Μαγνησίου: Μάθετε γιατί Πρέπει να το Απλώνετε Καθημερινά στο Σώμα σας & Πως να το Φτιάξετε!