Η αλκαλική διατροφή στοχεύει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης όξινων τροφίμων με παράλληλη αύξηση της πρόσληψης αλκαλικών συστατικών.
Η σωστή διατροφή είναι η βάση μιας υγιούς ζωής. Εάν κάποιος νοσήσει από σοβαρή ασθένεια, η οποία απειλεί τη ζωή του, γνωρίζει ενστικτωδώς ότι πρέπει να κάνει αλλαγές στη διατροφή του.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι τροφές υψηλής επεξεργασίας και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη συνδέονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Το ίδιο ισχύει για όσους νοσούν από νεοπλασίες.
Πώς μια αλκαλική διατροφή καταπολεμά τον καρκίνο;
Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ακόμη και την οριστική διακοπή των όξινων τροφίμων. Η θεωρία είναι ότι επειδή τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται σε αλκαλικά περιβάλλοντα (1), η κατανάλωση αλκαλικών τροφών κάνει τον οργανισμό εχθρικό για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.
Πολλές όξινες τροφές θεωρούνται υπεύθυνες για φλεγμονές, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μία από τις υποκείμενες αιτίες καρκίνου (2).
Καταπολέμηση των φλεγμονών.
Σε ένα υγιές άτομο, η φλεγμονώδης διαδικασία ξεκινά όταν απελευθερώνονται χημικές ουσίες από τον κατεστραμμένο ιστό. Ως αντίδραση, τα λευκά αιμοσφαίρια δημιουργούν ουσίες που προκαλούν διαχωρισμό των κυττάρων και αναπτύσσονται για την αναδόμηση ιστού και την αποκατάσταση του τραυματισμού. Μόλις θεραπευτεί η πληγή, η φλεγμονώδης διαδικασία ολοκληρώνεται.
Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής, η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αν δεν υπάρχει τραυματισμός και, στην ουσία, δεν ολοκληρώνεται όταν πρέπει. Ο λόγος που διαιωνίζεται η φλεγμονή δεν είναι πάντα γνωστός.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις που δεν καταπολεμούνται, από διαταραγμένες ανοσολογικές αντιδράσεις σε φυσιολογικούς ιστούς ή από παθήσεις όπως η παχυσαρκία. Με τον καιρό, η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να οδηγήσει σε καρκίνο.
Διαβάστε επίσης:Χημειοθεραπεία: Πως να Αποτοξινώσετε Φυσικά το Σώμα σας από τα Επιβλαβή Χημικά & να Επαναφέρετε τη Λειτουργία του
7 βήματα για μια αλκαλική διατροφή!
Η δυτική διατροφή είναι πλούσια σε όξινα τρόφιμα και ίσως δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξισορρόπησης των τροφικών συνηθειών. Ας δούμε 7 βήματα που θα μας οδηγήσουν σε μια διαφορετική και πιο υγιεινή διατροφή:
1.Πράσινες τροφές.
Η όξινη διατροφή καθιστά το ενδοκυτταρικό pH πιο όξινο, μια κατάσταση που ονομάζεται λανθάνουσα οξέωση – η οποία δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου. Μια αλκαλική διατροφή μπορεί να ισορροπήσει το ενδοκυτταρικό pH και να καταπολεμήσει την εξάπλωση της νόσου.
Ασβεστούχα λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και οι λαχανίδες πρέπει να εμφανίζονται καθημερινά στο πιάτο μας. Ορισμένα λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά, οπότε αναζητήστε τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων σας. Επίσης, καθώς τα φρούτα περιέχουν απίστευτα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων, προσπαθήστε να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, 2-3 μερίδες την ημέρα, για να διατηρήσετε τα επίπεδα των οξέων σας χαμηλά.
2.Μειώστε τις πρωτεΐνες.
Οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) είναι χημικά που σχηματίζονται όταν το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, του χοιρινού, του ψαριού ή των πουλερικών, μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο τηγάνι, στη σχάρα, ή απευθείας πάνω σε φλόγα (3).Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, τα HCAs και τα PAHs είναι μεταλλαξιογόνα – δηλαδή, προκαλούν αλλαγές στο DNA που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) προειδοποιεί επίσης ότι τα delicatessen κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (4).Έτσι, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος και να επιλέγετε πάντοτε βιολογικά κρέατα, ή κρέατα ελευθέρας βοσκής. Μπορείτε να συμπληρώσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών με φασόλια, φακές, μπιζέλια, καρύδια και σπόρους.
Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη (ζάχαρη) από άλλα κύτταρα (5, 6). Ο μεταβολισμός της ζάχαρης δημιουργεί οξύ, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου.Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πιέζουν επίσης το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, θεωρείται υπεύθυνη για τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων (7). Επιπλέον, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει καρκινογόνο υδράργυρο (8). Είναι καλύτερο για τους καρκινοπαθείς να εξαλείψουν τη ζάχαρη σε κάθε μορφή, ακόμα και τα «φυσικά» σάκχαρα όπως το μέλι αλλά και τη λευκή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Έτσι, αποτρέπεται επίσης και η ανεπάρκεια μαγνησίου (9).
4. Απομακρύνετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.
Κόκκοι, όπως το σιτάρι και η σίκαλη, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές, ειδικά το σιτάρι, το οποίο είναι γεμάτο παρασιτοκτόνα, υπεύθυνα για φλεγμονές. Τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ψωμί, τα muffins, τα κέικ, τα κράκερ, τα μπισκότα πρέπει επίσης να αποκλείονται από μια αλκαλική δίαιτα καταπολέμησης του καρκίνου.Μπορεί τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη να είναι πιο εύπεπτα, περιέχουν όμως συχνά μεγάλες ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων και ανθυγιεινών ελαίων που καταργούν τυχόν οφέλη για την υγεία.
Μπορείτε να αντικαταστήστε τις τροφές αυτές με οργανικό ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, πόα η αβησσυνιακή/teff και αμάρανθο (10)
5. Μειώση ή διακοπή γαλακτοκομικών προϊόντων
Σύμφωνα με τον καθηγητή T. Colin Campbell, PhD του Πανεπιστημίου Cornell τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ενισχύουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου (11).Η πρωτεΐνη καζεΐνη, η οποία βρίσκεται συχνά στο γάλα σε σκόνη που προστίθεται στο γιαούρτι και στο τυρί, προκαλεί φλεγμονές, φθορές των οστών και ενισχύει την καρκονογένεση όπως η ζάχαρη.Αντικαταστήστε το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας που είναι υγιή για την καρδιά.
6.Προτιμήστε έλαια υγιή για την καρδιά.
Αποφύγετε έλαια από επεξεργασμένο καλαμπόκι, σόγια, κρόκο και ηλιέλαιο καθώς και υδρογονωμένο λάδι και μαργαρίνη. Το λίπος είναι απαραίτητο για την επικοινωνία των νευρώνων. Δυστυχώς, τα υδρογονωμένα λίπη δεν ευνοούν την εν λόγω διαδικασία. (12) Έτσι, διευκολύνεται η ανάπτυξη καρκίνου, όπου τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται πλέον στο ενδοκυτταρικό μήνυμα και πολλαπλασιάζονται άσκοπα.Αντικαταστήστε τα έλαια αυτά με βιολογικό και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και αβοκάντο, τα οποία είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στην επικοινωνία των νευρώνων. Το έλαιο καρύδας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για καρκινοπαθείς με βεβαρυμμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
7. Αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης ποτών.
Ίσως είναι καλύτερα να μειώσετε τις ποσότητες αναψυκτικού ή μπύρας, ενώ θα πρέπει να μειώσετε τις ποσότητες χυμών που είναι γεμάτοι ζάχαρη, χρωστικές και συντηρητικά. Προτιμήστε την κατανάλωση νερού. Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε τον δικό σας χυμό λαχανικών και πράσινου τσαγιού, ή βοτάνων. Εάν σας αρέσει ο καφές, περιοριστείτε στο ένα φλυτζάνι. Στο διαδύκτιο κυκλοφορούν επίσης συνταγές για να παρασκευάσετε σπιτικό αλκαλικό νερό.
Συμπέρασμα
Ίσως στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά σε λίγο καιρό η διατροφή αυτή θα σας γίνει συνήθεια. Εάν συχνάζετε σε εστιατόρια, προσπαθήστε να είστε πειθαρχημένοι στις επιλογές σας. Δοκιμάστε χορτοφαγικές συνταγές, διότι συνδυάζουν με τον βέλτιστο τρόπο τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά.Καλή Αρχή!
Διαβάστε επίσης: Γυναίκα που Νίκησε τον Καρκίνο του Μαστού Υποστηρίζει ότι η Ωμοφαγία τη βοήθησε να Θεραπευτεί
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.