Όλοι μας έχουμε αρνητικά συναισθήματα μια στο τόσο, αυτά τα συναισθήματα όμως, έχουν ισχυρότερη επίδραση στην υγεία σας από ότι μπορεί να πιστεύετε.

Κάθε φορά που σκέφτεστε δυσάρεστα γεγονότα και επαναλαμβάνετε δυσάρεστες αναμνήσεις στο μυαλό σας, το σώμα σας υποφέρει, όπως ακριβώς και το μυαλό σας .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρατεταμένη συγκράτηση αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές ασθένειες. Κι όμως υπάρχει μια απλή λύση: Η Συγχώρεση.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη συγχώρεση ως σημάδι αδυναμίας, υποταγής, ή και τα δύο μαζί. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να συγχωρέσετε τους ανθρώπους που σας έχουν βλάψει.

Διαβάστε επίσης: (9 τύποι πόνου που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ψυχολογική σας κατάσταση)

Διώξτε την αρνητική  ενέργεια

Σύμφωνα με το κέντρο επιστημών Greater Good, «οι ψυχολόγοι ορίζουν γενικά τη συγχώρεση ως συνειδητή, σκόπιμη απόφαση απελευθέρωσης των συναισθήματα της δυσαρέσκεια ή της εκδίκησης προς ένα πρόσωπο ή άτομα που σας έχουν βλάψει, ανεξάρτητα από το αν πραγματικά αξίζουν συγχώρεση σας.»(1).

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία, όχι ένα γεγονός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ της πρόθεσης συγχώρεσης και της πραγματική συγχώρεσης.

Μερικοί ερευνητές έχουν περιγράψει τη διάκριση ως εξής: «η πρόθεση συγχώρεσης είναι μια προσπάθεια να αντισταθούμε στα αρνητικά συναισθήματα και να συμπεριφερθούμε διαφορετικά στο άτομο που μας έχει πληγώσει. Από την άλλη πλευρά η συναισθηματική συγχώρεση είναι η αντικατάσταση των αρνητικών συναισθημάτων με θετικά συναισθήματα προς το άτομο αυτό. Η συναισθηματική συγχώρεση περιλαμβάνει ψυχοφυσιολογικές αλλαγές, και έχει  πιο άμεση επίδραση στην υγεία και ευημερία.»(2).

Ως εκ τούτου, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Behavioral Medicine διαπίστωσε ότι άτομα που είχαν μια θετική στάση στη συγχώρεση είχαν μεγαλύτερη ευημερία και την ψυχολογική ευεξία(3).

Σε άλλες μελέτες, η συγχώρεση συνδέθηκε με βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας , μικρότερη χρήση φαρμάκων, καλύτερη ποιότητα ύπνου,λιγότερη κόπωση, και λιγότερες σωματικές ενοχλήσεις(4).

Επιπλέον, η συγχώρεση έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiology κατέληξε ότι ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα είχαν καρδιοτοξικές επιδράσεις, ενώ η συγχώρεση έχει μια πιο καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση θυμό, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν τη συγχώρεση έχουν θετικά αποτελέσματα .»(5)

Διαβάστε επίσης:(Θεραπεύστε το Άγχος με Έλαιο Λεβάντας και Αποφύγετε τις Επικίνδυνες Ουσίες που βρίσκονται στα Αντικαταθλιπτικά)

Η συγχώρεση βελτιώνει τη ζωη σας

Για την εξετάση των  συνεπειών των αρνητικών συναισθημάτων, οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Hope College, εξέτασαν 35 γυναίκες και 36 άνδρες συμμετέχοντες, καθώς ανακαλούσαν άσχημες μνήμες. Επικεντρώθηκαν στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών του προσώπου, την εφίδρωση και την δραστηριότητα των αδένων(6).

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν την παραχώρηση συγχώρεσης σε αυτούς που τους αδίκησαν. Δεν αποτελεί έκπληξη, πως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι σκέψεις συγχώρεσης προκάλεσαν μεγαλύτερο έλεγχο αντίληψης και συγκριτικά χαμηλότερες σωματικές αντιδράσεις στρες.»

Με απλά λόγια, ενώ αρνητικά συναισθήματα αύξησαν το στρες και την παραγωγή ιδρώτα, η συγχώρεση μείωσε την αρτηριακή πίεση και τη χαλάρωση των μυών του προσώπου.

Εξήγησαν επίσης ότι «… η μνησικακία μπορεί να βλάψει την υγεία, ενώ συγχώρεση μπορεί να την ενισχύσει.»

Τι γίνεται με τον καρκίνο;

Η μνησικακία κατατάσσεται ως ασθένεια σε ιατρικά βιβλία, σύμφωνα με τον Dr Steven Standiford, επικεφαλή της χειρουργικής στο Cancer Treatment Centers of America. Επιμένει πως η άρνηση παραχώρησης συγχώρεσης αρρωσταίνει τους ανθρώπους και τους κρατά σε αυτήν την κατάσταση(7).

«Είναι σημαντικό να θεραπεύουμε τις συναισθηματικές πληγές ή διαταραχές γιατί πραγματικά μπορούν να εμποδίσουν τις αντιδράσεις κάποιου στις θεραπείες, ακόμη και την επιθυμία κάποιου να αναζητήσει θεραπεία », δήλωσε ο Standiford.

Όσον αφορά στην πιο τρομακτική νόσο της εποχής μας, τον καρκίνο, η συγχώρεση μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη του. Ο Δρ Michael Barry, συγγραφέας του βιβλίου The Forgiveness Project  εκτιμά ότι 61 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο έχουν προβλήματα συγχώρεσης.

«Η συγκράτηση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, αυτό το θυμό και το μίσος, δημιουργείται μια κατάσταση χρόνιου άγχους», εξηγεί. “Το χρόνιο άγχος, παράγει περίσσεια αδρεναλίνη και της κορτιζόλη, οι οποίες καταστρέφουν την παραγωγή των φυσικών φονικών (NK)  κυττάρων, τα οποία είναι οι στρατιώτες του σώματός σας για την καταπολέμηση του καρκίνου

Εφαρμόστε τη Συγχώρεση

Η συγχώρεση μπορεί να είναι εξίσου απλή με την απομάκρυνση των αναμνήσεων των καταστάσεων που σας πλήγωσαν. Όμως, για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει πρωτίστως να συγχωρήσετε τον εαυτό σας που κουβάλησε το βάρος αυτό για τόσο καιρό. Τα συναισθήματα της αδικίας, της απογοήτευσης, του θυμού και του μίσους, όπως αναφέραμε και προηγουμένως έχουν μια πολύ ισχυρή αρνητική επίδραση στη ζωή μας και στην υγεία μας. Αφήστε το παρελθόν, ξεφορτωθείτε αυτά τα επικίνδυνα συναισθήματα και θα αισθανθείτε πιο υγιείς και πιο ανάλαφροι από ποτέ.

Διαβάστε επίσης: (Θύμος Αδένας: Μάθετε τι θα Συμβεί αν Τρίψετε αυτό το Σημείο του Σώματος σας για 30 Δευτερόλεπτα)

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook