Εάν νομίζετε ότι μόνο εσείς πάσχετε από ισχιαλγία, ή από χρόνιο πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Γενικά, ένα ποσοστό 10% των ανθρώπων πάσχει από πόνους στην πλάτη. Παράλληλα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν διάφορες παρενέργειες.

Τι προκαλεί χρόνιους πόνους στην πλάτη;

Η κατανόηση του τι μπορεί να προκαλεί τους πόνους στην πλάτη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ενός άλλου επεισοδίου, ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία. Συνήθως, μεγάλο ποσοστό εκείνων που υποφέρουν αποδίδουν τον πόνο σε κάποιο βάρος που σήκωσαν 3,4.

Ωστόσο, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν από την εμφάνιση οποιασδήποτε ενόχλησης, ενώ σπάνια, υπάρχουν πιθανοί άλλοι παράγοντες, όπως κατανάλωση αλκοόλ, φύλο,  κόπωση.

Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί στον αθλητισμό τείνουν να εξελιχθούν σε πολύ συχνές αιτίες χρόνιων πόνων στην πλάτη. Η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία 5 , η αδράνεια και το άγχος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τι να κάνετε όταν σας πονέσει η πλάτη!

Ας δούμε πώς μια μπάλα τένις μπορεί να μας ανακουφίσει από την ισχιαλγία και τους πόνους στην πλάτη.

Όπως αναφέρει το Epoch Times 6, το 75% έως 80% των περιπτώσεων πόνου στην πλάτη επιλύεται μόνο του μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Αλλά σίγουρα μπορούμε να επιταχύνουμε την ανακούφιση.

Αρχικά, καλό είναι σε έναν ξαφνικό πόνο, να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε την πλάτη και το μυαλό σας. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να είναι χρήσιμη και ανακουφιστική.

Αντί για παυσίπονα, δοκιμάστε μερικά αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως boswellia, κουρκουμίνη και τζίντζερ. Επίσης, η αντιμετώπιση των συναισθημάτων είναι επίσης σημαντικός παράγων. Η κατάθλιψη και το άγχος ενδεχομένως να επιβραδύνουν την έμφυτη ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία, οπότε ο πόνος ίσως είναι ένα σημάδι ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει το άγχος μας.

Ο εγκέφαλος και, κατά συνέπεια, οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας, παίζουν ουσιαστικά μεγάλο ρόλο στην εμπειρία του πόνου. Το κεντρικό νευρικό σύστημα “θυμάται” κάθε πόνο που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά στο νευρωνικό επίπεδο.

Αυτές οι μνήμες μπορούν να γίνουν τόσο ζωντανές ώστε ο πόνος να επιμένει ακόμη και μετά την επούλωση του τραυματισμού ή να επανέλθει χωρίς εμφανή αιτία. Η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου σας με τη χρήση τεχνικών μυαλού-σώματος όπως η τεχνική της συναισθηματικής ελευθερίας (EFT) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι είναι η ισχιαλγία.

Ο πόνος του ισχιακού νεύρου είναι άλλο ένα κοινό πρόβλημα, και μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρό. Η ισχιαλγία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα διαταραχής του ισχιακού νεύρου. Ο πόνος συνήθως εκτείνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου και νιώθετε ότι προέρχεται από τον γλουτό και ακτινοβολεί κατά μήκος του μηρού.

Οι ασκήσεις διάτασης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ισχιακού πόνου. Το ισχιακό νεύρο σας περνάει από τον απιοειδή μυ. Αν αυτός ο  μυς είναι πολύ σφιχτός, μπορεί να χτυπήσει στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο και μούδιασμα στο πόδι. Μερικές φορές, η διάταση του απιοειδούς μυός μπορεί να μειώσει τον πόνο. Υπάρχουν τέσσερις ασκήσεις για ανακούφιση του πόνου 7.

  1. Διάταση απιοειδούς μυός
  2. Διάταση γλουτιαίου
  3. Στάση του περιστεριού
  4. Θεραπεία με τη χρήση μίας μπάλας τένις ή κυλίνδρου αφρού

 

Άλλες επιλογές θεραπείας της ισχιαλγίας.

Ένα σχετικό άρθρο στο περιοδικό Prevention Magazine 9 παραθέτει μια σειρά άλλων εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων για την ισχιαλγία, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Χειροπρακτική φροντίδα: Σε μια μελέτη του 2010 10, το 10% των ανθρώπων με ισχιαλγία που ακολούθησαν χειροπρακτική φροντίδα τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν τον ίδιο βαθμό ανακούφισης με εκείνους που οδηγήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Βελονισμός: Σύμφωνα με μια μελέτη11 17 από 30 ασθενείς με ισχιαλγία παρουσίασαν πλήρη ανακούφιση με βελονισμό. Ενδεχομένως δώδεκα συνεδρίες να είναι απαραίτητες για την πλήρη αντιμετώπιση.

Γιόγκα: «Σύμφωνα με μια μελέτη άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη που ασκούσαν Iyengar γιόγκα για 16 εβδομάδες είδαν μείωση του πόνου κατά 64% και αναπηρίας κατά 77%. Αν και τα αποτελέσματα της γιόγκα στην ισχιαλγία δεν είναι απόλυτα σαφή, οι απλές μορφές ισχιαλγίας μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.»

Pilates: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες13,14, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πόνο στην πλάτη παρουσίασαν μείωση του πόνου, βελτίωση της ισορροπίας και μείωση του κινδύνου πτώσης εντάσσοντας τη γυμναστική Pilates στην ζωή τους.

Μασάζ σημείου ενεργοποίησης: Η θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης, όπου ο θεραπευτής εφαρμόζει σταθερή πίεση στα σημεία του απιοειδούς μυός, των κάτω μυών της πλάτης και των γλουτών, μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της πίεσης.

Τοπικά παρασκευάσματα: Τα αντιφλεγμονώδη έλαια και λιπαντικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μπορείτε να εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Αποφυγή της καθιστικής ζωής.

Ενώ η σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πόνο σε περιοχές, όπως η πλάτη, ο λαιμός και οι ώμοι, μια ακόμη καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε να κάθεστε. Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν σημαντική βελτίωση αποφεύγοντας να κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παραδόξως, ενώ αρχικά η όρθια στάση ενδεχομένως να ευθύνεται ότι προκαλεί πόνους, πολλοί πάσχοντες μείωσαν σε μία ώρα καθημερινά τον χρόνο που παρέμεναν καθιστοί και είδαν μείωση ή και ανακούφιση από τους πόνους της πλάτης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόδειξης ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση – όχι για σταθερή και έντονη δραστηριότητα, αλλά για μια ομαλή κινητικότητα, και αυτό περιλαμβάνει και τη στάση. Με άλλα λόγια, το σώμα παύει να λειτουργεί σωστά όταν παραμένει ακίνητο για πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης: Καθιστική Ζωή: Μάθετε τη Θεραπεία που είναι Επιστημονικά Τεκμηριωμένη!

Άλλοι τρόποι πρόληψης πόνου στην πλάτη.

Η πρόληψη του πόνου στην πλάτη είναι σίγουρα πιο εύκολη από τη θεραπεία και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Ας δούμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη:

Άσκηση: Η σωματική άσκηση συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών της σπονδυλικής στήλης. Μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως είναι αρκετές για την πρόληψη. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε και ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες, βοηθούν την ισορροπία και την κίνηση του σώματος.

Η γιόγκα, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την εκγύμναση των μυών, έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετική για τους πόνους στην πλάτη. Στο Yoga Journal 15 μπορείτε να δείτε συγκεκριμένες θέσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Προσέξτε τη στάση του σώματός σας: Αν περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Όταν στέκεστε, κρατάτε το βάρος σας μοιρασμένο στα δύο πόδια και μην καμπουριάζετε όταν στέκεστε ή κάθεστε για να αποφύγετε την πίεση στους μύες της πλάτης σας. Προσπαθήστε να στηρίζετε την πλάτη σας και να αποφύγετε απότομες κινήσεις και λυγίσματα του κορμού. Στηρίξτε την πλάτη σας  – όταν σηκώνετε ένα βάρος, διότι αυτή η ενέργεια σε συνδυασμό με τη μεταφορά του βάρους, προσθέτει μεγάλη ένταση στην πλάτη.

Βιταμίνη D και K2: Βελτιστοποιήστε τα επίπεδα βιταμίνης D και K2 για να αποφύγετε διαταραχές των οστών που μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε πόνο χαμηλά στην πλάτη.

Γείωση: Ήρθε η ώρα να γειωθούμε! Είναι μια ενέργεια γνωστή ως γείωση, που μειώνει τυχόν φλεγμονές στο σώμα μας και μας βοηθά να ανακουφιστούμε από πόνους στην πλάτη – και όχι μόνο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί κατά βέλτιστο τρόπο όταν το σώμα σας δέχεται επαρκή ποσότητα ηλεκτρονίων, η οποία επιτυγχάνεται εύκολα και φυσικά με την επαφή του γυμνού δέρματος με τη γη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρόνια της γης είναι αντιοξειδωτικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Όποτε είναι δυνατόν, αφιερώστε λίγες στιγμές από τη ζωή σας για να βαδίσετε με γυμνά πόδια στο υγρό γρασίδι ή την άμμο. Το περπάτημα με γυμνά πόδια είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενδυναμώσετε το πέλμα και την καμάρα.

Αντιμετώπιση ψυχολογικών παραγόντων: Λίγοι άνθρωποι δέχονται ότι ο πόνος τους έχει ψυχολογικά ή συναισθηματικά ερείσματα, αλλά γενικά υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν αυτή την άποψη. Ο Dr. John Sarno 16 για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τεχνικές μυαλού-σώματος για τη θεραπεία ασθενών με οξύ πόνο χαμηλά στην πλάτη και έχει γράψει πολλά βιβλία για αυτό το θέμα.

Θεραπεία με λέιζερ: Η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία λέιζερ συμβάλλει στη μείωση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της επούλωσης των ιστών – τόσο στους σκληρούς όσο και στους μαλακούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των συνδέσμων, ακόμη και των οστών. Αυτά τα οφέλη είναι αποτέλεσμα της ενισχυμένης μικροκυκλοφορίας, καθώς η θεραπεία διεγείρει τη ροή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στην περιοχή θεραπείας. Η φλεβική και λεμφική απόδοση ενισχύεται επίσης, όπως και η οξυγόνωση αυτών των ιστών.

Τα υπέρυθρα μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται στο K-Laser επιτρέπουν τη στόχευση συγκεκριμένων περιοχών του σώματος. Το λέιζερ K είναι μοναδικό, καθώς αποτελεί το μόνο λέιζερ θεραπείας κλάσης 4 που χρησιμοποιεί τα κατάλληλα υπέρυθρα μήκη κύματος που επιτρέπουν τη βαθιά διείσδυση στο σώμα ώστε να φτάσει σε περιοχές όπως η σπονδυλική σας στήλη και το ισχίο.

 


Σωστή ενυδάτωση: Μην παραλείψετε να πίνετε άφθονο νερό για να αυξήσετε το ύψος των μεσοσπονδύλιων δίσκων σας. Επειδή το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό, η σωστή ενυδάτωση μειώνει τη δυσκαμψία.

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και συμβάλλει στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Προσοχή στον ύπνο: σύμφωνα με μελέτες, ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένα προβλήματα στην πλάτη και τον αυχένα. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε τη στάση του ύπνου. Καλύτερα να κοιμόμαστε στο πλάι για να μειώσουμε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ η  διάταση πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το κρεβάτι μας να είναι σταθερό και να διαθέτει ειδικό ορθοπαιδικό στρώμα.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.