Η καθιστική ζωή, ειδικά όταν αποτελεί μια συνήθη κατάσταση, δεν προκαλεί μόνο πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη και τη μέση, αλλά  θεωρείται πλέον τόσο επικίνδυνη, όσο το κάπνισμα. Ωστόσο, ενδεχομένως να μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας μια ώρα άσκησης την ημέρα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας μιας ομάδας επιστημόνων, το οποίο και δημοσιεύθηκε, αναθεωρώντας 16 προηγούμενες μελέτες που είχαν ως θέμα την καθιστική ζωή και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξετάζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτά τα νέα ενδεχομένως να μας ανακουφίζουν, ειδικά εάν τώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο βρίσκεστε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον μία ώρα μέτριας άσκησης την ημέρα (ποδηλασία με ταχύτητα περίπου 10 χλμ./ώρα, είτε ζωηρό περπάτημα) θα μπορούσε να απομακρύνει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή. Σύμφωνα με την έρευνα, μια ώρα άσκησης αναστρέφει τις αρνητικές συνέπειες μίας οκτάωρης καθιστικής ημέρας, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στην εργασία γραφείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη η σωματική άσκηση διάρκειας μίας ώρας σε καθημερινή βάση δεν εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο που συνδέεται με τη συνεχή παραμονή μας σε έναν καναπέ μπροστά από μια τηλεόραση.

Η έντονη καθιστική ζωή συνδέεται πλέον με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν και το εξής: Ο ερευνητής που ηγείτο μιας μελέτης η οποία αναθεώρησε τις προηγούμενες μελέτες, ανέφερε ότι  περίπου 300.000 κρούσματα άνοιας θα μπορούσαν να αποφεύγονται κάθε χρόνο αν η άσκηση αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας.

Βασικές διαπιστώσεις της μελέτης σχετικά με την καθιστική ζωή.

 • Τα άτομα που κάθονταν πίσω από ένα γραφείο για 8 ώρες την ημέρα – αλλά ήταν σωματικά δραστήρια – εμφάνιζαν πολύ μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που καθόταν λιγότερες ώρες την ημέρα πίσω από ένα γραφείο, αλλά δεν ήταν σωματικά δραστήρια. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της σημασίας της σωματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από την καθημερινή διάρκεια της καθιστικής ζωής. Τα οφέλη της άσκησης είναι τεράστια και ευνοούν τον καθένα από εμάς.
 • Η σωματική αδράνεια κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλεια παραγωγικότητας και κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
 • Η σωματική αδράνεια συνδέεται με περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
 • Ακόμη και μια ώρα φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή η ελάχιστη ημερήσια διάρκεια φυσικής άσκησης, εξάλειψε τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την οκτάωρη καθημερινή καθιστική εργασία. Αυτό είναι δυνατό!
 • Τα άτομα που περνούσαν μεγάλες χρονικές περιόδους καθιστικής ζωής και ζούσαν μέσα στη σωματική αδράνεια αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
 • Μόνο ένα ποσοστό 25% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη τηρούσαν το κατώτατο όριο ωριαίας καθημερινής άσκησης, η οποία μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την οκτάωρη καθημερινή καθιστική εργασία.
 • Η μελέτη αυτή διατυπώνει την άποψη ότι οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που ορίζουν ως απαραίτητα 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα, στην ουσία δεν αρκούν για υπαλλήλους γραφείου ή για εκείνους που ζουν σε καθεστώς χρόνιας καθιστικής ζωής.
 • Το 80% των φοιτητών παγκοσμίως δεν αφιερώνει τα συνιστώμενα 150 λεπτά σε εβδομαδιαία άσκηση μέτριας έντασης.

Έντονη Καθιστική ζωή: Τελικά, η άσκηση μπορεί να αποκαταστήσει τις συνέπειες μιας έντονης καθιστικής ζωής;

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη που επανεξέτασε το θέμα της καθιστικής ζωής παρέχει επιστημονικά τεκμήρια σχετικά με τη σωματική άσκηση, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της σωματικής άσκησης στην αποκατάσταση των συνεπειών που προκαλούνται από την έντονη καθιστική ζωή. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι η άσκηση δεν είναι αντίδοτο για την έντονη καθιστική ζωή και ότι πρέπει να αναζητήσουμε περαιτέρω τρόπους για να μειώσουμε τη διάρκεια της καθιστικής ζωής. (5)

Ο ίδιος ισχυρισμός επαναλαμβάνεται σε μια αναφορά του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, σύμφωνα με την οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο ώρες καθιστικής ζωής μπορούν να εξαλείψουν οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος που αποκτήθηκαν μετά από 20 λεπτά άσκησης.

Το 2015, ερευνητές στο Τορόντο δημοσίευσαν μια άλλη σημαντική αναθεωρητική μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έντονη καθιστική ζωή είναι επιζήμια για την υγεία, ανεξάρτητα από τη σωματική άσκηση. Τέλος, αν και είναι τεκμηριωμένο ότι η άσκηση έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής, η αποκατάσταση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι πλήρης.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης; Η παρατεταμένη καθιστική ζωή (που χαρακτηρίζεται από 8-12 ώρες ή περισσότερο σε καθημερινή βάση) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 90%. (7, 8)

Με άλλα λόγια, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Πρέπει να ασκούμαστε περισσότερο και να καθόμαστε λιγότερο αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερο. Είναι πραγματικά τόσο απλό!

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο της καθιστικής ζωής;

Δεδομένου ότι η έντονη καθιστική ζωή είναι εξίσου απειλητική όσο το κάπνισμα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να βάλουμε την κίνηση και την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχουμε στον μαραθώνιο, αλλά ότι πρέπει να αποφεύγουμε την σωματική αδράνεια.

Προσπαθήστε να βρείτε διάφορα τεχνάσματα για άσκηση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κινείστε όσο κάθεστε στο γραφείο σας, ή να μένετε όρθιοι για λίγη ώρα κατά την εργάσιμη μέρα, να περπατάτε πηγαίνοντας τα παιδιά στο σχολείο, ή το ποδόσφαιρο, ή να γραφτείτε σε μια τάξη αερόμπικ, όλα αυτά βοηθούν.

 

 

Μπορούμε επίσης να κάνουμε τα εξής:

 • Γυμναστική
 • Χρήση σταθερών μηχανημάτων γυμναστικής
 • Ρολά αφρού για γυμναστική
 • Προπόνηση Fartlek – για πιο διασκεδαστικό τρέξιμο

________________________________________

Τελικά συμπεράσματα για την έντονη καθιστική ζωή!

Ενδεχομένως η μείωση της έντονης καθιστικής ζωής να είναι μια υποχρέωση, ιδιαίτερα για άτομα που εργάζονται σε γραφεία. Αλλά εάν παρατηρήσουμε τα στατιστικά στοιχεία –  κυρίως το γεγονός ότι η σωματική αδράνεια είναι υπεύθυνη για 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως – είναι σαφές ότι πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και το γραφείο και να τρέξουμε – οπουδήποτε, όπου μπορούμε.

Η κίνηση δεν αποκλείει την καθιστική ζωή. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ασκήστε μια ώρα την ημέρα, η οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους των επιβλαβών συνεπειών που προκαλούνται από την έντονη καθιστική ζωή.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.