Λεμονάκι μυρωδάτο που διατηρείται όλο τον χρόνο στο ψυγείο μας.
Πόσες από εμάς δεν βρεθήκαμε ξαφνικά με μπόλικα λεμόνια που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και μας χαλάνε και τα πετάμε ενώ μετά ξεμένουμε ξαφνικά από λεμόνια και το ανακαλύπτουμε την στιγμή ακριβώς που τα χρειαζόμαστε;
Σήμερα λοιπόν σας έχω ένα κόλπο της μαμάς μου που κάνω με τα λεμόνια και έχω πάντα έτοιμο στυμμένο λεμονάκι στο ψυγείο μου.
ΠΡΟΣΟΧΗ, μιλάμε για το ψυγείο στην ψύξη, και όχι στην κατάψυξη!!!!!
Πως να ετοιμάσουμε τον χυμό λεμονιού:
- Στύβουμε πρώτα πρώτα τα λεμόνια.
- Περνάμε τον χυμό που πήραμε από τα λεμόνια από ένα σουρωτήρι, μετά βάζουμε βαμβάκι στο σουρωτήρι και ξαναπερνάμε τον χυμό.
- Επαναλαμβάνουμε 3 φορές, αλλάζοντας το βαμβάκι κάθε φορά.
- Οπλιστείτε με υπομονή, γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα…
- Βάζουμε τον χυμό σε μπουκάλια και μετά στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Στις 3 ημέρες βγάζουμε τον χυμό λεμονιού από το ψυγείο όσο πιο απαλά μπορούμε για να μην ανακατευτεί το ίζημα με τον χυμό.
Στο πάνω μέρος έχει μείνει ένα διαυγές υγρό και στο κάτω μέρος έχουν κατακαθίσει κομματάκια λεμονιού.
Με απαλές κινήσεις βάζουμε το διαυγές υγρό σε καινούριο μπουκάλι και το υπόλοιπο το πετάμε.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε μερικές φορές (ανάλογα με τις ίνες που έχουν τα λεμόνια) μέχρι στο τέλος να μας μείνει ένα πεντακάθαρο υγρό.
Αυτό το απόσταγμα λεμονιού διατηρείται στο ψυγείο για πάρα πολύ καιρό χωρίς να χαλάει , όμως προσοχή είναι αρκετά δυνατό και πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά!
Καλό στύψιμο!!!