Οι Πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τους ιθαγενείς του Περού πριν από 4.000 περίπου χρόνια. Οι πατάτες ήρθαν από την Αμερική στην Ευρώπη στις αρχές του 16ου αιώνα και έγιναν τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Αναπτύσσονται σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο εδάφους, είναι εύκολο να βρει κανείς και συνήθως έχουν πολύ χαμηλή τιμή.

Οι άνθρωποι μαγειρεύουν τις πατάτες με πολλούς τρόπους.  Ψητές πατάτες, τηγανητές πατάτες, πουρέ πατάτας κ.λπ. Αλλά, αυτό που δε γνωρίζουν είναι ότι μπορούν να φτιάξουν και χυμό πατάτας.

Όλοι μας γνωρίουμε τα οφέλη της κατανάλωσης πατάτας αλλά κάποια από αυτά τα οφέλη είναι ακόμα καλύτερα αν καταναλώνουμε χυμό πατάτας. Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το χυμό πατάτας για αιώνες στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας και ασθενειών.

Οι πατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών (A, B και C), φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά και ο χυμός τους περιέχει τα περισσότερα από αυτά. Τα οφέλη που παρέχει ο χυμός πατάτας είναι πολλά και μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες.

Χυμός πατάτας: Οφέλη για την υγεία

  • Μία από τις πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός πατάτας μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη διαδικασία της  θεραπείας καρκίνου. Η έρευνα αυτή υποστηρίζει ότι ο χυμός πατάτας επηρεάζει  τα καρκινικά κύτταρα και σταματάει την εξάπλωσή τους στο σώμα. Το όφελος αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.
  • Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χυμού πατάτας είναι ευεργετικές για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις. Ένα ποτήρι χυμού πατάτας το πρωί θα απαλύνει τον πόνο που προκαλείται από αυτή την ασθένεια μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  • Η ανθυγιεινή διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι τοξίνες αρχίζουν να διαταράζουν την καθημερινή μας ζωή, προκαλώντας συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός πατάτας μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και να αναγεννήσει κυττάρα.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι ευρέως γνωστό ότι η  καούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με χυμό πατάτας. Η πόση αυτού του χυμού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από καούρες και η θετική επίδραση αυτού του χυμού γίνεται αισθητητή από τις πρώτες κιόλας μέρες
  • Δεδομένου ότι οι πατάτες περιέχουν φυτικές ίνες δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο χυμός βοηθά στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλήματων, όπως φούσκωμα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αιμορροΐδες.

Διαβάστε επίσης: (Χυμός Σκόρδου – Τα 7 αποδεδειγμένα οφέλη του (Πως να τον πιείτε και να μην έχετε άσχημη αναπνοή))

Οφέλη για τα μαλλιά

Ο χυμός πατάτας έχει θετική επίδραση στα μαλλιά.

  • Πολλοί άνθρωποι έχουν επιβεβαιώσει ότι ο χυμός της πατάτας κάνει τα γκρίζα μαλλιά τους φαίνονται πιο σκούρα. Προσθέτει, επίσης, μια όμορφη λάμψη.
  • Ο χυμός πατάτας μπορεί να αναζωογονήσει τους θύλακες της τρίχας και τα κάνει τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό πατάτας σε περιπτώσεις τριχόπτωσης .Μπορείτε να φτιάξετε  ένα πολύ αποτελεσματικό μείγμα με χυμό πατάτας, ασπράδια αυγών και μέλι και να το εφαρμόσετε στα μαλλιά σας. Μετά από 60 λεπτά, μπορείτε να ξεπλύνετε τα μαλλιά και να απολαύσετε τα αποτελέσματα σε λίγες μόνο μέρες.

Διαβάστε επίσης: (Σαμπουάν με Μαγειρική Σόδα: Δυναμώστε τα Μαλλιά σας και Καταπολεμήστε την Τριχόπτωση.)

Ο χυμός πατάτας χυμός είναι ευεργετικός για το δέρμα

  • O χυμός πατάτας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ξηρού δέρματος με δύο τρόπους . Ο πρώτος είναι με την εφαρμογή του χυμού απευθείας στο δέρμα σας και ο δεύτερος με την πόση ενός ποτηριού με χυμό πατάτας κάθημερινά. Το δέρμα σας θα ενυδατώσει ανακτήσει τη λάμψη του.
  • Αυτός ο χυμός μπορεί να απαλύνει τον πόνο σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο και να επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος.
  • Τέλος, ο χυμός της πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων. Πάρτε ένα  κομμάτι βαμβάκι και εμποτίστε το με χυμό πατάτας. Εφαρμόστε στην περιοχή που εμφανίζονται οι ρυτίδες κάθε μέρα και σε λίγες μέρες θα παρατηρήσετε ότι οι ρυτίδες γίνονται πιο ρηχές και λιγότερο ορατές.