Δεν είναι θαυμάσιο να αφιερώνουμε λίγο από τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης; Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά τα ψυχικά οφέλη που προσφέρει η ευγνωμοσύνη, ωστόσο αποδεικνύεται ότι αυτά τα οφέλη ενδεχομένως να αφορούν όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα!

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να νιώσουμε ευγνωμοσύνη;

Ίσως ακούγεται απλό να νιώθει κανείς ευγνώμων, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν λόγοι, και μάλιστα βιολογικοί, για τους οποίους αυτή η διαδικασία δεν προκύπτει με μεγάλη ευκολία.

Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το γεγονός ότι διαβάζουμε αυτό το άρθρο στο smartphone ή τον υπολογιστή μας, σημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσής μας είναι καλύτερες από εκείνες που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας. Πιθανότατα, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα, να φοράτε ρούχα καθαρά, χωρίς τρύπες, χωρίς φθορές. Ίσως, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι καλό κρασί με αγαπημένους φίλους, γονείς, παιδιά, συζύγους, άτομα με τα οποία έχετε τακτική επικοινωνία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να μοιραστούμε τα οικονομικά, ή άλλου είδους προβλήματα με διάφορα blogs. Αυτό έχει ένα νόημα όσον αφορά την βιολογία, αλλά δεν ευνοεί την ευγνωμοσύνη. Είμαστε προγραμματισμένοι να προσέχουμε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά αρνητικά ή επιβλαβή ως ένστικτο επιβίωσης, αλλά σε έναν κόσμο με συνεχή εισροή πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα, αυτό το ένστικτο μπορεί να γίνει μπούμερανγκ.

Ευγνωμοσύνη :τα οφέλη της  για την υγεία μας.

Είναι εύκολο να παγιδευτούμε στη σκέψη «εάν είχα κάνει αυτό ___ τότε, θα ήμουν ευτυχισμένος». Ή «αν είχα σπουδάσει ___ θα ήμουν ευτυχισμένος», αλλά αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος…

Ο ψυχολόγος Shawn Anchor εξηγεί ότι η ευγνωμοσύνη και η ευτυχία είναι το πρώτο βήμα, όχι το τελικό αποτέλεσμα. Εάν επιλέξουμε να είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς (είτε αυτό αντικατοπτρίζει την κατάστασή μας εκείνη τη στιγμή, είτε όχι), τότε επιλέγουμε να είμαστε υγιείς.

Θέλετε να μάθετε πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την εγκεφαλική λειτουργία, τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης αυξάνουν την αίσθηση ευημερίας και χαλάρωσης. Όπως λέει και η dr. Madiha Saeed, MD:

«Αισθήματα τρυφερότητας, όπως η ευγνωμοσύνη, η αγάπη και η φροντίδα ενεργοποιούν τα ημιτονοειδή ή συνεκτικά κύματα που ακτινοβολούν σε κάθε κύτταρο του σώματος και προσδιορίζονται μέσω μίας τεχνολογίας που μετρά τις μεταβολές στις παραλλαγές του καρδιακού ρυθμού και τις μετρήσεις της συνοχής. Σύμφωνα με έρευνες, αρνητικά συναισθήματα  – όπως η απογοήτευση, ο θυμός, το άγχος και η ανασφάλεια – καθιστούν τον καρδιακό ρυθμό ασταθή, ενώ ο εγκέφαλος δέχεται και αναγνωρίζει την κατάσταση αυτή ως άγχος. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια κατάσταση αποδιοργάνωσης, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, ενώ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, βλάπτει τη γνωστική λειτουργία και παρεμποδίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε με σαφήνεια».

Με την πάροδο του χρόνου, μια κατάσταση χαλαρότητας ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη ορμονική ισορροπία, ανοσολογική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο διαφόρων νοσημάτων.

Σύμφωνα με μελέτες, υψηλά ποσοστά ευγνωμοσύνης σχετίζονται με καλύτερη διάθεση, καλύτερο ύπνο, καλύτερες συνήθειες διαβίωσης, μειωμένο κίνδυνο φλεγμονών, βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Ακόμη και όταν προκύψει ένα πρόβλημα, η ευγνωμοσύνη δεν παύει να βοηθά προς το καλύτερο. Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει ότι το άγχος επιδρά αρνητικά στην υγεία! Ωστόσο, μια «κατάσταση ευγνωμοσύνης» συνιστά επιτυχημένο αντίδοτο ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρού εξωγενούς άγχους. Σύμφωνα με μελέτες σε καρκινοπαθείς, εκείνοι που αντιμετώπιζαν με αισιοδοξία τα συμπτώματά τους, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που αντιμετώπιζαν την κατάσταση με απαισιοδοξία.

Τα καλύτερα νέα είναι ότι η ευγνωμοσύνη είναι δωρεάν και πάντα διαθέσιμη! Απλά πρέπει να γίνει δεύτερη φύση μας!

Ευγνωμοσύνη: Δεύτερη φύση!

Ευτυχώς, η καλλιέργεια μιας στάσης ευγνωμοσύνης είναι δυνατή και μπορεί να είναι μία από τις ευκολότερες (και πιο οικονομικές) αλλαγές που θα βελτιώσουν την υγεία μας! Ας δούμε πώς μερικές απλές αλλαγές ενδεχομένως να βοηθήσουν, καθιστώντας την ευγνωμοσύνη συνήθεια:

  • Ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση – αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε μια λίστα με εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα. Μπορεί να αφορά μικρά πράγματα όπως τον κήπο, το πλυντήριο πιάτων, ή πιο σημαντικά πράγματα, όπως τα παιδιά και τον υπέροχο σύζυγο, γεγονός που μας βοηθά να εστιάσουμε στο κέντρο της ζωής μας. Όταν συντάσσουμε αυτή τη λίστα νωρίς το πρωί, χαρίζουμε στον εαυτό μας ένα έναυσμα, έναν λόγο να σκεφτόμαστε θετικά, χαρούμενα.
  • Επιστολές ευγνωμοσύνης – Πάντοτε προσπαθούσα να ετοιμάζω επιστολές σε φίλους και μέλη της οικογένειας για να τους ευχαριστήσω για την επίδραση που είχαν στη ζωή μου. Σε κάθε περίπτωση ανέφερα λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους ένιωθα ευγνωμοσύνη.
  • Πράξεις καλοσύνης – Μια μικρή, ανεπαίσθητη, καλή πράξη κάθε μέρα μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια φυσική τάση ευγνωμοσύνης και να αναζητήσουμε θετικά στοιχεία σε κάθε κατάσταση. Αυτό θα μπορούσε να είναι εθελοντισμός σε μια ετοιμασία γευμάτων για άστεγους, παραχώρηση στέγης, ή μια, πάσης φύσεως, βοήθεια σε κάποιον που περνάει δύσκολα.
  • Δεν ξεχνάμε τα καλά πράγματα που μας συνέβησαν – Ως προέκταση της πρώτης πρότασης, η συμβουλή αυτή μας βοηθά να συγκεντρώνουμε τις σκέψεις μας στο θετικό. Εξετάζουμε πώς ήταν η ημέρα μας, ποιοι μας βοήθησαν, πώς νιώσαμε εκείνη την ημέρα. Αυτή είναι μια συμβουλή που μπορούμε να οργανώσουμε και με την οικογένειά μας – μια σκέψη καθημερινής ευγνωμοσύνης.
  • Υπενθυμίσεις με μηνύματα – Υπάρχουν χιλιάδες μηνύματα που αφορούν την ευγνωμοσύνη. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα ποστάρετε στο σπίτι, ή να οργανώσετε κάτι παρόμοιο με τα παιδιά σας! Μερικές φορές χρειαζόμαστε απλώς μια οπτική υπενθύμιση για να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και να σκεφτούμε θετικά.

Μετρώντας εκείνες τις όμορφες στιγμές ευγνωμοσύνης!

Όπως είπε η Μάρθα Ουάσιγκτον:

«Αποφάσισα να είμαι χαρούμενη κι ευτυχισμένη, όπως κι αν είμαι. Κι αυτό, διότι η εμπειρία μού έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας εξαρτάται από τη διάθεσή μας και όχι από τις συνθήκες διαβίωσής μας.»

Έτσι, εάν πράγματι νιώθετε ευγνωμοσύνη σήμερα, έστω και για πολύ απλά πράγματα, σας παρακαλώ να μοιραστείτε τους λόγους που σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη! Πέντε σημαντικά πράγματα που ενδεχομένως να μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη είναι:

  1. Η οικογένειά μας
  2. Οι φίλοι μας
  3. Ένας ύπνος χωρίς ενοχές
  4. Η υγιεινή διατροφή
  5. Εσείς! Νιώθω τόσο ευλογημένος που γνωρίζω θαυμάσιους ανθρώπους, εσάς – που είμαι μέρος αυτής της κοινότητας. Έχω μάθει πολλά από εσάς και νιώθω ότι μπορώ να δημιουργήσω μαζί σας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, για τα παιδιά μας.

Μοιραστείτε το μήνυμα της ευγνωμοσύνης με τους φίλους σας!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.