Το ψωμί μπανάνας είναι μία πολύ αγαπημένη συνταγή, αλλά ίσως ορισμένοι από εμάς να τη θεωρούμε δύσκολη. Κι όμως, τα διάφορα καφέ πωλούν τις φέτες του ψωμιού μπανάνας αρκετά ακριβά!

Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσετε αυτή την θρεπτική τροφή στο σπίτι – και πόσο υγιεινή είναι. Το σούπερ ψωμί μπανάνας χωρίς γλουτένη είναι μια συνταγή που όλοι (ακόμη και οι λάτρεις της γλουτένης!) θα απολαύσουν.

Συνολικός Χρόνος Προετοιμασίας: 55 λεπτά

Μερίδες: 6-8

Είδος Γεύματος: Χωρίς γλουτένη,Κατάλληλο για δίαιτα paleo, Σνακ

Συστατικά:

  • 4 αυγά
  • 3 μέτριες παραγινωμένες μπανάνες, πολτοποιημένες
  • ¼ φλιτζάνι μέλι
  • ¼ φλιτζάνι γάλα καρύδας
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2¼ φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου
  • ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μηλόξυδο

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το αφήνουμε σε αναμονή.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, την μπανάνα, το μέλι, το γάλα καρύδας και τη βανίλια.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγειρική σόδα, το αλεύρι αμυγδάλου, το θαλασσινό αλάτι και την κανέλα.
  5. Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  6. Προσθέτουμε το μηλόξυδο και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψει όλο το μείγμα.
  7. προσθέτουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το ψωμί μπανάνας με γλουτένη;

Ενδεχομένως να αναρωτηθείτε τον λόγο που το μπανανόψωμο είναι πιο ωφέλιμο όταν είναι χωρίς γλουτένη!

Δυστυχώς, όπως και πολλές από τις συνταγές που μας μεγάλωσαν, όπως το κλασικό σπιτικό μπανανόψωμο δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο πρέπει. Ειδικά οι αρχάριοι, συνήθως παρασκευάζουν το μπανανόψωμο με άφθονο λευκό αλεύρι. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι, δεν προσθέτουν καμία θρεπτική αξία και ο οργανισμός μας μπορεί να δυσκολεύεται να το διασπάσει.

Και εκεί έρχεται η ζάχαρη. Το παραδοσιακό μπανανόψωμο είναι γεμάτο ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τις ποσότητες σακχάρου στον οργανισμό. Η ζάχαρη είναι μια από τις κορυφαίες «τροφές» που προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με πολλές νόσους, από τη νόσο του Crohn έως τις αλλεργίες, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τέλος, ενώ λίγο βιολογικό βούτυρο πράγματι δίνει ιδιαίτερη γεύση σε ένα γεύμα, οι παραδοσιακές συνταγές μπανανόψωμου περιέχουν μεγάλη ποσότητα βουτύρου, ίσως κι ένα φλυτζάνι. Δεν είναι απαραίτητο να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με λίπη και σάκχαρα, όταν μπορούμε να ετοιμάσουμε μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη με υπέροχη γεύση, υγιεινό – έτοιμο να μπει στο ταψί.

Θρεπτικές ουσίες του μπανανόψωμου χωρίς γλουτένη!

Μια μερίδα μπανανόψωμου χωρίς γλουτένη, περιέχει περίπου: (1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)

194 θερμίδες

7 γραμμάρια πρωτεΐνης

12 γραμμάρια λίπους

17 γραμμάρια υδατάνθρακες

3 γραμμάρια ινών

10 γραμμάρια ζάχαρης

149,08 χιλιοστόγραμμα νατρίου

61,67 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης

68,33 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (16,3% Σ.Η.Π)

1,41 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (7,8% Σ.Η.Π)

0,11 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 (6,5% Σ.Η.Π)

63,58 χιλιοστόγραμμα ασβέστιο (4,9% Σ.Η.Π)

2.97 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (3.3% Σ.Η.Π)

131,58 χιλιοστόγραμμα καλίου (2,8% Σ.Η.Π)

 

Πώς να φτιάξουμε ψωμί μπανάνας χωρίς γλουτένη!

Η συνταγή μπανανόψωμου paleo διατηρεί όλα τα οφέλη του μπανανόψωμου, αλλά είναι πιο υγιεινή και πιο θρεπτική. Θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο δεν βλάπτει την καρδιά και είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όταν αναζητούμε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε ένα αλεύρι ιδανικό για δίαιτα paleo, συνδυάζοντας διάφορα αλεύρια όπως αλεύρι αμυγδάλου, καρύδας, ταπιόκα και αλεύρι αραρούτι.

Το γεγονός ότι η συνταγή περιέχει αρκετές μπανάνες χαρίζει γλύκα στο ψωμί, αλλά θα προσθέσουμε και μέλι για να είμαστε σίγουροι για το γλυκό αποτέλεσμα. Αντί για μέλι μπορούμε να δοκιμάσουμε σιρόπι σφενδάμου, ή φυσική κοκκώδη ζάχαρη όπως ζάχαρη καρύδας. Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα δεν πρέπει να είναι μεγάλη! Αντί για βούτυρο, θα χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας για να έχουμε την ίδια μεταξένια υφή, προσπαθώντας να μην προσθέσουμε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα στη συνταγή μας. Να λοιπόν ένα μπανανόψωμο που μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι και το αφήνουμε σε αναμονή. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, την μπανάνα, το μέλι, το γάλα καρύδας και τη βανίλια.

Σε ξεχωριστό μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγειρική σόδα, το αλεύρι αμυγδάλου, το θαλασσινό αλάτι και την κανέλα. Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Το εκχύλισμα βανίλιας προσθέτει λίγο επιπλέον γεύση. Μμ! Προσθέτουμε το μηλόξυδο και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψει όλο το μείγμα. Προσθέτουμε το μίγμα στο  βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.


Σερβίρουμε το μπανανόψωμο είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου  – είναι υπέροχο σε κάθε θερμοκρασία! Μπορούμε επίσης να το ετοιμάζουμε τις Κυριακές και να το απολαμβάνουμε όλη την εβδομάδα για πρωινό ή με τον καφέ μας. Μπορούμε επίσης να το ξαναζεστάνουμε, αλλά ενδεχομένως να χάσει την υγρασία του.

Εμπρός, πάμε να βουτυρώσουμε το ταψί μας!!!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.