Τα φύτρα θα μπορούσε να είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση ώστε να παρέχετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι νεαροί αυτοί βλαστοί είναι εύκολο να φτιαχτούν, έχουν ελάχιστο κόστος και σας προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες. Μπορείτε να  καλλιεργήσετε τους δικούς σας σπόρους και να τους συλλέξετε, όταν έχουν βλαστήσει.

Αλλά πρώτα, επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε όλα τα οφέλη που μπορούν να σας  προσφέρουν!

Γιατί πρέπει να τρώμε φύτρα;

Οι νεαροί αυτοί βλαστοί είναι γεμάτοι με φυτοθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού καθώς και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο πλήρως ανεπτυγμένο φυτό. Κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα βιταμινών, ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομιώσιμα από τον οργανισμό. Π.χ η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Οι νεαροί βλαστοί παρέχουν μια σειρά από οφέλη, όπως:

 • Βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας
 • Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία
 • Βελτιώνουν την υγείας του ήπατος
 • Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα
 • Προστατεύουν το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά
 • Βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης
 • Ανακουφίζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
 • Καθυστερούν τη γήρανση

Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε φύτρα του εμπορίου

Τα φύτρα του εμπορίου εκτός από το υψηλό κόστος, έχουν συσχετιστεί με πολλές τροφιμογενείς ασθένειες. Έτσι, εάν θέλετε να αποκτήσετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν, θα ήταν προτιμότερο να φτιάξετε τα δικά σας φύτρα.

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας φύτρα

Αν είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξετε φύτρα, καλό είναι να ξεκινήσετε με σπόρους και καρπούς που θα βρείτε εύκολα στο σπίτι ή στην τοπική αγορά. Οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, ο αρακάς, το σιτάρι, το σινάπι και ο λιναρόσπορος είναι καλά παραδείγματα για ένα καλό ξεκίνημα.

Ο χώρος που θα τα τοποθετήσετε θα πρέπει να είναι σκοτεινός, ζεστός και ξηρός. Ιδανικά, πρέπει να επιλέξουμε βιολογικούς σπόρους και καρπούς ώστε το αποτέλεσμά μας να είναι βιολογικά φύτρα, απαλλαγμένα από κάθε είδους φυτοφάρμακα.

Το να φτιάξετε τα δικά σας φύτρα μπορεί να είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι αρκετά απλό, απλά ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες!

Θα χρειαστείτε:

 • Ένα βάζο, 1-4 λίτρα σε μέγεθος
 • Ένα σουρωτήρι
 • Ένα πανί αραιής ύφανσης ή γάζα
 • 1 λάστιχο
 • Νερό
 • Σπόρους (κατά προτίμηση βιολογικούς)

Οδηγίες:

Αρχικά καθαρίστε τους σπόρους και επιλέξτε τους καλύτερους, αφαιρέστε δηλαδή τους σπασμένους και τραυματισμένους σπόρους. Στη συνέχεια τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι και πλύνετε καλά. Έπειτα τοποθετήστε τους σπόρους σας σε ένα βάζο. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό για κάθε κουταλιά της σούπας σπόρους. Σκεπάστε το βάζο με ένα ύφασμα αραιής ύφανσης ή γάζα και σταθεροποιήστε το με ένα λάστιχο.  Οι σπόροι λάχανου, λαχανίδας, μπρόκολου θα πρέπει να μουλιάσουν για 3 ώρες ενώ οι μικροί σπόροι πρέπει να απορροφούν μεταξύ δύο και έξι ώρες. Οι μεγαλύτεροι σπόροι, όπως οι φακές, οι σπόροι δημητριακών και αρακά θα πρέπει να μουλιάσουν για 12 ώρες.

Κατά τη διάρκεια μουλιάσματος των σπόρων, αναποδογυρίστε το βάζο για να αδειάσει το νερό. Ξεπλύνετε αμέσως τους σπόρους, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:τοποθετήστε το στόμιο του βάζου κλεισμένο όπως είναι με τη γάζα κάτω από τη βρύση και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το προσεκτικά μέχρι να αδειάσει όλο το νερό. Οι σπόροι χρειάζονται ξέπλυμα 2 φορές την ημέρα για τις πρώτες 2-3, μετά 1 φορά την ημέρα αρκεί, με μόνη εξαίρεση τους σπόρους σόγιας και ρεβιθιών που χρειάζονται ξέπλυμα 3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από κάθε ξέπλυμα οι σπόροι θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος. Συνεχίστε να ξεπλένετε τους σπόρους για 3-5 ημέρες (ανάλογα με τον σπόρο) μέχρι τα φύτρα να αποκτήσουμε μήκος 3-4 εκ. Μην τα αφήσετε για πάνω απο 7 ημέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.

Διαβάστε επίσης: Φύτρα Μπρόκολου: Αυτή η τροφή έχει 1000% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μπρόκολο. Μάθετε πως μπορείτε να την έχετε στο σπίτι σας

Πως θα τα συντηρήσετε

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε τοποθετημένα σε σακουλάκι τροφίμων στο ψυγείο σας για 1 εβδομάδα περίπου.

Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύσετε τα φύτρα σας στο ψυγείο. Αν αναπτύξουν μια έντονη οσμή, φροντίστε να τα πετάξετε άμεσα!

Σημείωση

Σαν βασικά μέσα προφύλαξης (όπως καθορίζονται και από τον FDA) αναφέρουμε τα παρακάτω:

– Να μη δίνουμε ωμά φύτρα σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους
– Να μη τα δίνουμε σε ασθενείς και εγκύους
– Να τα μαγειρεύουμε ώστε να σκοτώσουμε τα βακτήρια που μπορεί να μας βλάψουν

Το μαγείρεμα των φύτρων θα καταστρέψει μέρος των πολύτιμων στοιχείων του, θα μας προφυλάξει όμως από χειρότερα δεινά.