Σκεφτήκατε ποτέ πως η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό μας; Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ευεξία μετά από μια συνεδρία γιόγκα δεν είναι μόνο μια απλή αίσθηση. Με τη χρήση ειδικών ανιχνευτών εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να αποδείξουν ότι η γιόγκα αλλάζει πραγματικά την χημεία του εγκεφάλου μας – και αυτό είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη! Ακριβώς όπως συμβαίνει με το tai chi, η χρήση της γιόγκα ως μορφής άσκησης και διαλογισμού μπορεί να γίνει μια φυσική θεραπεία για μια σειρά προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα εκείνων των εγκεφαλικών διαταραχών που σχετίζονται με τη μνήμη.

Πώς μπορεί η Γιόγκα να αλλάξει τον εγκέφαλό μας!

Παρά το γεγονός ότι οι φυσικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα,  δεν χρηματοδοτούνται για τη διενέργεια μελετών, όπως συμβαίνει με τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές βιομηχανίες, η επιστημονική κοινότητα αρχίζει να βλέπει κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές και εμπειρογνώμονες, η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό μας, περιορίζοντας το άγχος, την κατάθλιψη, αυξάνοντας την αντοχή στον πόνο.

Η Γιόγκα απελευθερώνει τα επίπεδα GABA

Γνωρίζατε ότι η γιόγκα είναι μια φυσική θεραπεία για το άγχος; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γιόγκα επηρεάζει τα επίπεδα GABA του εγκεφάλου μας. Το GABA είναι συντομογραφία για το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ, που μερικές φορές αναφέρεται ως νευροδιαβιβαστής “χαλάρωσης” του οργανισμού μας. Το GABA είναι σημαντικό στην καταστολή της νευρικής δραστηριότητας. Οι νευροδιαβιβαστές GABA έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του αλκοόλ (χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες). Και, φυσικά, τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του αλκοόλ είναι μόνο προσωρινά, με το άγχος συχνά να αυξάνεται όταν περάσει η επήρεια. (12)

Η γιόγκα προκαλεί φυσική παραγωγή GABA στον εγκέφαλό μας, χωρίς χορήγηση παραδοσιακών φαρμάκων κατά του άγχους που σκοπός τους είναι να βοηθήσουν το σώμα να απελευθερώσει το GABA. (Η διακοπή φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα στέρησης). Η γιόγκα επίσης κάνει πολύ καλό στην αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις και είναι πολύ καλύτερη από το άγχος που συνδέεται με τη διακοπή των φαρμάκων. (3)

Ζήτω η γιόγκα asanas! Μπορεί πράγματι το περπάτημα για απώλεια βάρους να είναι μια λύση, ωστόσο ίσως δεν είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στο άγχος. Η πρακτική της γιόγκα απελευθερώνει περισσότερο GABA στον εγκέφαλο σε σύγκριση με το περπάτημα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια συνεδρία γιόγκα 60 λεπτών αυξάνει τα επίπεδα GABA κατά 27%. (4) Λόγω του συνδυασμού της αναπνοής, του διαλογισμού και της κίνησης, η γιόγκα μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την καταπολέμηση του άγχους.

Η Yoga βοηθά στην παραγωγή πιο υγιούς φαιάς ουσίας.

Η γιόγκα μπορεί πράγματι να αποτρέψει ή να αντιστρέψει τις επιπτώσεις του χρόνιου πονοκέφαλου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με κατάθλιψη ενδεχομένως να έχουν μειωμένη παραγωγή φαιάς ουσίας ως αποτέλεσμα χρόνιων πόνων.

Η φαιά ουσία εντοπίζεται στον εγκεφαλικό φλοιό και σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου. Η μειωμένη παραγωγή φαιάς ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση της μνήμης, συναισθηματικά προβλήματα, μειωμένη ανοχή στο πόνο και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Κι όμως! Η γιόγκα και ο διαλογισμός έχουν την αντίθετη επίδραση στον εγκέφαλο όσον αφορά τον χρόνιο πόνο. Επίσης λάβετε υπ΄όψιν το εξής: Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά γιόγκα έχουν πιο ισχυρά επίπεδα φαιάς ουσίας σε περιοχές που σχετίζονται με τη διαχείριση του πόνου. Αυτό σημαίνει ότι η γιόγκα θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό φάρμακο για ορισμένους τύπους κατάθλιψης – και ένα από τα κορυφαία φυσικά παυσίπονα στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε. (5)

Η γιόγκα λειτουργεί ακόμη και ως φυσικό αντικαταθλιπτικό σε εγκυμονούσες που είναι ευάλωτες στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 η διαλογιστική γιόγκα μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε γυναίκες που βρίσκονταν σε κίνδυνο. (6)

Τελικές σκέψεις για το πώς η γιόγκα επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλό μας!

Η γιόγκα μπορεί να είναι η πιο σημαντική μορφή άσκησης για την καταπολέμηση του άγχους, χάρη στις μοναδικές ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμού και διατάσεων. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές γιόγκα, καλύτερα να ξεκινήσετε ομαλά, με γιόγκα για αρχάριους και να πειραματιστείτε για να βρείτε τον τύπο γιόγκα που λειτουργεί καλύτερα για σας.

Σύμφωνα με έρευνες, η γιόγκα επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλό μας με  διαφορετικούς και υπέροχους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η  απελευθέρωση μιας ηρεμιστικής ουσίας στον εγκέφαλο που λέγεται GABA και η αύξηση παραγωγής της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που βοηθούν στην αντοχή στον πόνο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Πολλοί γιατροί βιάζονται να συνταγογραφήσουν παυσίπονα –  αντί αυτού δοκιμάστε τη γιόγκα, θα εκπλαγείτε!

Διαβάστε επίσης: 7 Ασκήσεις που Εκπαιδεύουν τον Εγκέφαλό σας να Παραμένει Θετικός

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.