Γνωρίζετε ότι η κουζίνα σας μπορεί να φιλοξενεί ορισμένες από τις πιο ισχυρές αντιιικές τροφές της διατροφικής αλυσίδας;  Υπάρχουν πάνω από 219 στελέχη ιών που μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο, ενώ κάθε χρόνο ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα στελέχη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από τα δύο τρίτα των νέων παθογόνων που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ιοί.

Σίγουρα οι αριθμοί αυτοί προκαλούν ανησυχία, ειδικά τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και αυξάνονται τα κρούσματα εποχικής γρίπης, H1N1 και SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ευτυχώς, ο οργανισμός μας διαθέτει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τους ιούς (με σωστή διατροφή), αλλά και η φύση προσφέρει ισχυρά όπλα με τη μορφή αντιιικών τροφών και βοτάνων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι κορυφαίες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

Οι κορυφαίες 10 αντιιικές τροφές!

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις 10 κορυφαίες τροφές που πρέπει να διαθέτουμε στην τροφοθήκη μας όλον τον χρόνο και βοηθούν τον οργανισμό στη φυσική καταπολέμηση των ιών. Στο τέλος θα βρείτε συνταγές για περισσότερες γευστικές ιδέες!

  1. Μανιτάρια σιτάκε (Shiitake)

Το μανιτάρι τύπου σιτάκε περιέχει πολλά αντιιικά συστατικά στο νόστιμο καπελάκι του. Σύμφωνα με μελέτες, το μανιτάρι αυτό ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έτσι ώστε να κύτταρά μας να καταπολεμούν τα παθογόνα πιο αποτελεσματικά, ενώ περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην αναστολή των ιών – ακόμη και ιών που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όπως ο HIV. (1)

Συγκεκριμένα, μια ένωση,  που αναφέρεται ως LEM, θεωρείται ότι αναστέλλει τη μόλυνση των κυττάρων τύπου Τ από τον ιό HIV. (2)

Τα μανιτάρια Shiitake γίνονται πεντανόστιμο stir-fries, ενώ μας δίνουν εξαιρετική και χορταστική μανιταρόσουπα.

  1. Σκόρδο.

Οι αντιιικές ιδιότητες του σκόρδου είναι πασίγνωστες. Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα σκόρδου και ενώσεις, όπως η αλλιίνη,  η αλλισίνη και το αχοένιο, δρουν κατά του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και Β, του απλού έρπητα, της ιογενούς πνευμονίας και του ροτοϊού.

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές τα άτομα που έλαβαν θεραπευτική αγωγή με σκόρδο ανάρρωσαν πιο σύντομα από τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με εικονικά φάρμακα. (3)

Το σκόρδο, συνήθως σοταρισμένο, ταιριάζει σε πολλές συνταγές, από μαγειρευτά κρέατα και λαχανικά, ψητά και σούπες.

  1. Αστεροειδής γλυκάνισος

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον καρπό κινεζικού αειθαλούς δέντρου και εύστοχα πήρε το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με αστέρι. Περιέχει πολλές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία του οργανισμού μας, ωστόσο ένα συστατικό του, το σικιμικό οξύ είναι τόσο αποτελεσματικό ως αντιιικό που συνιστά ένα από τα κύρια δραστικά συστατικά του Tamiflu, ενός δημοφιλούς φαρμάκου για τη γρίπη. (4)

Ο αστεροειδής γλυκάνισος συνδυάζεται γευστικά με λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο, και αποτελεί επίσης εξαιρετικό συστατικό σε μαρινάδες και μαγειρευτά. Μην το λυπηθείτε, προσθέστε το σε αφθονία.

  1. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας μπορεί να  κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχετε δίκιο! Το λάδι καρύδας περιέχει μονολαουρίνη και λαυρικό οξύ, συστατικά που σύμφωνα με μελέτες αποσυνθέτουν την εξωτερική μεμβράνη των παθογόνων παραγόντων, ενώ παρεμποδίζουν την ικανότητά αυτών να συντίθενται και να πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό. (5)

Το λάδι καρύδας συνδυάζεται όμορφα σε συνταγές αρτοσκευασμάτων και σε γλυκές λιχουδιές.

  1. Τζιντζερ

Το τζίντζερ εκτός από τις θεραπευτικές και πεπτικές του ιδιότητες έχει και ισχυρές αντιικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες αυξάνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως η υπεροξειδική δισμουτάση και η γλουταθειόνη, που αντιμετωπίζουν φλεγμονές, οι οποίες οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, το τζίντζερ διαθέτει ενώσεις που αντιμετωπίζουν τη γρίπη, επομένως το τζίντζερ συνιστά άλλο ένα όπλο του ανοσοποιητικού για την αντιμετώπιση της γρίπης. (6)

Το τζίντζερ χρησιμεύει ως μπαχαρικό, αποξηραμένο ή φρέσκο, ωστόσο καταναλώνεται ως ρόφημα ή σε μορφή κάψουλας.

  1. Ιερός βασιλικός

Ο ιερός βασιλικός, μερικές φορές γνωστός ως Tulsi, είναι ένα ιθαγενές βότανο της Ινδίας που λέγεται και «Ελιξίριο της Ζωής» λόγω των πολλών θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Σύμφωνα με μελέτες ο ιερός βασιλικός απολυμαίνει τα χέρια και το νερό, ενώ λειτουργεί εξ΄ίσου καλά ως στοματικό διάλυμα. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση. (7)

Ο ιερός βασιλικός λαμβάνεται ως ρόφημα ή συμπλήρωμα.

  1. Μέντα

Η μέντα είναι πολύ δημοφιλές βότανο για τη βελτίωση της πέψης και περιέχει πολλές αντιιικές ενώσεις. Δύο από αυτά, η μενθόλη και το ροσμαρινικό οξύ, βρίσκονται στα φύλλα και το αιθέριο έλαιο της μέντας.

Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα μέντας διαθέτει ισχυρή αντιιική δράση κατά του αναπνευστικού ιού (RSV), ενώ καταπολεμά τυχόν φλεγμονές. (8)

Η μέντα καταναλώνεται ως τσάι, κάψουλα, ή ως αιθέριο έλαιο με τη βοήθεια ειδικού διαχύτη.

  1. Γλυκόριζα.

Η ρίζα της γλυκόριζας χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική. Είναι πλούσια σε αντιιικές ουσίες. Σύμφωνα με μελέτες η γλυκόριζα βοηθά στην καταπολέμηση του κορονοϊού, του HIV, των ιών του έρπητα και του RSV. (9, 10)

Η γλυκόριζα παραδοσιακά λαμβάνεται ως τσάι. Ωστόσο, συνδυάζεται με άλλα ροφήματα, προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Λαμβάνεται επίσης ως συμπλήρωμα.

  1. Ρίγανη

Η ρίγανη δε νοστιμίζει μόνο τα μεσογειακά πιάτα. Σύμφωνα με μελέτες, τα συστατικά της ρίγανης μειώνουν τη δραστηριότητα του MNV. Επίσης η ρίγανη δρα αποτελεσματικά έναντι του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 και του αναπνευστικού ιού (RSV). (11, 12, 13)

Χρησιμοποιήστε άφθονα τη ρίγανη ως μπαχαρικό και δοκιμάστε επίσης το λάδι ρίγανης.

Μάθετε γιατί το Ριγανέλαιο είναι το Ισχυρότερο Φυσικό Αντιβιοτικό & πως να το Φτιάξετε!

  1. Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με έρευνες, μία από τις κύριες ενώσεις του ελαιολάδου, η ελευρωπεΐνη έχει ισχυρή αντιιική δράση, ενδεχομένως λόγω της ικανότητάς του να παρεμβαίνει στην αναπαραγωγή του ιού και τη μόλυνση των κυττάρων. Η ελευρωπαΐνη είναι αποτελεσματική έναντι: του ιού της ηπατίτιδας, του ροτοϊού, της μονοπυρήνωσης του έρπητα, του παρβοϊού των σκύλων, του ρινοϊού των βοοειδών και του ιού της λευχαιμίας των αιλουροειδών. (15)

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό σε πολλές συνταγές, όπως το ψήσιμο λαχανικών, ή ως ντρεσινγκ σε σαλάτες αλλά και στο σοτάρισμα.

Συνταγές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Αναζητήστε στο διαδίκτυο συνταγές με μανιτάρια shiitake και σκόρδο, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή επιπλέον σκόρδο για να περισσότερα οφέλη.

Κακάο και λάδι καρύδας

Συνταγή με λάδι καρύδας και ωμό κακάο που αυξάνει την πρόσληψη λαδιού καρύδας με όλες τις αντιιικές του ιδιότητες. Το κακάο διαθέτει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τονωτικό σφενδάμου και τζίντζερ

Αναζητήστε στο διαδίκτυο συνταγή με τονωτικό τζίντζερ και κανέλα. Εάν προσθέστε μέλι θα δείτε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύνοψη!

Η φύση μάς προσφέρει άπειρες τροφές και βότανα για τη φυσική αντιμετώπιση των ιών, καταπολεμώντας μικρόβια και λοιμώξεις.

Μπορούμε να προσθέσουμε τις κορυφαίες αυτές τροφές στην καθημερινή μας διατροφή και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας!

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Δείχνει ότι η Νηστεία για 72ώρες μπορεί να Αναγεννήσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ., 14102022