Έχετε δοκιμάσει ποτέ λάδι καρύδας κατευθείαν από το βάζο; Προσωπικά δεν το σκέφτομαι καθόλου, απλά βουτάω το κουτάλι μου μέσα και απολαμβάνω!

Είναι μια απόλαυση πιο ευχάριστη από ό,τι ακούγεται και τα οφέλη είναι πολλά και, μάλιστα, επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 2 – 4 κουταλιές της σούπας, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κουταλιά και να προχωρήσουμε σταδιακά! Σε κάθε περίπτωση εάν σας δυσαρεστεί η γεύση του ελαίου, μπορείτε να ξεκινήσετε με βούτυρο καρύδας.

Είστε έτοιμοι να βουτήξετε το κουτάλι σας στο βαζάκι;

23 τολμηρά και εντυπωσιακά οφέλη που θα αλλάξουν τη ζωή σας

 1. Απώλεια βάρους!

Το έλαιο καρύδας ενδεχομένως να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Το καρυδέλαιο  ενισχύει το μεταβολισμό και μας χαρίζει περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας. Επιπλέον, επειδή η ενέργεια αυτή είναι καθαρή και προσλαμβάνεται εύκολα μειώνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη και αυξάνει τη δυνατότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών. Οπότε, αντίο λιγούρες!

Επιπλέον, η κατανάλωση ελαίου καρύδας βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών. Αυτό σημαίνει λιγότερη πίεση και, κατά συνέπεια, μείωση των «στρεσογόνων ορμονών» που προκαλούν κατακράτηση λίπους – ειδικά γύρω από τη μέση!

 1. Αυξάνει τη δυνατότητα μυϊκής ενδυνάμωσης!

Το έλαιο καρύδας μας γεμίζει ενέργεια. Ως εκ τούτου, μια κουταλιά καρυδέλαιο πριν το γυμναστήριο βοηθά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια δύσκολη προπόνηση. Όχι μόνο ενισχύουμε την αντοχή μας, αλλά βελτιώνουμε και την κυκλοφορία του αίματος στους μύες. Είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει!

Διαβάστε επίσης: Πώς να Καταπολεμήσετε τη Σαρκοπενία (Απώλεια Μυϊκής Μάζας λόγω Γήρατος)

 1. Απομακρύνει τις αμαρτωλές επιθυμίες!

Η περικοπή των «αμαρτωλών επιθυμιών» δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, την υπέρταση και τη χοληστερόλη, ενισχύει την καλύτερη παραγωγή ορμονών, την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και βελτιώνει τη διανοητική ικανότητα.

Το έλαιο καρύδας βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας, οπότε μας κάνει να διώχνουμε μακριά σκέψεις για αμαρτωλές επιθυμίες.

 1. Βελτιώνει την πέψη!

Η βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας οφείλεται στην αναστολή της υπερβολικής ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων και άλλων μικροβίων του πεπτικού μας συστήματος. Αυτοί οι παρασιτικοί μικροοργανισμοί αποτελούν κύρια αιτία κακής πέψης – μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας.

Επιπλέον, το έλαιο καρύδας διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε.

Το καρυδέλαιο μειώνει επίσης τυχόν φλεγμονές στο έντερο που ενδεχομένως να οφείλονται σε τροφικές δυσανεξίες,  ή άλλα διατροφικά προβλήματα. Οι φλεγμονές που δεν θεραπεύονται ενδεχομένας να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές διαταραχές του πεπτικού.

 1. Ρυθμίζει και την όρεξη!

Επειδή βελτιώνει την πέψη και εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, η κατανάλωση ελαίου καρύδας βοηθά επίσης στη ρύθμιση της όρεξης. Παρέχει συσσωρευμένη ενέργεια, την οποία ο οργανισμός απορροφά εύκολα. Οπότε, ο οργανισμός μας έχει το αίσθημα της πληρότητας και δεν ονειρεύεται σνακ ή συχνά γεύματα.

 1. Καλύτερη μνήμη, καλύτερη συγκέντρωση!

Μία κουταλιά λάδι καρύδας το πρωί θέτει τον μεταβολισμό μας σε εκκίνηση, ενεργοποιεί τη νοητική μας ικανότητα και βελτιώνει τη μνήμη. Αυτό πιθανόν οφείλεται στα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) που αποτελούν πάνω από το ήμισυ της ουσίας των λιπαρών οξέων του ελαίου καρύδας. Τα MCT έχουν εύκολη πρόσβαση στον εγκέφαλο και στον υπόλοιπο οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, αποκτούμε συνολικά καλύτερη γνωστική ικανότητα – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 1. Προλαμβάνει νευροεκφυλιστικές διαταραχές!

Το έλαιο καρύδας επιδρά θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία, οπότε βοηθά στην αποφυγή νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer. Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή το καρυδέλαιο παρέχει στον εγκέφαλο μια εναλλακτική πηγή καύσιμης ύλης/χημικών ουσιών, τις κετόνες που παράγει ο οργανισμός με τη χορήγηση ελαίου καρύδας. Οι κετόνες έχουν εύκολη πρόσβαση στα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν χάσει τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τη γλυκόζη, μία από τις κύριες αιτίες του Αλτσχάιμερ.

Πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου και εκδηλώνονται αργότερα. Έτσι, η καθημερινή χορήγηση ελαίου καρύδας μπορεί να σώσει το μυαλό μας από σοβαρά προβλήματα!

 1. Προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό. Ως αποτέλεσμα, η αφυδάτωση ενδεχομένως να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (γνωστού και ως UTI). Φυσικά, αυτό που σας προτείνουμε, αρχικά, είναι να βάλετε στην καθημερινότητά σας επαρκή ποσότητα νερού. Ωστόσο, η κατανάλωση ελαίου καρύδας απευθείας από το βάζο είναι επίσης ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία ουρολοιμώξεων.

Το έλαιο καρύδας είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό. Τα MCT, που συνιστούν το μεγαλύτερο τμήμα της περιεκτικότητας του ελαίου καρύδας, διεισδύουν και διαλύουν το κυτταρικό τοίχωμα των επιβλαβών βακτηρίων. Οπότε, τα βακτήρια αποσυντίθενται και καταστρέφονται.

 1. Καταπολεμά βακτήρια που προκαλούν κακοσμία στόματος.

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται συνήθως από βακτήρια που φιλοξενεί η στοματική μας κοιλότητα. Λόγω των ισχυρών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το έλαιο καρύδας είναι ιδανικό για δροσερή αναπνοή. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με έλαιο καρύδας για περίπου 30 δευτερόλεπτα και να αποκτήσετε δροσερή αναπνοή.

 1. Λευκαίνει τα δόντια με φυσικό τρόπο!

Τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία στόματος εκκρίνουν μια ουσία που ονομάζεται πλάκα. Η βακτηριακή πλάκα συγκρατεί τα βακτηρίδια και διάφορες άλλες βλαβερές ουσίες πάνω στα δόντια, γεγονός που είναι η κύρια αιτία της χρώσης των δοντιών.

Η λήψη ελαίου καρύδας  μπορεί αν διατηρήσει το σμάλτο των δοντιών καθαρό και υγιές!

 1. Ενυδάτωση των χειλιών.

Η επάλειψη ελαίου στα χείλη είναι ένας φυσικός τρόπος θρέψης και ενυδάτωσης των χειλιών μας. Έτσι θα αποφύγετε την έντονη κι ενοχλητική ξηρότητα!

 1. Ανακουφίζει από την ξηροστομία.

Η ξηροστομία δεν θεραπεύεται αμέσως, ακόμη κι αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Ο οργανισμός μας μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα ποσότητα νερού περίπου  90 – 120 ml. Η υπόλοιπη ποσότητα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, (άλλο ένα όφελος της καλής ενυδάτωσης).

Οπότε, μπορείτε να ξεκινήστε τη διαδικασία ενυδάτωσης με  90-120 ml νερού. Στη συνέχεια, λάβετε μια κουταλιά ελαίου καρύδας, η οποία θα κυκλοφορήσει στη στοματική κοιλότητα και θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα ξηροστομίας.

Συνεχίστε να πίνετε 90-120 ml νερού κάθε 30 λεπτά μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 1. Ανακουφίζει τον πονεμένο μας λαιμό!

Για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο πιείτε ένα μικρό ποτήρι νερό. Στη συνέχεια λάβετε μια κουταλιά καρυδέλαιο, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου συμβάλουν στην ανακούφιση κάθε οιδήματος, ή του ερεθισμού στο λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να πίνετε λίγο νερό κάθε φορά που κάνετε θεραπεία ενυδάτωσης. Προσπαθήστε να καταναλώσετε, κατά μέσο όρο,  περίπου 90 – 120 ml νερού ανά ώρα. Μπορείτε να πιείτε περισσότερο νερό, αλλά με προσοχή, διότι ενδεχομένως να προκληθούν στομαχικές διαταραχές.

 1. Προστασία του ήπατος και του παγκρέατος!

Όπως αναφέρθηκε, τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) του ελαίου καρύδας συμπεριφέρονται διαφορετικά από άλλα κορεσμένα (μακράς αλύσου) λίπη. Ενώ τα περισσότερα κορεσμένα λίπη πρέπει να διασπώνται στο έντερο πριν περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος για να γίνουν καύσιμο, τα MCT του καρυδέλαιου απορροφούνται όπως είναι και περνούν απευθείας στο ήπαρ. Το συκώτι στη συνέχεια τα μετατρέπει σε ενέργεια, μειώνοντας έτσι τη βεβαρημένη λειτουργία του.

Επιπλέον, επειδή το ήπαρ μετατρέπει άμεσα τα MCT σε ενέργεια, η κατανάλωση ελαίου καρύδας μειώνει τη συσσώρευση λίπους εντός και γύρω από το ήπαρ.

Παράλληλα, το πάγκρεας, που βρίσκεται δίπλα από το ήπαρ, επωφελείται  από τη χορήγηση καρυδέλαιου. Μια από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι η παραγωγή ενζύμων που μετατρέπουν τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια. Επειδή τα MCT δεν χρειάζεται να διασπαστούν με αυτόν τον τρόπο, το έλαιο καρύδας μειώνει την πίεση που δέχεται το πάγκρεας.

 1. Καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη (πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2) προκύπτει όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος (σάκχαρο). Αυτή η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης δίνει σήμα στο πάγκρεας να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τελικά, η υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης που ρέει στην κυκλοφορία του αίματος οδηγεί τα κύτταρα να αδρανοποιηθούν, δηλαδή παύουν να είναι ευαίσθητα στην παρουσία αυτής της ζωτικής σημασίας ορμόνης.

Πώς συμβάλει το έλαιο καρύδας στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη; Και πάλι, ο λόγος είναι η υψηλή συγκέντρωση των MCT – ή πιο συγκεκριμένα, των κετονών που παράγονται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ελαίου καρύδας. Μπορούμε δηλαδή να φαντασθούμε ότι οι κετόνες ενεργούν ως αντι-γλυκόζη. Παρέχουν την ίδια ενέργεια στα κύτταρά μας, χωρίς την απαραίτητη παρουσία της ινσουλίνης.

Διαβάστε επίσης: 14 Πρώιμα Σημάδια ότι Έχετε ΠΟΛΥ Ανεβασμένο Σάκχαρο (και ποιες τροφές μας βοηθούν να το μειώσουμε)!

 1. Το έλαιο καρύδας προστατεύει την καρδιά μας!

Το λαυρικό οξύ – το κύριο MCT στο έλαιο καρύδας – είναι γνωστό για την ιδιότητά του να αυξάνει με φυσικό τρόπο την «καλή» χοληστερόλη HDL. Παράλληλα, η «κακή» χοληστερόλη LDL μετατρέπεται σε «καλή» χοληστερόλη. Καθώς αυξάνεται ο λόγος της HDL προς την LDL, βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο όλων των μορφών καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, το παρθένο έλαιο καρύδας (το μόνο είδος που πρέπει να καταναλώνουμε) είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη οξειδωτικής βλάβης στις αρτηρίες. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού αρτηριακής πλάκας που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση (αρτηριακή σκλήρυνση) και τελικά προκαλεί εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

 1. Αντιμετώπιση και θεραπεία της αρθρίτιδας!

Η κατανάλωση ελαίου καρύδας από το βάζο ενδεχομένως να βοηθήσει πραγματικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους φύσης των λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας.

Επίσης, το έλαιο καρύδας αυξάνει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, καθώς και μετάλλων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που συμβάλουν στην διατήρηση ισχυρών οστών και συνδετικού ιστού.

 1. Μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων!

Με την κατανάλωση ελαίου καρύδας, το σώμα παράγει κετόνες, οι οποίες δίνουν ενέργεια στα υγιή κύτταρα, αποκλείοντας τυχόν καρκινικά κύτταρα, τα οποία, χωρίς επαρκή ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία των μεταλλαγμένων ρυθμών ανάπτυξης, παύουν να αναπαράγονται με ραγδαία ταχύτητα.

Επίσης, το έλαιο καρύδας ενδεχομένως να καταπολεμά το Helicobacter pylori, ένα στέλεχος των βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο άνω πεπτικό σύστημα και θεωρείται αιτία καρκίνου του στομάχου.

 1. Μείωση συχνότητας επιληπτικών κρίσεων!

Οι αυξημένες κετόνες που παράγονται από τον οργανισμό μας με την κατανάλωση ελαίου καρύδας μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται στα παιδιά λόγω της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας.

 1. Υγιής παραγωγή ορμονών!

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποικιλία λιπαρών οξέων για να συνθέσει υγιείς ορμόνες – πολλά από τα οποία υπάρχουν στο έλαιο καρύδας! Η κατανάλωση έστω και μιας κουταλιάς, ή δύο, ημερησίως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ορμονών. Ως αποτέλεσμα θα νιώθουμε λιγότερο άγχος και στρες, θα απολαμβάνουμε καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια και, γενικά, μεγαλύτερη ευεξία!

 1. Μας αναζωογονεί!

Η κακοσμία του σώματος προκαλείται από συνδυασμό παραγόντων, όπως κακή διατροφή, άγχος, ορμονικές ανισορροπίες, υπερανάπτυξη μικροβίων και συσσώρευση τοξινών λόγω κακής λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Η κατανάλωση ελαίου καρύδας μπορεί να μας βοηθήσει!

Ίσως δεν είναι ένα όφελος ζωτικής σημασίας, αλλά η ευχάριστη και φυσική μυρωδιά του σήματος είναι σημαντικό στοιχείο για τη ζωή και την αυτοπεποίθησή μας.

 1. Υγιές δέρμα, υγιή μαλλιά & νύχια!

Το έλαιο καρύδας διαθέτει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας θρέφουν και ενυδατώνουν από μέσα προς τα έξω. Παράλληλα, τα ίδια λίπη αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά τις βιταμίνες Α και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

 1. Προσθέτει λάμψη και απαλότητα στους μικρούς μας φίλους!

Λίγο μασάζ με έλαιο καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων όπως δερματίτιδα, κνησμό, αλλεργίες λόγω ψύλλων κ.α. Το τρίχωμα του αγαπημένου μας κατοικίδιου θα είναι απαλό, γυαλιστερό και θα μυρίζει όμορφα. Το καρυδέλαιο βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, ξηροδερμίας, πληγών και τσιμπημάτων, καθώς και στην πρόληψη ή τη θεραπεία ζυμομυκήτων και μυκητιακών λοιμώξεων. Το λάδι καρύδας προστατεύει επίσης από κρότωνες και ψύλλους.


Σύμφωνα με μελέτες το καρυδέλαιο είναι καλά ανεκτό σε πειραματόζωα ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες. Η χειρότερη παρενέργεια είναι η διάρροια!

Και μην ανησυχείτε ότι δεν θα τους αρέσει. Τα περισσότερα δεν χρειάζονται και πολύ πίεση για να το καταπιούν!

Όταν αγοράζετε λάδι καρύδας, είναι σημαντικό να επιλέγετε έλαιο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δηλαδή ένα παρθένο έλαιο καρύδας.

Οπότε, μη χάνετε καιρό, δοκιμάστε έλαιο καρύδας κι αλλάξτε την καθημερινότητά σας, πάντα προς το καλύτερο!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.