Αιώνες τώρα, γονείς και παππούδες δίνουν στα παιδιά τους καστορέλαιο με το πρώτο σημάδι αρρώστιας για ενισχύουν το ανοσοποιητικό και να επιταχύνουν τη θεραπεία. Παράλληλα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση οφθαλμικών ερεθισμών αλλά και για τη φυσική φροντίδα του δέρματος, ενώ στην Ινδία, θεωρείται θεραπευτικό, χωνευτικό-καταπραϋντικό, αντιβακτηριακό και βασικό συστατικό της αγιουβερδικής ιατρικής.

Το καστορέλαιο έχει φυσικές διεγερτικές καθαρτικές ιδιότητες, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την λεμφική, κυκλοφορική και ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της αρθρίτιδας κ.α.

Τι είναι το καστορέλαιο;

Το καστορέλαιο είναι ένα μη πτητικό έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά ή Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis). Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των ανθοφόρων φυτών που ονομάζεται Euphorbiaceae και καλλιεργείται κυρίως στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ινδία (η Ινδία αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των εξαγωγών καστορέλαιου παγκοσμίως).

Το φυτό είναι μία από τις παλαιότερες καλλιέργειες, αλλά αποτελεί  μόνο 0,15% του φυτικού ελαίου που παράγεται στον κόσμο κάθε χρόνο. Έχει παχιά υφή με χρώμα που κυμαίνεται από διαυγές έως κεχριμπαρένιο ή πρασινωπό. Χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα και λαμβάνεται από το στόμα (έχει ήπιο άρωμα και γεύση).

Σύμφωνα με μελέτες πολλά από τα οφέλη του καστορέλαιου οφείλονται στη χημική του σύνθεση. Κατατάσσεται ως τύπος λιπαρού οξέος τριγλυκεριδίων και σχεδόν το 90% της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα είναι μια ειδική και σπάνια ένωση που ονομάζεται ρικικολικό οξύ, το οποίο δεν απαντάται σε πολλά άλλα φυτά ή ουσίες, καθιστώντας το φυτό αυτό μοναδικό και μια συμπυκνωμένη πηγή αυτού του ελαίου.

Το καστορέλαιο περιέχει επίσης άλλα ευεργετικά άλατα και εστέρες που λειτουργούν κυρίως ως παράγοντες περιποίησης του δέρματος και χρησιμοποιείται σε πάνω από 700 καλλυντικά προϊόντα.

Πως λειτουργεί!

Σύμφωνα με μελέτες, το καστορέλαιο περιέχει θεραπευτικά συστατικά όπως λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, φαινολικές ενώσεις, αμινοξέα, τερπενοειδή και φυτοστερόλες, που δίνουν στο έλαιο τις ακόλουθες ιδιότητες και τα πιθανά οφέλη για την υγεία:

 • Αντιδιαβητικό
 • Αντιφλεγμονώδες
 • Αντιμικροβιακή προστασία
 • Αντιοξειδωτικό
 • Ηπατοπροστατευτική (ιδιότητα πρόληψης βλάβης στο ήπαρ)
 • Προστασία από ελεύθερες ρίζες
 • Την επούλωση των πληγών

Σύμφωνα με μελέτες, το καστορέλαιο μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια δια στόματος, οπότε, υδρολύεται στο λεπτό έντερο από τα παγκρεατικά ένζυμα, οδηγώντας στην απελευθέρωση της γλυκερόλης και του ρικικολικού οξέος, μαζί με άλλους ευεργετικούς μεταβολίτες.

Καστορέλαιο: Οφέλη και Χρήσεις!

 1. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το καστορέλαιο ενισχύει το λεμφικό σύστημα. Ο σημαντικότερος ρόλος του λεμφικού συστήματος είναι ότι απορροφά και απομακρύνει την περίσσεια υγρών, πρωτεϊνών και αποβλήτων από τα κύτταρα μας. Το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λεμφικής αποστράγγισης, της ροής του αίματος, της υγείας του θυμού αδένα και άλλων λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, το καστορέλαιο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική σε καταστάσεις όπως:

 • Κοιλιακές διαταραχές
 • Αρθρίτιδα
 • Οσφυαλγία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Παρασιτικές λοιμώξεις
 • Χρόνιους πονοκεφάλους
 • Πόνο στη χοληδόχο κύστη
 • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
 • Ρευματισμοί
 • Προβλήματα ύπνου όπως αϋπνία

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η λήψη καστορέλαιου οδήγησε σε σημαντική αύξηση στην παραγωγή λεμφοκυττάρων. Τα λεμφοκύτταρα είναι φυσικοί “στρατιώτες” του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται σε εισβολείς όπως τοξίνες, βακτήρια κ.λπ.

Το λεμφικό σύστημα επηρεάζει επίσης το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και το καστορέλαιο χρησιμοποιείται μερικές φορές για να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να επιλύσει ζητήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

 1. Ενισχύει την κυκλοφορία

Ένα υγιές λεμφικό σύστημα και ένα καλό κυκλοφορικό πάνε μαζί. Όταν το λεμφικό σύστημα διαταράσσεται (κατακράτηση υγρών και τοξινών), είναι πολύ πιθανότερο κάποιος να έχει κυκλοφοριακά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες «το λεμφικό σύστημα επηρεάζει την υγεία πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του πνεύμονα και του εγκεφάλου». Έτσι, η ιδιότητα του καστορέλαιου να επηρεάζει θετικά το λεμφικό σύστημα οδηγεί σε καλύτερο κυκλοφορικό και καλύτερη λειτουργία οργάνων όπως η καρδιά.

 1. Ενυδατώνει το δέρμα και ενισχύει την επούλωση πληγών

Το καστορέλαιο είναι απόλυτα φυσικό και απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες (εφ ‘όσον χρησιμοποιείται 100% καθαρό) και είναι πλούσιο σε συστατικά που προστατεύουν το δέρμα, όπως τα λιπαρά οξέα.

Η τοπική εφαρμογή σε ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα μπορεί να αποτρέψει την ξηρότητα και να διατηρήσει σωστή ενυδάτωση. Παράλληλα, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και έλκους, χάρη στις ενυδατικές αλλά και αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Αναμιγνύεται καλά με άλλα συστατικά όπως το αμυγδαλέλαιο, το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, τα οποία έχουν μοναδικά οφέλη για το δέρμα.

Σύμφωνα με μελέτες το καστορέλαιο είναι αποτελεσματικό έναντι πολλών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. Το πιο επικίνδυνο θεωρείται το Staphylococcus aureus καθώς μπορεί να προκαλέσει ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος.

 1. Πρόκληση τοκετού.

Το καστορέλαιο είναι μια φυσική λύση για την πρόκληση τοκετού. Για αιώνες, οι εγκυμονούσες το ελάμβαναν δια στόματος για επιτάχυνση των συστολών της μήτρας. Σύμφωνα με μελέτες, το καστορέλαιο προκαλεί τοκετό επειδή το ρικικολικό οξύ μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς προστανοειδών ΕΡ3 στη μήτρα. Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη «η χρήση του καστορέλαιου σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα έναρξης τοκετού εντός 24 ωρών. Το καστορέλαιο μπορεί να θεωρηθεί ως μια ασφαλής μη φαρμακολογική μέθοδος για την πρόκληση τοκετού και μειώνει τις πιθανότητες καισαρικής». Ένα μειονέκτημα της χρήσης του στην πρόκληση τοκετού είναι ότι μερικές γυναίκες αισθάνονται ναυτία μετά τη λήψη.

 1. Βοηθά το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα λόγω ηλιακού εγκαύματος ή ακμής.

Ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας, το καστορέλαιο λειτουργεί όμοια με το έλαιο καρύδας για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, ενώ λειτουργεί υπέροχα ως ενυδατική κρέμα και αντιφλεγμονώδης θεραπευτική λύση.

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την ακμή για πάντα, θα πρέπει να φτάσετε στην πηγή του προβλήματος. Το καστορέλαιο είναι μια σημαντική φυσική θεραπεία για την ακμή, καθώς διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα, καταπολεμά την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που μπορεί να φράξει τους πόρους, ενώ ταυτόχρονα απαλύνει και ενυδατώνει το ερεθισμένο δέρμα.

 1. Λειτουργεί ως καθαρτικό για να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα

Το καστορέλαιο λειτουργεί ως φυσικό, ήπιο καθαρτικό όταν λαμβάνεται από το στόμα. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και να διευκολύνει την εντερική λειτουργία. Το ενεργό συστατικό του, το ρικικολικό οξύ, είναι αυτό που απελευθερώνεται στο έντερο και βοηθάει στη διαδικασία πέψης, απορρόφησης θρεπτικών ουσιών και καθαρισμού του συστήματος.

 1. Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για πόνους της αρθρίτιδας, οίδημα στις αρθρώσεις και τυχόν φλεγμονές. Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για μασάζ και μπορεί να εφαρμοστεί σε αρθρώσεις, μύες ή ιστούς. Σύμφωνα με μελέτες, το ρικικολικό οξύ «ασκεί αξιόλογα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα». Σύμφωνα με μελέτες το καστορέλαιο λειτουργεί όπως μια συμβατική θεραπεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αποτελεσματική θεραπεία στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα γόνατος».

 1. Δυνατά και λαμπερά μαλλιά.

Το καστορέλαιο βοηθά τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν γρηγορότερα, να γίνουν πιο πυκνά και πιο λαμπερά. Μπορεί επίσης να ξεμπλέξει τα μπλεγμένα μαλλιά. Επίσης επειδή μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στα θυλάκια,  επιταχύνει την ανάπτυξη της τρίχας. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εφαρμόζουν καστορέλαιο στα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

Σύμφωνα με μελέτες, το ρικικολικό οξύ μπορεί να θεραπεύσει την τριχόπτωση με την εξισορρόπηση της παραγωγής προσταγλανδίνης D2 (PGD2) στους άνδρες, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας.

 1. Ενισχύει την υγεία των ματιών

Οι Αιγύπτιοι γιατροί χρησιμοποιούν καστορέλαιο για να προστατεύσουν τα μάτια από ερεθισμούς, ενώ  ο Richard G. Shugarman, MD, Αμερικανός οφθαλμίατρος αναφέρει τα εξής: “Προς το παρόν δεν συνιστώ τη χρήση οποιωνδήποτε μη αποστειρωμένων υλικών στο μάτι. Πριν από πολλά χρόνια, όταν τα αποστειρωμένα προϊόντα δεν ήταν εμπορικά διαθέσιμα, χρησιμοποιούσα καστορέλαιο σε θερμοκρασία δωματίου για να θεραπεύσω την κερατοπάθεια, την ξηροφθαλμία και άλλες παθήσεις”. Ορισμένα κολλύρια σήμερα περιλαμβάνουν ακόμη καστορέλαιο ως ένα από τα δραστικά συστατικά τους.

Επιπλέον, αν και απαιτείται περαιτέρω σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας, ορισμένοι φυσικοπαθητικοί χρησιμοποιούν καστορέλαιο για να βελτιώσουν την οπτική οξύτητα και να διορθώσουν τον καταρράκτη.

Διαβάστε επίσης: Ευφρασία: Βελτιώνει την Όραση ακόμα και σε άτομα άνω των 70 ετών

Πού το βρίσκουμε.

Το καστορέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους: δια στόματος, τοπικά στο δέρμα, στα μαλλιά, με τοπικό μασάζ ή ως σκεύασμα. Φροντίστε το έλαιο που καταναλώνετε να είναι υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Αναζητήστε μια αξιόπιστη μάρκα ψυχρής πίεσης, από καθαρό, οργανικό καστορέλαιο σε φαρμακείο ή σε ειδικό κατάστημα.

Παρασκευάστε τη δική σας θεραπευτική αγωγή:

Για να παρασκευάσετε τη δική σας θεραπευτική αγωγή, θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι καστορέλαιο και ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι.

 • Προσθέστε 80-120 γρ. καστορέλαιου σε ένα πανάκι και τοποθετήσετε πάνω από την κοιλιακή χώρα ή άλλες πληγείσες περιοχές.
 • Τυλίξτε ένα πανί με καστορέλαιο γύρω από την πληγείσα περιοχή. Καλύψτε το πανάκι με μια άλλη πετσέτα χειρός ή ένα πλαστικό περιτύλιγμα για να μην τρέξει το λάδι στα ρούχα ή τα έπιπλα.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμότητα για να ενισχύσετε τη δυνατότητα απορρόφησης.
 • Αφήστε για μία ώρα ή περισσότερο.
 • Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ με το λάδι σε οποιαδήποτε περιοχή για ανακούφιση από πόνους και ερεθισμούς.

Ας δούμε μερικά από τα πιο κοινά είδη καστορέλαιου που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα:

 • Καστορέλαιο ψυχρής πίεσης – παράγεται με συμπίεση των σπόρων και οδηγεί σε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που συνιστάται για εσωτερική χρήση. Φροντίστε να μην περιέχει παρασιτοκτόνα, παραβένια, φθαλικό αλάτι και τεχνητό χρώμα ή αρώματα.
 • Κίτρινο καστορέλαιο – παράγεται από καστορέλαιο, συνήθως με πίεση χωρίς θέρμανση, αν και ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για την επεξεργασία τους. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο διαυγές το χρώμα τόσο πιο καθαρό το προϊόν.
 • Μαύρο καστορέλαιο από την Τζαμάικα – παράγεται μετά από ψήσιμο των σπόρων για αυτό έχει σκούρο χρώμα (και μυρωδιά καπνού). Αυτή είναι η μέθοδος που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στη Τζαμάικα και έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο pΗ (αλκαλικό).

Δοσολογία και τρόπος χρήσης.

Η δόση του καστορέλαιου που λαμβάνεται εσωτερικά εξαρτάται από το είδος χρήσης και παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και η ανταπόκριση σε καθαρτικά.

Η συνήθης συνιστώμενη δόση για ενήλικες (όπως για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας) είναι 15-60 mL, που λαμβάνεται σε μία μόνο δόση. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου ένα έως τέσσερα κουταλάκια του γλυκού μία φορά την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι το αναμιγνύουν με νερό ή άλλο ρόφημα.

Τα παιδιά ηλικίας 2-12 ετών πρέπει να λαμβάνουν 5-15 mL από του στόματος μία φορά την ημέρα, ενώ τα βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών πρέπει να λαμβάνουν όχι περισσότερο από 5 mL μία φορά την ημέρα.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες συσκευασίας πριν χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο ή τη συσκευασία και μην αυξήσετε τη δόση πάνω από τη συνιστώμενη. Ξεκινήστε σταδιακά και φροντίστε να μην υπερβείτε τη μία εβδομάδα συνεχούς χορήγησης, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Η χορήγηση πέραν της εβδομάδας μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση πριν τη χορήγηση σε παιδιά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Το καστορέλαιο για ανακούφιση της δυσκοιλιότητας λειτουργεί άμεσα, γι ‘αυτό δεν συνιστάται να το πάρετε πριν από τον ύπνο. Η λειτουργία μπορεί να ξεκινήσει σε μια περίοδο μεταξύ 3-6 ωρών. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες της συσκευασίας του προϊόντος προσεκτικά και να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για τη δοσολογία.

Τοπικές χρήσεις

 • Φυσική θεραπεία ακμής: ταμπονάρουμε με καστορέλαιο σε καθαρό βαμβάκι την πληγείσα περιοχή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ξίδι από μηλίτη και αιθέρια έλαια όπως το λιβάνι αναμεμιγμένο με μικρή ποσότητα καθαρού ελαίου καρύδας. Η χρήση αυτών των συστατικών μειώνει την ερυθρότητα, το πρήξιμο, τις ουλές και ανακουφίζει από τον πόνο.
 • Αποφύγετε τα σημάδια ηλικίας: πλύνετε το πρόσωπό σας πρώτα με ζεστό νερό για να ανοίξετε τους πόρους και στη συνέχεια κάνετε μασάζ με λίγο λάδι στο πρόσωπο, αφήστε όλη τη νύχτα και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί. Εάν δείτε έντονη λιπαρότητα, μειώστε το χρονικό διάστημα μέχρι την πλύση.
 • Ενυδάτωση χωρίς κλειστούς πόρους: αναμίξτε 1/4 φλιτζάνι καστορέλαιο και 3/4 φλιτζάνι παρθένο λάδι καρύδας (ή 3/4 φλιτζάνι σησαμέλαιο), στη συνέχεια εφαρμόστε στο σώμα και το πρόσωπό σας.
 • Ενυδατώστε το κανονικό ή λιπαρό δέρμα: δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε 1/4 φλιτζάνι καστορέλαιου με λάδι jojoba, κραμβέλαιο ή ελαιόλαδο αντί για καρύδα και σησαμέλαιο. Κάντε απαλό μασάζ στις ξηρές περιοχές του δέρματός σας με το μείγμα και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματα με καθαρή πετσέτα. Αφήστε τη θεραπεία να μείνει όλη τη νύκτα και το πρωί ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μάσκα προσώπου ταχείας δράσης χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο μαζί με ένα κρόκο αυγού. Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε.
 • Ανακούφιση από ηλιακό έγκαυμα: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου ανακουφίζουν από τον πόνο και την ερυθρότητα. Εφαρμόστε καστορέλαιο αναμεμειγμένο με έλαιο καρύδας (σε αναλογία 1: 1) στην πληγείσα περιοχή ή δοκιμάστε την ίδια θεραπεία με ένα φυσικό βάλσαμο για τα χείλη για να ενυδατώσετε τα σκασμένα χείλη.

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι το καστορέλαιο και το ρικικολικό οξύ μπορούν να ενισχύσουν τη διαδερμική διείσδυση άλλων χημικών, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μόνο καστορέλαιο μαζί με άλλα φυσικά απαλά και υποαλλεργικά συστατικά για πλήρη απορρόφηση.

Ας δούμε άλλους τρόπους χρήσης του καστορέλαιου:

 • Δυσκοιλιότητα: 15 έως 60 mL μία φορά την ημέρα από το στόμα, συνήθως σε υγρή μορφή.
 • Υγεία των μαλλιών: Χρησιμοποιήστε το καστορέλαιο για την υγεία των μαλλιών κάνοντας μασάζ με μερικές κουταλιές ελαφρώς ζεσταμένου ελαίου στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορείτε να φτιάξετε μια σπιτική μάσκα μαλλιών και να κάνετε μασάζ στις ρίζες σας, να το απλώσετε σε όλα τα μαλλιά σας, να καλύψετε με ένα σκουφάκι και να αφήσετε μια νύχτα.
 • Φρύδια: Χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό πανάκι για να αλείψετε με λίγο λάδι τα φρύδια σας αφού τα καθαρίσετε. Αφήστε να απορροφηθεί για 20 λεπτά ή περισσότερο. Μπορείτε να εφαρμόσετε πριν κοιμηθείτε και να επωφεληθείτε όλη τη νύχτα. Επειδή μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας, η εφαρμογή στις βλεφαρίδες πρέπει να γίνεται με προσοχή.
 • Ανακούφιση από πόνο στις αρθρώσεις: Χρησιμοποιείται όπως οποιαδήποτε άλλη αναλγητική κρέμα (ανακούφιση πόνου) με μασάζ στις πληγείσες περιοχές. Εφαρμόστε περίπου μια ποσότητα κάθε τρεις ώρες ή έως ότου υποχωρήσει ο πόνος. Επαναλάβετε κάθε μέρα για τρεις ημέρες για καλύτερα αποτελέσματα.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το καστορέλαιο γενικά θεωρείται ασφαλές τόσο για τοπική όσο και για εσωτερική χρήση. Ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.

 • κοιλιακές κράμπες
 • ναυτία
 • έμετο
 • διάρροια, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες

Εάν είστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας για κάθε χρήση καστορέλαιου, ακόμη και ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (τοπικά ή εσωτερικά) γι΄αυτό μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε εκδηλώνετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Στην τοπική εφαρμογή καλύτερα να ξεκινήσετε αργά και να κάνετε δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας πριν εφαρμόσετε μεγαλύτερη ποσότητα και επίσης κρατήσετε μακριά από τα μάτια σας, το εσωτερικό της μύτης, τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Μπορεί να προκαλέσει θάνατο; Η λήψη υπερβολικής ποσότητας καστορέλαιου είναι σίγουρα επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια ή κράμπες, μεταξύ άλλων. Ορισμένοι εμφανίζουν ναυτία και σημάδια ήπιας ερεθιστικότητας στην επένδυση του εντέρου. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις εφόσον κάποιος δεν είναι αλλεργικός και δεν λάβει υπερβολική δόση.

Εάν λαμβάνετε φάρμακα ή πάσχετε από κάποια νόσο, μιλήστε πάντα με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν εμφανίσετε κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατάποση του καστορέλαιου: διαρκής ναυτία / εμετός / διάρροια, μυϊκές κράμπες / αδυναμία, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ζάλη, μειωμένη ούρηση, διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (όπως σύγχυση).

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Το καστορέλαιο είναι ένα μη πτητικό λιπαρό έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά και να ληφθεί εσωτερικά σε μικρές ποσότητες, για μικρό χρονικό διάστημα.
 • Τα οφέλη της χρήσης καστορέλαιου περιλαμβάνουν: θεραπεία της δυσκοιλιότητας, επούλωση τραυμάτων, πρόληψη των δερματικών ελκών, ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και φυσική πρόκληση τοκετού.
 • Τα οφέλη για τα μαλλιά περιλαμβάνουν την υποβοήθηση της ανάπτυξης, την καταπολέμηση των μολύνσεων του τριχωτού της κεφαλής και την αποφυγή μπλεγμένων μαλλιών.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Facebook Comments