Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το καστορέλαιο για τη φροντίδα του δέρματος και των ματιών. Στην Ινδία, χρησιμοποιούσαν το καστορέλαιο για την επούλωση δερματικών παθήσεων, ενώ ήταν πολύ δημοφιλές και στην αγιουβερδική ιατρική. Παράλληλα, παππούδες και γιαγιάδες, για αιώνες, έδιναν στα εγγόνια τους καστορέλαιο για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους.

Τι είναι το Καστορέλαιο;

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος, τη δυσκοιλιότητα και την υγεία των μαλλιών, ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Το καστορέλαιο είναι ένα μη πτητικό λιπαρό έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του τροπικού φυτού Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis) που ανήκει στην οικογένεια των ανθοειδών (Euphorbiaceae). Το καστορέλαιο, γνωστό και ως ρετσινόλαδο, είναι πολύ παχύ και το χρώμα του κυμαίνεται από διαυγές έως κεχριμπαρί ή ελαφρώς  πράσινο με ήπιο άρωμα και γεύση.

Πολλά από τα οφέλη του καστορέλαιου οφείλονται στη χημική του σύνθεση. Κατατάσσεται στον κατάλογο των λιπαρών οξέων τριγλυκεριδίων και σχεδόν το 90% της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα αποτελείται από μια ειδική και σπάνια ένωση που ονομάζεται ρικινελαϊκό οξύ. (1) Το καστορέλαιο θεωρείται μοναδικό, διότι το ρικινελαϊκό οξύ δεν συναντάται σε άλλες ουσίες. Παράγεται με την έκθλιψη των σπόρων για την εκχύλιση του φυσικού τους ελαίου.

Το καστορέλαιο περιέχει επίσης ωφέλιμα άλατα και εστέρες που λειτουργούν κυρίως ως παράγοντες ρύθμισης των δερματικών λειτουργιών. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη σταθεροποίηση της υφής διαφόρων προϊόντων, γι ‘αυτό το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ως καλλυντικό για τη θεραπεία των μαλλιών και του δέρματος. Όταν χορηγείται εσωτερικά, το έλαιο υδρολύεται στο λεπτό έντερο από τα παγκρεατικά ένζυμα, προκαλώντας απελευθέρωση γλυκερόλης και ρικινελαϊκού οξέος, μαζί με άλλους ευεργετικούς μεταβολίτες. (2)

Οφέλη του Καστορέλαιου.

Το καστορέλαιο περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά, όπως λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, φαινολικές ενώσεις, αμινοξέα, τερπενοειδή και φυτοστερόλες. Αυτές οι ενώσεις προσφέρουν πολλά οφέλη, οπότε το καστορέλαιο θεωρείται: (3)

 • Αντιδιαβητικό
 • Αντιφλεγμονώδες
 • Αντιμικροβιακό
 • Αντιοξειδωτικό
 • Προστατεύει το ήπαρ
 • Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες
 • Επουλώνει πληγές

Το έλαιο και άλλα μέρη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για ανακούφιση από: (4)

 • Κοιλιακές διαταραχές
 • Αρθρίτιδα
 • Οσφυαλγία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μυϊκούς πόνους
 • Παρασιτικές λοιμώξεις
 • Χρόνιους πονοκεφάλους
 • Πόνους στη χοληδόχο κύστη
 • Μετατραυματικό στρες
 • Ρευματισμούς
 • Αϋπνία

Το καστορέλαιο ενισχύει το ανοσοποιητικό διότι  προστατεύει το λεμφικό σύστημα του οργανισμού. Ο σημαντικότερος ρόλος του λεμφικού συστήματος, είναι ότι απορροφά και απομακρύνει άχρηστες ουσίες από τα κύτταρα μας.

Οι λεμφαδένες δρουν σαν φυσικά φίλτρα για τις τοξίνες και αντλούν αντισώματα σε περίπτωση νόσου. Ένας διογκωμένος λεμφαδένας στο λαιμό, για παράδειγμα, είναι σημάδι ότι απελευθερώνεται υψηλή ποσότητα αντισωμάτων προκειμένου να καταπολεμηθεί μια λοίμωξη κοντά στην περιοχή αυτή. Για παράδειγμα, η κακή λεμφική αποστράγγιση της καρδιάς συνδέεται με βλάβη των ιστών, η οποία μπορεί να προκαλέσει, ή να επιδεινώσει τη στεφανιαία νόσο. (5)

Διαβάστε επίσης: Καστορέλαιο: Πως να το Χρησιμοποιήσετε για να Αποτοξινώστε Άμεσα το Λεμφικό σας Σύστημα

8 Χρήσεις του Καστορέλαιου!!

 1. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το καστορέλαιο βοηθά στη βελτίωση της λεμφικής αποστράγγισης, της ροής του αίματος, της υγείας του θύμου αδένα και άλλων λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνες άτομα που χρησιμοποίησαν καστορέλαιο είχαν σημαντική αύξηση λεμφοκυττάρων. (6)  Τα λεμφοκύτταρα είναι οι στρατιώτες του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους εισβολείς όπως τοξίνες και βακτήρια.

Το καστορέλαιο βοηθά στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, τα οποία απελευθερώνονται και αποθηκεύονται εντός του λεμφικού ιστού του θύμου αδένα, του σπλήνα, των λεμφαδένων και του ιστού του λεπτού εντέρου. Το λεμφικό σύστημα επηρεάζει επίσης το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και το καστορέλαιο βοηθά στην υγεία της καρδιάς και βελτιώνει πεπτικές διαταραχές.

 1. Ενισχύει το κυκλοφορικό.

Το υγιές λεμφικό σύστημα συνδυάζεται με υγιές κυκλοφορικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λεμφικό κυκλοφορικό σύστημα λειτουργεί απευθείας με το καρδιαγγειακό κυκλοφορικό σύστημα για να διατηρεί τα επίπεδα αίματος και λεμφικού υγρού σε ισορροπία. (7) Οπότε, καλύτερο λεμφικό σημαίνει καλύτερο κυκλοφορικό.

 1. Ενυδατώνει το δέρμα και επουλώνει τις πληγές.

Το καστορέλαιο ενυδατώνει το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, ενώ βοηθά  στην επούλωση τραυμάτων χάρη στις ενυδατικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Σύμφωνα με in vitro έρευνες, το καστορέλαιο είναι αποτελεσματικό έναντι πολλών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. (8) Ειδικότερα το Staphylococcus aureus θεωρείται το πιο επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει ήπιες, έως σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος και όχι μόνο.

 1. Βοηθά στον τοκετό.

Το καστορέλαιο βοηθά στην πρόκληση τοκετού επειδή προκαλεί συστολή της μήτρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρικινελαϊκό οξύ ενεργοποιεί τους προστανοειδείς υποδοχείς ΕΡ3 της μήτρας. (9)

Σύμφωνα με μελέτες, το καστορέλαιο ενεργοποιεί τον τοκετό μέσα σε 24 ώρες και θεωρείται ασφαλές, ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες γυναίκες που το χρησιμοποίησαν (μεταξύ 40 και 41 εβδομάδων) είχαν λιγότερες πιθανότητες καισαρικής τομής. (10)

Ένα μειονέκτημα της χρήσης του καστορέλαιου είναι ότι μερικές γυναίκες αισθάνονται ναυτία μετά τη λήψη.

 1. Βοηθά σε δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς.

Ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας, το καστορέλαιο λειτουργεί όπως το λάδι καρύδας για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, ενώ ενυδατώνει το δέρμα και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το καστορέλαιο είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση της ήπιας ακμής, καθώς διεισδύοντας βαθιά μέσα στο δέρμα, καταπολεμά την υπερανάπτυξη των βακτηριδίων που μπορεί να φράξουν τους πόρους, ενώ παράλληλα μαλακώνει και ενυδατώνει το ερεθισμένο δέρμα και καταπολεμά τον σταφυλόκοκκο. (11)

Ας δούμε μερικές χρήσεις καστορέλαιου που βελτιώνουν την υγεία μας:

 • Βοηθά στη φυσική θεραπεία της ακμής. Μπορείτε να εφαρμόσετε μηλόξυδο και αιθέρια έλαια στην πληγείσα περιοχή. Αυτό το μείγμα μειώνει την ερυθρότητα και το οίδημα και ανακουφίζει από τον πόνο.
 • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας πρώτα με ζεστό νερό για να ανοίξετε τους πόρους, κάντε μασάζ με καστορέλαιο στο πρόσωπό σας και αφήστε όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε το επόμενο πρωί.
 • Για να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα χωρίς να φράξουμε τους πόρους: αναμιγνύουμε 1/4 φλιτζάνι καστορέλαιο και 3/4 φλιτζάνι έλαιο καρύδας (ή 3/4 φλιτζάνι σησαμέλαιο), στη συνέχεια εφαρμόζουμε στο σώμα και το πρόσωπό μας.
 • Για την ενυδάτωση του φυσιολογικού ή λιπαρού δέρματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/4 φλιτζάνι καστορέλαιο με λάδι jojoba, έλαιο σταφυλιού ή ελαιόλαδο αντί για καρύδα και σησαμέλαιο. Κάνουμε απαλό μασάζ στις ξηρές περιοχές και αφαιρούμε τα υπολείμματα με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε όλη τη νύκτα και ξεπλένουμε το πρωί με ζεστό νερό.
 • Μπορούμε να ετοιμάσουμε μια μάσκα προσώπου ταχείας δράσης χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. καστορέλαιο κι έναν κρόκο αυγού. Εφαρμόζουμε το μείγμα στο πρόσωπο, αφήνουμε για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίζουμε.
 • Για να καταπραΰνουμε ηλιακά εγκαύματα, εφαρμόζουμε καστορέλαιο, διότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μειώνουν τον πόνο και την ερυθρότητα. Αναμιγνύουμε με λάδι καρύδας (1:1) στην πληγείσα περιοχή ή εφαρμόζουμε στα ξεραμένα χείλη.
 • Επίσης το καστορέλαιο και το ρικινελαϊκό οξύ ενισχύουν τη διαδερμική διείσδυση άλλων χημικών, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο καστορέλαιο με άλλα φυσικά συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα.
 1. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.

Το καστορέλαιο λειτουργεί σαν φυσικό ήπιο καθαρτικό όταν λαμβάνεται από το στόμα. Το ρικινελαϊκό οξύ, απελευθερώνεται στο έντερο, βοηθά στη διαδικασία πέψης, της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών και καθαρισμού του συστήματος. (12)

 1. Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για πόνους αρθρίτιδας, οίδημα στις αρθρώσεις και φλεγμονή. Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για εφαρμογή σε αρθρώσεις, μύες ή ιστούς. (13)

Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη το καστορέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αποτελεσματική θεραπεία στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα γόνατος». (14)

Μπορείτε να κάνετε μασάζ με καστορέλαιο και ζεστό νερό στις περιοχές που πονάνε.

 1. Λαμπερά μαλλιά.

Το καστορέλαιο βοηθά τα μαλλιά να μεγαλώσουν γρηγορότερα, να γίνουν πιο πυκνά, πιο δυνατά και λαμπερά. Κάντε μασάζ με χλιαρό καστορέλαιο στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα θυλάκια και να επιταχυνθεί η αύξηση των μαλλιών. Ετοιμάστε μια σπιτική μάσκα μαλλιών, εφαρμόστε στις ρίζες, απλώστε στα μαλλιά σας, καλύψτε με μια πετσέτα κι αφήστε όλη τη νύχτα.

Ποια είναι η καλύτερη ποιότητα καστορέλαιου και ποια είναι η πιο κατάλληλη δοσολογία.

Το καστορέλαιο χορηγείται με διάφορους τρόπους: από το στόμα, με τοπική εφαρμογή, ή κάνοντας μασάζ. Το καστορέλαιο θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.

Η δοσολογία που χορηγείται εσωτερικά εξαρτάται από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και την ανταπόκριση σε διάφορες θεραπείες. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες συσκευασίας και μην αυξήσετε τη δοσολογία πάνω από τη συνιστώμενη. Ξεκινήστε σταδιακά και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συνέχιση της θεραπείας. (15)

Μια κοινά αποδεκτή δοσολογία είναι 3 κ.γ. μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να αναμίξετε με νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα και μην ξεχνάτε ότι η υπακτική του δραστηριότητα λειτουργεί γρήγορα. (16)

Το καστορέλαιο χορηγείται και σε κάψουλες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη χορήγηση καστορέλαιου;

Το καστορέλαιο θεωρείται ασφαλές τόσο για τοπική όσο και για εσωτερική χρήση. (1718)

Η λήψη μεγάλης ποσότητας καστορέλαιου είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, διάρροια ή άλλες διαταραχές. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν ναυτία και σημάδια ήπιου ερεθισμού του εντέρου. Στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να το χορηγείται χωρίς να συμπορευτεί τον γιατρό σας.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο καστορέλαιο είναι πιθανές, γι΄ αυτό αναζητήστε ιατρική περίθαλψη αν δείτε ότι πάσχετε από σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πριν χρησιμοποιήσετε καστορέλαιο σε τοπική επάλειψη, κάντε  μια δοκιμή σε μια περιοχή του δέρματός σας, αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. (19) Ένας Αμερικάνος οφθαλμίατρος αναφέρει τα εξής: (20)

«Κάποτε χρησιμοποίησα καστορέλαιο για οφθαλμολογική θεραπεία, αλλά γενικά δε συνιστώ τη χρήση μη αποστειρωμένων ουσιών στον οφθαλμό. Συμβουλευθείτε έναν οφθαλμίατρο, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα και θα σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα, και μιλήστε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν εκδηλώσετε ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση καστορέλαιου: επίμονη ναυτία/ έμετος / διάρροια, μυϊκές κράμπες / αδυναμία, αρρυθμία, ζάλη, μειωμένη ούρηση, αλλαγές στη διάθεση (σύγχυση) ή αιμορραγία από το ορθό». (15)

Ανακεφαλαιώνοντας

 • Το καστορέλαιο είναι μια φυσική ουσία πλούσια σε πολλά ευεργετικά συστατικά, ειδικά σε ρικινελαϊκό οξύ.
 • Χορηγείται από στόματος και τοπικά και βοηθά σε πολλές καταστάσεις, όπως η δυσκοιλιότητα και η αρθρίτιδα.
 • Το καστορέλαιο είναι φυσικό καθαρτικό και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία του λεμφικού, κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βελτιώνουν την ακμή και ενισχύουν την επούλωση πληγών.
 • Το καστορέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.