Η σύγχρονη ζωή απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη φύση, αλλά σταδιακά αυτό αλλάζει, καθώς πολλοί από εμάς συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικός είναι ο δεσμός με τη γη για την υγεία και την ευτυχία μας.

Η κηπουρική ανακουφίζει από το άγχος και το στρες, βελτιώνει την ψυχική υγεία, την διατροφή και φυσικά είναι και μια μορφή άσκησης. Στην ουσία, πολλοί ψυχολόγοι προτείνουν την ενασχόληση με την κηπουρική στο σπίτι για βελτίωση της υγείας και της ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του BBC:

«Υπάρχουν σε εξέλιξη πιλοτικά προγράμματα για ιατρούς με σκοπό την συνταγογράφηση κηπουρικής ενασχόλησης, ενώ έχουν δημιουργηθεί προγράμματα σχολικής κηπουρικής για να δώσουν στα παιδιά ένα χώρο γαλήνης και χαλάρωσης.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα κηπουρικής σε πλαίσιο κοινοτήτων, όπου οι ασθενείς συνεργάζονται και καλλιεργούν κηπευτικά, ενώ σύμφωνα με μελέτες η κηπουρική βοηθά στην αντιμετώπιση της άνοιας».

Παράλληλα, ειδικοί επιστήμονες διοργάνωσαν ημερίδα στην Ακαδημία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου με καλλιεργητές δενδροκηπευτικών, όπου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της κηπουρικής στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Η κηπουρική ενισχύει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία!

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καθαρός αέρας μας αναζωογονεί, ενώ σχετική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος κοντά στη φύση μπορεί να έχει σημαντικά ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη για την υγεία. Η κατάθλιψη, πολλές φορές, ριζώνει σε ένα αίσθημα αποσύνδεσης και η επανασύνδεση με τη φύση ενδεχομένως να βοηθά να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και τη «ζωή» γενικότερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Gardeners World το 2013 το 80% των κηπουρών ανέφεραν ότι ήταν «ευτυχισμένοι» και «ικανοποιημένοι» από τη ζωή τους, σε σύγκριση με το 67% εκείνων που δεν ασχολούνταν με την κηπουρική. Κλινικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι κηπουροί είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης –  της ορμόνης του στρες – σε σύγκριση με άτομα που προσπάθησαν να χαλαρώσουν με ήρεμη ανάγνωση. Παράλληλα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκάψιμο στο έδαφος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία λόγω της έκθεσης σε ευεργετικούς μικροοργανισμούς του εδάφους. Όπως αναφέρει το CNN Health:

«Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στη Νορβηγία, άτομα που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, επίμονη χαμηλή διάθεση ή «διπολική διαταραχή ΙΙ» πέρασαν έξι ώρες την εβδομάδα καλλιεργώντας άνθη και λαχανικά.

Μετά από τρεις μήνες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες σημείωσαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Επιπλέον, η διάθεσή τους συνέχισε να είναι καλύτερη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κηπουρικής…

Το Mycobacterium vaccae, ένα ακίνδυνο βακτήριο που απαντάται συνήθως στο έδαφος αυξάνει την απελευθέρωση και το μεταβολισμό της σεροτονίνης σε μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση – όπως και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που ενισχύουν τη σεροτονίνη».

Η κηπουρική είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα: καλλιεργούμε την τροφή μας χωρίς να χρειάζεται να ασκηθούμε! 

Η ιδέα ότι η κηπουρική προάγει τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης έχει νόημα, εφ΄όσον θεωρούμε ότι το σώμα πρέπει να κινείται για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η κηπουρική είναι ένας τρόπος να παραμένουμε δραστήριοι όταν μπαίνουμε στον πειρασμό να μην ασκούμαστε καθόλου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 όσοι ασχολούνται με την κηπουρική σε πλαίσιο κοινότητας είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από εκείνους που δεν δραστηριοποιούνταν στην κηπουρική. Οι άνδρες και γυναίκες ερασιτέχνες κηπουροί είχαν 62% και 46% λιγότερες πιθανότητες αντίστοιχα να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η κηπουρική θεωρείται άσκηση μέσης έως υψηλής έντασης!

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυμναστές έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο μας κάνει να ασκούμαστε πιο σκληρά, ακόμα κι αν αντιλαμβανόμαστε τη δραστηριότητα ως ευκολότερη σε σύγκριση με την άσκηση στο γυμναστήριο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μέρος της εξίσωσης, καθώς η κηπουρική μας ενθαρρύνει να ασκούμαστε πιο εντατικά από ό, τι στο γυμναστήριο.

Σύμφωνα με μελέτες στην περιοχή της Κορέας, τα ακόλουθα στάδια κηπουρικής αποτελούν άσκηση μέτριας έντασης, βάσει της ενέργειας που καταναλώνεται σε παιδιά:

  • Βοτάνισμα
  • Πολλαπλασιασμός
  • Σπορά
  • Συγκομιδή
  • Φύτευση
  • Ανάμιξη χώματος
  • Σκάλισμα
  • Πότισμα

Το τσουγκράνισμα – που μιμείται τη χρήση κωπηλατικού μηχανήματος – και το σκάψιμο θεωρούνται έντονη άσκηση, ενώ το τελευταίο είναι η πιο έντονη από όλες τις δραστηριότητες κηπουρικής. Μια περαιτέρω δραστηριότητα που μπορεί να αυξήσει την ένταση είναι η προσθήκη ενεργειών τροποποίησης του εδάφους, όπως η προσθήκη τσιπς ξύλου.

Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να γίνεται δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο και ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να γίνουν όλα, ανάλογα με το μέγεθος του κήπου σας.

Προσέχουμε τη στάση του σώματος την ώρα της κηπουρικής!

Όπως και με άλλες ασκήσεις, η στάση του σώματος είναι σημαντική για να αποφύγετε τραυματισμούς. Θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Διατηρήστε την κατάλληλη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών και θα επιτρέψει τη σωστή κατανομή βάρους και το βέλτιστο εύρος κίνησης.
  • Αποφύγετε τα τεντώματα φροντίζοντας τα αντικείμενα και οι επιφάνειες εργασίας να βρίσκονται σε προσβάσιμο σημείο κοντά στο σώμα σας.
  • Φροντίστε, όσο μπορείτε, να δουλεύετε με τα χέρια στο ύψος της μέσης, τους αγκώνες λυγισμένους και τους βραχίονες να κινούνται με άνεση στο πλάι.
  • Όταν σκαλίζετε ή σκάβετε στο επίπεδο του εδάφους, βεβαιωθείτε ότι λυγίζετε τα γόνατά σας, αντί να σκύβετε προς τα εμπρός με τα πόδια σας ίσια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί κήπου.

Πόσες θερμίδες μπορεί πραγματικά να κάψετε κατά την κηπουρική;

Σύμφωνα με τη Nikki Phipps, συγγραφέα του βιβλίου, «The Bulb-o-licious Garden» η χρήση του χορτοκοπτικού μπορεί να μας κάνει να κάψουμε περίπου 300 θερμίδες. Άλλες δραστηριότητες, όπως η κοπή, το κλάδεμα, το σκάψιμο, η φύτευση και το σκάλισμα μας βοηθούν να κάψουμε έως και 200 ​​θερμίδες ανά ώρα.

«Η άσκηση στον κήπο προπονεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των χεριών, των γλουτών, των κοιλιακών, του λαιμού και της πλάτης. Η κηπουρική, είτε ως σκάψιμο, σκάλισμα, φύτευση, ή μεταφορά νερού, είναι μια μορφή εντατικής άσκησης», αναφέρει η συγγραφέας.

Η ίδια έχει επίσης δημοσιεύσει μια λίστα με το κατά προσέγγιση ποσό των θερμίδων που καίγονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες κηπουρικής. Σύμφωνα με μια αναφορά στο The Telegraph, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα κηπουρικής έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Η χρήση χειροκίνητων εργαλείων αντί ηλεκτρικών θα εξασφαλίσει τη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με μια προηγούμενη αναφορά της Daily Mail τρεις ώρες κηπουρικής ισοδυναμούν με μια ώρα γυμναστικής, ενώ πέντε ώρες κηπουρικής την εβδομάδα καίνε 722 θερμίδες.

«Μια περίοδος εξάμηνης δραστηριότητας στην κηπουρική μας βοηθά να καταναλώσουμε 18.772 θερμίδες ετησίως – θερμίδες που ισοδυναμούν με επτά μαραθώνιους. Είναι ένα χόμπι με το οποίο θα μπορούσαμε να κάψουμε ένα εκατομμύριο θερμίδες σε μια ζωή», γράφει η Daily Mail.

Το Livestrong.com σημειώνει επίσης ότι, ανάλογα με την εργασία κηπουρικής και το τρέχον βάρος, μπορείτε να κάψετε από 240 έως 448 θερμίδες ανά ώρα. Όσο περισσότερο βάρος έχετε και όσο πιο έντονη είναι η εργασία, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.

«Ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 125 κιλά καίει περίπου 240 θερμίδες ανά ώρα κάνοντας δραστηριότητες όπως φροντίδα του χλοοτάπητα, κλάδεμα, φύτευση δέντρων ή θάμνων… Οι εργασίες που καίνε περίπου 300 θερμίδες ανά ώρα περιλαμβάνουν σκάψιμο, κομποστοποίηση κ.λπ. που καίνε 360».

Καλλιεργούμε την τροφή μας για μια καλύτερη διατροφή!

Εννοείται, φυσικά, ότι η καλλιέργεια των δικών μας φρούτων, λαχανικών και βοτάνων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να έχουμε οφέλη για την υγεία μας. Καλύτερα δε να χρησιμοποιούμε οργανικά λιπάσματα.

Η κομποστοποίηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων κουζίνας, που μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό λίπασμα για τον κήπο μας.

Η δυνατότητα χρήσης φυτοφαρμάκων υψηλής ποιότητας είναι ένα από τα σαφή πλεονεκτήματα της κηπουρικής, καθώς η ελαχιστοποίηση των τοξικών ουσιών είναι μια σημαντική πτυχή της υγείας. Οι αστικοί κήποι συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία της ποιότητας των υδάτων και στην καλλιέργεια του εδάφους, καθώς και στην προώθηση της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα ομορφαίνουν τις πυκνοκατοικημένες κοινότητες.

Η αστική κηπουρική είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος διατροφής για όλους. Απλά ξεκινήστε σταδιακά και πριν το καταλάβετε θα δείτε ότι μεγάλο μέρος  των γευμάτων σας θα μπορούσαν να προέρχονται κατευθείαν από τον δικό σας κήπο.

Εάν είστε νέοι στην κηπουρική δοκιμάστε με μικρά πράσινα λαχανικά. Όταν οι σπόροι βλαστήσουν, η θρεπτική τους αξία αυξάνεται σημαντικά. Τα θρεπτικά συστατικά τους καθίστανται επίσης πιο βιοδιαθέσιμα. Μερικοί βλαστοί σπόρων μπορούν να περιέχουν έως και 30 φορές τις θρεπτικές ουσίες των οργανικών λαχανικών.

Τα λάχανα είναι εξαιρετικά για να προσθέσουμε στη σαλάτα, τα σάντουιτς, τους χυμούς μας. Η καλλιέργεια της δικής σας τροφής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον λογαριασμό σας στο παντοπωλείο!

Σε κάθε περίπτωση, η ενασχόληση με τη φύση και η κηπουρική το μόνο που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πλεονεκτήματα και χαρά!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.