Το κότσι είναι ανατομική ανωμαλία -κατα κύριο λόγο κληρονομική- του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού και παρουσιάζετε 9 φορές περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.  Το μεγάλο δάχτυλο μετατοπίζεται προς τα έξω και έτσι δημιουργείτε μια εξόστωση. Εκτός από την αντιαισθητική εικόνα, προκαλεί και πολύ πόνο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

 • Μεγάλο ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών πάσχουν από πόνο στα κάτω άκρα.
 • Το κότσι προκαλεί πόνο και ανατομικές αλλαγές στα κάτω άκρα.
 • Τα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων ευελιξίας και ενδυνάμωσης, ίσως σας βοηθήσουνε να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την εξέλιξη της παραμόρφωσης, αποφεύγοντας έτσι χειρουργική επέμβαση που δεν αντιμετωπίζει το υποκείμενο πρόβλημα.

Τα πόδια στηρίζουν το σώμα μας, μας βοηθούν να κινούμαστε, να τρέχουμε, να στεκόμαστε. Κάθε πόδι έχει 29 διαφορετικά οστά, δηλαδή πάνω από το 25% των οστών μας. Εάν δεν μπορούμε να κινηθούμε ή να έχουμε σωστή στάση, υπάρχει κίνδυνος να υποστούμε τάση των μυών, ή να δούμε αλλαγές στη μορφή και τη λειτουργία των αρθρώσεων των κάτω άκρων. Τα σαγιονάρες, τα σφιχτά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη δομή του ποδιού προκαλώντας πόνους και παραμόρφωση.

Οι απλές ασκήσεις και τα κατάλληλα υποδήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή την επιβράδυνση της εξέλιξη του κοτσιού. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, τα πόδια σας πιθανότατα θα έχουν διανύσει 75.000 μίλια.  Δεν πρέπει λοιπόν να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο μας πονούν τα πόδια μας!

Τι είναι το κότσι;

Το κότσι είναι μια ανατομική παραμόρφωση που πιθανώς προκύπτει από ένα συγγενές δομικό ελάττωμα ή μπορεί να ξεκινήσει από την κακή λειτουργία του ποδιού ή από τάση του μυϊκού συστήματος. Οι μύες που συστέλλονται και οι τένοντες ασκούν ισχυρή δύναμη στις αρθρώσεις των ποδιών. Μια περιοχή που συχνά παραμορφώνεται λόγω της δύναμης αυτής είναι η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κι εκεί συνήθως σχηματίζονται τα κότσια. Επίσης, μπορεί να σχηματιστούν στην άλλη πλευρά του ποδιού, στην άρθρωση μεταξύ του μικρού δακτύλου και των οστών.

Επίσης μπορεί να προκληθεί παχυδερμία σε εκείνο το σημείο, ή οίδημα και φλεγμονή, γεγονός που επιδεινώνει τον πόνο. Όταν το κότσι σχηματίζεται μεταξύ της βάσης του μεγάλου δακτύλου και του πρώτου μεταταρσίου οστού, δημιουργεί ανισορροπία στον τρόπο κατανομής του βάρους πάνω από τις αρθρώσεις των ποδιών σας. Αυτό αυξάνει την παραμόρφωση και την ταλαιπωρία.

Πώς δημιουργούνται τα κότσια.

Παρόλο που τα περισσότερα κότσια αναπτύσσονται κατά την ενηλικίωση, υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν και στην εφηβεία, συχνότερα σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στη δημιουργία κοτσιού σε σχέση με τους άνδρες.(1)

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του κοτσιού. Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε ορισμένους από αυτούς του παράγοντες, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που είναι συνάρτηση της δομής και της ανάπτυξης των οστών.(2)

 • Ψηλά τακούνια
 • Στενά παπούτσια
 • Αρθρίτιδα, κυρίως ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Τραυματισμοί κάτω άκρων
 • Ανεπαρκής ανάπτυξη κάτω άκρων πριν από τη γέννηση
 • Ανυπαρξία χόνδρων, που κάνει την άρθρωση ασταθή
 • Μύες και τένοντες σε τάση
 • Κληρονομικότητα

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες ταλαιπωρεί τα κάτω άκρα και τοποθετεί το πόδι σε μη φυσική θέση και οι μύες χάνουν την ευελιξία τους. Η έλλειψη ευελιξίας αυξάνει τον κίνδυνο παραμόρφωσης.

Πολλοί γιατροί λένε ότι: «Τα κότσια προκύπτουν συχνά κληρονομικά, αλλά μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα του τρόπου που περπατάμε ή των υποδημάτων που φορούμε».

Συμπτώματα.

Πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα δείτε συχνά αλλαγές στα κάτω άκρα. Ίσως αρχίσει να αναπτύσσεται ένας μικρός κάλος στο εξωτερικό μέρος του ποδιού, στο μεγάλο ή το μικρό δάχτυλο του. Μόλις μεγαλώσει, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα συμπτώματα, όπως:(3)

 • Πόνος καθώς το κότσι ακουμπά στο παπούτσι
 • Πόνος στην οστεώδη περιοχή
 • Μούδιασμα γύρω από το κότσι
 • Αίσθηση καύσου
 • Οίδημα στην άρθρωση όπου σχηματίστηκε το κότσι
 • Παχυδερμία πάνω από τη βάση του ποδιού που υποφέρει
 • Ερυθρότητα λόγω τριβής με το παπούτσι, ή λόγω φλεγμονής στην άρθρωση
 • Νέα κότσια ή κάλοι σε άλλα δάκτυλα, καθώς το βάρος είναι ανεπαρκώς κατανεμημένο
 • Περιορισμός κίνησης της άρθρωσης.

Αυτά τα συμπτώματα είναι επώδυνα και περιορίζουν τον τύπο υποδημάτων που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Χωρίς θεραπεία και φροντίδα, το κότσι μπορεί να μεγαλώσει και να παραμορφωθεί, οπότε θα είναι αδύνατον να βρείτε παπούτσια.

Θεραπευτικές επιλογές.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θεραπείας και ενδεχομένως η χειρουργική επέμβαση να είναι η τελευταία λύση που πρέπει να εξετάσετε. Παρόλο που μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ανατομική δομή, δεν θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη κατάσταση που προκάλεσε αρχικά τη δημιουργία του κοτσιού.

Τα κότσια είναι μόνιμα, εκτός αν επέμβουμε χειρουργικά. Ωστόσο, με άλλες λιγότερο επεμβατικές θεραπείες, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας, να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την εξέλιξη και να βελτιώσετε την ευελιξία του ποδιού. Σύμφωνα με την Dr. Dina Hearst της κλινικής του Κλίβελαντ:

«Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι απλώς θέμα σωστού παπουτσιού. Φροντίστε να επιλέξετε χαμηλό τακούνι, άνετα παπούτσια που δίνουν άφθονο χώρο στα δάχτυλα των ποδιών σας και το συνολικό τμήμα του ποδιού σας».

Κότσι: 7 Φυσικές επιλογές για τη θεραπεία του

Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους στο σπίτι για να βελτιώσετε τη φλεγμονή και την ευελιξία του ποδιού σας και να μειώσετε την πίεση του κοτσιού.(4)

 1. Μείωση της πίεσης – Η μείωση της πίεσης πάνω στο κότσι θα σας ανακουφίσει από τον πόνο. Προστατέψτε το κότσι με ειδικά επιθέματα ή ένα μαξιλάρι με ειδικό τζελ. Φορέστε άνετα παπούτσια. Επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα για να προμηθευθείτε το σωστό μέγεθος παπουτσιών.

2.Η αύξηση της κυκλοφορίας – το υδρομασάζ, οι ζεστές κάλτσες, οι θερμοφόρες και το μασάζ μπορούν να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής και την επιτάχυνση της επούλωσης.

 1. Μείωση της Φλεγμονής – Ο πάγος και η κουρκουμίνη ή ο κουρκουμάς βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο κότσι και μειώνουν τον πόνο.
 2. Βελτίωση της ευκαμψίας – Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να γίνει τόσο άκαμπτο λόγω της παραμόρφωσης που θα κινείται ελάχιστα. Αυτή η ακαμψία συμβάλλει στην ανάπτυξη του κοτσιού. Ο τρόπος που τοποθετείτε το βάρος στα πόδια σας επηρεάζει τη λειτουργία των γονάτων, των γοφών και της μέσης. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού επηρεάζει τη λειτουργία του ποδιού γενικότερα.
 3. Ενισχύστε τους μύες σας – Η ευελιξία και οι δυνατοί μύες είναι σημαντικός παράγων. Τα κάτω άκρα είναι το θεμέλιο της καθημερινής δραστηριότητας και της αθλητικής απόδοσης. Οι τακτικές ασκήσεις ποδιών, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ευελιξία, μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του ποδιού και να μειώσουν την εξέλιξη της διαταραχής αυτής. (5)Για την ενίσχυση των μυών των κάτω άκρων:
 • Ανασηκώστε ένα βάρος με τα δάχτυλα των ποδιών σας για να ενδυναμώσετε την καμάρα.
 • Σχεδιάστε το αλφάβητο στον αέρα με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας για να ενδυναμώσετε τον αστράγαλο σας.
 • Σταθείτε στο ένα πόδι (χωρίς να κρατάτε τίποτα) για 10 έως 20 δευτερόλεπτα. Η ισορροπία ενδυναμώνει ολόκληρο το πόδι και βελτιώνει τη συνολική ισορροπία σας.
 • Κυλήστε μια μπάλα τένις ή ένα ρολό αφρού κάτω από το πόδι σας για να τεντώσετε την καμάρα.
 • Ενώ είστε ξυπόλητοι, ανασηκώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας, για να ενδυναμώσετε την καμάρα.
 • Ανασηκώστε τα δάκτυλα του ποδιού ένα-ένα από το μεγάλο μέχρι το μικρότερο και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στη θέση τους με αντίστροφη σειρά.
 • Όσο είστε ξυπόλητοι, τοποθετήστε το βάρος στις φτέρνες σας και τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών και στα δύο πόδια όσο μπορείτε, κρατώντας παράλληλα την ισορροπία σας.
 1. Νάρθηκας – Μια άλλη επιλογή είναι ο νάρθηκας, όταν φοριέται ολόκληρη τη νύχτα για να τεντώσει τους μύες γύρω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και να βελτιώσει την ευελιξία. Ο νάρθηκας τη νύχτα και ένας ειδικός διαχωριστής δακτύλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακουφίζουν σημαντικά από τον πόνο.(6)
 2. Διατηρήστε κανονικό βάρος – Αυτό θα απομακρύνει την πίεση από τα πόδια σας, και θα διευκολύνει την πίεση που ασκείται στο κότσι.

Διαβάστε επίσης: Μάθετε πως να κάνετε Ποδόλουτρο με Μηλόξυδο για να Θεραπεύσετε το Σώμα σας

Η ορθωτική πραγματικά βοηθά;

Η ορθωτική αναφέρεται σε ένα είδος υποδημάτων που έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει τον τρόπο κατανομής βάρους στο πόδι. Είναι δημοφιλή και χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές, αλλά δεν είναι όλοι οι εμπειρογνώμονες πεπεισμένοι ότι είναι χρήσιμα. Η βασική λειτουργία είναι να αποκτήσει το πόδι καλύτερη θέση και να αφαιρεθεί η ένταση από την τραυματισμένη περιοχή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να εξασθενίσει τους μύες.(7)Η ορθωτική επιβραδύνει την ταχύτητα ανάπτυξης και κατανέμει τη δύναμη του ποδιού σας σε μια ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας την τάση. Παρά την ευρεία χρήση του, δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση.(8)

Επιλέξτε το σωστό παπούτσι.

Τα παπούτσια που επιλέγετε έχουν άμεση σχέση με την υγεία των ποδιών σας. Ακόμα και αν αγαπάτε τα σαγιονάρες σας, ίσως είναι καιρός να τις αποχωριστείτε. Με τη σαγιονάρα τα δάχτυλα των ποδιών σας αυξάνουν την ενέργειά τους, προκαλώντας χρόνια ένταση στα δάχτυλα των ποδιών σας σε μια θέση που τελικά μεταβάλλει την ισορροπία.(9)

Το καλύτερο είναι να περπατάμε χωρίς παπούτσια αλλά δεν είναι πρακτικό. Περάστε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στο σπίτι χωρίς παπούτσια, κάνοντας το «περπάτημα της αλεπούς». Με τα γόνατα λυγισμένα, το πέλμα του ποδιού αγγίζει πρώτα το πάτωμα και μετά πατάει  η φτέρνα. Τα γόνατά σας παραμένουν λυγισμένα, χωρίς να κλείνουν.

Εάν έχετε διαβήτη, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αίσθηση πόνου, το περπάτημα χωρίς προστασία στα πόδια δεν συνιστάται, ακόμη και στο σπίτι.

Μπορούμε να αποφύγουμε το κότσι;

Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε το κότσι, παρά να το διορθώσετε. Προσέξτε τη δύναμη και την ευκαμψία των μυών στα πόδια σας. Μπορεί οι γυμνασμένοι κοιλιακοί να είναι απαραίτητη εικόνα για το καλοκαίρι, αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου στην πλάτη και στην προστασία των οργάνων της κοιλιακής χώρας.

Το ίδιο ισχύει και για τους μύες στα πόδια. Με τη διάταση και την ενδυνάμωση των μυών μπορεί να αποτρέψετε την εμφάνιση της παραμόρφωσης. Κάντε τις απαραίτητες εκτάσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, αποφύγετε να φοράτε σφιχτά παπούτσια ή ψηλά τακούνια και κυκλοφορήστε ξυπόλητοι όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ είστε στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης: 5 Αποτελεσματικοί Φυσικοί Τρόποι να Θεραπεύσετε το Πόδι του Αθλητή μια για πάντα!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.