Μα τι είναι ο λαμπτήρας από ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων; Σήμερα οι απορίες σας θα λυθούν! Σύμφωνα με θεωρίες, το θαλάσσιο αλάτι Ιμαλαΐων αποτελείται από αποξηραμένα κατάλοιπα της πρωταρχικής, αρχέγονης θαλάσσιας έκτασης που χρονολογείται από τη δημιουργία του πλανήτη Γη. Μπορεί να γνωρίζετε τα οφέλη για την υγεία του αλατιού της Κελτικής Θάλασσας και του αλατιού των Ιμαλαΐων, αλλά τι θα λέγατε για τα οφέλη των λαμπτήρων από αλάτι των Ιμαλαΐων;

Είναι αλήθεια! Ονομάζονται λαμπτήρες αλάτων και ναι, είναι πράγματι φτιαγμένοι από ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και φωτίζουν όμορφα τον χώρο μας – ωστόσο, κρύβονται άλλα μυστικά πίσω από τον απαλό φωτισμό τους. Τα οφέλη των λαμπτήρων αλατιού Ιμαλαΐων υποτίθεται ότι περιλαμβάνουν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και συμπτωμάτων άσθματος, αλλεργίας και άλλων ασθενειών.

Είναι αλήθεια όλα αυτά; Και πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν μια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων είναι πραγματική ή απομίμηση; Ήρθε η ώρα να μάθουμε!

Τι είναι ένας λαμπτήρας άλατος Ιμαλαΐων και πώς λειτουργεί;

Οι πραγματικοί λαμπτήρες άλατος Ιμαλαΐων είναι στην πραγματικότητα συμπαγή κομμάτια αλατιού Ιμαλαΐων σκαλισμένα στο χέρι. Τα βαθιά υπόγεια ορυχεία στο Khewra του Πακιστάν, στη δυτική άκρη των ορεινών όγκων των Ιμαλαΐων, είναι η μοναδική πηγή γνήσιου ροζ άλατος Ιμαλαΐων. Το χρώμα των λαμπτήρων Ιμαλαΐων κυμαίνεται από ανοιχτό ροζ έως ροζ πορτοκαλί ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ορυκτών στοιχείων. Στο εσωτερικό κενό του κομματιού αυτού από αλάτι τοποθετείται ένας λαμπτήρας που εκπέμπει φως και θερμότητα.

Το αλάτι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή προσελκύει στην επιφάνειά του μόρια νερού. Μια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων πιστεύεται ότι λειτουργεί προσελκύοντας στην επιφάνειά της μόρια νερού. Μόλις οι υδρατμοί έρθουν σε επαφή με τη λάμπα, οι ρύποι παγιδεύονται στο αλάτι. Δεδομένου ότι ο λαμπτήρας θερμαίνεται, το αλάτι στεγνώνει οπότε συνεχίζεται ο κύκλος προσέλκυσης υδρατμών και ρύπων,  απελευθερώνοντας τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ρύποι παραμένουν προσκολλημένοι στην επιφάνειά της.

Ακόμη και η απαλή λάμψη ενός λαμπτήρα Ιμαλαΐων μπορεί να μας γεμίσει ηρεμία, κάτι που είναι θεραπευτικό από μόνο του, αλλά ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τα οφέλη για την υγεία; Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη των λαμπτήρων Ιμαλαΐων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία, όπως μαρτυρίες ανθρώπων, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι καλό υπάρχει πίσω από το απαλό φως της λάμψης αυτής.

Σύμφωνα με μελέτες, το άλας (γενικά) έχει τις ακόλουθες ιδιότητες: (1)

 • Αντιβακτηριακές
 • Αντιφλεγμονώδεις
 • Βλενολυτικές
 • Αφαιρεί παθογόνους παράγοντες (π.χ. αερόφερτη γύρη)
 • Μειώνει το επίπεδο IgE (υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος)

Οφέλη του λαμπτήρα άλατος Ιμαλαΐων

 1. Αναζωογόνηση της ατμόσφαιρας

Από όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα των λαμπτήρων αλατιού των Ιμαλαΐων, ο καθαρισμός του αέρα είναι συχνά ο βασικός στόχος για τους περισσότερους αγοραστές. Τα φυτά καθαρισμού του αέρα αγοράζονται συχνά και για αυτόν τον λόγο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθαρότερο αέρα στο σπίτι σας είναι καλύτερο για την υγεία σας.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας, το κύριο συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το όζον, το οποίο συνηθέστερα συνδέεται με τον εξωτερικό αέρα, αλλά κυκλοφορεί και σε εσωτερικούς χώρους όπως το σπίτι ή το γραφείο σας. (2)

Όπως προαναφέρθηκε ένας λαμπτήρας άλατος Ιμαλαΐων προσελκύει υδρατμούς, οι οποίοι περιέχουν ατμοσφαιρικούς ρύπους, μούχλα και βακτήρια. Οι ρύποι απομακρύνονται και η ατμόσφαιρα παραμένει καθαρή και υγιεινή.

 1. Μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω της ατμόσφαιρας.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία απελευθερώνεται με τη μορφή μη θετικών ιόντων – μέσα από αντικείμενα όπως το κινητό, ο υπολογιστής και η τηλεόραση. Αυτή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EM), είναι αόρατη και θεωρείται ότι έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η συνεχής έκθεση στην EM είναι γνωστή κυρίως για την πρόκληση κόπωσης, αύξηση του στρες και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «η χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου (όπως αυτή από τα κινητά τηλέφωνα) μπορεί να προκαλέσει πολλές  μορφές καρκίνου, να διαταράξει το ανοσοποιητικό, να προκαλέσει Alzheimer και άνοια, καρδιακές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες». (3)

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η έκθεση σε αρνητικά ιόντα είναι η παραμονή στη φύση, ειδικά κοντά σε θάλασσες και λίμνες. Οι λαμπτήρες άλατος Ιμαλαΐων λέγεται ότι εκπέμπουν αρνητικά ιόντα σε μικρές ποσότητες και καταργούν τα θετικά. Η εξουδετέρωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να βελτιώσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ΗΜ. Η εξισορρόπηση θετικών και αρνητικών ιόντων συμβάλει επίσης στη μείωση των λοιμώξεων. (4)

 1. Καλύτερη διάθεση και ύπνος.

Ένα άλλο πιθανό όφελος για την υγεία είναι η μείωση του στρες. Σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, η ζεστή ροζ και πορτοκαλί λάμψη του λαμπτήρα χαλαρώνει και ηρεμεί. Επιπλέον, ως γνήσιο φυσικό προϊόν εκπέμπει αρνητικά ιόντα σαν καταρράκτης (αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες). Δεδομένου ότι οι λαμπτήρες άλατος Ιμαλαΐων απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα στον αέρα, βοηθούν στη μείωση του άγχους και βοηθούν να απολαύσουμε τον ύπνο μας. (7) Πολλοί άνθρωποι διατηρούν λάμπες άλατος στα υπνοδωμάτια τους λόγω της χαλαρωτικής τους ιδιότητας.

Τα αρνητικά ιόντα είναι μεγάλα και εντυπωσιακά μόρια. Μόλις διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, θεωρείται ότι παράγουν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη, το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση. (8)

Πώς να ξεχωρίσουμε μια γνήσια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεχωρίσουμε μια γνήσια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων.

Ας δούμε μερικές ενδείξεις που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι η λάμπα άλατος Ιμαλαΐων δεν είναι αυτό που νομίζουμε: (9)

 1. Κακή πολιτική επιστροφής

Οι γνήσιοι λαμπτήρες Ιμαλαΐων είναι φτιαγμένοι από αλάτι, οπότε είναι εύθραυστοι. Ένας καλός κατασκευαστής το γνωρίζει αυτό και διαθέτει ευέλικτη πολιτική επιστροφής, καθώς είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι κατά τη μεταφορά. Αν ένας κατασκευαστής είναι εξαιρετικά αυστηρός (όπως μια πολιτική “ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ”), τότε ίσως πρόκειται για απομίμηση.

 1. Εξαιρετικά ανθεκτικό.

Οι λάμπες άλατος Ιμαλαΐων είναι εύθραυστες από τη φύση τους. Οπότε, πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί οι κρύσταλλοι άλατος καταστρέφονται πολύ εύκολα. Εάν η λάμπα σας δεν σπάσει μετά από σύγκρουση, τότε ίσως είναι απομίμηση.

 1. Λαμπερό φως.

Αν το μόνο που αναζητάτε είναι μια λαμπερή πηγή φωτός, η λάμπα Ιμαλαΐων δεν θα σας ικανοποιήσει. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυάριθμες ορυκτές ύλες, το φως της λάμπας Ιμαλαΐων δεν μπορεί να φωτίσει έντονα τον χώρο μας. Οπότε εάν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, προσέξτε μήπως έχετε αγοράσει απομίμηση.

 1. Το χρώμα του κρύσταλλου είναι έντονα λευκό.

Συνήθως το χρώμα της λάμπας Ιμαλαΐων έχει μια ζεστή ροζ ή πορτοκαλί απόχρωση. Υπάρχει βέβαια λάμπα Ιμαλαΐων με λευκό κρύσταλλο, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ πιο ακριβή. Οπότε, προσέξτε εάν η τιμή της όμορφης λευκής λάμπας που βρήκατε είναι δελεαστική, διότι μάλλον δεν είναι γνήσια.

 1. Καμία αναφορά σχετικά με το Πακιστάν

Τα βαθιά υπόγεια ορυχεία στην Khewra του Πακιστάν είναι η μόνη πηγή γνήσιας ροζ λάμπας από αλάτι Ιμαλαΐων. Οπότε, αναζητήστε κάποια αναφορά στο Πακιστάν ως χώρα καταγωγής του άλατος, ή ρωτήστε τον κατασκευαστή σχετικά με την προέλευση του άλατος.

 1. Αντοχή στην υγρασία

Λόγω φύσης, το αλάτι απορροφά νερό. Εάν η λάμπα που μόλις αγοράσατε δεν μαζεύει υδρατμούς όταν βρίσκεστε κοντά σε πηγή υγρασίας (όπως ένα ντους), ίσως  δεν είναι γνήσια. Μια γνήσια λάμπα είναι επιρρεπής σε κάποιον βαθμό εφίδρωσης όταν εκτίθεται σε υγρασία.

 1. Απουσία θετικής επίδρασης.

Αν δεν έχετε παρατηρήσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ή επίδραση μετά από έκθεση στη λάμπα, ίσως η λάμπα σας να μην είναι γνήσια Ιμαλαΐων.

Γιατί μας κάνει καλό το αλάτι Ιμαλαΐων!

Το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων είναι ένα εξαιρετικά καθαρό αλάτι, εντελώς χειροποίητο που προέρχεται από αρχαϊκά αποθέματα θαλάσσιου αλατιού στην περιοχή του Πακιστάν. Θεωρείται η πιο αγνή μορφή άλατος που υπάρχει και είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι στην πραγματικότητα που χαρίζουν στο αλάτι Ιμαλαΐων το όμορφο ροζ χρώμα του. (10)

Το γνήσιο άλας Ιμαλαΐων έχει τα εξής οφέλη για τον οργανισμό:

 • Καθιστά πόσιμο το αλκαλικό νερό
 • Παρέχει βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία
 • Ισορροπεί το pH του σώματος
 • Ρυθμίζει τις μεταβολικές λειτουργίες
 • Απορροφάται εύκολα από τα κύτταρα
 • Αυξάνει την ροή και την κυκλοφορία ενέργειας

________________________________________

Λάμπα άλατος Ιμαλαΐων –  συμβουλές και προφυλάξεις κατά την αγορά.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου που θα φιλοξενήσει τη λάμπα σας. Για ένα υπνοδωμάτιο μεσαίου μεγέθους, χρησιμοποιούμε συνήθως έναν μικρότερο λαμπτήρα, αλλά σίγουρα για το σαλόνι μας θα χρειαστούμε έναν μεγαλύτερο. Η αναζωογόνηση της ατμόσφαιρας ενός χώρου, απαιτεί συνήθως  ένα κιλό αλάτι για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λαμπτήρες άλατος διάσπαρτους μέσα σε έναν ενιαίο χώρο.

Το αλάτι είναι υγροσκοπικό, οπότε οι κρύσταλλοι των ροζ αλάτων λιώνουν μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή υγρασία. Οπότε, καλύτερα να μην τους εκθέσετε σε πηγές υγρασίας του σπιτιού όπως ντους, πλυντήριο πιάτων και ρούχων. Ίσως είναι επικίνδυνο εάν το αλάτι αρχίσει να διαρρέει πάνω στα μεταλλικά στοιχεία της λάμπας και καλύτερα να αγοράσουμε έναν λαμπτήρα με σταθερή βάση. Είναι επίσης ιδανικό για να βρείτε μια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων με πιστοποίηση UL, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας. (11)

Όπως και με κάθε φωτιστικό χώρου, θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες πυρασφάλειας, ειδικά σε μέρος που υπάρχουν παιδιά.

Λάμπες άλατος Ιμαλαΐων…ανακεφαλαιώνοντας…

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ για τις θεραπευτικές ιδιότητες των λαμπτήρων άλατος Ιμαλαΐων. Ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν σύντομα ειδικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη τους, αλλά στο μεταξύ η έρευνα που αφορά το ροζ αλάτι είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική.

Εάν θέλετε να κάνετε μια λάμπα άλατος Ιμαλαΐων κομμάτι του χώρου σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί ένα όμορφο, γνήσιο φωτιστικό. Ένα γνήσιο φωτιστικό άλατος Ιμαλαΐων με την τακτική χρήση του ενδεχομένως να μας βελτιώσει τη διάθεση, να διευκολύνει την αναπνοή μας, να μας χαλαρώσει, να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το απαλό, μυστηριώδες φως που εκπέμπουν οι κρύσταλλοι από τα βάθη της γης του Πακιστάν είναι μια γλυκιά, ελκυστική εικόνα που μας συντροφεύει τις στιγμές που χαλαρώνουμε στην αγαπημένη μας πολυθρόνα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Διαβάστε επίσης: Εισπνοέας Άλατος Ιμαλαΐων: Μάθετε πως να τον Χρησιμοποιήσετε για να Βελτιώσετε την Υγεία των Πνευμόνων σας

Facebook Comments