Ο καρκίνος παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και έχει δώσει περισσότερες επιλογές στους ασθενείς, οι επιλογές θεραπείας παραμένουν περιορισμένες σε κάποια μορφή χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, οι οποίες φέρουν μαζί τους κινδύνους και σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που βοηθoύν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και της αποτελεσματικής καταπολέμησης του αν αναπτυχθεί. Πολλές έρευνες είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για να διαπιστωθεί ποια τρόφιμα έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου. Και δεν αποτελεί έκπληξη,που ένα ακόμη μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών (μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο) έχει βρεθεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πως βοηθούν τα λαχανάκια βρυξελλών στην πρόληψη του καρκίνου;

Μια Υπερτροφή

Ένας τρόπος που λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου είναι κρατώντας το σώμα σε φόρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Έχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Κ και βιταμίνης C, καθώς και μια ολόκληρη σειρά μεταλλικών στοιχείων στα οποία συμπεριλαμβάνονται το μαγγάνιο και το κάλιο. Οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και η χολίνη που περιέχουν, παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μείνετε σε φόρμα – και όλα με περίπου 56 θερμίδες ανά μερίδα!

Ενώσεις με Βάση το Θείο

Όλη η οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών περιέχουν ενώσεις με βάση το θείο που ονομάζονται γλυκοζινόλες, οι οποίες, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά στην καταπολέμησή του.

Μια από τις πιο σημαντικές αυτές γλυκοσινόλες ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη, ή I3C, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά και συνεχίζει να είναι αντικείμενο ογκολογικών ερευνών σε όλο τον κόσμο. Η I3C είχε αποκτήσει τόση προσοχή λόγω της ικανότητάς της να σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων διαταράσσοντας τη διαδικασία με την οποία αυτά τα κύτταρα αναπαράγονται. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκινικών κυττάρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά του παχέος εντέρου και του μαστού, δύο από τις πιο διαδεδομένες μορφές της ασθένειας αυτής.

Ένα φυσικό αποτοξινωτικό

Υπάρχει ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο τα λαχανάκια βρυξελλών βοηθούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι φυσικό αποτοξινωτικό και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις ανεπιθύμητες ουσίες πριν κάνουν ζημιά στο DNA των κυττάρων, έναν σημαντικό παράγοντα για ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μιάμιση κούπα λαχανάκια
Βρυξελλών καθημερινά παρουσίασαν μια μείωση 28% σε βλάβη στο DNA των κυττάρων.

Έτσι, αν κάποιος αναζητά έναν υγιή, ανέξοδο τρόπος για να μειώσει τον κίνδυνο του

καρκίνου, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα λαχανάκια βρυξελλών μπορούν να προστεθούν σε διάφορα φαγητά και σούπες,  καθώς είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα λαχανικά, καθώς και ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο.