Τα μανιτάρια, ως θεραπευτική διατροφή, προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, είναι άλλωστε γνωστό. Σήμερα θα αναφερθούμε στα  cordyceps, που πολλοί τα αποκαλούν «μανιτάρια» (αλλά στην ουσία δεν είναι!). Το Cordyceps έχει πολλά καταπληκτικά οφέλη για την υγεία που η δύση τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει.

Τι είναι το μανιτάρι Cordyceps;

Το Cordyceps είναι ένα είδος μύκητα που σχετίζεται στενά με τα μανιτάρια. Αναπτύσσονται στην πλάτη της κάμπιας στις υψηλές ορεινές περιοχές της Κίνας και σε άλλες ορεινές περιοχές σε υψηλά υψόμετρα (περίπου 3-4 χλμ. υψόμετρο). Οι σπόροι τους μολύνουν τις προνύμφες της κάμπιας και αναπτύσσονται μέσα από τις κάμπιες σκοτώνοντας τελικά τον ξενιστή. Ο μύκητας κάτω από το έδαφος «τρώει» το σώμα της κάμπιας και το μουμιοποιεί. Την άνοιξη αναπτύσσει στο σώμα της κάμπιας  ροπαλοειδή καρποφορία και οι μακριές λωρίδες εξέρχονται από την κάμπια (υπόγεια) και τελικά εξωθούνται από το έδαφος. Αυτός ο ασυνήθιστος τρόπος ανάπτυξης μπορεί να είναι υπεύθυνος για το ψευδώνυμό «μανιτάρι ζόμπι». Λιγότερο τρομακτικά ονόματα για τα cordyceps είναι το «μύκητας κάμπια».

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό τρόφιμο σε θρησκευτικές τελετές τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Ωστόσο, λένε ότι η δύναμή τους ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ. όταν δύο βοσκοί έπεσαν τυχαία πάνω τους και τα ζώα τους που έφαγαν cordyceps έγιναν ασυνήθιστα ενεργητικά και παιχνιδιάρικα.

Cordyceps Μανιτάρια και Παραδοσιακή Ιατρική.

Το Cordyceps χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και σε άλλες παραδοσιακές κουλτούρες, όπως  οι Ινδοί που τα χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν τα πάντα, από τον καρκίνο έως το άσθμα, τη φυματίωση, τον διαβήτη, τη στυτική δυσλειτουργία, την ηπατίτιδα ακόμη και το κοινό κρυολόγημα.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι τα cordyceps βοηθούν στην οξυγόνωση του σώματος επειδή αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα (όπου υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο). Στην πραγματικότητα, οι Θιβετιανοί οδηγοί του Έβερεστ φτιάχνουν τσάι από αυτά και λένε ότι τους βοηθά να σκαρφαλώσουν στο βουνό. Σύμφωνα με έρευνες αυτό είναι γεγονός!

8 Αποδεδειγμένα οφέλη από τα μανιτάρια Cordyceps

Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει πολλές από χρήσεις των μανιταριών cordyceps.

 1. Χαρίζουν ενέργεια

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του cordyceps είναι ότι χαρίζει ενέργεια αυξάνοντας το VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου), όπως επιβεβαιώνεται από κλινικές έρευνες σε πειραματόζωα. Παράλληλα, βοηθούν στην παραγωγή ATP, την ενεργειακή δύναμη του κυττάρου. Το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ΑΤΡ κατά 50%.

 1. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1993, οι Κινέζοι αθλητές έσπασαν διάφορα παγκόσμια ρεκόρ. Αυτό τους έκανε να φαίνονται ύποπτοι και υπέστησαν έρευνες. Ο προπονητής διαβεβαίωσε το κοινό ότι δεν έπαιρναν στεροειδή αλλά χρησιμοποίησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης και …  – σωστά μαντέψατε – … μανιτάρια cordyceps!

Σύμφωνα με μελέτες μελέτη του 2010 η χρήση των cordyceps βελτίωσε τις επιδόσεις σε ηλικιωμένα άτομα, τον μεταβολισμό των ατόμων κατά 10% και την αναπνευστική τους λειτουργία κατά 8,5%.

 1. Μανιτάρι προσαρμογόνο.

Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποίησε τα cordyceps ως προσαρμογόνο βότανο, δηλαδή μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου σώματος. Για το λόγο αυτό, τα προσαρμογόνα βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις έντονες πιέσεις και να παραμείνει σε ισορροπία.

Βοηθούν επίσης ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοση ασθένεια, επειδή δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (κάτι που θα μπορούσε να αποβεί κακό αν είναι ήδη υπερδραστήριο). Σύμφωνα με μια μελέτη, τα cordyceps μείωσαν τη σοβαρότητα του λύκου (αυτοάνοση νόσο) σε αρουραίους.

 1. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει τα cordyceps για να καταπολεμήσει τον καρκίνο εδώ και αιώνες, γεγονός που στηρίζεται πλέον σε έρευνες.

Σύμφωνα με μελέτες το μανιτάρι cordyceps ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια και αύξησε το ποσοστό θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα cordyceps παρενέβαιναν στον κύκλο ζωής του καρκινικού κυττάρου και μπορεί επίσης να αναστέλλει τη διάδοση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacological Sciences.

Ενώ αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε δοκιμαστικούς σωλήνες (και όχι ζώα ή ανθρώπους), τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας νέας θεραπείας του καρκίνου.(1)

 1. Αντιγήρανση και ανοσοποιητικό.

Το Cordyceps θεωρείται επίσης βότανο αντι-γήρανσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 σε πειραματόζωα, το cordyceps βελτιώνει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή ασθενειών και εκφυλισμού που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα οφέλη του Cordyceps περιλαμβάνουν επίσης τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση μακροφάγων (κυττάρων μάχης εισβολής), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βιοθεραπεία.

Επιπρόσθετα, οι πολυσακχαρίτες των cordyceps καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες  (πιθανή αιτία της ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία).(2)

 1. Βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το cordyceps βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπών και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει τα υπογλυκαιμικά συμπτώματα και βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου και στην απελευθέρωση ινσουλίνης

Επειδή η υπογλυκαιμία είναι ολοένα και συχνότερη, ο φυσικός τρόπος για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου (μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής) μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.(3)

 1. Βελτιώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Ένα άλλο πλεονέκτημα των cordyceps είναι ότι βοηθούν στη σεξουαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες το cordyceps διεγείρει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων (και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σπέρματος), ενώ και τα δύο φύλλα είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία.(4)

 1. Προστατεύει το ήπαρ και την καρδιά

Το Cordyceps μπορεί επίσης να προστατεύσει το συκώτι. Σε μια μελέτη του 2014, τα cordyceps προστατεύουν το ήπαρ και την καρδιά σε αρουραίους με νεφρική νόσο.(3)

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση μανιταριών Cordyceps

Τα μανιτάρια Cordyceps θεωρούνται γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Όπως και με πολλά βότανα και φυσικές θεραπείες, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του cordyceps κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να πούμε ότι είναι σίγουρα ασφαλές.

 • Κάθε βότανο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες. Αλλά όπως σημειώθηκε νωρίτερα, τα προσαρμογόνα βότανα δεν ενισχύουν απαραίτητα το ανοσοποιητικό σύστημα σε εκείνους με αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να το μειώσει ή να το εξισορροπήσει.
 • Μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία σε άτομα με διαταραχές αιμορραγίας.
 • Διακόψτε τη χρήση τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.(5)

Όπως πάντα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση.

Πώς χρησιμοποιούμε το Cordyceps

Το μάζεμα του cordyceps στην άγρια ​​φύση είναι δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, τα cordyceps είναι ευρύτερα διαθέσιμα, επειδή είναι πλέον δυνατή η αναπαραγωγή τους σε εργαστήριο. Αυτό τα καθιστά πιο βιώσιμο (και εξίσου υγιές).

Μπορείτε να αγοράσετε cordyceps σε μορφή συμπληρώματος (κάψουλες, δισκία και βάμματα). Μπορείτε να τα προσθέσετε στο τσάι ή να τα πάρετε με ένα ποτήρι νερό το πρωί. Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ γευστικό, αλλά είναι τόσο εύκολο όσο ο πρωινός καφές.

Τι μπορούμε να κάνουμε!

Υπάρχουν μίγματα μανιταριών cordyceps με καφέ και είναι πολύ γευστικό (δεν θα καταλάβετε ότι έχει μανιτάρια!) Αν προτιμάτε να δοκιμάσετε τα μανιτάρια χωρίς καφεΐνη, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο ρόφημα με μανιτάρια cordyceps χωρίς καφεΐνη, το οποίο είναι εξίσου εύκολο στη χρήση και έχει και μεγάλη γεύση.

Τα μανιτάρια ως θεραπεία: Φυσική Ενίσχυση Ενέργειας

Τα συμπληρώματα δεν βοηθούν αν δεν έχουμε κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά. Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια ή σκόνες για να κοιμηθούμε γρήγορα και θα πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και ν καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά!

Πολλοί άνθρωποι που έβαλαν τα μανιτάρια στη διατροφή τους για θεραπευτικούς λόγους, όπως chaga, cordyceps, reishi, κ.α. αναφέρουν πως η καθημερινότητά τους είναι πιο ισορροπημένη, γεμάτη ενέργεια και ευεξία…

Διαβάστε επίσης: Μανιτάρι Reishi: Καταπολεμά τον Καρκίνο, Ενισχύει το Ανοσοποιητικό και Βελτιώνει την Αποτοξίνωση του Ήπατος.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.