Πολλοί κατατάσσουν το μηλόξυδο, στην κατηγορία των αρχαίων φαρμάκων. Πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί επιβεβαιώνουν τη συμβολή του στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Ας δούμε λοιπόν δέκα από τα απίστευτα οφέλη του μηλόξυδου.

1.  Το μηλόξυδο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η πιο ισχυρή δράση του ξυδιού αυτού είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα η κατανάλωση του είναι γνωστό ότι βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν απο διαβήτη τύπου 2. Σε μια συγκεκριμένη έρευνα , η κατανάλωση του μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 19-34% σε ανθρώπους που κατανάλωναν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

2. Το μηλόξυδο σας βοηθά να αισθανθείτε χορτασμένος

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Συνεπώς, μειώνει την κατανάλωση ποσότητας φαγητού και θερμίδων που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε χορτασμένοι και έτσι με τη μακροχρόνια χρήση του μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλά. Σε μελέτη, άτομα που κατανάλωναν ξύδι μηλίτη μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατα 200-275 θερμίδες.

3. Το μηλόξυδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις -π.χ. καρδιακή νόσος και εγκεφαλικό- είναι οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με ερευνητές μειώνει την LDL χοληστερόλη, ένα είδος “κακής χοληστερόλης” που προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Το χλωρογενές οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει, εμποδίζει την οξείδωση των σωματιδίων χοληστερόλης, γεγονός που εξηγεί τον μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

4. Το μηλόξυδο μπορεί να σας προστατέψει από τον καρκίνο

Εδώ υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα. Αρχικά, οι μελέτες έγιναν σε αρουραίους και χρησιμοποιήθηκε ξύδι ρυζιού. Ωστόσο αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα – αν και πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες. Στην Κίνα, έχουν διαπιστωθεί συνδέσεις ανάμεσα στην κατανάλωση ξυδιού και την μείωση του καρκίνου του οισοφάγου.

5. Το μηλόξυδο σκοτώνει τα παθογόνα βακτήρια

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων. Επιπροσθέτως, έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό και την απολύμανση ενός πλήθους παθήσεων – συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αυτιού, των ψείρων,  και του μύκητα των νυχιών. Υπάρχουν φήμες ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε μηλόξυδο για τον καθαρισμό των πληγών. Με απλά λόγια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιβακτηριδιακό σε πολλές περιπτώσεις.

6. Το μηλόξυδο μπορεί να θεραπεύσει τον πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μικροβίων που τον προκαλούν. Ως ισχυρό μικροβιοκτόνο υγρό, το ξύδι μπορεί να εξαλείψει την μόλυνση που προκαλεί πονόλαιμο σε αρχικό στάδιο. Απλά κάντε γαργάρες με  ¼ του φλιτζανιού μηλόξυδο και ¼ του φλιτζανιού ζεστό νερό, μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε φαγούρα και πόνο.

7.  Το μηλόξυδο αποτρέπει την δυσπεψία

Μπορείτε εύκολα να αποτρέψετε τη δυσπεψία, πίνοντας ένα αφέψημα αυτού του ξυδιού πριν από το γεύμα σας. Για την υλοποίηση αυτού τους αφεψήματος, απλώς ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πιείτε αυτό το μείγμα μισή ώρα πριν από το φαγητό.

8. Το μηλόξυδο μπορεί να σας απαλλάξει από την ρινική συμφόρηση

Την επόμενη φορά που θα έχετε μπούκωμα στη μύτη δοκιμάστε το! Αποδεικνύεται ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο, μπορεί να λεπτύνει η βλέννα που συσσωρεύεται στις ρινικές διόδους. Απλά ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το.

9.  Το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα

Ο Dr Oz το ξύδι μηλίτη συνιστά ως θεραπεία της πιτυρίδας, καθώς το προϊόν αυτο μεταβάλλει τα επίπεδα του pH στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η χημική αλληλεπίδραση καθιστά πιο δύσκολο να αναπτυχθούν ζυμομύκητες, γεγονός που μπορεί να εξαλείψει τη δημιουργία πιτυρίδας. Ανακατέψτε ¼ του φλιτζανιού μηλόξυδο  με ¼ του φλιτζανιού νερό και ψεκάστε το τριχωτό της κεφαλής. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα για 15 λεπτά έως μία ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλαβετε τη διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα.

10. Το μηλόξυδο βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το ξύδι αυτό έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητές τους μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Συγκεκριμένα οξέα που βρίσκονται στο μηλόξυδο, όπως μηλικό και γαλακτικό οξύ, βοηθούν στην απολέπιση και στο να διατηρήσετε απαλό το δέρμα σας. Επίσης εξισορροπεί τα επίπεδα του pH του δέρματος, μειώνοντας την ερυθρότητα που προκαλεί η ακμή.