Η ναυτία με μια ματιά!

  • Η ναυτία, που μερικές φορές συνοδεύεται από έμετο, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί, είτε να είναι ένδειξη ορισμένων προβλημάτων υγείας, είτε να προκαλείται από άλλα αίτια, όπως η εγκυμοσύνη, ή η κατάχρηση αλκοόλ.
  • Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχουμε ναυτία, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την καταπολεμήσουμε.
  • Ας δούμε μερικές σπιτικές θεραπείες που ανακουφίζουν ή απομακρύνουν τη ναυτία, ώστε να είστε έτοιμοι κάθε φορά να την αντιμετωπίσετε.

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δυσάρεστο είναι το αίσθημα της ναυτίας, είτε λόγω κάποιας ίωσης, είτε ασθένειας, εγκυμοσύνης, αδιαθεσίας. Σε κάθε περίπτωση οι λόγοι που προκαλούν ναυτία είναι αρκετοί και ίσως είναι καλό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Ας δούμε μερικές σπιτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε να συμπτώματα της ναυτίας!

Τι είναι η ναυτία;

Η ναυτία ορίζεται ως «μια δυσάρεστη αίσθηση δυσφορίας ή στομαχικής διαταραχής, που συνοδεύεται από την ανάγκη εμετού»(1). Άλλα συμπτώματα ναυτίας περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι και υπερβολική σιελόρροια.

Μερικές φορές, η ναυτία και ο εμετός μοιάζουν ως συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Ο εμετός είναι όταν αποβάλλουμε τα περιεχόμενα του στομάχου, είτε βίαια είτε ακούσια. Εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, ο εμετός συνήθως είναι επακόλουθο της ναυτίας. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να νιώσουμε ναυτία χωρίς εμετό.

Τι προκαλεί ναυτία;

Οι αιτίες της ναυτίας και του εμέτου είναι παρόμοιες (2).  Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε ηλικία. Σύμφωνα με μελέτες της κλινικής του Κλίβελαντ, ορισμένες ιατρικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο (3).  Γυναίκες σε εγκυμοσύνη είναι επίσης επιρρεπείς σε ναυτία.

Ενώ είναι δυσάρεστη ως αίσθηση, η ναυτία δεν είναι ασθένεια, ωστόσο θα μπορούσε να είναι συμπτώματα μιας νόσου (4).  Επομένως, η γνώση της αιτίας μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από τη ναυτία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες ή άλλες παθήσεις, όπως: (5)

  • Τροφική δηλητηρίαση, όπως σαλμονέλα
  • Ασθένειες της χοληδόχου κύστης
  • Λοιμώξεις όπως η γαστρεντερίτιδα, «ίωση στομάχου»
  • Όγκος στον εγκέφαλο
  • Γαστροπάρεση
  • Βουλιμία
  • Έμφραγμα
  • Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί (ίλιγγος, λαβυρινθίτιδα ή διαταραχές κίνησης) (6)

 

Υπάρχουν επίσης ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία, όπως άγχος (7) ή αγοραφοβία. Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία (όπου ο εμετός προκαλείται εκούσια) είναι επίσης πιθανά αίτια (8).  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία –  ως παρενέργεια –  όπως η ασπιρίνη, η ερυθρομυκίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Πρωινή αδιαθεσία και Κατάχρηση αλκοόλ: 2 Συνηθισμένες αιτίες ναυτίας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη υποφέρουν από ναυτία, κυρίως λόγω των πολλών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Στην πραγματικότητα, η ναυτία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που επηρεάζουν πάνω από το 50% των γυναικών. Είναι επίσης γνωστή ως «πρωινή αδιαθεσία» και μπορεί να συνοδεύεται από εμετό.

Στις περισσότερες γυναίκες, η πρωινή αδιαθεσία σταματά μετά το πρώτο τρίμηνο. Συνήθως δεν είναι επιβλαβές, αλλά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται hyperemesis gravidarum, και μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο.

Μια άλλη κοινή αιτία της ναυτίας είναι η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή το οινόπνευμα ερεθίζει την επένδυση του στομάχου, οδηγεί σε αφυδάτωση και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία (9).  Για να αποφύγετε τη ναυτία, καλύτερα να απέχετε από το αλκοόλ, ή να περιορίσετε τη λήψη του.

6 Τρόποι για να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της ναυτίας!

Οι συμβατικές θεραπείες για τη ναυτία περιλαμβάνουν τη λήψη αντιεμετικών φαρμάκων, τα οποία δρουν εμποδίζοντας ορισμένους νευροδιαβιβαστές στο σώμα (10). Ωστόσο, τα αντιεμετικά ενδεχομένως να έχουν παρενέργειες, όπως θολή όραση, σοβαρή υπόταση και υπερευαισθησία (11).

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε ορισμένες φυσικές θεραπείες για τη ναυτία, με υλικά που βρίσκονται στο σπίτι μας:

  • Τζίντζερ – Αυτό το αρχαίο βότανο χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντιεμετικές του ιδιότητες και είναι ένας ασφαλής τρόπος για την ανακούφιση από τη ναυτία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (12).  Θεωρείται επίσης αποτελεσματικό ενάντια σε ασθένειες κίνησης (13). Χρησιμοποιήστε το τζιντζερ φρέσκο, ​​ή αποξηραμένο, σε κάψουλες, δισκία και εκχύλισμα.
  • Μέντα και δυόσμος – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι ή το αιθέριο έλαιο δυόσμου ή να απολαύσετε τα βότανα αυτά σε ρόφημα. Σύμφωνα με μια μελέτη η χορήγηση μέντας και δυόσμου σε κάψουλα σε ασθενείς με καρκίνο βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας που έρχεται με χημειοθεραπεία, χάρη στις ευεργετικές ενώσεις αυτών των φυτών (14).
  • Χαμομήλι– Σύμφωνα με μελέτες, το χαμομήλι, μαζί με τζίντζερ αλλά και σκέτο, έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της ναυτίας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας (15).
  • Λεμόνι – Η όξινη γεύση του λεμονιού θεωρείται αποτελεσματική στην ανακούφιση από τη ναυτία και του εμέτου που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη (16). Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης του λεμονιού:

◦ Προσθέστε μερικές φρεσκοκομμένες φλούδες λεμόνι σε μια πλαστική σακούλα και εισπνεύστε το άρωμα (17).

◦Πιείτε μια λεμονάδα σκέτη, χωρίς ζάχαρη (18)

◦ Λιώστε αποφλοιωμένα κουκούτσια λεμονιού στο γουδί, ανακατέψτε με μέλι και παρασκευάστε μια λεπτή πάστα την οποία μπορείτε να καταναλώσετε (19).

  • Συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 – Σύμφωνα με μελέτες η λήψη 40 χιλιοστογράμμων βιταμίνης Β6 καθημερινά βοήθησε να μειωθεί η ναυτία σε εγκυμονούσες, εξίσου αποτελεσματικά όπως και το τζίντζερ (20).
  • Βελονισμός – Η εφαρμογή βελονισμού σε ορισμένα σημεία του σώματός μας ανακουφίζει από την ένταση και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Για τη ναυτία, οι ειδικοί εφαρμόζουν βελονισμό στο σημείο πίεσης P-6, ή Nei guan, που βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού. Το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) αναφέρει διάφορα στοιχεία όσον αφορά την ανακούφιση ναυτίας με βελονισμό (21):
  1. Τοποθετήστε το χέρι σας με τρόπο ώστε η παλάμη σας να βλέπει προς εσάς και τα δάχτυλά σας να δείχνουν προς τα πάνω.
  2. Τοποθετήστε τα τρία μέσα δάχτυλα του άλλου σας χεριού στον καρπό σας, ακριβώς κάτω από την παλάμη. Βάλτε τον αντίχειρά σας στο εσωτερικό του καρπού σας, ακριβώς κάτω από τον δείκτη σας. Θα βρείτε δύο μεγάλους τένοντες κάτω από τον αντίχειρά σας – αυτό είναι το σημείο πίεσης P-6.
  3. Πιέστε το P-6 για δύο έως τρία λεπτά χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα ή τον δείκτη σας. Αυτό πρέπει να γίνεται με κυκλική κίνηση. Η πίεση πρέπει να είναι σταθερή, αλλά όχι τόσο δυνατή που να προκαλεί πόνο.
  4. Επαναλάβετε και στον άλλο καρπό.

Αιθέρια έλαια!

Όπως αναφέρθηκε, το τζίντζερ, το λεμόνι και τα βότανα, όπως η μέντα και ο δυόσμος βοηθούν στην ανακούφιση από τη ναυτία – το ίδιο ισχύει και για τα αιθέρια έλαιά τους. Ωστόσο, αν δεν είναι εύκολο να βρείτε αυτά τα αιθέρια έλαια, μπορείτε να στραφείτε σε άλλους τύπους αιθέριων ελαίων, όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία – ειδικά στην περίπτωση που οφείλεται σε πόνο ή άγχος (22). Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε ένα μπολ με δροσερό νερό και στη συνέχεια να εφαρμόσετε στο μέτωπο με ένα βαμβακερό πανί (23). Επίσης, υπάρχουν κι άλλα αιθέρια έλαια που βοηθούν, όπως: (24)

  • Αιθέριο έλαιο από περγαμόντο
  • Αιθέριο έλαιο από καρδαμόμυλο
  • Αιθέριο έλαιο από γκρέιπφρουτ
  • Αιθέριο έλαιο από λιβάνι
  • Αιθέριο έλαιο από γλυκό πορτοκάλι

Η ναυτία υποχωρεί κατά τη διάχυση, την εισπνοή ή την τοπική εφαρμογή. Επίσης, επειδή αυτά τα έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα θα πρέπει να αραιωθούν σε ασφαλές λάδι βάσης  όπως το λάδι καρύδας ή jojoba πριν από τη χρήση. Κάντε μια δοκιμή στο δέρμα πριν εφαρμόσετε το μείγμα σε μεγάλες επιφάνειες του δέρματός σας, έτσι ώστε να δείτε εάν υπάρχει περίπτωση αλλεργίας, ή ευαισθησίας. Μην καταναλώνετε αιθέρια έλαια χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικού, ειδικά εάν είστε έγκυος ή υποφέρετε από κάποια ασθένεια.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση της ναυτίας και του εμετού

Η ναυτία μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά οι θεραπείες που σας προτείναμε μπορεί να είναι ανακουφιστικές. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και κάποιες περαιτέρω συμβουλές για να διαχειριστείτε καλύτερα το θέμα της ναυτίας:

(25,26)

  • Εάν η ναυτία συνοδεύεται από έμετο, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε τα υγρά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αν είναι δύσκολο να κρατήσετε τα υγρά, δοκιμάστε μικρές γουλιές.
  • Μείνετε μακριά από έντονες μυρωδιές και αρώματα. Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία.
  • Χαλαρώστε και αποφύγετε τις μετακινήσεις. Ξαφνική και έντονη κίνηση μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία.
  • Ελέγξτε την αναπνοή σας. Οι σταθερές, αργές και βαθιές αναπνοές μπορεί να σας ανακουφίσουν.
  • Παραμείνετε σε όρθια θέση. Αυτό θα σας βοηθήσει να στηρίξετε το σώμα σας και θα σας απαλλάξει από τη ναυτία. Μη γέρνετε προς τα πίσω ή προς τα εμπρός.
  • Προτιμήστε ελαφρά, μικρότερα και συχνότερα γεύματα αντί για δύο ή τρία βαριά γεύματα και μείνετε μακριά από λιπαρά, γλυκά ή τηγανητά.

Τις περισσότερες φορές, η ναυτία και ο εμετός είναι αβλαβείς και ρυθμίζονται με σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, εάν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας, ίσως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως τα παρακάτω, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας: (27)

  • Εμετός για περισσότερο από 24 ώρες
  • Σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης, όπως ανουρία, ξηροστομία ή σκουρόχρωμα ούρα
  • Σοβαρός κοιλιακός πόνος
  • Έντονη κεφαλαλγία και ακαμψία στον λαιμό
  • Αίμα στον εμετό

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.