Σήμερα ο βελονισμός είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στη Δύση και συνιστά συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση που ξεκίνησε στην αρχαία Κίνα πριν από 2.500 χρόνια. Οι επαγγελματίες του βελονισμού χρησιμοποιούν ολιστικές τεχνικές όπως βελονισμό, φυτικά φάρμακα, tai chi, qi gong, θεραπευτικό μασάζ και διάφορες «πρακτικές μυαλού και σώματος» για την αντιμετώπιση ευρείας ποικιλίας ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος και τον πόνο.

________________________________________

Τι είναι ο βελονισμός!

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική που πηγάζει από πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, όπου εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διεγείρουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα με την τοποθέτηση λεπτής βελόνας στο δέρμα. Πολλοί αναρωτιούνται: «Μήπως ο βελονισμός πονάει;» Παραδόξως, η θεραπεία του βελονισμού είναι σχετικά ανώδυνη. Στην ουσία, μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες του βελονισμού αφορά τη μείωση του χρόνιου πόνου με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στον πόνο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν κατά πόσο ο βελονισμός βοηθά σε καταστάσεις – όπως άγχος, κατάθλιψη, φλεγμονές, παρενέργειες χημειοθεραπείας και αϋπνία.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του σώματος, με τη χρήση ποικιλίας τεχνικών, συνήθως βελόνας. Ο τύπος του βελονισμού που έχει μελετηθεί ως επί το πλείστον σε κλινικές, επιστημονικές έρευνες είναι ο τύπος που χρησιμοποιεί λεπτές, συμπαγείς, μεταλλικές βελόνες για ελαφρά διάτρηση του δέρματος.

Ο βελονισμός γίνεται συνήθως χειρωνακτικά, από εκπαιδευμένο επαγγελματία που εισάγει προσεκτικά τις βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ρηχά μέσα στο δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται περίπου 10 έως 20 λεπτές βελόνες ταυτόχρονα, οι οποίες είναι κανονικού μεγέθους, όπως αυτές που χρησιμοποιείται για αιμοδοσία. Έτσι η διαδικασία γίνεται πολύ ανώδυνη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν επίσης τύποι βελονισμού που χρησιμοποιούν ελαφρά ηλεκτρικά ερεθίσματα που ρέουν μέσα από τις βελόνες, ενώ μπορεί να απουσιάζουν εντελώς οι βελόνες. Για παράδειγμα, η πιεσοθεραπεία συχνά θεωρείται απλά ως “βελονισμός χωρίς βελόνες” και χρησιμοποιεί στοχευμένες τεχνικές τύπου μασάζ για να διεγείρει την ενέργεια στο σώμα πιέζοντας ορισμένα σημεία.

Τα σημεία βελονισμού είναι συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα που αποτελούν το επίκεντρο της θεραπείας. Σύμφωνα με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, ο βελονισμός συνιστά τεχνική “εξισορρόπησης της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής”, ενέργεια που επιτυγχάνεται με την τόνωση μικρών και συγκεκριμένων διαύλων του σώματος.

Οι ειδικοί βελονιστές θεωρούν ότι υπάρχει μια ροή, γνωστή ως «qi» ή «chi», που βρίσκεται σε ορισμένους «μεσημβρινούς» σε όλο το σώμα. Το chi θεωρείται ότι διαχωρίζει τον άρρωστο από τον υγιή – και όταν το τσι (chi) δεν είναι ισορροπημένο, μπορεί να προκύψει ασθένεια, πόνος, κακός ύπνος και κόπωση.

  • Υπάρχουν στο σώμα 14 κύριοι μεσημβρινοί δίαυλοι ενέργειας, με εκατοντάδες σημεία κατά μήκος κάθε μεσημβρινού όπου εισάγονται οι βελόνες.
  • Αυτοί περιλαμβάνουν περίπου 360 διαφορετικά σημεία στα άνω και κάτω άκρα, το κεφάλι, την πλάτη και τα κύρια όργανα. Η θεωρία αναφέρει ότι η ελαφρά διείσδυση της βελόνας σε ορισμένα σημεία του σώματος, προκαλεί διείσδυση της ροής chi και εξισορρόπηση της ενέργειας του ασθενούς.
  • Τα σημεία βελονισμού συνήθως βρίσκονται στο σημείο που τα νεύρα εισέρχονται στον μυ, στο μέσο του μυός ή σε ένα σημείο όπου οι μύες συνδέονται με τα οστά.

Ορισμένοι από τους κύριους μεσημβρινούς βελονισμού περιλαμβάνουν:

  • Μεσημβρινό του πνεύμονα
  • Μεγάλο Μεσημβρινό Εντέρου
  • Μεσημβρινό στομάχου
  • Μεσημβρινό σπλήνας
  • Μεσημβρινό καρδιάς
  • Μεσημβρινό λεπτού εντέρου
  • Μεσημβρινό ουροδόχου κύστης
  • Μεσημβρινό Νεφρού
  • Μεσημβρινός του ήπατος

Χρήσεις του βελονισμού!

Προς το παρόν, ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως:

  • μυϊκοί σπασμοί και πόνος
  • χρόνια προβλήματα πλάτης και πόνοι πλάτης
  • πονοκεφάλοι, μείωση συχνότητας και έντασης ημικρανίας
  • πονόλαιμος
  • οστεοαρθρίτιδα
  • πόνος στο γόνατο
  • αλλεργίες
  • πεπτικά προβλήματα
  • διάθεση, κατάθλιψη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α.(1):

…ο βελονισμός φαίνεται αποτελεσματικός σε καταστάσεις όπως μετεγχειρητική ανάρρωση, παρενέργειες χημειοθεραπείας, μετεγχειρητικός πόνος των δοντιών. Υπάρχουν περαιτέρω καταστάσεις όπως εθισμός, αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου, κεφαλαλγία, εμμηνόρροια, κράμπες, ινομυαλγία, μυοσκελετικοί πόνοι, οστεοαρθρίτιδα, πόνος οσφυϊκής χώρας, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άσθμα, όπου ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος ως συμπληρωματική θεραπεία.

________________________________________

Βελονισμός: Μάθετε τα 7 Οφέλη του!

  1. Βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009, ο βελονισμός «θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο μέσο φυσικής θεραπείας σε ασθενείς με έντονη κεφαλαλγία».(2)

  1. Βελτιώνει τυχόν χρόνιους πόνους, όπως πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, το γόνατο και πόνους αρθρίτιδας.

Ο βελονισμός αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Ασθενείς με χρόνιο πόνο οσφυαλγίας, είδαν σημαντική βελτίωση του πόνου. Επίσης, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε τέσσερις χρόνιες παθήσεις: πόνος στην πλάτη και στον αυχένα, αρθρίτιδα, χρόνιος πονοκέφαλος και πόνος στον ώμο. (3)

  1. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Πεκίνου ο βελονισμός βελτίωσε τις συνθήκες ύπνου και είχε καλύτερα αποτελέσματα από την αποκλειστική λήψη φαρμάκων ή βοτάνων.(4) Επίσης, σε αντίθεση με πολλά υπνωτικά φάρμακα, ο βελονισμός δεν είχε παρενέργειες.

  1. Βελτιώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο βελονισμός βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες, ο βελονισμός ενίσχυσε την ανοσία, τον αριθμό των αιμοπεταλίων και απέτρεψε τη μείωση των υγιεινών κυττάρων μετά από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Παράλληλα, διαπιστώθηκε μείωση της έντασης του πόνου και παρενεργειών λόγω χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία.

  1. Βοηθά στην πρόληψη του γνωστικού εκφυλισμού.

Σύμφωνα με έρευνες ο βελονισμός βοηθά στη νόσο του Πάρκινσον, καθώς φαίνεται ότι ανακουφίζει από συμπτώματα γήρανσης, καθώς ενεργοποιεί νευρικές αντιδράσεις σε περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται ιδιαίτερα από τη νόσο του Parkinson. Σύμφωνα με τις μελέτες, δεν υπήρξαν παρενέργειες.

  1. Βοηθά στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την υγεία μετά τον τοκετό.

Πολλοί γιατροί συστήνουν τον βελονισμό ως θεραπεία για τη μείωση του στρες, την ισορροπία των ορμονών και την ανακούφιση του άγχους και του πόνου της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Θεωρείται ασφαλής θεραπεία για πολλά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης – διευκολύνει τη σωματική και συναισθηματική καταπόνηση του σώματος – ενώ βοηθά μετά τον τοκετό σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, ψυχικές ή σωματικές μεταπτώσεις κατά τη λοχεία. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για να προετοιμάσει το σώμα για τον τοκετό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχουν σημεία που ένας εκπαιδευμένος βελονιστής θα πρέπει να αποφύγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε φροντίστε ο βελονιστής να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να διαθέτει την απαραίτητη άδεια.

  1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Σύμφωνα με έρευνες, ο βελονισμός βοηθά σε καταστάσεις όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,  αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις ωοθήκες, μειώνοντας τον όγκο των ωοθηκών και τον αριθμό των κύστεων, ελέγχοντας την υπεργλυκαιμία αυξάνοντας την ινσουλίνη την ευαισθησία και τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και ινσουλίνης, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να δει κανείς την πραγματική αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας.

Τι πρέπει να περιμένουμε!

Μια συνεδρία βελονισμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • Πρώτον, ο βελονιστής συζητά με τον ασθενή για τα ζητήματα υγείας και την αντιμετώπισή τους.
  • Στη συνέχεια, ελέγχουν τη γλώσσα του ασθενούς και εξετάζουν τα ζωτικά όργανα για να δουν αν υπάρχει κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία.
  • Ο βελονιστής θα τοποθετήσει στη συνέχεια αποστειρωμένες μικρές βελόνες μίας χρήσης κατά μήκος ειδικών μεσημβρινών στο σώμα.
  • Ο βελονιστής θα ελέγξει για «παλμούς» στο σώμα, τοποθετώντας απαλά τα δάχτυλά του ή το χέρι στο σώμα του ασθενούς για να αισθανθεί πώς ρέει η ενέργεια του ασθενούς. Ίσως κάποιο σημείο ερεθιστεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισορροπημένη ενέργεια σε εκείνη την περιοχή.
  • Οι βελόνες παραμένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όσο η ενέργεια του ασθενούς ανανεώνεται.
  • Μετά την αφαίρεση της κάθε βελόνας, ο ασθενής συνεχίζει τη μέρα του και καλύτερα να πίνει άφθονο νερό για να βοηθήσει στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

________________________________________

Παρενέργειες και κίνδυνοι!

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ο βελονισμός «θεωρείται γενικά ασφαλής όταν εκτελείται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες». Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί πολύ λίγες παρφενέργειες λόγω βελονισμού, οπότε ο κίνδυνος θεωρείται πολύ χαμηλός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, διότι ορισμένες σοβαρές παρενέργειες μπορεί να προκύψουν λόγω μη αποστειρωμένης βελόνας.

Όσον αφορά τον αριθμό των συνεδριών για να έχουμε αποτελέσματα, δεν υπάρχουν σταθερές κλινικές οδηγίες. Ο βελονισμός συνιστάται συνήθως ως φυσική θεραπευτική μέθοδος – ως θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε πέραν των άλλων μορφών θεραπείας, όπως η φυσική θεραπεία, η άσκηση και η μείωση τυχόν φλεγμονών μέσω υγιεινής διατροφής.

_____________________

Συμπεράσματα…

Ο βελονισμός ενδείκνυται για χρόνιους πόνους και έχει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, περισσότερες έρευνες και μελέτες είναι απαραίτητες, Φαίνεται πως λειτουργεί καλύτερα ως συμπληρωματική θεραπεία – καθώς ενισχύει τις φυσικές θεραπείες.

Υπάρχουν επίσης θεωρίες που αναφέρουν ότι το σύστημα του οργανισμού διεγείρεται και ενεργοποιεί το σώμα να ξεκινήσει την διαδικασία επούλωσης και να απελευθερώσει ενδορφίνες οι οποίες αναστέλλουν τον πόνο.

Ο πόνος είναι ένα παλινδρομικό σήμα από τον εγκέφαλο στο σώμα – και από το σώμα στον εγκέφαλο – που μας δηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τελικά, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο παθαίνουν ανοσία σε αναλγητικά, οπότε το σώμα χρειάζεται όλο και περισσότερα φάρμακα, ενώ το ίδιο το αναλγητικό είναι καταστροφικό για το σώμα, επειδή αυξάνει τις φλεγμονές και έχει επίσης μια σειρά από άλλες παρενέργειες που αυξάνονται με παρατεταμένη χρήση.

Ο βελονισμός είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για τους πάσχοντες από χρόνιους πόνους. Όπως συμβαίνει με πολλές φυσικές θεραπείες, ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται και λαμβάνει τη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη. Οπότε, η επικεντρωμένη αναπνοή, η βιοανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές θεραπείες που εφαρμόζονται τώρα στην ιατρική αποτελούν σημαντική ενίσχυση του οργανισμού.

Είτε ο βελονισμός είναι μια θεραπεία των νευρικών συστημάτων, είτε εκπαίδευση του εγκεφάλου να βιώνει λιγότερο πόνο, τα μακροπρόθεσμα οφέλη και η χαμηλή συχνότητα παρενεργειών την καθιστά μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή.

Διαβάστε επίσης:21 σημεία των ποδιών σας που μπορείτε να κάνετε μασάζ για να βελτιώσετε τη ζωή σας

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.