Το πόσο θετικά βλέπετε τους άλλους συνδέεται άμεσα με το πόσο ευτυχισμένος, καλόκαρδος και συναισθηματικά σταθερός είσαστε, σύμφωνα με νέα έρευνα από του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Wake Forest.

“Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τους άλλους, αποκαλύψει πάρα πολλά για τη δική σας προσωπικότητα”, λέει ο Dustin Wood, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Wake Forest και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, για τα ευρήματά του. Ζητώντας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη  να βαθμολογήσουν θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά σε μόλις τρεις ανθρώπους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ανακαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για το πόσο ικανοποιημένος είναι κάποιος από τη ζωή του, για τη  ψυχική του υγεία, για τις  κοινωνικές στάσεις του και ακόμα να εκτιμήσουν το πώς κρίνονταν από τους άλλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τάση ενός ατόμου να περιγράφει τους άλλους με θετικό τρόπο είναι ένας σημαντικός δείκτης της θετικότητας των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της δικής του προσωπικότητας. Ανακάλυψαν ιδιαίτερα ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του πόσο θετικά κρίνεις κάποιος τους άλλους και πόσο ενθουσιώδης, χαρούμενος, καλόκαρδος, ευγενικός, και συναισθηματικά σταθερός  είναι αυτός που βαθμολογεί.

«Η θετικότητα με την οποία κρίνουμε τους  άλλους αποκαλύπτει τα δικά μας γνωρίσματα», λέει ο Wood.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το πόσο θετικά βλέπετε τους άλλους ανθρώπους δείχνει το πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας, και πόσο αρεστοί είστε από τους άλλους.

Αντίθετα, οι αρνητικές αντιλήψεις για τους άλλους συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού και με την αντικοινωνική συμπεριφορά. “Μια μεγάλη γκάμα αρνητικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας σχετίζονται με την αρνητικότητα που βλέπουμε και κρίνουμε τους άλλους”, λέει ο Wood. “Η απλή τάση να βλέπουμε τους ανθρώπους αρνητικά υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και διαφόρων διαταραχών προσωπικότητας.”  Δεδομένου ότι πίσω από την αρνητική προδιάθεση προς του άλλους μπορεί να κρύβονται αρκετές διαταραχές της προσωπικότητας, η εύρεση τεχνικών που θα κάνουν τους ανθρώπους να δουν τους άλλους πιο θετικά θα μπορούσε να προωθήσει την εξάλειψη των προτύπων συμπεριφοράς που σχετίζονται με πολλές διαφορετικές διαταραχές προσωπικότητας ταυτόχρονα, δηλώνει ο Wood.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι όταν ζητάς από κάποιον αξιολογήσει την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου συνεργάτη ή κάποιου γνωστού, μπορείτε να μάθετε εξίσου σημαντικές πληροφορίες για το άτομο που αξιολογεί και όχι μονάχα για το άτομο που αξιολογείται. Το επίπεδο της αρνητικότητας που χρησιμοποιεί αυτός που περιγράφει το άλλο πρόσωπο μπορεί να υποδεικνύει ότι το άλλο άτομο έχει όντως κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί επίσης αποτελεί ένδειξη για το πόσο, δυστυχισμένο, δυσάρεστο, νευρωτικό είναι το άτομο που περιγράφει ή ότι έχει άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Οι βαθμολογητές σε αυτή τη μελέτη αποτελούνταν από τους φίλους που βαθμολογούσαν ο ένας τον άλλο, από πρωτοετείς φοιτητές κολλεγίων που βαθμολογούσαν άλλους που γνώριζαν από τις εστίες, και μέλη αδελφότητας που βαθμολογούσαν άλλα άτομα από την οργάνωσή τους. Σε όλα τα δείγματα που πάρθηκαν, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν πραγματικούς ανθρώπους και η θετικότητα των αξιολογήσεων τους, βρέθηκε να σχετίζεται με τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Με την αξιολόγηση των βαθμολογητών και το πώς αξιολογούν τους συνομηλίκους τους και πάλι ένα χρόνο αργότερα, ο Wood βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι το πόσο θετικά έχουμε την τάση να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους στο κοινωνικό μας περιβάλλον είναι ένα εξαιρετικά σταθερό γνώρισμα που δεν αλλάζει ουσιαστικά με την πάροδο του χρόνου.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook