Οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι ασβεστοποιημένα υπολείμματα από νεκρά κύτταρα, βλέννα, βακτήρια και υπολείμματα τροφίμων που παγιδεύονται στις πτυχές των αμυγδαλών μας,  σκληραίνουν και μοιάζουν με κιτρινωπές πέτρες.

Μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, ωστόσο μια ένδειξη είναι η κακοσμία του στόματος. Εάν οι αμυγδαλές είναι υπερτροφικές ίσως παρουσιαστεί πονόλαιμος, δυσκολία κατά την κατάποση, πόνος στο αυτί, πρήξιμο, πονοκέφαλος και μεταλλική ή κακή γεύση στο στόμα ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Πώς εντοπίζουμε τις πέτρες στις αμυγδαλές!

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς εάν έχει πέτρες στις αμυγδαλές. Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη και ανοίξτε το στόμα σας όσο περισσότερο μπορείτε. Κοιτάξτε στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας, εκεί που βρίσκονται οι αμυγδαλές, μία σε κάθε πλευρά. Εάν δείτε άσπρες κηλίδες, ή κάτι που μπορεί να μοιάζει με μικρό βότσαλο ή σαν άλλη μια σειρά δοντιών, τότε έχετε πέτρες στις αμυγδαλές.

8 Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από πέτρες στις αμυγδαλές!

Ας δούμε οκτώ εύκολες θεραπείες που μπορούμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι για να αφαιρέσουμε τις πέτρες στις αμυγδαλές και να προλάβουμε τυχόν υποτροπή:

  1. Γαργάρα με αλάτι

Η γαργάρα με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, στην απομάκρυνση τυχόν βλέννας και των βακτηρίων του στόματος. Ανακατέψτε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με έντονες κινήσεις για την απομάκρυνση της πέτρας. Φροντίστε να έχετε γείρει το κεφάλι πίσω, ώστε το αλμυρό νερό να φτάσει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, ειδικά μετά το φαγητό.

  1. Μηλόξυδο

H όξινη γεύση του ξιδιού από μηλίτη – καθώς και άλλοι τύποι ξιδιού – μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση της πέτρας στις αμυγδαλές.

Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες. Μπορείτε επίσης να πίνετε αραιωμένο ξίδι μηλίτη καθημερινά. Εάν είστε επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας στις αμυγδαλές, η τακτική χρήση ξιδιού από μηλίτη μπορεί να σκοτώσει βακτήρια του στόματος και να αποτρέψει επαναδημιουργία. Η γεύση μπορεί να μη σας ικανοποιήσει, αλλά υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι να γίνει καλύτερη γεύση – μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες.

  1. Σκόρδο

Ένας άλλος τρόπος απομάκρυνσης της πέτρας είναι να μασάτε ωμό σκόρδο. Μπορεί η γεύση να είναι δυσάρεστη και να αφήνει κακοσμία, αλλά το σκόρδο είναι ισχυρό αντιμικροβιακό λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλισίνη. Το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο που εξουδετερώνει αρνητικά βακτήρια, καθώς και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη.

Για να εξασφαλίσετε ότι το σκόρδο σας έχει υψηλή ποσότητα αλισίνης, απλώς συνθλίψτε ή ψιλοκόψτε φρέσκες σκελίδες σκόρδου και αφήστε να μείνουν για πέντε λεπτά πριν καταναλώσετε. Καταναλώστε το ωμό σκόρδο με γάλα, μήλα, μαϊντανό, ή σπανάκι για να απομακρύνετε τη δυσάρεστη αναπνοή.

  1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και προϊόντα ζύμωσης που βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγιούς ισορροπίας των μικροβίων στο πεπτικό σύστημα. Παρόλο που τα προβιοτικά είναι πιο γνωστά για τη διεργασία ζύμωσης στο έντερο, ενισχύουν και την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν πέτρες στις αμυγδαλές.

Μπορείτε να εντάξετε γιαούρτι, kombucha, κεφίρ και άλλες προβιοτικές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή.

  1. Καλή ενυδάτωση

Φροντίστε να καταναλώνετε οκτώ ποτήρια νερού ανά ημέρα, ποσότητα που συστήνουν οι ειδικοί, διότι η ενυδάτωση μπορεί είναι μια καλή λύση αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων υγείας – και της πέτρας στις αμυγδαλές.

Όταν αφυδατωνόμαστε, επιβραδύνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα. Επειδή μία από τις λειτουργίες του σάλιου είναι η ρύθμιση των μικροοργανισμών, η ξηροστομία επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, γεγονός που κάνει τις αμυγδαλές ακόμη πιο επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας.

Αλλά όταν καταναλώνετε πολλά υγρά – νερό, χυμό φρούτων, τσάι ή ζωμό οστών – το στόμα παραμείνει ενυδατωμένο και γίνεται αφιλόξενο στην ανάπτυξη βακτηριδίων.

  1. Πλύσεις με έλαιο καρύδας

Η αρχαία, αγιουρβεδίτικη πρακτική της πλύσης με λάδι – όπως η στοματική πλύση με έλαιο καρύδας για 10 με 20 λεπτά κάθε μέρα – βοηθά στην εκκαθάριση και την αποτοξίνωση του στόματος.

Εξίσου αποτελεσματική είναι η στοματική πλύση για την υγεία της στοματικής κοιλότητας, την κακοσμία και την ενυδάτωση. Είναι ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος απομάκρυνσης της πέτρας στις αμυγδαλές.

  1. Βαμβακερή μπατονέτα

Εάν εντοπίσετε πέτρα στις ροζ πτυχές των αμυγδαλών σας, η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με το δάχτυλό σας. Μπορεί να είναι μια επιλογή, ωστόσο πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή για να αποτρέψετε περαιτέρω φλεγμονή ή μόλυνση.

Αν η πέτρα είναι μικρή και εύκολα προσβάσιμη, χρησιμοποιήστε μια βαμβακερή μπατονέτα για να πιέσετε απαλά το δέρμα γύρω από την πέτρα. Τοποθετήστε τη μπατονέτα πίσω από την πέτρα (και όχι απευθείας στην ίδια την πέτρα) έτσι ώστε να πεταχτεί προς το άνοιγμα του στόματος. Μετά την επιτυχή απομάκρυνση, αφαιρέστε την πέτρα και κάνετε πλύσεις με θαλασσινό νερό για καθαρισμό και απολύμανση. Εάν η πέτρα είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να αφήσετε αυτό το έργο στον γιατρό σας.

  1. Κιτ απομάκρυνσης πέτρας αμυγδάλου

Εάν η πέτρα στις αμυγδαλές είναι ένας συνεχής εφιάλτης, ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα κιτ αφαίρεσης – μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτό το σετ έρχεται πλήρες με όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να αφαιρέσετε τις πέτρες από το στόμα σας: ένα εργαλείο εξαγωγής με LED που βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα στο στόμα, μαλακές κεφαλές εξαγωγής από σιλικόνη για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός και στόμα, και ένα ειδικό μπατόν από ανοξείδωτο χάλυβα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.