Το σώμα είναι ένας απίστευτος μηχανισμός με ένα εκπληκτικό σύστημα διαχείρισης πόνου που λειτουργεί εκ των έσω. Πολλές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαχείριση συγκεκριμένων σημείων του σώματος.

Φανταστείτε ότι το σώμα σας είναι ένα σπίτι με πλήρες ενσύρματο ηλεκτρικό σύστημα, όπου γύρω από αυτό το σύστημα υπάρχουν διάφορα σημεία που λειτουργούν σαν ηλεκτρικές πρίζες. Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να αξιοποιεί άλλες περιοχές του οργανισμού ανακουφίζοντας από τον πόνο. Ολόκληρο το σώμα είναι διασυνδεδεμένο, ενώ οι περιοχές των κάτω άκρων ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο. Το ίδιο ισχύει με τα άνω άκρα, όπου υπάρχουν σημεία πιεσοθεραπείας με εκπληκτική δυνατότητα θεραπείας ασθενειών.

Ας δούμε πώς αυτές οι περιοχές, ειδικά τα άνω άκρα, μπορούν να μας ανακουφίσουν και να μας θεραπεύσουν από διάφορες ασθένειες.

Τι είναι τα σημεία πιεσοθεραπείας;

Η γνώση των σημείων πιεσοθεραπείας του σώματος είναι πολύ παλιά και μας οδηγεί στην κινεζική ιατρική. Σχετίζεται με τον βελονισμό, αλλά αφορά περισσότερο την άσκηση πίεσης και λιγότερο την τοποθέτηση βελόνων στο δέρμα. Η πιεσοθεραπεία μπορεί να θεωρηθεί βελονισμός – αλλά –  χωρίς βελόνες. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά τα σημεία πίεσης στο σώμα οδηγούν σε χαλάρωση, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία και θεραπεύουν ορισμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τα σημεία πίεσης εντοπίζονται κατά μήκος μεσημβρινών ή καναλιών και όλοι αυτοί οι μεσημβρινοί συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό είναι γνωστό ως «δύναμη ζωής» και μπορεί να συνδέει συγκεκριμένα όργανα ή δίκτυα οργάνων έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν και να οργανώνουν ένα σύστημα επικοινωνίας σε όλο το σώμα.

Η ουσία είναι ότι αν αυτά τα σημεία πίεσης φράξουν για κάποιον λόγο, τότε προκύπτουν διάφορα προβλήματα, όπως διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού και πρόκληση ασθενειών, από ημικρανίες έως πεπτικές διαταραχές.

Πώς λειτουργεί η πιεσοθεραπεία.

Είναι μια διαδικασία που μπορείτε να την εκτελέσετε μόνοι σας αλλά εφαρμόζεται και από ειδικό θεραπευτή. Η πίεση ασκείται σε ορισμένες περιοχές, όπως τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες ή οι παλάμες, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας και της υγείας του οργανισμού. Είτε επιλέγετε να το δείτε ως «δύναμη της ζωής» και εξισορρόπηση του γιν με το γιανγκ είτε ως απλή εναλλακτική θεραπευτική αγωγή, η σύγχρονη ιατρική έχει παρατηρήσει τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία που παρέχει η πιεσοθεραπεία.

Η πιεσοθεραπεία δε συμβάλλει μόνο στη μείωση της έντασης των μυών, αλλά βελτιώνει και την κυκλοφορία του σώματος. Η καλύτερη κυκλοφορία επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερων θρεπτικών ουσιών στους μύες και τα κύτταρα και τη γενική βελτίωση της υγείας σας.

Παράλληλα, η άσκηση πίεσης σε αυτές τις περιοχές προκαλεί απελευθέρωση ενδορφίνης, που εκτός από «ορμόνη της ευτυχίας» είναι και φυσικό παυσίπονο. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αφορά το σώμα και τους ενσωματωμένους μηχανισμούς διαχείρισης πόνου και θεραπείας.

Έτσι, η πιεσοθεραπεία βελτιώνει συγκεκριμένες ενοχλήσεις, ενώ φαίνεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από ναυτία και διαταραχές στις εξής περιπτώσεις:

 • Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
 • Κατά τη διάρκεια επισκληριδίου αναισθησίας
 • Μετά από χημειοθεραπεία
 • Ναυτία
 • Θέματα που αφορούν εγκυμοσύνη

Η πιεσοθεραπεία φαίνεται επίσης ότι βοηθάει σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καταπολεμά την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση. Παράλληλα, ενδεχομένως να ανακουφίζει από πόνους χαμηλά στην πλάτη, από μετεγχειρητικούς πόνους, και πονοκεφάλους.

Κατά τη διαδικασία πιεσοθεραπείας, ασκήστε σταθερή πίεση για περίπου δέκα δευτερόλεπτα, κατόπιν διακόψτε την πίεση για λίγα λεπτά και επαναλάβετε μερικές φορές. Ορισμένες περιοχές, ενδεχομένως, απαιτούν περισσότερη ώρα πίεση και μασάζ, αλλά το κυριότερο είναι να εφαρμόσει κανείς σταθερή και ελεγχόμενη πίεση.

Ας εξετάσουμε 6 συγκεκριμένα σημεία πιεσοθεραπείας στα άνω άκρα και τις ασθένειες από τις οποίες μπορούν να μας ανακουφίσουν.

 1. Καρδιά 7

Πού βρίσκεται: Αυτό το σημείο εντοπίζεται στον καρπό ακριβώς στην πτυχή μεταξύ του χεριού και του καρπού. Είναι πιο κοντά σε αυτή την πτυχή στο διάστημα ανάμεσα στον παράμεσο και το μικρό μας δάκτυλο.

Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα οστό ακριβώς κοντά σε αυτήν την περιοχή και η άσκηση πίεσης σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι βελτιώνει καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ταχυπαλμία, ακόμα και αϋπνία.

 1. Λεπτό έντερο 3

Πού βρίσκεται: Για να βρείτε αυτό το σημείο πιεσοθεραπείας, πιέστε στο εξωτερικό μέρος του χεριού, ακριβώς στην άκρη του. Κάτω από το μικρό δάχτυλο, θα βρείτε μια μικρή λακκουβίτσα, εκεί θα ασκήσετε την πίεση.

Αυτό το σημείο σχετίζεται ασθένειες του κεφαλιού, όπως οι πονοκέφαλοι που αισθάνεστε στο πίσω μέρος, στον αυχένα και στην περιοχή των αυτιών. Αυτό το σημείο απαιτεί μεγάλη πίεση για να δείτε ανακούφιση.

 1. Σημείο καρπού 1

Πού βρίσκεται: Βρίσκεται στο σημείο της καρδιάς 7, ακριβώς στη βάση του χεριού στην πτυχή με τον καρπό. Είναι εύκολο να το βρείτε καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να οδηγήσετε το δάχτυλό σας προς τα κάτω στην προέκταση του μικρού δάκτυλου μέχρι την πτυχή του καρπού.

Το σημείο καρπού 1 αφορά περισσότερο τη διάθεση και την αίσθηση ευεξίας. Μετά την πίεση ενδεχομένως να παρατηρήστε αύξηση της θετικής διάθεσης και ισορροπία των συναισθημάτων.

 1. Μεσημβρινός πνεύμονα

Πού βρίσκεται: Ο μεσημβρινός του πνεύμονα βρίσκεται στο εσωτερικό του χεριού και συνδέεται με τον αντίχειρα. Υπάρχουν μερικά σημεία πιεσοθεραπείας στο χέρι σας που ανακουφίζουν από τον πόνο. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στην άκρη του αντίχειρα, το δεύτερο στην κύρια άρθρωση και το τρίτο στην βάση του αντίχειρα στον καρπό.

Μπορείτε να οδηγήσετε τον άλλο αντίχειρα ή κάποιο άλλο δάχτυλο κατά μήκος αυτής της γραμμής του αντίχειρα και να κάνετε μασάζ σε οποιαδήποτε προβληματικά σημεία. Αυτά τα σημεία δεν απομονώνονται, έτσι πρέπει να καλύψετε ολόκληρο το εσωτερικό του αντίχειρα από πάνω προς τα κάτω – αυτά τα τρία σημεία σας δίνουν έναν καλό οδηγό για να ξεκινήσετε. Η πιεσοθεραπεία σε αυτά τα σημεία ανακουφίζει από κρυολογήματα,

Το μασάζ σε οποιαδήποτε πληγή μπορεί να βοηθήσει σε πράγματα που σχετίζονται με ιώσεις, ρινική καταρροή, ρίγη, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

 1. Σημείο στο εξωτερικό μέρος του χεριού, μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.

Πού βρίσκεται: Είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία πιεσοθεραπείας και βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του χεριού μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Είναι σαρκώδες και απαιτεί έντονη πίεση.

Μπορείτε να πιέσετε αυτό το σημείο με τον αντίχειρα ή τον δείκτη, ή μπορείτε να το πιέσετε και από τις δύο πλευρές με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Η πίεση σε αυτή την περιοχή σχετίζεται επίσης με ημικρανίες και πονοκεφάλους. Επίσης, βοηθά σε πόνους του αυχένα, των ώμων και ανακουφίζει από πονόδοντο ακόμη και από το στρες.

 1. Σημείο στη βάση του αντίχειρα

Πού βρίσκεται: Μοιάζει με την περίπτωση του μεσημβρινού του πνεύμονα, απλά εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αντίχειρα. Εντοπίζεται στη βάση του αντίχειρα και οδηγείτε το δάχτυλό κάτω από τον αντίχειρά σας μέχρι να φτάσετε στην πτυχή του καρπού.

Παραμείνετε στη βάση του αντίχειρα, άλλη μια σταθερή περιοχή του χεριού που απαιτεί εντονότερη πίεση. Αυτό το σημείο ωφελείται περισσότερο από μια κίνηση μασάζ παρά από μια απλή πίεση. Η πίεση ασκείται είτε με ένα δάχτυλο ή τον αντίχειρα του άλλου χεριού.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία πίεσης που σχετίζεται περισσότερο με τους πνεύμονες. Η πίεση στην περιοχή αυτή θεωρείται ότι βοηθά στην αναπνοή και ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Η διαχείριση του σώματός μας μάς βοηθά να το θεραπεύσουμε. Η πιεσοθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με τους μεσημβρινούς του σώματός σας και να ανακουφιστείτε από τις ασθένειες – χωρίς όμως να προχωρήσετε σε βελονισμό, αν δεν είστε έτοιμοι.

Τα σημεία πιεσοθεραπείας των χεριών είναι μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία πεισοθεραπείας του σώματός μας και μπορούν να μας ανακουφίσουν από ένα σημαντικό εύρος ασθενειών και συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης: 21 σημεία των ποδιών σας που μπορείτε να κάνετε μασάζ για να βελτιώσετε τη ζωή σας

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.