Η τεχνική της συναισθηματικής ελευθέρωσης είναι ένας τρόπος διαχείρισης της σωματικής έντασης και του στρες. Η βασική αρχή της στηρίζεται στη θεωρία ότι όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι μορφές ενέργειας. Αυτή η ενέργεια, είτε θετική είτε αρνητική, εκδηλώνεται με φυσικούς τρόπους που επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να έχει τη δυνατότητα αυτοθεραπείας, ωστόσο, το στρες και τα συναισθηματικά προβλήματα προκαλούν διαταραχές και παρεμποδίζουν αυτή την εκπληκτική δυναμική του ανθρώπινου οργανισμού. Εκεί εφαρμόζεται η τεχνική της συναισθηματικής απελευθέρωσης. Η διαδικασία αυτή βοηθάει το μυαλό μας να απομακρύνει τις κακές σκέψεις, να εστιάσει στην παρούσα στιγμή (όπως και ο διαλογισμός) και να βελτιώσει τη στάση μας απέναντι στη θεώρηση των ζητημάτων που μας ταλαιπωρούν.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, γρήγορα και χωρίς τη χρήση εξοπλισμού, φαρμάκων ή συμπληρωμάτων.

Τι είναι η τεχνική EFT;

Η τεχνική της συναισθηματικής απελευθέρωσης είναι μια τεχνική αυτοβοήθειας που αφορά την άσκηση πίεσης στα σημεία των “ενεργειακών μεσημβρινών” του σώματος. Η άσκηση πίεσης μειώνει τη φυσική ένταση και ενισχύει τη βαθύτερη σύνδεση νου και σώματος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του EFT Universe, έχουν γίνει πολλές μελέτες σε περισσότερες από 10 χώρες σχετικά με τα οφέλη της τεχνικής αυτής με σημαντικά ευρήματα σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής.

Πώς επινοήθηκε το EFT;

Η θεραπευτική αγωγή EFT εισήχθη για πρώτη φορά το 1990 από τον Gary Craig, ο οποίος πίστεψε ότι είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός ιατρικής και τεχνικής πιεσοθεραπείας. Η επινόηση αυτή βασίστηκε σε μια άλλη μέθοδο μυαλού-σώματος που ονομάζεται θεραπεία πεδίου (TFT) και εφαρμόστηκε το ’80 από τον Dr. Roger Callahan, κλινικό ψυχολόγο, ο οποίος διαπίστωσε ότι η τεχνική αυτή βοήθησε τους ανθρώπους να διαχειριστούν φυσικά τα αρνητικά συναισθήματα – συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, φόβου / φοβιών και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος.

Τι θεραπεύει το EFT;

Η τεχνική EFT χρησιμοποιείται για τη διαχείριση τόσο των ψυχολογικών προβλημάτων όσο και του σωματικού πόνου. Για παράδειγμα, η άσκηση “πίεσης” χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει συνθήκες όπως:

  • χρόνιος πόνος
  • άγχος και κατάθλιψη
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • φόβος δημόσιας ομιλίας και άλλων μορφών κοινωνικής ανησυχίας / φόβου
  • βραχυπρόθεσμο ή χρόνιο στρες
  • μυϊκή ένταση και πόνο στις αρθρώσεις
  • κόπωση και αύξηση των ενεργειακών επιπέδων
  • πονοκέφαλο λόγω έντασης
  • βουλιμία λόγω άγχους
  • συναισθηματικά προβλήματα που συνδέονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • δυσκολίες στην αθλητική απόδοση, εστίαση και συντονισμό
  • δυσκολία στον ύπνο

Πώς λειτουργεί!

Σύμφωνα με συστηματικές μελέτες η τεχνική EFT αναφέρεται σε τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης ως “συνδυασμού στοιχείων γνωστικής αναδιάρθρωσης και τεχνικών βελονισμού”. Η τεχνική έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όπως ο βελονισμός, επειδή επικεντρώνεται στο “ενεργειακό σύστημα” του σώματος που αποτελείται από κυκλώματα που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα.

  • Οι τεχνικές θεραπείας μυαλού-σώματος πιστεύεται ότι βοηθούν στην καθοδήγηση της ενεργειακής ροής στο σώμα με τρόπο που ενισχύει την ευεξία και μειώνει τις σωματικές διαταραχές.
  • Η τεχνική EFT αφορά την άσκηση πίεσης των ειδικών ενεργειακών μεσημβρινών (παρόμοιων με τα σημεία βελονισμού) του σώματος με σκοπό τη θεραπεία σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών.
  • Το EFT διαφέρει από την πιεσοθεραπεία ή άλλες προσεγγίσεις ανατολικών θεραπευτικών αγωγών, καθώς επικεντρώνεται σε φυσικές ασθένειες και ενεργειακά συστήματα. Εστιάζει επίσης στις διαδικασίες σκέψης που συμβάλλουν στο άγχος και τα συναισθηματικά προβλήματα.
  • Η διαδικασία EFT συνδυάζει την άσκηση πίεσης των ενεργειακών μεσημβρινών με θετική λεκτική επιβεβαίωση. Έτσι, συνδυάζει μια προσέγγιση της Ανατολικής Ιατρικής με πιο παραδοσιακές δυτικές ψυχοθεραπείες – συνδυασμός που μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη συναισθηματική υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τρόπος εφαρμογής της EFT.

Ορισμένοι επαγγελματίες θεωρούν ότι υπάρχουν επτά βασικά βήματα στη διαδικασία επιλογής της τεχνικής EFT, σύμφωνα με την “συνταγή” που επινόησε ο Gary Craig. Κατ΄άλλους η διαδικασία χωρίζεται σε πέντε στάδια.

Τα βασικά βήματα εφαρμογής της τεχνικής EFT είναι τα εξής:

  1. Προσδιορισμός του προβλήματος – Κατ΄αρχάς, θα πρέπει να ταυτοποιήσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ή συναίσθημα που στοχεύετε με το EFT. Στόχος είναι να επικεντρωθείτε σε ένα μόνο ζήτημα κάθε φορά για καλύτερα αποτελέσματα.
  2. Δημιουργία φράσης υπενθύμισης – Δημιουργείτε μια σύντομη φράση που σας βοηθά να ανατρέξετε στο πρόβλημα με έναν συγκεκριμένο τρόπο δίνοντάς ένα τίτλο. Αυτό σας βοηθά να παραμείνετε επικεντρωμένοι στη μνήμη ή στο τρέχον πρόβλημα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης διαδικασίας.
  3. Αξιολογήστε το πρόβλημα – Προσδιορίστε σε μια κλίμακα έντασης που κυμαίνεται από 1-10 έως το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα για εσάς (1 το λιγότερο σημαντικό και 10 το μεγαλύτερο).
  4. Καθορίστε τη λεκτική επιβεβαίωση – Ορίστε μια φράση που σας βοηθά να νιώθετε δυνατοί όσον αφορά το πρόβλημα που σας απασχολεί. Για παράδειγμα, μια απλή δομή θετικής επιβεβαίωσης είναι η εξής: «Ακόμα κι αν αισθάνομαι Χ (συμπληρώστε το πρόβλημα ή το συναίσθημα που αντιμετωπίζετε), αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι». Ενώ επαναλαμβάνετε τη λεκτική επιβεβαίωση, αρχίζετε να χτυπάτε το χέρι σας, ειδικά το σαρκώδες μέρος, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος της παλάμης, στην ευθεία κάτω από το μικρό σας δακτυλάκι.
  5. Ακολουθία του «κτυπήματος» – Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ακουμπάτε το δάχτυλό σας σε οκτώ βασικά σημεία του μεσημβρινού. Χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα, συνήθως το μεσαίο και τον δείκτη, και εφαρμόστε σταθερές, απαλές αλλά σταθερές κινήσεις πίεσης. Συνεχίστε να μιλάτε δυνατά κατά τη διάρκεια της αφής, επαναλαμβάνοντας θετικές φράσεις για να εστιάσετε την προσοχή σας. Τα σημεία επαφής (με αυτή τη σειρά) είναι η κορυφή των φρυδιών, το πλάι των ματιών, κάτω από τα μάτια, κάτω από τη μύτη, κάτω από το πηγούνι, κάτω από το οστό της κλείδρας, κάτω από τον βραχίονα και την κορυφή του κεφαλιού.
  6. Συντονισμός για επανεκτίμηση – Συντονιστείτε ανάλογα με τον τρόπο που αισθάνεστε και βαθμολογήστε ξανά το πρόβλημα σε μια κλίμακα 1-10.
  7. Επανάληψη της διαδικασίας – Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ταραγμένοι, επιλέξετε μια καινούργια θετική λεκτική επιβεβαίωση και επαναλάβετε τη διαδικασία.

EFT και εκπαίδευση!

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνική αυτή μπορείτε να κάνετε αίτηση για ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αναζητήστε στοιχεία στο διαδίκτυο, ή σε ειδικά ιατρεία.

Λειτουργεί πράγματι η τεχνική της συναισθηματικής ελευθέρωσης ; Ας δούμε 6 κορυφαία οφέλη!

  1. Μείωση στρες, κατάθλιψης και άγχος!

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η τεχνική EFT απομακρύνει το άγχος και τα συμπτώματά του, όπως προβλήματα ύπνου, κόπωση και χρόνιο πανικό – ενδεχομένως να ανακουφίζει και από την κατάθλιψη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τεχνική EFT ενδεχομένως να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, τις «ορμόνες του στρες» που δυστυχώς οδηγούν σε χρόνια ασθένειες.

Σύμφωνα με μελέτες, η τεχνική EFT “έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες και βελτιώνει διάφορους νευρολογικούς δείκτες.

  1. Mειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η τεχνική EFT μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης και βελτίωσε τους δείκτες ψυχολογικής διαταραχής.

  1. Βελτιώνει καταστάσεις μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με μελέτες, το EFT υπήρξε αποτελεσματικό στις περιπτώσεις μετατραυματικού στρες και είναι τόσο αποτελεσματικό επειδή εμπλέκει μυαλό και σώμα.

  1. Βοηθά ως αναλγητικό σε περιπτώσεις χρόνιων πόνων ή μυϊκών πόνων και πονοκεφάλων που οφείλονται σε διαταραχές των αρθρώσεων.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το EFT μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σε πάσχοντες από πονοκεφάλους έντασης, άτομα με ινομυαλγία, άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες βλάβες και όσους πάσχουν από πόνο.

  1. Βοηθά και βελτιώνει αθλητικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 σχετικά με τις επιδράσεις των τεχνικών συναισθηματικής απελευθέρωσης ως μέρος μιας ψυχοφυσιολογικής παρέμβασης για τους άνδρες και τις γυναίκες καλαθοσφαιριστές, η θεραπεία EFT συνέβαλε στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις παικτών ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με άλλες έρευνες η τεχνική EFT μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής κλινικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις αθλητικές επιδόσεις, όπως ενίσχυση της εμπιστοσύνης και μείωση του άγχους απόδοσης.

  1. Υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής

Η τεχνική EFT μειώνει τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, οπότε μας βοηθά να διαχειριστούμε την όρεξή μας – ενώ φαίνεται ότι αυξάνει τις ικανότητες αντιμετώπισης συναισθηματικής βουλιμίας.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική EFT δεν πρέπει να θεωρείται «συνήθης θεραπεία» για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Θεωρείται μια εναλλακτική θεραπεία που δεν πρέπει να υποκαθιστά προσεγγίσεις όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Η τεχνική της συναισθηματικής ελευθερίας θα πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία, σε συνδυασμό με υγιεινό τρόπο ζωής, παραδοσιακή θεραπεία, πρακτικές ανακούφισης του στρες όπως διαλογισμό ή προσευχή και ενδεχομένως φάρμακα.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Η άσκηση πίεση EFT συνιστά μια τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης.
  • Πρόκειται για μια τεχνική αυτοβοήθειας που περιλαμβάνει την πίεση/αφή σημείων των «ενεργειακών μεσημβρινών» του σώματος.
  • Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική EFT ασκώντας πίεση με τη μορφή μικρών χτυπημάτων για να μειώσουν την ένταση, να προωθήσουν μια βαθύτερη σύνδεση μυ σκελετικού σώματος και να διαχειριστούν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης ή άγχους.
  • η τεχνική εστιάζει στην επίλυση σωματικών παθήσεων μεταβάλλοντας τα ενεργειακά συστήματα του οργανισμού. Συνδέεται επίσης με διαδικασίες που συμβάλλουν στο ψυχολογικό στρες και τα συναισθηματικά προβλήματα.
  • Πώς λειτουργεί; Η διαδικασία λειτουργεί μειώνοντας το επίπεδο της κορτιζόλης και την ανταπόκριση στο στρες του σώματος.
  • Μέσω της χαλάρωσης των μυών, των επιβεβαιώσεων και άλλων τεχνικών χαλάρωσης μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.