Τα κουνούπια έρχονται μαζί με τη γλυκιά καλοκαιρινή ζέστη – δυστυχώς – ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πρασιές, πάρκα και λιμνάζοντα νερά. Γενικά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι απλώς ενοχλητικό, άλλες φορές όμως προκαλεί μολύνσεις κι άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως ο ιός Zika.

Μην ανησυχείτε όμως – υπάρχουν καλά νέα! Εκτός από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο υπάρχει κι ένα σπιτικό καταπραϋντικό σπρέυ για τσιμπήματα από έντομα – και από τα κουνούπια!

Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικό και υψηλής ποιότητας σπρέυ δεν είναι η μόνη επιλογή μας. Ας δούμε μαζί πέντε εξαιρετικές θεραπευτικές μεθόδους για ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών!

Τα 5 κορυφαία καταπραϋντικά για τσιμπήματα κουνουπιών.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 τύποι κουνουπιών στον κόσμο; Πράγματι λοιπόν, τα τσιμπήματα είναι μια ενόχληση και ίσως και μια απειλή. (1)

Ας δούμε μαζί ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή καταπραϋντικά που μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι!

  1. Αμαμελίδα.

Ίσως έχετε ακούσει ότι κάνει καλό σε δερματικά προβλήματα – αλλά έχει κι άλλες ιδιότητες – συμβάλλει στη μείωση του πόνου, της ενοχλητικής φαγούρας και του πρηξίματος που συχνά προκαλούνται από τα κουνούπια. Παράλληλα επιταχύνει τη θεραπευτική διαδικασία.

Η αμαμελίδα λειτουργεί ως στυπτικό μέσω μιας φυσικής χημικής ουσίας που περιέχει, την τανίνη. Η τανίνη μειώνει το πρήξιμο και απομακρύνει τα βακτήρια ενώ θεραπεύει τις δερματικές φλεγμονές. Εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, ενώ μπορείτε να την αναμίξετε με μαγειρική σόδα και να εφαρμόσετε το μίγμα στην πληγείσα περιοχή.

  1. Χρησιμοποιημένο σακουλάκι από λευκό τσάι και χαμομήλι.

Το χρησιμοποιημένο σακουλάκι τσάι καταπραΰνει όχι μόνο από τσιμπήματα μέλισσας, αλλά και από τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα συστατικά του λευκού τσαγιού βοηθούν στην επούλωση της φλεγμονής. Εφαρμόστε ένα χρησιμοποιημένο σακουλάκι, αφού έχει κρυώσει, ακριβώς πάνω στο τσίμπημα. Η δροσιά καταπραΰνει από τον ερεθισμό, τη φαγούρα και επουλώνει τη φλεγμονή. (2)

Το λευκό τσάι και το χαμομήλι είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Παράλληλα, το τσάι έχει αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολυφαινολικές ιδιότητες και ουσίες, όπως η απιγεγκίνη, η λουτεολίνη και η κερσετίνη, που το καθιστούν καταπραϋντική και άμεση θεραπεία για τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

  1. Αιθέρια Έλαια.

Σύμφωνα με μελέτες, οι λοσιόν που παρασκευάστηκαν από αιθέρια έλαια ήταν κατά 90% πιο καταπραϋντικές στα τσιμπήματα κουνουπιών από ό,τι τα σκευάσματα του εμπορίου. (3)

Παράλληλα, το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου λεμονιού είναι εξαίρετα καταπραϋντικό αν και δεν έχει υποστεί δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο ή σε περιπτώσεις κουνουπιών μολυσμένων με ελονοσία. (4)

Άλλες επιλογές αιθέριων ελαίων που αντιπαθούν τα κουνούπια είναι το αιθέριο έλαιο μέντας, το ylang ylang και το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου. (5) Μπορούμε να αναμίξουμε λίγες σταγόνες με έλαιο βάσης, όπως έλαιο καρύδας και να εφαρμόσουμε στο δέρμα πριν καθίσουμε στη βεράντα για ένα βραδινό κρασάκι.

 

  1. Λάδι Neem

Το λάδι Neem είναι μια άλλη καλή επιλογή. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες 95 τοις εκατό των προνυμφών κουνουπιών που εκτέθηκε σε φύλλα νεεμ σε σκόνη εξαλείφθηκε. Ωστόσο, το υδατικό εκχύλισμα φύλλων χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να εξαλείψει τις προνύμφες. (6)

Παράλληλα το έλαιο neem καταπολεμά μυκητιακές καταστάσεις, όπως το έκζεμα. Άρα, είναι αποτελεσματικό και στα τσιμπήματα των κουνουπιών, ενώ βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων λόγω υπερβολικής φαγούρας.

  1. Κολλοειδές βρώμης.

Το κολλοειδές βρώμης χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και για θεραπεία λουτρού. Η παλιά αυτή θεραπεία απαλύνει από κνησμό και το οίδημα που προκαλούνται από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Κυκλοφορεί σε σαπούνι, σαμπουάν και κρέμες ενυδάτωσης λόγω της ιδιότητάς της να θεραπεύει δερματικές φλεγμονές.

Η ουσία αυτή περιέχει μαλακτικά συστατικά που μειώνουν το αίσθημα κνησμού. Η βρώμη χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα εδώ κι αιώνες και περιέχει αβενανθραμίδες, τα κύρια πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν φλεγμονές και κνησμό, αφήνοντας το δέρμα απαλό. (78)

Μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας σπιτικό θεραπευτικό μίγμα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μίξερ για να λιώσετε τη βρώμη σε λεπτή σκόνη. Κατόπιν την αναμιγνύετε με μερικές σταγόνες χαμομήλι και προσθέτετε το  μίγμα στο μπάνιο. Απολαύστε για 15 λεπτά, μια ή δύο φορές την ημέρα.

Άλλες θεραπείες για την ανακούφιση από τον κνησμό περιλαμβάνουν:

Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε τσιμπήματα από κουνούπια.

Σύμφωνα με μελέτες, τα κουνούπια μεταφέρουν παράσιτα και κάποια παθογόνα, όπως η ελονοσία, η φιλαρίαση και οι ιοί Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα. Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστες θεραπείες για αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις – επομένως, καλύτερα να αποφύγουμε τα τσιμπήματα.

Σε πολλές περιοχές της Αφρικής οι κάτοικοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά 64 είδη φυτών, για την προστασία και την ανακούφιση από τα τσιμπήματα.

Η χρήση τους βασίζεται σε τρεις διαφορετικούς τρόπους: Ο πρώτος τρόπος είναι η καύση των φυτών, καθώς ο καπνός απωθεί τα κουνούπια. Επίσης, κρεμούν φύλλα μέσα στα σπίτια, ή διασπείρουν φύλλα σε όλο το σπίτι. Τέλος, εφαρμόζουν αιθέρια έλαια απευθείας στο σώμα.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε τα ενοχλητικά τσιμπήματα!

  1. Αποφεύγουμε το στάσιμο νερό στις βεράντες και τις αυλές.

Εξαλείψτε τυχόν στάσιμα και λιμνάζοντα νερά στις βεράντες και τις αυλές. Εάν το νερό παραμείνει για τέσσερις έως επτά ημέρες στάσιμο, βοηθάει τα κουνούπια να πολλαπλασιαστούν. Εάν το κάλυμμα της πισίνας συλλέγει νερό, αφαιρέστε το νερό το συντομότερο δυνατόν. Και πάντα να κρατάτε τις πισίνες καθαρές.

Αν έχετε δοχεία ανακύκλωσης σε εξωτερικούς χώρους, κάντε τρύπες στο κάτω μέρος, ώστε το νερό να μπορεί να αποστραγγιστεί όταν βρέξει. Συντηρήστε το γκαζόν, διότι τα ζιζάνια είναι αγαπημένο μέρος των κουνουπιών. (10).

  1. Αποφύγετε τους εξωτερικούς χώρους μετά τη δύση – αλλιώς προστατευτείτε.

Τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια μεταξύ ηλιοβασιλέματος και ανατολής. Για προστασία φορέστε μακριά μανίκια και παντελόνι. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα ρούχα σας με ένα φυσικό απωθητικό για να αποφύγετε ενοχλητικά τσιμπήματα, ενώ φροντίστε τα ρούχα να είναι σε σκούρα χρώματα, αποφύγετε τα αρώματα, καθώς όλα αυτά προσελκύουν κουνούπια. (11)

  1. Ας είμαστε προετοιμασμένοι όσο ταξιδεύουμε.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα εάν πρόκειται να ταξιδέψετε, και μην ξεχνάτε ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιό Zika (12) και άλλες ασθένειες.

Η πρόληψη είναι απαραίτητη εάν είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος. Πάρτε πληροφορίες για τις περιοχές στις οποίες σκοπεύετε να ταξιδέψετε και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι πρέπει να κάντε για να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών προτού και μόλις βρεθείτε εκεί.

  1. Ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή βοηθά στην αποφυγή των κουνουπιών. Μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην απομάκρυνση των κουνουπιών περισσότερο από μια διατροφή γεμάτη ζάχαρη. Υπάρχει και η λύση του ωμού σκόρδου – ωστόσο, μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα μείγμα με σκόρδο και μελισσοκέρι μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Επίσης, ίσως βοηθά και η αποφυγή κατανάλωσης μπύρας, ενώ τα κρεμμύδια και οι μπανάνες σταματούν τον κνησμό, εάν τρίψουμε ένα λίγο κρεμμύδι απευθείας πάνω στο δάγκωμα για ανακούφιση. (13)

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης!

Υπάρχουν περιπτώσεις, αλλεργικού σοκ, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ως οίδημα στο λαιμό, κνησμός, λιποθυμία, πυρετός κ.α.. Αν και τα κουνούπια σπάνια προκαλούν αυτήν την αντίδραση, το αλλεργικό σοκ αυτό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εφαρμόστε πάγο στην πληγείσα περιοχή για να μειώσετε το οίδημα και καθαρίστε με νερό και σαπούνι – προσέξτε να μην σπάσετε τη φουσκάλα, αλλιώς ίσως πάθετε μόλυνση. (14)

Λίγα πράγματα για τα κουνούπια.

Τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Τα θηλυκά είναι εκείνα που μας τσιμπούν και έλκονται από ανθρώπους, θηλαστικά και πουλιά, ενώ ζουν μόνο τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενδεχομένως να ζήσουν και λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε γεννούν τα αυγά την άνοιξη. Το αρσενικό είναι λίγο πιο φιλικό απέναντι στους ανθρώπους, με την έννοια ότι ενδιαφέρεται μόνο για χυμούς φυτών.

Τα κουνούπια βρίσκονται συνήθως σε χόρτα και ζιζάνια, κοντά σε κτίρια και άλλες κατασκευές, επειδή αγαπούν το στάσιμο νερό, το οποίο βρίσκεται συχνά κοντά σε κάδους, νερόλακκούς, υδρορροές κ.λπ. οπότε καλύτερα να προσέχουμε τέτοιου είδους κατασκευές. (15)

Προφυλάξεις για τα τσιμπήματα από κουνούπια.

Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε μέρη που κυκλοφορεί ο ιός Zika. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ο ιός Zika μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή. (16)

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 τύποι κουνουπιών στον κόσμο.
  • Τα κουνούπια μεταφέρουν παράσιτα και κάποια παθογόνα, όπως η ελονοσία, η φιλαρίαση και ιούς όπως αυτού του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα.
  • Πέντε από τα πιο αποτελεσματικά καταπραϋντικά περιλαμβάνουν την αμαμελίδα, τσάι λευκού τσαγιού, χαμομήλι, αιθέρια έλαια, λάδι neem και λουτρό σε κολλοειδές βρώμης.
  • Άλλες θεραπείες για την ανακούφιση από την κνησμό περιλαμβάνουν ενεργό άνθρακα, μέλι, αλόη βέρα, μαγειρική σόδα, βασιλικό και σκόρδο.
  • Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, διατηρείστε τον υπαίθριο χώρο γύρω από το σπίτι σας καθαρό από στάσιμα ύδατα, αποφύγετε να βγείτε έξω μετά το ηλιοβασίλεμα ή τουλάχιστον προστατευτείτε με μακριά ρούχα, ενώ εάν πρόκειται να ταξιδέψετε φροντίστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή χωρίς πολλά σάκχαρα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.