Μήπως τον τελευταίο καιρό ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, την ίδια ώρα; Λοιπόν, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), η συγκεκριμένη ώρα που ξυπνάτε μέσα στη νύχτα θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιας διαταραχής σε ένα συγκεκριμένο όργανο. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η πνευματική μας ευημερία και η σωματική υγεία συνδέονται άμεσα με εσωτερικά συστήματα και ρυθμούς, που ελέγχουν και ρυθμίζουν τις σωματικές μας λειτουργίες.
Έλλειψη ύπνου: Επιδράσεις λόγω ανεπάρκειας του ύπνου!
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός και ήρεμος ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας, καθώς ρυθμίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας – αλήθεια, πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του ύπνου; Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την κρίση, τη διάθεση, την γνωστική λειτουργία, την ικανότητα εκμάθησης και διατήρησης πληροφοριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.
Σύμφωνα με έρευνες ακόμη και ελάχιστες ημέρες ανεπάρκειας ύπνου ενδεχομένως να προκαλέσουν (1):
- Αύξηση βάρους
- Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αυξημένη όρεξη
- Αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών
- Υπέρταση
- Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη στρες)
- Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης
Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου ενδεχομένως να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων για την υγεία μας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ακόμη και πρόωρη θνησιμότητα (2).
Ας δούμε μαζί ένα χρονοδιάγραμμα με το ωράριο που συνδέεται με κάθε όργανο – σύμφωνα με την κινεζική ιατρική θα πρέπει να εξετάσουμε κάποια θέματα βιολογικά και συναισθηματικά.
10 μ.μ. – 11 μ.μ. .: Ορμόνες και μεταβολισμός
Η δυσκολία στον ύπνο κατά πρώτο λόγο είναι ένα σαφές σημάδι ανεξέλεγκτου στρες. Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία του στρες (που ενδέχεται να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε κόπωση των επινεφριδίων).
Επιπλέον, σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η αδυναμία ύπνου αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να οφείλεται σε άλλες ενδοκρινικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του θυρεοειδούς, ή κάποιας μεταβολικής δυσλειτουργίας.
11 μ.μ. – 1 π.μ.: Χολοστεροειδής χοληδόχος κύστη.
Μήπως τώρα τελευταία, δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις; Μήπως νιώθετε χαμηλή αυτοεκτίμηση;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει και εκκρίνει χολή, αλλά συναισθηματικά, σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, ρυθμίζει την αυτοεκτίμηση και τη λήψη αποφάσεων. Ο κακός ύπνος καταστρέφει τα αποθέματα ενέργειας της χοληδόχου κύστης, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να οδηγήσει μειωμένη αυτοεκτίμηση, δυσκολία λήψης αποφάσεων, ή δυσκολία στην πέψη λίπους.
1 π.μ. – 3 π.μ.: Ήπαρ.
Μήπως τελευταία νιώθετε δυσαρέσκεια, απογοήτευση, ή θυμό περισσότερο από ό,τι συνήθως;
Αν ναι, ίσως θα πρέπει να επαναρυθμίσετε την ηπατική σας λειτουργία. Εάν ξυπνάτε αυτή τη συγκεκριμένη ώρα, θα πρέπει να το προσέξετε, ειδικά αν είστε γυναίκα, λόγω της σημασίας του αίματος στην εμμηνόρροια (ακόμη και για γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση).
Το ήπαρ συνδέεται επίσης συναισθηματικά με τον θυμό. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι εάν ξυπνάτε συχνά μεταξύ 1-3 π.μ. ίσως καταπιέζετε τον θυμό σας, ή υποφέρετε από μακροχρόνια δυσαρέσκεια. Τα συμπτώματα της ηπατικής διαταραχής περιλαμβάνουν ακανόνιστη εμμηνόρροια, αναιμία, χρόνια κόπωση και πονοκέφαλο. Μπορείτε να φροντίσετε το συκώτι φυσικά με φαρμακευτικά βότανα και με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
3-5π.μ.: Πνεύμονες
Μήπως σας συνέβη κάτι δυσάρεστο;
Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του qi (ενέργειας) μέσω των μεσημβρινών και ολόκληρου του σώματος, ενώ προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πνεύμονες συνδέονται επίσης με το συναίσθημα της θλίψης. Εάν ξυπνάτε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ίσως διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από θλίψη. Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται επίσης με συμπτώματα όπως συριγμός, βήχας, άσθμα ή συνεχείς ιώσεις.
5 π.μ. έως 7 π.μ.: Παχύ έντερο.
Μήπως πρόσφατα περάσατε δύσκολες στιγμές, τις οποίες τελικά τις αφήσατε πίσω;
Τυχόν τοξίνες που απελευθερώνονται και διασπώνται μέσα στη νύχτα απομακρύνονται από το σύστημα εκείνη την ώρα. Το παχύ έντερο είναι ενεργό εκείνη τη χρονική στιγμή. Η κακή διατροφή ή η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα που θα μας αφυπνίσουν εκείνη τη στιγμή.
Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τις εντερικές κινήσεις. Το παχύ έντερο συνδέεται με τη διαδικασία της «λήθης», της διεργασίας που μας οδηγεί να αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν τον δικό τους δρόμο, φυσικά και συναισθηματικά. Τα συμπτώματα δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, ξηρά κόπρανα, εξάνθημα και αίσθημα συναισθηματικού εγκλωβισμού.
Πώς θα βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου με τον καλύτερο τρόπο, έναν τρόπο φυσικό!
Το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τον ύπνο ως προτεραιότητα, ορίζοντας μια συγκεκριμένη ώρα για να πέσουμε στο κρεβάτι μας. Επιπλέον, η τακτική άσκηση, η αποφυγή καφεΐνης ή άλλων ποτών με καφεΐνη μετά τις 2 μ.μ. και η απενεργοποίηση των συσκευών που βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι είναι παράγοντες ενός τρόπου ζωής που ενδεχομένως να μας χαρίσει καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Επίσης, ένα απολαυστικό φλιτζάνι τσάι με ζεστά βότανα όπως ρίζα βαλεριάνας, φρούτα του πάθους, ή σκουτελλάρια βοηθούν στη χαλάρωση και χαρίζουν ήρεμο ύπνο. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και προσπαθούμε να ρυθμίζουμε τη ζωή μας ώστε να τον απολαμβάνουμε.
Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ίσως είναι καλύτερα να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό, ή κάποιον παραδοσιακό θεραπευτή κινέζικής ιατρικής για να προσδιορίσετε τη βασική αιτία που σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε και να ετοιμάσετε μαζί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.