Οι γλυκοπατάτες είναι γευστικές, αμυλώδεις και σακχαρώδεις ρίζες που καλλιεργούνται παγκοσμίως. Έχουν διάφορα μεγέθη και χρώματα, μωβ, λευκό και πορτοκαλί.

Είναι πλούσιες σε ίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες και προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό και είναι πολύ εύκολο να τις εντάξουμε στη διατροφή μας.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΔΩΔΕΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

 1. ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ποσότητα περίπου 200 gr. μαγειρεμένης γλυκοπατάτας (με τη φλούδα) έχει 50 τοις εκατό της Σ.Η.Π. μαγγανίου. Επίσης έχει 180 θερμίδες, τέσσερα γρ. πρωτεΐνες και 6.6 gr. φυτικών ινών. Παράλληλα, έχει 41.4 gr. υδατάνθρακες, 0.3 gr. λίπους, 65 τοις εκατό της Σ.Η.Π. βιταμίνης C και το εντυπωσιακό 769 τοις εκατό της Σ.Η.Π. βιταμίνης A.

Επίσης, η μωβ και η πορτοκαλί ποικιλία περιέχουν αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν την κακή επίδραση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που βλάπτουν το DNA και προκαλούν φλεγμονές.

Η βλάβη των ελευθέρων ριζών συνδέεται με χρόνιες καταστάσεις, όπως καρκίνο, γήρανση και καρδιοπάθειες. Οπότε, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών ενισχύει την υγεία μας.

 1. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βητα-καροτίνη, μια ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη A στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη A είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι ένα αδύναμο ανοσοποιητικό συνδέεται με διαταραχές του αίματος.

Είναι επίσης σημαντική για την υγεία των βλεννογόνων, ειδικά του εντερικού μας συστήματος. Ως γνωστόν, ένα υγειές πεπτικό είναι σημαντικό για την υγεία του ανοσοποιητικού μας.

Διαβάστε: Έρευνα Δείχνει ότι η Νηστεία για 72ώρες μπορεί να Αναγεννήσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

 1. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ειδικά οι μωβ ποικιλία γλυκοπατάτας έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στις μωβ γλυκοπατάτες προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονών. Επίσης βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης, όπως έδειξαν μελέτες σε πειραματόζωα, λόγω της αντιοξειδωτικής επίδρασης, ωστόσο δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση μια διατροφή με αντιοξειδωτικά, λαχανικά, φρούτα μειώνει κατά 13 τοις εκατό τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού εκφυλισμού.

 1. ΚΑΛΗ ΟΡΑΣΗ

Η βητα-καροτίνη της γλυκοπατάτας είναι αντιοξειδωτικό και δίνει της δίνει το λαμπερό πορτοκαλί της χρώμα. Περίπου 200 gr. μαγειρεμένης γλυκοπατάτας (με τη φλούδα) έχει επτά φορές την ποσότητας της βητα-καροτίνης που είναι απαραίτητη για έναν ενήλικα. Η βητα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη A στον οργανισμό και βοηθά στη δημιουργία υποδοχέων στα μάτια που αντιλαμβάνονται το φως.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, πρόβλημα του τρίτου κόσμου, μπορεί να οδηγήσει σε μια ειδική μορφή τύφλωσης, που λέγεται ξηροφθαλμία. Και οι μωβ γλυκοπατάτες προσφέρουν οφέλη για τα μάτια μας. Σύμφωνα με μελέτες η ανθοκυανίνη προστατεύει τα οφθαλμικά κύτταρα από βλάβες και ενισχύει την υγεία των ματιών μας.

Διαβάστε επίσης: Βελτιώστε την Όρασή σας με αυτές τις 8 Συμβουλές και Ασκήσεις

 1. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Τα αντιοξειδωτικά της γλυκοπατάτας βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες μειώνουν την ταχύτητα ανάπτυξης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ελαχιστοποιήθηκαν τα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμου σταδίου. Ενδεχομένως, η ανθοκυανίνη να δρα και προστατευτικά. Ακόμη και οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη σε ανθρώπους.

 1. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας προσφέρουν οφέλη στο πεπτικό σύστημα, ενώ περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει. Έτσι, παραμένουν στο έντερο και το προστατεύουν. Επίσης υπάρχει ένας ειδικός τύπος ινών, οι ιξώδεις ίνες που απορροφούν νερό και βοηθούν τη λειτουργία των εντέρων. Αντιθέτως, οι αδιάλυτες ίνες δεν είναι ιξώδεις και δεν βοηθούν στη λειτουργία των εντέρων. Επίσης, ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες ζυμώνονται μέσα στο έντερο, γεγονός που δημιουργεί ουσίες, τα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προστατεύουν τα εντερικά κύτταρα.

Η κατανάλωση 20-33 gr. ινών καθημερινά συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες τα αντιοξειδωτικά της μωβ γλυκοπατάτας βοηθούν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στα έντερα, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Lactobacillus και Bifidobacterium. Επίσης, τα βακτήρια αυτά προστατεύουν από μολυσματική διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 1. ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης A κάνουν τις γλυκοπατάτες τελειο έδεσμα για γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Σύμφωνα με μελέτες η βιταμίνη A παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αναπαραγωγής.

Οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης σίδηρο, που ενισχύει τη γονιμότητα, ενώ η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία κατά την παραγωγική ηλικία της γυναίκας, ενώ η αναιμία προκαλεί και γυναικεία στειρότητα.

 1. ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ.

Οι γλυκοπατάτες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση διότι είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο. Το κάλιο μειώνει την πίεση, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μαγνήσιο θεωρείται επίσης συστατικό που προλαμβάνει την υπέρταση.

 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν διαλυτές ίνες που ενισχύουν τον κορεσμό και προσφέρει στον οργανισμό φυσικά συστατικά για ρύθμιση του βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, η πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, μειώνει την κατανάλωση τροφής, μειώνει τον ρυθμό λήψης βάρους και ενισχύει τη δραστηριότητα των ορμονών που προκαλούν κορεσμό.

 1. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ.

Η βιταμίνη E που βρίσκεται στη γλυκοπατάτα βοηθά στην τριχόπτωση, καθώς η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης η βιταμίνη αυτή μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλεί αλωπεκία.

 1. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΡΜΑ

Η βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών, του υπερχρωματισμού και της φωτογήρανσης. Η βιταμίνη C εξουδετερώνει επίσης το οξειδωτικό στρες λόγω έκθεσης σε ακτίνες UV, ενώ οι βιταμίνες C και E μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

 

Επίσης, η βιταμίνη C είναι σημαντική στην παραγωγή κολλαγόνου, την βασική δομική πρωτεΐνη. Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε βοηθά στη διαχείριση των δερματικών διαταραχών, όπως η ακμή και βοηθούν στην επούλωση των πληγών.

 1. ΠΡΌΛΗΨΗ ΕΛΚΟΥΣ

Το έλκος είναι απώλεια ιστού που αρχίζει από τον βλεννογόνο και επεκτείνεται σε διαφορετικό βάθος εντός του τοιχώματος και μπορεί να είναι επώδυνο. Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα μεθανόλης από τη ρίζα της γλυκοπατάτας μπορεί να προστατεύσει τους γαστρεντερικούς ιστούς από τα έλκη που προκαλούνται από την ασπιρίνη. Έτσι, η γλυκοπατάτα φαίνεται πως βοηθά στη διαχείριση και αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες το αλεύρι από τη ρίζα της γλυκοπατάτας βοηθά στην πρόληψη του στομαχικού έλκους που σχετίζεται με αιθανόλη. Το αλεύρι αντιμετώπισε τα γαστρικά έλκη ελαχιστοποιώντας το οίδημα των γύρω ιστών, ενώ η γλυκοπατάτα θεραπεύει επίσης τις εσωτερικές πληγές.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είτε αναζητάτε καλύτερη όραση, καλύτερο πεπτικό, προστασία από έλκη, ρύθμιση της υπέρτασης ή κάποια άλλα οφέλη, μη διστάσετε να εντάξετε τη γλυκοπατάτα στην διατροφή σας. Μπορείτε να τις τηγανίσετε, να τις βράσετε, να τις ψήσετε, ή να τις απολαύσετε ως πουρέ. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα γευστικό πιάτο γεμάτο οφέλη για την υγεία μας!

Διαβάστε επίσης: Κολοκύθα: Τα Οφέλη για τα Οστά, το Ανοσοποιητικό, την Κόπωση κ.α.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.