Υπάρχει κάποιος που δεν τρώει τις μπανάνες; Σπάνιο! Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν οι μπανάνες, ίσως σας εντυπωσιάσει το γεγονός ότι οι μπανάνες, είτε τις τρώμε, είτε όχι, έχουν πολλές χρήσεις, γίνονται υπέροχο μπανανόψωμο, βοηθούν στον ύπνο και προστατεύουν τις τριανταφυλλιές από τη μελίγκρα.

Ας δούμε λοιπόν, ποιους άσους κρύβουν οι μπανάνες στο μανίκι τους…συγγνώμη στις φλούδες τους….

Μπανανόφλουδα, τι μπορεί να περιέχει;

Η μπανάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνες C και B. Η φλούδα της έχει επίσης ένα εντυπωσιακό προφίλ, ας δούμε τα θρεπτικά συστατικά της:

  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Μαγγάνιο
  • Βρώμιο
  • Φαινολικές ενώσεις
  • Καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη και η λουτεΐνη

Εντοπίζονται επίσης ίχνη ορισμένων αδρανών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου. Το σώμα μας διαθέτει φυσικό στρόντιο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών και των οστών.

Τα καροτενοειδή ενισχύουν την υγιή όραση και σύμφωνα με έρευνες η λουτεΐνη βοηθά τα μάτια μας να φιλτράρουν το φως, ενώ προστατεύει τους ιστούς από τη φθορά που προκαλεί ο ήλιος.

Μπανανόφλουδες και οφέλη για την υγεία.

Πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν μπανανόφλουδες αιώνες τώρα για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις υγείας, ενώ τώρα υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση.

 

Καταπολεμούν τα μικρόβια.

Όπως το σιρόπι σαμπούκου, η ρίγανη και άλλα φυτά, οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινόλες και καταπολεμούν τα μικρόβια. Σύμφωνα με έρευνες οι ενώσεις που εντοπίζονται στις μπανανόφλουδες καταπολεμούν μια ποικιλία μικροβίων που προκαλούν μολύνσεις πληγών, όπως και το μικρόβιο Candida albicans.

 

Φιλικά αντιοξειδωτικά.

Το 2011, ερευνητές κατόπιν εξέτασης διαφορετικών φλοιών ανακάλυψαν ότι οι άγουρες, πράσινες φλούδες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ώριμες φλούδες. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ώριμες φλούδες δεν έχουν τα πλεονεκτήματά τους…για παράδειγμα δρουν πιο αποτελεσματικά στη δραστηριότητα του μονοξειδίου του αζώτου που παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες λειτουργίες του σώματος. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό οδηγεί σε φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες. Οι ερευνητές μελετούν με ποιον τρόπο η αναστολή του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να ανακουφίσει από ορισμένες ασθένειες.

 

Προστασία ήπατος και προστάτη.

Τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά στις μπανάνες προστατεύουν γενικότερα τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με μελέτες αναφορικά με την επίδραση του φλοιού μπανάνας στην προστασία του ήπατος, φάνηκε ότι οι πολυφαινόλες της μπανάνας αύξησαν τη γλουταθειόνη, την κύρια ορμόνη αποτοξίνωσης του σώματος, ενώ μειώνουν τυχόν φλεγμονές και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κλινικές έρευνες το εκχύλισμα μπανανόφλουδας ενισχύει την υγεία του προστάτη.

Ένας νόστιμος τρόπος για αποτοξίνωση.

Οι επιστήμονες μελετούν τις μπανανόφλουδες ως τρόπο καθαρισμού του νερού. Φαίνεται ότι ενεργούν προσροφητικά, έλκοντας βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα, όπως ο άνθρακας. Ήδη από το 2013, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μπανανόφλουδες για να αφαιρέσουν φυτοφάρμακα από το νερό. Σύμφωνα δε με ένα άρθρο του 2020 στο BMC Chemistry, η σκόνη μπανάνας φαίνεται πως αφαιρεί το τοξικό βαρύ μέταλλο χρώμιο από το νερό.

 

Τι μπορεί να  σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για εμάς; Μπορεί μεν να μην προσθέσουμε μπανανόφλουδες στο φίλτρο νερού μας, ωστόσο ενδέχεται οι μπανανόφλουδες να βοηθούν στην αποτοξίνωση.

 

Μπανανόφλουδα και καλύτερος ύπνος!

Η μπανάνα και η φλούδα της περιέχουν αμινοξέα που είναι απαραίτητα για το σώμα μας στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Σύμφωνα με άρθρο του Forbes:

 

«Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι φυσικά μυοχαλαρωτικά και οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή και των δύο στοιχείων. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε 5-HTP στον εγκέφαλο. Το 5-HTP στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη (ένας νευροδιαβιβαστής χαλάρωσης) και μελατονίνη».

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες!

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της μπανανόφλουδας; Μην ανησυχείτε…δεν χρειάζεται να τρώτε μπανανόφλουδες για να δείτε αποτελέσματα.

Μπανάνες για τον κήπο!

Δεδομένου ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας με διάφορους τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Τροφή για σπορόφυτα – Κατά τη φύτευση δενδρυλλίων προσθέτουμε στην τρυπούλα κομμάτια από μπανανόφλουδα – βοηθάει τα νέα φυτά να κάνουν μια δυναμική έξοδο στο φως για πρώτη φορά.

Αφίδες μακριά – Τοποθετούμε φλούδες μπανάνας γύρω από τη βάση όπου έχουμε φυτέψει τραντάφυλλα ή άλλα φυτά που μπορεί να έχουν αφίδες. Καλύπτουμε με λίγο χώμα για να αποφύγουμε επισκέψεις λαίμαργων εντόμων.

Λίπασμα – Ανακατεύουμε αποξηραμένες, αλεσμένες φλούδες με το χώμα ή τις απλώνουμε στη βάση των φυτών. Τα σκουλήκια τις λατρεύουν επίσης.

Προσελκύουμε πεταλούδες – Προσθέτουμε μερικές μπανανόφλουδες σε έναν κήπο με πεταλούδες για να προσελκύσουμε αυτά τα όμορφα έντομα.

Ρόφημα για τον κήπο – Ετοιμάζουμε ένα μίγμα κομποστοποίησης με μπανανόφλουδες και ζεστό νερό – συνταγή στο διαδίκτυο. Αφού αφήσουμε το μίγμα να μείνει για λίγες μέρες, το χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα φυτά μας.

Ξίδι μπανάνας – Μερικά φυτά, όπως τα βατόμουρα, ευδοκιμούν σε πιο όξινο έδαφος. Μπορείτε να φτιάξετε ζύμωση με μπανανόφλουδες και στη συνέχεια να αραιώσετε το μείγμα που προκύπτει με νερό. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να ποτίσετε φυτά που αγαπούν τα οξέα. Η μέθοδος είναι ίδια με την παρασκευή μηλόξυδου, αλλά με μπανανόφλουδες αντί για φλούδες μήλου.

Κομποστ – Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, οι μπανάνες εμπλουτίζουν το κομπόστ. Αναζητήστε οδηγίες για να ξεκινήσετε.

Μπανάνες για ζωοτροφή.

Σύμφωνα με έρευνες η μπανανόφλουδα μπορεί να αντικαταστήσει με ασφάλεια έως και το 100% της τυπικής διατροφής των κουνελιών που έχει βάση τα δημητριακά.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φλούδες μπανάνας στη τροφή της κότας. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εκτροφείων κότας ταΐζουν τις κότες μπανάνα, ωστόσο η μπανανόφλουδα είναι επίσης μια πολύ καλή λύση. Το κοτόπουλο μπορεί να μην προτιμήσει ολόκληρη τη φλούδα, ωστόσο μπορείτε να τις τεμαχίσετε, να τις αποξηράνετε και να τις προσθέσετε στην κανονική τους διατροφή.

Συνταγές με φλούδα μπανάνας.

Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότερες μπανάνες υφίστανται μεγάλη επεξεργασία με φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Δεδομένου ότι η φλούδα είναι το μέρος που ψεκάζεται, είναι καλύτερα να επιλέξετε βιολογικές μπανάνες. Ευτυχώς, είναι ευρέως διαθέσιμες και προσιτές.

Ας δούμε ορισμένους τρόπους να εντάξουμε τις μπανανόφλουδες στη διατροφή μας!

Αλεύρι.

Η αποξηραμένη και αλεσμένη μπανανόφλουδα δίνει αλεύρι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το προσθέτουμε σε οποιοδήποτε φαγητό για να αντικαταστήσουμε λίγο από το αλεύρι της συνταγής. Ωστόσο, το πολύ αλεύρι μπανάνας μπορεί να δώσει πικρή γεύση.

 

Υπάρχουν στο διαδίκτυο συνταγές για αλεύρι από μπανανόφλουδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάφιν και κέικ όπως:

Ψωμί μπανάνας και μάφιν

Τηγανίτες με αλεύρι αμυγδάλου

Muffins με λεμόνι και μύρτιλλο

Ρόφημα  – Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να εντάξετε τη μπανανόφλουδα στη ζωή σας είναι να φτιάξετε ρόφημα μπανάνας – καλή λύση είναι η μπανανόφλουδα να είναι ψιλοκομμένη, φρέσκια ή αποξηραμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πράσινες μπανανόφλουδες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά είναι και λιγότερο ζουμερές. Αναζητήστε στο διαδίκτυο συνταγές ροφήματος από μπανανόφλουδα.

Μπέικον – Ναι, αυτό είναι πραγματικά μοναδικό! Μουλιασμένο σε μαρινάδα και στη συνέχεια μαγειρεμένο, το “μπέικον” μπανάνας είναι γλυκό, καπνιστό και μαστιχωτό.

Τσάτνεϊ – Μια πολύ καλή λύση για να αξιοποιήσουμε χιλιόμετρα μπανανόφλουδας! Αναζητήστε συνταγές για αυθεντικό chutney από μπανανόφλουδα στο διαδίκτυο.

Smoothie – Ωραία και απλή λύση: μαζί με τα φρούτα προσθέστε και λίγη μπανανόφλουδα για ένα ωραίο smoothie.

Ασυνήθιστες χρήσεις για μπανανόφλουδες

Όπως είδατε οι μπανανόφλουδες έχουν πολλές και εντυπωσιακές χρήσεις για κήπους, φυτά, έντομα και φυσικά εμάς, τους ανθρώπους. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία, ίσως τώρα το ξανασκεφτούμε πριν πετάξουμε τη μπανανόφλουδα στον κάδο απορριμμάτων!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook
Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook