Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα μπολ με ζεστό πλιγούρι βρώμης ένα δροσερό χειμωνιάτικο πρωινό. Η αλήθεια είναι ότι το ζεστό πλιγούρι, όχι μόνο μας χορταίνει, αλλά μας χαρίζει ενέργεια και όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός. Το πλιγούρι βρώμης, εδώ και πολύ καιρό, θεωρείται σούπερ τροφή, αλλά πολλές φορές δεν προβάλλεται αρκετά όσο άλλα εντυπωσιακά συστατικά όπως το έλαιο καρύδας και το λάχανο.

Μπορεί να δοκιμάσουμε ένα πράσινο smoothie με φρούτα και λαχανικά για πρωινό,  το οποίο πράγματι εκτοξεύει την ενέργειά μας, αλλά δε μας χορταίνει, οπότε αναγκαζόμαστε να τσιμπολογάμε. Το πλιγούρι βρώμης, από την άλλη πλευρά, ικανοποιεί την επιθυμία μας για ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό, που γίνεται έτσι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Το πλιγούρι βρώμης βοηθά στην απώλεια βάρους, στην αποκατάσταση της καλής χοληστερόλης, είναι εξαιρετική πηγή ινών και έχει πολλά ακόμη οφέλη! Ας δούμε μερικούς λόγους που πρέπει να εντάξουμε τη βρώμη στο πρωινό μας.

6 Λόγοι για να βάλουμε το πλιγούρι βρώμης στο πρωινό μας!

1.Βοηθά την πεπτική λειτουργία.

Οι αδιάλυτες ίνες που υπάρχουν στο πλιγούρι βρώμης ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν την πεπτική λειτουργία. Παράλληλα, βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα και διασφαλίζουν ότι ο οργανισμός απορροφά τις θρεπτικές ουσίες.

2.Προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο

Σύμφωνα με έρευνες, το πλιγούρι βρώμης μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες καθιστούν την επιλογή αυτή εξαιρετική για εκείνους που θέλουν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη χωρίς να μειώσουν την καλή χοληστερόλη.

3.Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με μελέτες σε πάνω από 2 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μείωση κατά 10% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 10 g ημερήσιας κατανάλωσης διαιτητικών ινών και δημητριακών ινών και περίπου 20% μείωση για κάθε 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως και περαιτέρω μειώσεις εάν η πρόσληψη είναι αυξημένη”.

4.Μειώνει την υπέρταση

Σύμφωνα με μελέτες, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές χρησιμεύουν ως χρήσιμη συμπληρωματική επιλογή και όχι ως πρόταση θεραπευτικής αγωγής για την υπέρταση.

5.Ρυθμίζει το σάκχαρο

Η βασική διαλυτή ίνα της βρώμης, γνωστή ως βήτα-γλυκάνη, διαλύεται εν μέρει στο νερό μόλις απορροφηθεί και σχηματίζει μια παχύρρευστη ουσία με ισχυρές ιδιότητες εντερικής προστασίας. Ένα από τα βασικά οφέλη αυτής της ίνας είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

6. Απώλεια βάρους

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος είναι το συνεχές αίσθημα πείνας που τους διακατέχει. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες και σε γεύματα που δεν περιέχουν επαρκείς θρεπτικές ουσίας. Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προκαλώντας κορεσμό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κορεσμός αυτός οφείλεται στη βήτα-γλυκάνη που, όπως έχει αποδειχθεί, καθυστερεί το ρυθμό παραγωγής ουσιών μέσω του πεπτικού συστήματος. Οπότε, ο κορεσμός μας βοηθά να αποφύγουμε ανθυγιεινά σνακ και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Παρατήρηση για τις τροφές χωρίς γλουτένη: Ενώ η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη και είναι ασφαλής για άτομα με αλλεργίες, πρέπει να τονίσουμε ότι η επεξεργασία  γίνεται σε εργοστάσια, όπου τα μηχανήματα μπορεί να έρχονται σε επαφή με σιτάρι. Προσέξτε όταν επιλέγετε πλιγούρι βρώμης και βεβαιωθείτε ότι – αν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη –  το προϊόν είναι πιστοποιημένο, χωρίς γλουτένη.Μπορεί η βρώμη να είναι δύσπεπτη για μερικούς ανθρώπους, λόγω του φυτικού οξέος. Αν παρατηρήσετε διαταραχές, μειώστε τη δοσολογία ή αφαιρέστε την εντελώς από τη διατροφή σας.

Ποιο είναι το ιδανικό είδος βρώμης για να αγοράσετε.

Λιγότερο επεξεργασμένη βρώμη, σε κομμάτια

Είναι η πιο υγιεινή επιλογή επειδή είναι το λιγότερο επεξεργασμένη από όλα τα δημητριακά βρώμης. Είναι γευστική και εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο προετοιμασίας, αλλά είναι απολαυστική.

Πρωινό με τεμαχισμένη βρώμη

Εάν μουσκέψετε τη βρώμη από το βράδυ, θα μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος κατά 5-10 λεπτά.

Συστατικά:

  •  1 φλ. βρώμη
  •  4 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου (ή γάλα της επιλογής σας)
  • ½ κουταλάκι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

  1.  Αναμίξτε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μπολ.
  2.  Καλύψτε και αφήστε στο ψυγείο για μια νύχτα.
  3. Το επόμενο πρωί, προσθέστε το μίγμα στην κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει εντελώς.
  4.  Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει 15-20 λεπτά ή μέχρι να πήξει όσο πρέπει. Ανακατέψτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Σερβίρετε αμέσως ή φυλάξτε στο ψυγείο για να το απολαύσετε κρύο.
  6. Γαρνίρετε με πεκάν, καρύδια ή φρούτα επιλογής. Προσθέστε σιρόπι σφενδάμου, αν θέλετε.

Νιφάδες βρώμης

Επίσης η πιο διαδεδομένη διότι χρειάζεται λιγότερο μαγείρεμα. Θα σας χαρίσουν οφέλη αλλά όχι τόσα όσο το προηγούμενο είδος. Είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν βιαζόμαστε ή θέλουμε κάτι γρήγορο. Είναι επίσης εξαιρετικές όταν ως μια υποκατάστατο δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Πώς να κάνετε πλιγούρι βρώμης με βρώμη σε κομμάτια.

Συστατικά:

  • ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι νερό (ή γάλα αμυγδάλου, καρύδας)
  • Μια πρέζα αλάτι

Οδηγίες:

  1. Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε να βράσει.
  2. Μειώστε τη θερμότητα και αφήστε για 5 λεπτά. Ανακατέψτε και αφαιρέστε από το μάτι.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα, φυστικοβούτυρο, μούρα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Στιγμιαία βρώμη

Καλύτερα να την αποφύγετε και μην δελεάζεστε από τις γεύσεις και τον σύντομο χρόνο μαγειρέματος. Είναι προσυσκευασμένη και συνήθως γεμάτη χημικά, πρόσθετα ζάχαρα και άλλα επεξεργασμένα συστατικά. Τα αρώματα προέρχονται από επεξεργασμένα συστατικά και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με ένα σπιτικό γεύμα.

Άλλοι τρόποι χρήσης της βρώμης

Μάσκα προσώπου

Η βρώμη γίνεται υπέροχη μάσκα προσώπου που σφίγγει και αποκαθιστά το δέρμα, ενώ κάνει απολέπιση και ενυδάτωση.

Τι θα χρειαστούμε:

  • ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι βρώμης
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 ασπράδι αυγού

Οδηγίες χρήσης:

  1. Αναμίξτε ζεστό νερό και πλιγούρι βρώμης μαζί και αφήστε για 2-3 λεπτά.
  2. Ανακατέψτε με τα υπόλοιπα συστατικά.
  3. Απλώστε στο πρόσωπο δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα. Αποθηκεύστε την επιπλέον μάσκα σε δοχείο ασφαλείας και χρησιμοποιήστε μέσα σε μια εβδομάδα.
  4. Αφήστε να μείνει για 15-20 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.
  5. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τον νιπτήρα για να αποφύγετε τυχόν αποφράξεις.

Διαβάστε επίσης: Η Επιστήμη Εξηγεί τι θα Συμβεί στο Σώμα σας Αν Τρώτε Βρώμη Καθημερινά!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.