Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας μας. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και της λειτουργίας των συστημάτων του.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας, ενώ η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τακτική άσκηση και άφθονο νερό – αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας.

Σύμφωνα με νέες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της τροφής ως θεραπείας, τα νέα, την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν συναρπαστικά. Τα αποτελέσματα, τεκμηριωμένα από διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι όχι μόνο μπορούμε να βελτιώσουμε τη υγεία μας αλλά και να προλάβουμε επικίνδυνες ασθένειες. Παράλληλα, φαίνεται ότι μέσω της διατροφής μπορούμε να καταπολεμήσουμε τυχόν ασθένειες και καταστάσεις υγείας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που καταπολεμούν διάφορους τύπους καρκίνου.

Ναι, σωστά διαβάσατε! Φαίνεται πώς υπάρχουν τροφές στην αγορά που στοχεύουν, με φυσικό τρόπο, στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο.

Οι κορυφαίες 8 τροφές που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα!

  • Ωμό σκόρδο
  • Σταυρανθή λαχανικά
  • Πράσινο τσάι
  • Φράουλες
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Μαγειρεμένες ντομάτες
  • Καρότα
  • Wakame

1) Ωμό Σκόρδο

Όπως και οι άλλοι συγγενείς της οικογένειας allium – όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, γνωστά ως ασκαλώνια (κρεμμυδάκια του στιφάδο) – το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η αλικίνη, η οποία αποδεδειγμένα απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό, είναι δυνατή θρεπτική ουσία, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι φυσικό αποτοξινωτικό. (1,2).

2) Μπρόκολο

Γνωστό σταυροειδές λαχανικό – που συγγενεύει με το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών – το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η γλυκοραφανίνη και η ινδολο-3-καρβινόλη, ουσίες που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του στομάχου και του προστάτη. Φυσικό αντιφλεγμονώδες, κάνει καλό στα οστά και την καρδιά και ως θρεπτική τροφή (χωρίς θερμίδες), το μπρόκολο είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Δεδομένου ότι τα φυτοχημικά είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, τα οφέλη από το μπρόκολο είναι πιο ισχυρά όταν καταναλώνεται ωμό ή ζεματισμένο. (3)

3) Πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο φυτό αυτό, καθιστούν το πράσινο τσάι τον σούπερ σταρ στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Θεωρείται ότι είναι πιο ισχυρό από τη βιταμίνη C για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Σε πολλαπλές εργαστηριακές μελέτες, αυτό το εύγευστο ρόφημα έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους υπάρχοντες όγκους και αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Πολλοί ειδικοί προτείνουν το πράσινο τσάι καθημερινά ως φυσικό προληπτικό για τον καρκίνο. Επιπλέον,  μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριακή πίεση (4,5,6)

4) Φράουλες.

Πάντοτε νοστιμότατες, μας προσφέρουν όλο και περισσότερους λόγους για να τις απολαύσουμε. Σύμφωνα με έρευνες οι φράουλες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τυχόν φλεγμονές, προλαμβάνουν την απώλεια μνήμης και βοηθούν στην καύση των αποθεμάτων λίπους. Οι φράουλες και τα άλλα μούρα σκούρου χρώματος – όπως τα μαύρα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα boysenberries και τα μούρα goji – είναι τόσο γευστικά, που δεν μας περνάει από το μυαλό πόσο σημαντικά μπορεί να είναι για την υγείας μας. (7)

5) Σπανάκι.

Αν και αυτό το φυλλώδες πράσινο είναι χαμηλό σε θερμίδες, προσφέρει απίστευτα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διατηρείται υγιής και δυνατός (όπως και ο Popeye). Περιέχει βιο-χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή – τουλάχιστον δεκατρείς έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα – οι οποίες απορροφούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τις απομακρύνουν. Ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες – δύο στοιχεία που οι γιατροί θεωρούν απαραίτητα για την πρόληψη του καρκίνου – καθιστούν το σπανάκι ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο. (8)

6) Τομάτες.

Το λυκοπένιο – το αντιοξειδωτικό που δίνει το κόκκινο χρώμα στις τομάτες – είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό για την πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων καρκίνων. Οι τομάτες μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Το μυστικό για να λάβουμε πλήρη οφέλη από τις τομάτες βρίσκεται στην προετοιμασία. Το λυκοπένιο απελευθερώνεται όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται. Στην πραγματικότητα, οι κονσέρβες τομάτας έχουν ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις λυκοπενίου από τις νωπές. (9,10)

7) Καρότα.

Αυτό το πολύ αγαπημένο λαχανικό είναι μια θαυμάσια πηγή βήτα-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα καρόττα περιέχουν φαλκαρινόλη και φλαρκαρδιδιόλη – φυσικά φυτοφάρμακα που θεωρείται ότι είναι ο λόγος για τις ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Φυσικά, τα καρόττα βοηθούν την όραση, το δέρμα και ενεργούν και ως φυσικό αποτοξινωτικό.  (11,12)

8) Wakame


Γνωστό και ως φύκι, το wakame έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, που αναλύουν στοιχεία από 66 χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε συσχετισμός μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν φύκια σε τακτικά χρονικά διαστήματα (ιδιαίτερα στην Ιαπωνία) και χαμηλότερων ποσοστών καρκίνου του μαστού. (13)

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο, τα οποία θα διερευνήσουμε πιο αναλυτικά στο μέλλον, ωστόσο αυτές οι οκτώ τροφές είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας. Μπορούμε να τις βρούμε όλον τον χρόνο, είναι οικονομικές και τις αγοράζουμε εύκολα από το μανάβικο της γειτονιάς μας. Είναι μια καλή αρχή και ας μην ξεχνάμε….όσο μπορούμε αγοράζουμε βιολογικά!

Διαβάστε επίσης: Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου στο 50% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε Προληφθεί με αυτά τα 9 Πράγματα

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.