Ως βασική θρεπτική ουσία, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) προστατεύει το σώμα από ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα χρειάζεται επαρκείς δόσεις βιταμίνης C για την πρόληψη της ανάπτυξης κοινών ασθενειών και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν τις απαραίτητες ποσότητες  αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού. Όταν το σώμα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με πολλούς τρόπους. Ρίξτε μια ματιά σε κάποια πρώιμα σημάδια ότι το σώμα σας είναι ανεπαρκές στη βιταμίνη C.

Εδώ είναι 9 Πρώιμα Σημάδια το Σώμα σας δεν έχει Επαρκή ποσότητα σε Βιταμίνη C

1. Τα ούλα σας φουσκώνουν και αιμορραγούν εύκολα.

Τα δόντια και τα ούλα σας χρειάζονται επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας τους. Αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει τον ιστό του επιθηλίου, ο οποίος υπάρχει σε όλο το σώμα. Στα ούλα, το επιθήλιο λειτουργεί ως φραγμός κατά των βακτηριδίων που μπορεί να προκαλέσουν οδοντικές παθήσεις. Εάν το σώμα σας στερείται βιταμίνης C, τα ούλα σας τείνουν να διογκώνονται, να φλεγμονώνονται και να αιμορραγούν εύκολα. Τα ούλα σας θα μπορούσαν επίσης να υποχωρήσουν. Η χαμηλή βιταμίνη C συνδέεται με την περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. Αυτή η ασθένεια οδηγεί σε λοίμωξη των ούλων και βλάβες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και απώλεια των δοντιών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να Θεραπεύσουμε τις Οδοντικές Κοιλότητες (τρύπες) στα Δόντια και να Καταπολεμήσουμε την Τερηδόνα.

2. Τα μαλλιά σας είναι ξηρά με πολλά σχισμένα άκρα.

Η βιταμίνη C που προσλαμβάνει το σώμα σας πηγαίνει πρώτα στους πιο σημαντικούς ιστούς και όργανα πριν φτάσει στα μαλλιά. Αν όμως τα επίπεδα βιταμίνης C είναι λιγότερο από ιδανικά, τότε οι ρίζες των μαλλιών σας δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθούν όσο χρειάζεται. Έτσι, καταλήγετε να έχετε ξηρά μαλλιά με σχισμένα άκρα. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη των τριχών, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Επομένως, μια ανεπάρκεια δεν μπορεί να επιβραδύνει μόνο την ανάπτυξη των τριχών. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

3. Έχετε συχνά ρινορραγίες.

Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. Δεδομένου ότι η μύτη είναι επενδεδυμένη με πολλά από αυτά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, τότε η μύτη μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητη. Εάν αντιμετωπίζετε συχνές ρινορραγίες, ενδέχεται να έχετε ανεπαρκή επίπεδα “C” στο σύστημά σας. Μια ρινορραγία, γνωστή και ως επίσταξη, είναι ένα από τα συμπτώματα του σκορβούτου ή μια κατάσταση που υπογραμμίζει την ανεπάρκεια του ασκορβικού οξέος στο σώμα.

4. Έχετε ξηρό, τραχύ και κόκκινο δέρμα.

Το ξηρό, τραχύ και κόκκινο δέρμα είναι επίσης μερικές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει αρκετό ασκορβικό οξύ στο σύστημά σας. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να συνθέσει το κολλαγόνο του δέρματος.

Η έλλειψη του της Βιταμίνης C μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πάθησης του δέρματος που ονομάζεται κεράτωση pilaris. Αν και συναντάται κυρίως σε νέους, αυτή η πάθηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Eκδηλώνεται με την εμφάνιση τραχέων εξογκωμάτων στο δέρμα ενώ εμφανίζεται συχνότερα στην πλάτη και στις άκρες των μπράτσων.

Η κεράτωση pilaris μπορεί να προκαλέσει ήπια φαγούρα. Ενώ δεν βλάπτει και δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, η αίσθηση κατά την αφή θα μπορούσε να είναι δυσάρεστη.

5. Είστε επιρρεπείς σε μώλωπες.

Επειδή τα τριχοειδή σας είναι ασθενέστερα χωρίς βιταμίνη C, μια απλή πρόσκρουση μπορεί να οδηγήσει σε άμεση δημιουργία μώλωπα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γνωρίζετε πώς έχετε τους μώλωπες στους μηρούς ή τα χέρια; Τώρα, έχετε μια εξήγηση για αυτό – το σώμα σας πιθανώς στερείται βιταμίνης C. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan Health Systems, οι μώλωπες μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

6. Οι πληγές σας επουλώνονται αργά.

Έχετε κοψίματα ή γρατζουνιές που έχουν παραμείνει για εβδομάδες; Έχετε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση και εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάποια ευαισθησία γύρω από την πληγή; Μπορεί να μην θεραπεύεται γρήγορα επειδή δεν έχετε αρκετή βιταμίνη C που βοηθά στην επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ιστών, σύμφωνα με την Journal of Dental Research. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τη μόλυνση των πληγών.

7. Έχετε επώδυνες, διογκωμένες αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις που διογκώνονται με πόνο θα μπορούσαν να φλεγμονώσουν. Αυτό είναι κοινό για εκείνους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σύμφωνα με το ίδρυμα αρθρίτιδας, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνα με κανονική πρόσληψη βιταμίνης C.

8. Είστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη.

Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που προσβάλλουν τον ιό και τα βακτηρίδια. Είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα σας από λοιμώξεις. Εάν ο οργανισμός σας είναι φτωχός σε βιταμίνη C, είστε πιθανώς ευάλωτοι απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και είστε αδύναμοι κατά του ιού της γρίπης ή της λοίμωξης από το στρεπτικό λαιμό.

9. Έχετε μειωμένη διάθεση.

Κουράζεστε εύκολα και έχετε μειωμένη διάθεση και δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί; Η ανεπάρκεια βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία. Ξεχωριστές μελέτες σε νοσοκομειακούς ασθενείς και μαθητές γυμνασίου με άγχος έδειξαν ότι η διάθεσή τους έγινε πιο θετική έως και 34% μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C.

Τελικές σκέψεις


Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C είναι να προσθέσετε τρόφιμα πλούσια σε αυτή στη διατροφή σας. Φάτε ή πιείτε άφθονα φρούτα και λαχανικά – όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή – για να ενισχύσετε τις καθημερινές σας απαιτήσεις σε βιταμίνη C.

Παίρνετε περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων φρέσκα, αντί για το χυμό ή το μείγμα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα υπερβολικά ψημένα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική τους αξία. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε λαχανικά σε σούπες και σούπες όταν ήδη βράζει και όχι πριν.