Το έλαιο καρύδας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από τα βακτηρίδια και να αποκτήσουμε καλύτερη στοματική υγιεινή. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό και από το οδοντικό νήμα και μια άριστη μέθοδος λεύκανσης των δοντιών.

Η πλύση με έλαιο καρύδας συνιστά για την Αγιουβερδική ιατρική μια εξαιρετική διαδικασία στοματικής αποτοξίνωσης – δηλαδή μια στοματική πλύση  με 1 κ.σ. λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για 10 -20 λεπτά.

Η πλύση απορροφά τις τοξίνες και δίνει καθαρό, στοματικό περιβάλλον, χωρίς μικρόβια.

Η ελαιοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως παραδοσιακή θεραπεία στην Ινδία για:

  • Αντιμετώπιση φθοράς των δοντιών
  • Κακοσμία
  • Ουλίτιδα
  • Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
  • Μείωση φλεγμονών
  • Λεύκανση
  • Καταπολέμηση ξηρότητας του λαιμού
  • Αποφυγή στοματικών κοιλοτήτων
  • Θεραπεία ξηρότητας στα χείλη
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού
  • Ακμή
  • Υγεία ούλων και γνάθων

Έχει μάλιστα αναφερθεί ότι βοηθάει στα συμπτώματα διαταραχών κροταφογναθικής διάρθρωσης και μυών (TMJ), αν και πρόκειται για ανεπίσημες αναφορές. (1) Οπότε, εάν αναζητάτε λύση για λευκότερα δόντια οι πλύσεις με έλαιο καρύδας είναι η ιδανική!

Διαβάστε επίσης: Πώς να Θεραπεύσουμε τις Οδοντικές Κοιλότητες (τρύπες) στα Δόντια και να Καταπολεμήσουμε την Τερηδόνα.

________________________________________

Ιστορικό ελαιοθεραπείας!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς το καθημερινό βούρτσισμα. Ωστόσο η οδοντόβουρτσα από νάιλον ίνες έγινε συνήθεια στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρόγονοί μας έζησαν έως τα βαθιά γεράματα χωρίς οδοντόβουρτσες.

Ποια ήταν η φροντίδα των δοντιών;

Κατ΄αρχάς, η διατροφή τους ήταν πιο υγιεινή και δεν κατανάλωναν επεξεργασμένα σάκχαρα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Δεύτερον, φρόντιζαν τα δόντια τους με φυσικά μέσα, ενώ, τρίτον, ανάλογα με τον πολιτισμό, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν την ελαιοθεραπεία.

Οφέλη στοματικής ελαιοθεραπείας.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές σήμερα καταγράφουν τα οφέλη της ελαιοθεραπείας και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Σύμφωνα με μελέτες η ελαιοθεραπεία θεωρείται μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη φθορά των δοντιών. (2)

Επίσης, θεωρείται ότι η πλύση λειτουργεί προληπτικά και θεραπευτικά, ενώ είναι εξαιρετικά απλή ως διαδικασία. Η Αγιουρβεδική ιατρική ισχυρίζεται ότι η ελαιοθεραπεία καθαρίζει ολόκληρο το σύστημα, καθώς θεωρεί ότι κάθε τμήμα της γλώσσας συνδέεται με διαφορετικά όργανα όπως τα νεφρά, οι πνεύμονες, το συκώτι, η καρδιά, τα έντερα, το στομάχι, το κόλον και η σπονδυλική στήλη, όπως και με τη ρεφλεξολογία και την TCM.

Το φαινόμενο αποτοξίνωσης που προκαλεί η ελαιοθεραπεία, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από καταστάσεις που αντενδείκνυνται στο βούρτσισμα των δοντιών, όπως στοματικό έλκος, πυρετό, δυσπεψία, τάση προς εμετό, άσθμα, βήχα ή δίψα, είναι σημαντικό. (3)

Επιπλέον, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν πώς ο σπόρος σησαμιού ή το έλαιο καρύδας επηρεάζουν ευρύ φάσμα ζητημάτων στοματικής υγείας:

  • Σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής Οδοντιατρικής στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, η πλύση με έλαιο καρύδας μειώνει τα βακτηρίδια Streptococcus mutans – που προκαλούν τερηδόνα – στην πλάκα και το σάλιο των παιδιών. (4) Σύμφωνα με τους ερευνητές “Το έλαιο καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό προληπτικό συμπλήρωμα στη διατήρηση και βελτίωση της στοματικής υγείας”.
  • Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής Οδοντιατρικής στην Ινδία, η πλύση με έλαιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τους αερόβιους μικροοργανισμούς που προκαλούν παιδική νευροπάθεια λόγω πλάκας. (5)
  • Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοθεραπεία είναι αποτελεσματική για την κακοσμία και τη μείωση των μικροοργανισμών που την προκαλούν. (6)
  • Περαιτέρω έρευνες διαπίστωσαν ότι η ελαιοθεραπεία με έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσει την πλάκα σε εκείνους που πάσχουν από ουλίτιδα χάρη εν μέρει στην περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ. (7)
  • Όσον αφορά την κακοσμία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “η στοματική πλύση με έλαιο, όπως σησαμέλαιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με την χλωρεξιδίνη για τη μείωση της στοματικής κακοσμίας και των μικροβίων που την προκαλούν και μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτική θεραπεία στο σπίτι.» (8)

Γιατί το έλαιο καρύδας είναι το καλύτερο για στοματικές πλύσεις!

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι προαναφερόμενες μελέτες αναφέρονταν στο σησαμέλαιο που αφθονεί στην Ινδία. Ωστόσο προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εξαιρετικά ωφέλιμο έλαιο καρύδας.

Γιατί; Επειδή το έλαιο καρύδας έχει αποδειχθεί ότι:

  • Εξισορροπεί τις ορμόνες
  • Βελτιώνει την πέψη
  • Ενυδατώνει το δέρμα
  • Μειώνει την κυτταρίτιδα
  • Μειώνει τις ρυτίδες και τα σημάδια γήρανσης
  • Εξισορροπεί το σάκχαρο και χαρίζει ενέργεια
  • Βελτιώνει το Alzheimer
  • Αυξάνει τη χοληστερόλη HDL και μειώνει τη χοληστερόλη LDL
  • Καίει τα λίπη

Επειδή απορροφάται πολύ εύκολα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό καρυδέλαιο χωρίς πρόσθετα.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το ηλιέλαιο, αλλά καλύτερο είναι το έλαιο καρύδας, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να καταπολεμήσει το Streptococcus mutans, την ουλίτιδα και πολλά άλλα. (91011).

________________________________________

Στοματικές πλύσεις με έλαιο καρύδας!

Πώς γίνεται!

  1. Κατ΄αρχάς θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί – πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας ή πιείτε οτιδήποτε.
  2. Προσθέστε 1-2 κουταλιές λάδι καρύδας στο στόμα σας και κάντε πλύσεις για 10-20 λεπτά, φροντίζοντας να μην το καταπιείτε. (Κάντε απαλά τις πλύσεις ώστε να μην φθείρετε το σαγόνι και τα μάγουλά!)
  3. Αποβάλετε το λάδι στα σκουπίδια (όχι στο νιπτήρα, διότι μπορεί να φράξει τα υδραυλικά – προσωπική πείρα), ξεπλύνετε το στόμα με ζεστό νερό (χρησιμοποιήστε αλατισμένο νερό για πρόσθετες αντιμικροβιακές ιδιότητες).
  4. Τέλος, βουρτσίστε τα δόντια κανονικά.
  5. Voila – πανεύκολο!

Καλύτερα να κάνετε τις πλύσεις με έλαιο καρύδας τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα και μπορείτε να προσθέσετε κι αιθέρια έλαια στο μείγμα.

Η διαδικασία όπως είδατε είναι πολύ απλή και πάλι εάν 10-20 λεπτά σας φαίνονται αρκετά, μπορείτε να το κάνετε όσο βρίσκεστε στο ντους ή οδηγείτε για τη δουλειά σας, ή κάνετε δουλειές του σπιτιού.

Λάδι καρύδας σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες της πλύσης με έλαιο. Επιπλέον, καθώς απορροφώνται από τον βλεννογόνο του στόματος, ο οργανισμός μας μπορεί να επωφεληθεί πιο γρήγορα από τις αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια στην πρωινή μας στοματική πλύση:

  • Καθημερινή χρήση: προσθέτουμε 3 σταγόνες άγριου πορτοκαλιού, λεμονιού και μέντας με 1 κ.σ. έλαιο καρύδας.
  • Λοίμωξη ή ασθένεια: Διαφοροποιήστε και προσθέστε έλαιο από γαρύφαλλο, κανέλα ή λάδι από τσαγιού ως ομοιοπαθητικό φάρμακο.

________________________________________

Ερωτήσεις σχετικά με την ελαιοθεραπεία στόματος!

  1. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για ελαιοθεραπεία;

Εφ΄όσον δεν το καταπίνουμε δεν κάνει κακό και σε νεαρή ηλικία. Για ασφάλεια μπορεί κανείς να δοκιμάσει δοσολογία 1/5 έως  1 κ.γ. Μας ενδιαφέρει να είναι ένα ενδιαφέρον βίωμα, όχι μια δύσκολη εμπειρία.

  1. Μπορώ να κάνω πλύση ενώ έχω σφραγίσματα;

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Καρύδας: (12)

Δεν επηρεάζονται σφραγίσματα και οδοντικές προσθήκες εάν είναι σωστά τοποθετημένα και δεν έχουν υποστεί φθορές. Η ελαιοθεραπεία αφαιρεί βακτήρια και πύον, όχι πορσελάνη, αμάλγαμα ή σύνθετα υλικά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιο δόντι έχει υποστεί σήψη ή μόλυνση ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ιατρικά την κατάσταση, πριν η μόλυνση εξαπλωθεί.

  1. Γιατί η ελαιοθεραπεία πρέπει να γίνεται το πρωί;

Η καλύτερη χρονική στιγμή για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες είναι το πρωί με άδειο στομάχι. Μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε κι άλλες ώρες της ημέρας ή πριν το φαγητό.

  1. Γιατί πρέπει να είναι τόσο μεγάλη η διάρκεια της πλύσης;

Εννοείται ότι αλλάζει η υφή του ελαίου κατά την πλύση. Θα γίνει υδαρής και μερικές φορές γαλακτώδης μετά από περίπου 15 λεπτά. Εάν διαρκέσει λιγότερο ίσως δεν γίνει σωστά η διαδικασία αποτοξίνωσης.

  1. Πότε θα δούμε αποτελέσματα στη στοματική κοιλότητα;

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πιο καθαρή στοματική κοιλότητα και καλύτερη αναπνοή. Μέσα σε ένα μήνα, ορισμένοι βλέπουν και υγιή ούλα.

  1. Υπάρχουν παρενέργειες;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ποσότητα βλέννας στον λαιμό ή τη μύτη.

Επίσης, ορισμένοι αισθάνονται πόνο στη γνάθο. Σε αυτή την περίπτωση μειώστε την ένταση της πλύσης και μην ξεπεράσετε τα 8-10 λεπτά.

Περιστασιακά, η πλύση με έλαιο μπορεί να προκαλέσει ένα ανακλαστικό που ονομάζεται «gag». Σε αυτή την περίπτωση γείρτε το κεφάλι μπροστά και μειώστε την ποσότητα ελαίου. Επίσης, εάν θερμάνετε λίγο το λάδι πριν τη χρήση, ίσως αποφύγετε δυσάρεστες παρενέργειες.

  1. Τι γίνεται εάν είμαι έγκυος;

Εφ΄όσον οι τοξίνες αποβάλλονται, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας κατά την εγκυμοσύνη. Στην ουσία, μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να καθαρίσετε δόντια και ούλα.

________________________________________

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Η πλύση με έλαιο καρύδας είναι μια κοινή πρακτική της Αγιουρβεδικής ιατρικής που μπορεί να χαρίσει πιο λευκά δόντια και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φθοράς των δοντιών, της κακοσμίας, της ουλίτιδας, τω καρδιαγγειακών παθήσεων, των φλεγμονών. Επίσης καταπραΰνει την ξηρότητα του λαιμού, των χειλιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βελτιώνει την ακμή, ενισχύει τα ούλα και τις γνάθους.
  • Το λάδι καρύδας είναι η καλύτερη επιλογή επειδή περιέχει λαουρικό οξύ, με αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά αποτελέσματα. Σησαμέλαιο και ηλίανθος είναι καλές επιλογές, αλλά το έλαιο καρύδας είναι καλύτερη.
  • Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε αιθέρια έλαια για να βελτιώσετε τα πλεονεκτήματα της ελαιοθεραπείας.

Διαβάστε επίσης: 23 Εκπληκτικά οφέλη που Προσφέρει μια Κουταλιά Ελαίου Καρύδας κάθε μέρα!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.