Το Ρήον το Βαρβαρικόν, κοινώς «ραβέντι» θεωρείται πολύ συχνά φρούτο λόγω της γλυκιάς γεύσης του, στην ουσία όμως είναι λαχανικό. Αν και είναι λαχανικό, νομικά θεωρείται φρούτο λόγω μιας δικαστικής απόφασης του 1947. Υπάρχουν πολλές γευστικές συνταγές με ραβέντι, το οποίο είναι πλούσιο σε ενέργεια και βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σας.

________________________________________

Τι είναι το Ραβέντι;

Το ραβέντι είναι ένα πολυετές φυτό γνωστό για την ξεχωριστή γεύση και το ζωντανό χρώμα του. Αναπτύσσεται από μικρά, πυκνά ριζώματα και έχει τριγωνικά φύλλα και έντονα χρωματιστά στελέχη. Παρόλο που το φυτό ραβέντι χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε πολλές μορφές παραδοσιακής ιατρικής, έχει γίνει δημοφιλές για επιδόρπιο, αλλά και σε πίτες, συνταγές με πατάτες και κέικ.

Συχνά το βρίσκουμε στην αγορά σαν μίσχο, όπως το σέλινο. Η άνοιξη είναι ο καλύτερος χρόνος συγκομιδής, συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Οι μίσχοι αναγνωρίζονται εύκολα από το λαμπερό ροζ χρώμα τους και πολλές φορές έχουν ανοιχτό ροζ και ανοιχτό πράσινο χρώμα, που δεν έχει καμία σχέση με την ωριμότητα ή τη γλυκύτητα. Ωστόσο, οι μίσχοι και τα λουλούδια είναι τα μόνα βρώσιμα μέρη του φυτού. Είναι πολύ σημαντικό το να γνωρίζουμε καθώς τα φύλλα είναι πραγματικά δηλητηριώδη.

Πώς είναι η γεύση του φυτού ραβέντι;

Η γεύση του ως φυτού είναι πολύ πικάντικη και γι΄αυτό το βάζουμε κυρίως σε πίτες και μαρμελάδες ή σε συνταγές με ζάχαρη και άλλα γλυκά φρούτα, όπως φράουλες. Ενώ ο μίσχος είναι το πιο συνηθισμένο εδώδιμο συστατικό, τα ανοιχτά λουλούδια είναι επίσης βρώσιμα ειδικά στη βόρεια Ασία.

Είναι δηλητηριώδες το ραβέντι;

Αν και οι περιπτώσεις δηλητηρίασης από ραβέντι είναι πολύ σπάνιες, είναι σημαντικό να προσέχουμε όταν το καταναλώνουμε, ειδικά εάν το προετοιμάζουμε για χρήση σε αγαπημένες συνταγές. Γιατί; Ορισμένες ενώσεις του φυτού μπορούν στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Ποιο μέρος του φυτού είναι δηλητηριώδες; Οι μίσχοι και τα λουλούδια είναι τα μόνα βρώσιμα μέρη του φυτού, ενώ τα φύλλα μπορούν στην πραγματικότητα να είναι τοξικά λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το οξαλικό οξύ και οι γλυκοσίδες της ανθρακινόνης. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, αίσθηση καψίματος στο στόμα και στο λαιμό, ναυτία και διάρροια.

Τα κορυφαία 6 οφέλη για την υγεία του φυτού ραβέντι.

  1. Βοηθά στην πέψη

Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, η προσθήκη του στη διατροφή σας μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο ρύθμισης πεπτικών διαταραχών. Σύμφωνα με μια μελέτη σε εγκαυματίες το ραβέντι ανακούφισε από φούσκωμα και ενοχλήσεις στο στομάχι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ραβέντι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του εντερικού τοιχώματος μέσω της αυξημένης έκκρισης των γαστρεντερικών ορμονών, ενώ ταυτόχρονα παρέχει φυσιολογική συστολή των μυών που ρυθμίζουν τα περιεχόμενα του γαστρεντερικού σωλήνα.

  1. Ενισχύει τα οστά.

Το ραβέντι έχει καλή δόση βιταμίνης Κ, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία των οστών και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την καρβοξυλίωση της οστεοκαλσίνης, μιας σημαντικής πρωτεϊνικής ορμόνης που συνδέεται με τον σχηματισμό οστού και στην οστική κυκλοφορία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η βιταμίνη Κ έχει «θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος». Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και την απώλεια οστικής μάζας.

  1. Βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία.

Το ραβέντι είναι πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που προστατεύουν και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια in vitro έρευνα η θεραπεία με εκχύλισμα του φυτού μείωσε σημαντικά την φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκλήθηκε από ακτινοβολία και ανακούφισε από το οξειδωτικό στρες. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των εγκεφαλικών διαταραχών όπως η νόσος του Alzheimer, η ALS και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Το φυτό ραβέντι είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχει πλήθος ισχυρών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, όπως η κουερσετίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που δίνει στα φυτά το χρώμα του.

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες που εξέτασαν την αντιοξειδωτική δράση διαφόρων ουσιών περιλαμβανομένης της επικικατίνης, της μυρικετίνης, της υπεροσίδης, της κουερσιτρίνης και της κουερσετίνης, τα σημαντικότερα ισχυρά αντιοξειδωτικά εντοπίστηκαν στους σπόρους του φυτού ραβέντι, καταπολεμώντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών.

  1. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια

Το ραβέντι είναι γνωστό για τις καθαρτικές ιδιότητές του, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου και ρυθμίζουν τις κενώσεις. Είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της καταπόνησης κατά τη διάρκεια των εντερικών κινήσεων και ανακουφίζει από τον πόνο των αιμορροΐδων ή της κατάστασης, γνωστής ως πρωκτικές σχισμές.

Ως φυτικό φάρμακο ανακουφίζει από την γαστρεντερική δυσφορία που προέρχεται από δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αυτό μπορεί να γίνει και με κατανάλωση του φυτού, αλλά συνήθως γίνεται με φαρμακευτικές μεθόδους, όπως βάμματα, εκχυλίσματα και σκόνες από τις ρίζες και τα στελέχη του φυτού. Είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας και να είστε προσεχτικοί, διότι η υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε ασθένεια.

  1. Μειώνει τυχόν φλεγμονές.

Το ραβέντι χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κάνει καλό στην κατάσταση της επιδερμίδας, στην όραση και στην πρόληψη του καρκίνου. Όλα αυτά οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με μελέτες η σκόνη από ραβέντι καταπολέμησε αποτελεσματικά τυχόν φλεγμονές και βελτίωσε την πρόγνωση σε ασθενείς με σύνδρομο συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης (SIRS), μιας σοβαρής κατάστασης που προκύπτει μερικές φορές ως αντίδραση σε τραύματα ή λοιμώξεις. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmaceutical Sciences έδειξε ότι το εκχύλισμα από το φυτό ραβέντι βοήθησε την επούλωση της τομής μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων.

________________________________________

Ροφήματα και διατροφή, βασικές δράσεις.

Το ραβέντι έχει λίγες θερμίδες, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C και το μαγγάνιο.

Ένα φλιτζάνι (περίπου 122 γραμμάρια) κομμένου, ακατέργαστου φυτού περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 26 θερμίδες
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1,1 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,2 γραμμάρια λίπους
  • 2.2 γραμμάρια ίνας
  • 35,7 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (45% Σ.Η.Π.)
  • 9,8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (16% Σ.Η.Π.)
  • 0,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (12% Σ.Η.Π.)
  • 105 mg ασβέστιο (10% Σ.Η.Π.)
  • 351 χιλιοστόγραμμα κάλιο (10% Σ.Η.Π.)
  • 14,6 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (4% Σ.Η.Π.)

 

Καλλιέργεια του φυτού.

Το ραβέντι είναι ένα πολυετές λαχανικό που μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί στο σπίτι και να δώσει γεύση στις αγαπημένες σας συνταγές, από πίτα με κρέμα ραβέντι μέχρι muffins από ραβέντι και πολλά άλλα. Τα φυτά αναπτύσσονται από μικρά, πυκνά ριζώματα. Τα ριζώματα και οι ρίζες αναπτύσσονται υπόγεια – εντούτοις, ένα ρίζωμα δεν είναι ρίζα, μάλλον ένα στέλεχος που αναπτύσσεται οριζόντια. Τα φύλλα αναδύονται από τα ριζώματα και τους μίσχους των λουλουδιών και τα λουλούδια μπορεί να αναπτυχθούν αργότερα την άνοιξη. Ενώ οι μίσχοι μπορεί να είναι κόκκινο, ροζ, πράσινο ή κάποιος συνδυασμός αυτών, οι κόκκινες και ροζ χρωματιστές ποικιλίες είναι οι πιο δημοφιλείς, πιθανώς επειδή έχουν καλύτερη γεύση.

Σπορά

Ξεκινήστε επιλέγοντας μια περιοχή για να φυτέψετε το ραβέντι, όπου έχει ήλιο και το χώμα είναι καλά στραγγισμένο. Μπορείτε να το φυτέψετε σε εύφορο έδαφος στις αρχές της άνοιξης ή μετά το φθινόπωρο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τα φυτά σε απόσταση περίπου 1,30 μ. και να φυτέψετε τις ρίζες μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Η σπορά με ένα στρώμα κοπριάς ή άχυρου μπορεί να βοηθήσει το φυτό να διατηρήσει την υγρασία και να αποφύγει τα ζιζάνια. Είναι επίσης σημαντικό να τα ποτίζετε τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να αναπτυχθούν σωστά.

Προβλήματα με την ανάπτυξη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με την ανάπτυξη του ραβέντι είναι η σήψη της κορώνας, μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από βαριά εδάφη και υγρές συνθήκες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως απαραίτητο να φυτέψετε το ραβέντι σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη ή σε ένα ανυψωμένο κρεβάτι για να βοηθήσετε στην αποτροπή της σήψης της κορώνας.

Ο παγετός είναι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια του ρεβέντι. Τα φύλλα του φυτού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, οι οποίες προσκολλούνται στους μίσχους με πάγο. Ως αποτέλεσμα, ο μίσχος μαυρίζει, παθαίνει σήψη και καταστρέφει το ραβέντι, κάνοντας το ακατάλληλο για κατανάλωση. Επομένως, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε και να απορρίψετε τυχόν μίσχους που έχουν υποστεί καταστροφή λόγω παγετού. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την προστασία των φυτών από την ψύξη χρησιμοποιώντας κουβέρτες, άχυρο ή φύλλα για μόνωση.

Επιπλέον, φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση χημικών λιπασμάτων και αναμίξτε τα λιπάσματα με κοπριά πλούσια σε οργανική ύλη για καλύτερη ανάπτυξη. Η άμεση επαφή με νιτρικές ουσίες μπορεί να βλάψει το φυτό, ειδικά μέσα στο πρώτο έτος ανάπτυξης.

Συγκομιδή.

Κατά τη συγκομιδή, αφαιρέστε ή κόψτε απαλά τους μίσχους, ενώ θα πρέπει αμέσως να απομακρύνετε τα δηλητηριώδη φύλλα. Πολλοί κηπουροί επιλέγουν το ραβέντι διότι ομορφαίνει το τοπίο τους χάρη στα μεγάλα φύλλα και τους πολύχρωμους μίσχους. Η συγκομιδή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο έτος και μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να αποδώσουν μια καλή συγκομιδή.

Καλύτερα να περιμένετε τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξεκινήσετε τη συγκομιδή, κάτι που ενισχύει το φυτό και του επιτρέπει να γίνει πιο παραγωγικό. Η συγκομιδή διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και η συγκομιδή μπορεί γενικά να διαρκέσει για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων το τρίτο έτος και για περίοδο περίπου οκτώ έως δέκα εβδομάδων τα επόμενα έτη.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να διακόψετε τη συγκομιδή των φυτών σας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, διότι η συγκομιδή μετά τον Ιούνιο μπορεί να μειώσει την απόδοση και την ποιότητα για το επόμενο έτος.

________________________________________

Ραβέντι και συνταγές!

Επειδή το ραβέντι έχει μια πολύ πικάντικη γεύση από μόνη, συχνά συνδυάζεται με άλλα γλυκά συστατικά, όπως φράουλες, για εξισορρόπηση των γεύσεων. Κέικ με ραβέντι, πίτα φράουλας με ραβέντι και ψωμί με ραβέντι είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα πιάτα που. Ωστόσο, μπορείτε να παρασκευάσετε σάλτσα από ραβέντι ή σαλάτες.

Μπορείτε επίσης να φάτε ωμό ραβέντι, αλλά καλύτερα να το μαγειρέψετε για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για το πώς μαγειρεύεται το ραβέντι και εύκολα μπορούμε να το ψήσουμε ή να μαγειρέψουμε. Το στέλεχος δεν χρειάζεται να αποφλοιωθεί, αλλά πρέπει να το καθαρίσετε προσεκτικά πριν από τη χρήση.

Συνταγές με ραβέντι.

Υπάρχουν πολλοί απλοί αλλά εύγευστοι τρόποι για να προσθέσετε το ραβέντι στη διατροφή σας. Από επιδόρπια μέχρι σάλτσες, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ευπροσάρμοστο συστατικό.

Πώς αποθηκεύεται το ραβέντι

Το φρέσκο ​​ραβέντι σαπίζει γρήγορα, οπότε η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί για την καλύτερη συντήρησή του. Στην ιδανική περίπτωση, αποθηκεύστε τους μίσχους σε πλαστική σακούλα και το κρατάτε στο συρτάρι του ψυγείου έως και πέντε ημέρες. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Απλά κόψτε τους μίσχους σε μικρά κομμάτια ενός εκατοστού και τοποθετήστε τα σε μια σφραγισμένη, αεροστεγή σακούλα. Το κατεψυγμένο ραβέντι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο φρέσκου ραβέντι στις περισσότερες συνταγές.

________________________________________

Προφυλάξεις για τη χρήση.

Μπορεί κάποιος να πάθει δηλητηρίαση από ραβέντι εάν καταναλώσει κομμάτια των φύλλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, και η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα υγείας εξαιτίας του οξαλικού οξέος των φύλλων. Ευτυχώς, το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ και να τον κίνδυνο παρενεργειών.

Εάν είστε έγκυος ή πάσχετε από νεφρικές ή ηπατικές νόσους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση για θεραπευτικούς λόγους. Επίσης, ο συνδυασμός θεραπευτικών σκευασμάτων ραβέντι με ορισμένα φάρμακα, όπως και διουρητικά ή αιμολυτικά μπορεί να είναι επικίνδυνος. Πιθανόν τα στελέχη του φυτού να είναι εύγευστα και να κάνουν καλό εάν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά σε κάθε περίπτωση φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης.

________________________________________

Τελικές σκέψεις.

    • Το ραβέντι είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται συχνά στο μαγείρεμα. Είναι γνωστό για τους μίσχους με τα έντονα χρώματα και την ξεχωριστή γεύση.
  • Οι μίσχοι και τα λουλούδια είναι τα μόνα βρώσιμα μέρη του φυτού. Τα φύλλα θεωρούνται δηλητηριώδη και μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
  • Ποια οφέλη προσφέρει στην υγεία το ραβέντι; Ορισμένα από τα κορυφαία οφέλη του περιλαμβάνουν βελτιωμένη πέψη, πιο υγιή οστά και μειωμένο κίνδυνο φλεγμονής. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, αποτρέπει εγκεφαλικές διαταραχές και ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  • Μπορεί να προστεθεί σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, όπως μαγειρεμένα φαγητά, σάλτσες, μαρμελάδες, σαλάτες και άλλα.
  • Το καλύτερο από όλα είναι ότι καλλιεργείται εύκολα στο σπίτι και μπορεί και να αποθηκευτεί στον καταψύκτη για ένα χρόνο για να χρησιμοποιηθεί στις αγαπημένες σας συνταγές. Αναζητήστε στο διαδίκτυο συνταγές με ραβέντι – θα σας καταπλήξουν!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.