Η ανεμελιά, η χαρά και η όρεξη για ζωή δε σχετίζονται ούτε με την ηλικία σας, ούτε με τα χρήματα που έχετε, ούτε με το πόσα like παίρνετε στο facebook. Εάν αισθάνεστε εξουθενωμένοι και άδειοι, είναι πιθανό να έχετε υποπέσει σε μερικές από αυτές τις κοινές κακές συνήθειες που υπονομεύουν την ικανοποίηση από τη ζωή σας και να ρουφάνε όλη την ενέργειά σας, αφήνοντας σας κουρασμένος και “φθαρμένους”. Ευτυχώς, μπορείτε πάντα να ρίξετε μια καλή σκληρή ματιά μέσα σας, και να κάνετε αλλαγές για να βελτιώσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας κάθε μέρα.

Εδώ είναι το Top 12 κακές συνήθειες που οδηγούς πολλούς ανθρώπους στην εξάντληση τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

1. Να είστε ένας μοναχικός λύκος

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας γνωρίζουν ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι τόσο βλαβερή για την υγεία, όσο το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που ένιωθαν μοναξιά ή αισθάνονταν ότι δεν έχουν έναν φίλο ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να στον οποίο να μπορούν να βασιστούν, είχαν χαμηλότερης ποιότητας ψυχική και σωματική υγεία. Ενώ ορισμένοι μπορεί να προτιμούν τη μοναξιά, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα στήριγμα δίπλα μας. Επενδύστε στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που νοιάζονται για την ευημερία σας και θέλουν να σας δουν πετυχημένους.

2. Ο συμβιβασμός

H «γνωστική δυσαρμονία» είναι η κατάσταση στην οποία υπάρχουν αντικρουόμενες πεποιθήσεις και σκέψεις για μια κατάσταση ή για μια επιλογή που πρέπει να κάνετε. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε συνεχή πνευματική καταπόνηση. Σύμφωνοι, η ζωή δεν είναι πάντα τέλεια, και οι συμβιβασμοί είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ζωής. Ωστόσο, σκέψεις όπως, «Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να έχω» ή «δεν αξίζω τίποτα καλύτερο» σας κρατάνε πίσω. Μην φοβάστε να πάρετε τολμηρές αποφάσεις και να αλλάξετε τα πράγματα που δε σας αρέσουν.

3. Να μην θέτετε όρια

Πολύ συχνά, αισθανόμαστε άσχημα ή ενοχές να πούμε «όχι» όταν κάποιος ζητά μια χάρη, μας προσκαλεί κάπου ή θέλει να δανειστεί κάτι από εμάς. Μην φοβάστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Ενώ όλοι έχουμε κάποιες όχι και τόσο διασκεδαστικές ευθύνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμφωνήσετε σε κάτι που ξέρετε ότι θα σας κάνει  να  αγχωθείτε αργότερα.

4. Ξοδεύετε περισσότερα από όσα έχετε

Όλοι το έχουμε κάνει, σκεφτόμαστε: « θα πληρωθώ την επόμενη εβδομάδα», βγάζετε χρήματα από την πιστωτική κάρτα και υπόσχεστε ότι θα τα ξαναβάλετε πίσω αργότερα. Το να ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε, ακόμα και αν απλά δεν τα έχετε ακόμη, οδηγεί στην γκρίνια, ανησυχία και αμφιβολίες. Ελευθερώσετε τον εαυτό σας: αφήστε το πορτοφόλι σας να ζήσει στο παρόν, όχι το μέλλον.

5. Κρατάτε κακία

Η αρθρογράφος Ann Landers έγραψε, «το να κρατάτε κακία σε κάποιον που δεν είναι σαν να του επιτρέπετε να κατοικεί -χωρίς ενοίκιο- στο κεφάλι σας.» Αυτό αντλεί μεγάλο μέρος της ενέργειάς, που θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε για κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Συγχωρείστε και ξεχάστε.

6. Δεν αφιερώνεται χρόνο στον εαυτό σας

Φροντίστε να αφήνετε πάντα λίγο χώρο για τον εαυτό σας. Αποσυνδέστε και να χρησιμοποιήσετε το χρόνο για έναν υπνάκο, για διαλογισμό, για να διαβάσετε κάποιο βιβλίο, ή για τα χόμπι σας. Δε σας ενθουσιάζει η σκέψη;

7. Τρώτε έτοιμο ανθυγιεινό φαγητό

Το πρόχειρο ανθυγιεινό φαγητό ,ειδικά τα ζαχαρούχα ποτά και λιχουδιές, απελευθερώνουν μια ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ίδια χημική ουσία που απελευθερώνεται όταν με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ή τα τυχερά παιχνίδια. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά εθιστικό, με αποτέλεσμα να θέλετε όλο και περισσότερο. Επιπλέον, η κακή διατροφή των fast food και συσκευασμένα, τα μεταποιημένα τρόφιμα έχουν μεγάλη επίδραση στα επίπεδα ενέργειας σας. Προτιμήστε τα υγιεινά σνακ, και να επιλέξετε το νερό, όταν μπορείτε, αντί για κάποιο αναψυκτικό.

8.  Ξοδεύετε πολύ χρόνο στα social media

Ολοένα και περισσότερο, οι επιστήμονες, οι γονείς και οι θεραπευτές βλέπουν πώς ο υπερβολικός χρόνος στα social media οδηγεί σε κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος, μοναξιά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Στο Facebook και το Instagram, ο καθένας προσπαθεί να παρουσιάζει μια τέλεια ζωή. Οι δικές μας ζωές πίσω από την οθόνη φαίνονται θλιβερές. Τα social media είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, αλλά προσέξτε τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτά.

9. Φορτίζετε το τηλέφωνό σας δίπλα στο κρεβάτι σας

Όχι, δεν είναι εξαιτίας της ακτινοβολίας που χτυπά στον εγκέφαλό σας. Όταν είναι αργά το βράδυ και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να πάρετε το τηλέφωνό στα χέρια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μετατρέψει την ανησυχία σας σε αϋπνία. Η ψυχική διέγερση και το φωτεινό μπλε φως μπερδεύει τους κιρκαδικούς ρυθμούς σας, το ρολόι ύπνου του σώματος. Ένας καλός τρόπος για να αντισταθείτε στον πειρασμό είναι να βάλετε το τηλέφωνό σας σε ένα άλλο δωμάτιο.

10. «Λιώνετε» στον καναπέ

Προηγουμένως αναφέραμε ότι το πρόχειρο φαγητό απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε καλά και σας δίνει μια προσωρινή ώθηση. Λοιπόν, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι κάνει ακριβώς το ίδιο, μόνο που αντίθετα με το πρόχειρο φαγητό είναι πολύ ευεργετική για εσάς! Μερικές η γνωστή ως «ευφορία του δρομέα» δίνει μια σύντομη χημική ώθηση στον εγκέφαλο. Επιπλέον, όταν το σώμα σας βρίσκεται σε φόρμα, λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει ότι η ενέργειά σας διαρκεί περισσότερο.

11. Παραπονιέστε

Η θετική σκέψη δυναμικά ωφελεί σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την αίσθηση της ευεξίας. Όταν επικεντρώνεστε στα αρνητικά αυτό σας ρίχνει. Αφήστε όλα στην άκρη και χαμογελάστε!

12. Μένετε Στάσιμοι


Τέλος, μερικές φορές αισθάνεστε ότι επαναλαμβάνετε τη κάθε μέρα. Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα: φαγητό, ύπνος, δουλειά, τηλεόραση και ξανά από την αρχή. Ξεφύγετε από τη ρουτίνα και να δοκιμάσετε κάτι νέο. Ταξιδέψτε, ή αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, πηγαίντε μια βόλτα σε ένα νέο εστιατόριο ή στο πάρκο. Δοκιμάστε νέα πράγματα. Οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ πιο πλήρεις. Εάν αυτό το άρθρο σας εμπνέει, μοιραστεί το με τους φίλους σας!

 

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook