Οι αθλητές το χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τον  πόνο στους μυς, ενώ οι κηπουροί το πασπαλίζουν στα φυτά, σαν λίπασμα. Τα άλατα Epsom είναι γνωστά εδώ και αιώνες για τα οφέλη που προσφέρουν  στην υγεία αλλά και για τη χρήση τους σε προϊόντα ομορφιάς, οικιακού καθαρισμού ακόμα και στον κήπο. Αρχικά παρασκευάζονταν από μεταλλικό νερό, ενώ σήμερα αποτελούν προϊόν εξόρυξης.

Τα άλατα Epsom είναι ένα φυσικό απολεπιστικό και αντιφλεγμονώδη θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από  μυϊκούς πόνους, για την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, και ακόμη και να καταπολεμήσει διάφορα προβλήματα υγείας. Απλά προσθέστε αλάτα Epsom στο επόμενο μπάνιο σας για να απολαύσετε μια πολυτελή εμπειρία θεραπευτικού σπιτικού spa.

Τα άλατα Epsom πήραν το όνομα τους από από την επαρχιακή πόλη  Epsom  και την ομόνυμη υφάλμηρη πηγή της στην κομητεία  Surrey της  Αγγλίας, όπου έγινε για πρώτη φορά η απόσταξη αυτής της ένωσης. Είναι διαφορετικό το κοινό αλάτι, στην πραγματικοτητα προκείται γιαι θειικό μαγνήσιο.

Πρόκειται για ένα ανόργανο άλας, με χημικό τύπο MgSO4, και υψηλή διαλυτότητα στο νερό, το οποίο θα βρείτε πολύ συχνά σαν συστατικό σε έτοιμα άλατα μπάνιου. Τα άλατα Epsom είναι μικροί, άχρωμοι κρύσταλλοι και ενώ μοιάζουν με το επιτραπέζιο αλάτι, ουδεμία σχέση έχουν με αυτό.

Άλατα Epsom τα 7 Οφέλη για την Υγεία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα άλατα Epsom στην καθημερινή σας ζωή. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη των αλάτων Epsom:

1. Αυξάνουν τα Επίπεδα Μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, ενώ πολλοί από εμάς υποφέρουμε από έλλειψη του και δεν το γνωρίζουμε. Η έλλειψη αυτή είναι γνωστή και ως υπομαγνησιαιμία. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκληθούν από τον αλκοολισμό, σοβαρή διάρροια, υποσιτισμό ή υψηλά επίπεδα ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία).  Ένα λουτρό με άλατα Epsom για 10 λεπτά τη μέρα μπορεί να αυξήσει φυσικά τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Το μαγνήσιο ρυθμίζει πάνω από 300 ένζυμα στο σώμα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες,όπως ο έλεγχος των  μυών, η παραγωγή ενέργειας και η εξάλειψη επιβλαβών τοξινών. H έλλειψη μαγνησίου αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης,διαταραχών του πεπτικού συστήματος καθώς και την ψυχικών ασθενειών. Με την αύξηση των επιπέδων μαγνησίου σας μέσω της εξωτερικής χρήσης αλάτων Epsom, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας να να προφυλαχθείτε από πολλές ασθένειες.

2. Μειώνουν το Στρες

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια δύσκολη μέρα (ψυχικά ή σωματικά) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από το στρες. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη μείωση του στρες που μπορεί να σας προσφέρει ένα ζεστό μπάνιο, προσθέστε 1-2 φλυτζάνια άλατα Epsom στο νερό της μπανιέρας σας. Οι ποσότητες μαγνησίου που περιέχονται στα άλατα Epsom θα χαλαρώσουν και θα αποβάλλουν την ένταση από το σώμα σας και κατ’επέκταση θα χαλαρώσουν το μυαλό σας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας,η ανεπάρκεια μαγνησίου ενισχύει το στρες. Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο έχει μια βαθιά επίδραση στο άγχος και στη διέγερση των νεύρων και τα άλατα μαγνησίου, όπως τα άλατα Epsom  μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, έτσι, με την αύξηση των επιπέδων μαγνησίου, μπορείτε να αισθάνεστε αναζωογονημένοι, χωρίς να αισθάνεται ανήσυχοι (σε αντίθεση με την αίσθηση που προκαλείται από κατανάλωση καφεΐνης).

Επιπλέον το μαγνήσιο συμβάλλει στο σχηματισμό της σεροτονίνης, χημικής ουσίας υπεύθυνης για το αίσθημα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης του ανθρώπου (χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση επεισοδίων κατάθλιψης).

Διαβάστε επίσης:  Μάθετε πως να Αντιμετωπίσετε την Κατάθλιψη με Φυσικό Τρόπο

3. Αποβάλλουν τις Τοξίνες

Οι θειικές ενώσεις που περιέχουν τα άλατα Epsom  βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από τα κύτταρα του σώματος, και έτσι μειώνει την συσσώρευση επιβλαβών ουσιών. Το ανθρώπινο δέρμα είναι μια ιδιαίτερα πορώδης μεμβράνη και η προσθήκη άλατων Epsom στο νερό του μπάνιου σας ενεργοποιεί τη διαδικασία της όσμωσης, μέσω της οποίας ο οργανισμός αποβάλει τις τοξίνες και απορροφά τις χρήσιμες ουσίες των αλάτων Epsom.

Για ένα αποτοξινωτικό λουτρό, προσθέστε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια άλατα Epsom στο νερό της μπανιέρας σας και απολαύστε  το 40 λεπτά συνολικά. Τα πρώτα 20 λεπτά, θα βοηθήσει το σώμα σας να ξεφορτωθεί τις τοξίνες, ενώ τα τελευταία 20 λεπτά θα σας επιτρέψει στο σώμα σας να απορροφήσει τα μέταλλα στο νερό προσφέροντάς σας μια αίσθηση αναζωογόνησης. Φροντίστε να καταναλώνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μπάνιο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αφυδάτωση και να ενισχύσετε την αποτοξίνωση.

4. Ανακουφίζουν από τη Δυσκοιλιότητα

Τα άλατα Epsom είναι ένα εγκεκριμένο καθαρτικό από την FDA και χρησιμοποιείται συνήθως για να ανακουφίσει φυσικά τη δυσκοιλιότητα. Όταν λαμβάνονται εσωτερικά, τα άλατα Epsom δρουν σαν καθαρτικά αυξάνοντας τα υγρά του εντέρου και καθαρίζουν τα απόβλητα του παχέος εντέρου. Μια σύνοψη των μελετών δημοσιεύθηκε στο Therapeutic Advances in Gastroenterology αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άλατα Epsom  “έχουν ισχυρή καθαρτική δράση μέσω της απελευθέρωσης του πεπτικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών”.

Η εσωτερική χρήση των αλάτων Epsom  μπορεί να επιφέρει προσωρινή ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά όπως κάθε καθαρτικό, δεν προορίζεται να είναι μια μακροπρόθεσμη χρήση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια υγιή δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Για να πάρετε θειικό μαγνήσιο από το στόμα, προτείνεται για να διαλύσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 250ml νερού. Ανακατέψτε το μείγμα και να πιείτε το όλο αμέσως. Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού για να βελτιώσετε τη γεύση.

Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά ενώ καταναλώνετε άλατα Epsom για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Όταν το θειικό μαγνήσιο λαμβάνεται από το στόμα προκαλεί κίνηση των εντέρων μέσα σε 30 λεπτά έως έξι ώρες.

5. Μειώνουν τους Μυικούς πόνους & Καταπολεμούν τις Φλεγμονές

Ένα ζεστό μπάνιο που περιέχει άλατα Epsom είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπράυνση του πόνου και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών που είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Είναι ιδανική φυσική θεραπεία για το βρογχικό άσθμα,για τους πόνους στους μυς και τους πονοκεφάλους (συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών).Τα άλατα Epsom μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία απλών κοψιμάτων και στη και μείωση του οιδήματος που προκαλούν  διαστρέμματα και μώλωπες.

Έχετε μια ενοχλητική και επώδυνη ακίδα στο χέρι σας; Ενυδατώστε την προβληματική περιοχή με ζεστό νερό και άλατα Epsom και θα βγεί από το δέρμα σας σε χρόνο μηδέν! Πόνος μετά τον τοκετό; Τα άλατα  Epsom  μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ. Σε γενικές γραμμές, τα υγιή επίπεδα μαγνησίου από τη χρήση αλάτων Epsom μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των σωματικών φλεγμονών, δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής στο σώμα.

Διαβάστε επίσης: Λάδι Μαγνησίου: Μάθετε γιατί Πρέπει να το Απλώνεται Καθημερινά στο Σώμα σας & Πως να το Φτιάξετε!

6. Βελτιώνουν τα Επίπεδα Σακχάρου

Τα υγιή επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τα άλατα Epsom είναι μια  εξαιρετική πηγή μαγνησίου.Τόσο μαγνήσιο όσο και το θειικό βοήθούν στη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να παράγει και να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Η τακτική πρόσληψη αλάτων Epsom, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη και βελτιώνοτας τα επίπεδα ενέργειας. Οι μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν πώς η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με  χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες και γυναιίκες, αποδεικνύοντας ότι τα άλατα Epsom μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική θεραπεία του διαβήτη.

7. Δίνουν Όγκο στα Μαλλιά

Η προσθήκη αλάτων Epsom σε προϊόντα περιποίησης  μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής λιπαρότητας,η οποία δίνει μια άτονη όψη στα μαλλιά. Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε το δικό σας κοντίσιονερ όγκου  είναι να αναμείξετε ίσα μέρη κοντίσιονερ και αλάτων Epsom (παράδειγμα: δύο κουταλιές της σούπας μαλακτικό + δύο κουταλιές της σούπας άλατα Epsom). Μετά το λούσιμο, εφαρμόστε το κοντίσιονερ όγκου στα μαλλιά, από την ρίζα εως τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για 10-20 λεπτά πριν το ξέπλυμα. Επαναλάβετε μια φορά τη βδομάδα.