Όποιος έχει βιώσει κατάθλιψη ξέρει πόσο έντονη μπορεί να είναι. Κάτι πολύ περισσότερο από μια άσχημη διάθεση, που μπορεί να σας στερήσει κάθε κίνητρο και ελπίδα. Μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι όλα είναι ανούσια και άσχημα. Ο ύπνος, το φαγητό και οι κοινωνικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από την κατάθλιψη. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Χάρη στην καλύτερη κατανόηση της ψυχικής αυτής ασθένειας, καταλαβαίνουμε τώρα ότι οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να νικήσουν την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα δημοφιλές μέσο θεραπείας και συχνά έχει θετικά αποτελέσματα, δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νικήσετε την κατάθλιψη φυσικά χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετωπίστε την Κατάθλιψη με Φυσικό Τρόπο

Κοιμηθείτε καλά

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον ύπνο μια δύσκολη υπόθεση. Ανάλογα με το είδος της κατάθλιψης που αντιμετωπίζετε, μπορεί είτε να κοιμάστε υπερβολικά ή να κοιμάστε πολύ λίγο. Μπορεί ακόμα να μένετε ξαπλωμένοι, θρηνώντας τη ζωή σας και τις αποφάσεις σας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο ύπνος είναι το μοναδικό καταφύγιο που έχετε. Προκειμένου να έχετε υγιή ύπνο, πρέπει να έχετε υγιείς συνήθειες ύπνου. Φροντίστε να έχετε έναν προγραμματισμένο χρόνο ύπνου και χρόνο αφύπνισης που να ακολουθείτε. Ο στόχος είναι να κοιμάστε συνεχόμενα για 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Σωστή Διατροφή

Όπως λέει η παροιμία, “είστε αυτό που τρώτε”. Αν δε δίνεται τα σωστά τρόφιμα στο σώμα σας, είναι πολύ πιθανό να αυξήσετε την άσχημη διάθεσή σας. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Θα πρέπει ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με  φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε πρωινό και να καταναλώνετε νερό όλη την ημέρα. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει και θα νιώθετε όλο και καλύτερα.

Διαλογιστείτε

Όταν βιώνεις την κατάθλιψη, νιώθεις σαν να είσαι φυλακισμένος στο μυαλό σου. Είναι εύκολο να δοκιμάσετε να καταπολεμήσετε τις σκέψεις σας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι τελικά μάταιο. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αντισταθείτε σε αυτές τις σκέψεις, τόσο ισχυρότερες μπορεί να γίνουν. Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Περιλαμβάνει την παρατήρηση των σκέψεών σας χωρίς κριτική.

Βγείτε έξω

Μπορεί να θέλετε να κρυφτείτε από τον κόσμο όταν έχετε κατάθλιψη. Μπορεί να φαίνεται ότι τα πάντα γύρω σας είναι τόσο αποθαρρυντικά και εχθρικά. Ωστόσο, το να είστε έξω μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, το φως του ήλιου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο μέσω της αύξησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ λιγότερο παγιδευμένοι μέσα στα προβλήματά σας.  Αντί για να αρνείστε να αλληλεπιδράσετε με τον έξω κόσμο, θυμηθείτε όσα έχετε να προσφέρετε στον  και πόσα έχει ο κόσμος να προσφέρει σε εσάς.

Γυμναστείτε

Δεν μπορείτε να περιμένετε να νικήσετε την κατάθλιψη φυσικά αν δεν θεραπεύετε σωστά το σώμα σας. Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ έντονο. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά, με απλές ασκήσεις το πρωί. Καθώς προχωράτε, θα είστε σε θέση να κάνετε πράγματα που προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να κάνετε. Όσο περισσότερο  ενσωματώνετε την άσκηση στη ζωή σας, τόσο περισσότερο θα αντιληφθείτε και θα επωφεληθείτε απο τις θεραπευτικές της ιδίοτητες.

Κάντε Ψυχοθεραπεία

Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να νικήσουμε την κατάθλιψη φυσικά και για καλό λόγο. Οι επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί σε ψυχικές ασθένειες μπορούν να ξεδιπλώσουν και να ερμηνεύσουν τους λόγους της ψυχικής ασθένειας. Αν είστε κατάθλιψη, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνάντηση με έναν ψυχοθεραπευτή. Ενώ δεν θα είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους, θα εργαστούν μαζί σας, ώστε να μπορείτε να βρείτε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να πετύχετε. Στη θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε όλες τις απαραίτητες πρακτικές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καταγραφή των σκέψεών σας και μελέτη των μοντέλων σκέψης σας. Συνειδητοποιήστε ότι δεν χρειάζεται να είστε κολλημένοι σε αυτές τις καταστάσεις για περισσότερο χρόνο και ότι αυτή η ελπίδα είναι διαθέσιμη.


Όταν αποφασίζετε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, δεν δίνετε και δεν κάνετε τίποτα. Αντίθετα, αναγνωρίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα και αποφασίζετε να το αντιμετωπίσετε ώριμα. Μπορεί σίγουρα να είναι δύσκολο, ειδικά στα αρχικά στάδια. Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά είναι πολύ λιγότερο τρομακτικός όταν κάνετε αυτά τα πρώτα βήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε μόνος σας. Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν από κατάθλιψη αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς θα το κρύψουν εξαιτίας του φόβου ότι θα κριθούν. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να τους βοηθήσετε να νικήσουν την κατάθλιψη, ακριβώς όπως μπορούν να σας βοηθήσουν και αυτοί.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook