Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Zingiberaceae και η ρίζα του χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό αλλά και στη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Λόγω των πεπτικών ιδιοτήτων του, το τζίντζερ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ασιατικής κουζίνας, κυρίως σε πιάτα με κρέας, λόγω της ικανότητάς του να βοηθά στην πέψη. Η ρίζα τζίντζερ και το αιθέριο έλαιο τζίντζερ είναι αρκετά δημοφιλή επειδή έχουν την ιδιότητα να συντηρούν τα τρόφιμα και να τα αρωματίζουν.

Η πιο ισχυρή μορφή του τζίντζερ είναι το αιθέριο έλαιο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ ως φάρμακο. Μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή με τοπική εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή σε συνδυασμό με λάδι φορέα.

Σήμερα, το αιθέριο έλαιο τζίντζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας, των στομαχικών και εμμηνορυσιακών διαταραχών, των φλεγμονών και των αναπνευστικών διαταραχών. Στην αρωματοθεραπεία, προσφέρει οφέλη βελτίωσης της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης.

 

Διατροφικά στοιχεία του αιθέριου ελαίου τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό με στενά, πράσινα φύλλα και κίτρινα λουλούδια. Το τζίντζερ φύεται στη νότια Κίνα, σε άλλα μέρη της Ασίας, στη Δυτική Αφρική και την Καραϊβική. Ως αποτέλεσμα του κερδοφόρου εμπορίου μπαχαρικών, το τζίντζερ εξήχθη στην Ευρώπη και την Ινδία κατά τον πρώτο αιώνα, με την Ινδία να κατέχει πάνω από το 33% της παγκόσμιας παραγωγής τζίντζερ.

Το τζίντζερ είναι μέρος της οικογένειας του κουρκουμά και του κάρδαμου, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία. Έχει ένα γλυκό, πικάντικο, ξυλώδες και ζεστό άρωμα, ενώ το αιθέριο έλαιο τζίντζερ λειτουργεί σαν αντισηπτικό, καθαρτικό, τονωτικό και διεγερτικό.

Από τα 115 διαφορετικά χημικά συστατικά που απαντώνται στη ρίζα τζίντζερ, τα θεραπευτικά οφέλη οφείλονται στην ελαιώδη ρητίνη της ρίζας που δρα ως ένας πολύ ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ αποτελείται επίσης από περίπου 90% σεσκιτερπένια, τα οποία είναι αμυντικοί παράγοντες με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με μελέτες το τζίντζερ όταν χρησιμοποιείται σε τακτική βάση μπορεί να θεραπεύει μια σειρά από ασθένειες.

Αιθέριο Έλαιο Τζίντζερ : Τα Δέκα Οφέλη για την Υγεία

 1. Στομαχικές και πεπτικές διαταραχές.

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για κολικούς, δυσπεψία, διάρροια, σπασμούς, πόνους στο στομάχι, ναυτία και έμετο. Σύμφωνα με μελέτες σε αρουραίους αλλοιώσεις που προκλήθηκαν από αιθανόλη, όπως η νέκρωση, η διάβρωση και η αιμορραγία του τοιχώματος του στομάχου, μειώθηκαν σημαντικά μετά την από του στόματος χορήγηση του αιθέριου ελαίου. (1) Επίσης, σύμφωνα με άλλες κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων στη μείωση του στρες και της ναυτίας μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, βρέθηκε ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ, ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και είχε αναλγητική δράση για περιορισμένο χρονικό διάστημα – βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. (2)

 1. Θεραπείες Λοιμώξεων

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ λειτουργεί ως αντισηπτικό που καταπολεμά λοιμώξεις από μικροοργανισμούς και βακτήρια, όπως εντερικές λοιμώξεις, βακτηριακή δυσεντερία και τροφική δηλητηρίαση. Έχει επίσης αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Σύμφωνα με in vitro μελέτες οι ενώσεις αιθέριων ελαίων τζίντζερ βρέθηκαν αποτελεσματικές εναντίον βακτηρίων όπως Escherichia coli, Bacillus subtilis και Staphylococcus aureus. Το έλαιο τζίντζερ ήταν επίσης σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη του Candida albicans. (3)

 1. Ανακουφίζει από αναπνευστικές διαταραχές

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ βοηθά στην απόχρεμψη και είναι γνωστό ως φυσικό φάρμακο για κρυολογήματα, γρίπη, βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα και δυσκολία αναπνοής. (4) Σύμφωνα με μελέτες χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία σε ασθενείς με άσθμα. Το άσθμα είναι μια αναπνευστική διαταραχή που προκαλεί βρογχικούς μυϊκούς σπασμούς, οίδημα στην περιοχή των πνευμόνων και αυξημένη παραγωγή βλέννας και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου τζίντζερ μειώνουν το οίδημα και ελευθερώνουν την αναπνοή.  Σύμφωνα με μελέτες οι ενώσεις του τζίντζερ ενδεχομένως να είναι μια φυσική θεραπεία για το άσθμα και άλλες ασθένειες των αεραγωγών. (5)

 1. Μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών

Οι φλεγμονές είναι αιτία πολλών ασθενειών, όπως του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, αρθρίτιδας, ινομυαλγίας, καθώς και της νόσου του ευερέθιστου εντέρου. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μειώσετε τους κινδύνους. Ένα συστατικό του αιθέριου ελαίου, που ονομάζεται zingibain, είναι υπεύθυνο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίνζτερ. Αυτό το συστατικό ανακουφίζει από τον πόνο και αντιμετωπίζει μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδα, ημικρανίες. Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ θεωρείται ότι μειώνει την ποσότητα των προσταγλανδινών στο σώμα, ενώσεις που σχετίζονται με τον πόνο. (6) Επίσης βρέθηκε ότι  καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τυχόν οξείες φλεγμονές. (7)

 1. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει την πήξη του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπιδίων, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη – όπως φαίνεται και σε κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα (8). Σύμφωνα επίσης με μελέτες σε νεφροπαθείς, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορού μειώθηκαν μέχρι και 15%. (9)

 

 1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η ρίζα τζίντζερ είναι πολύ πλούσια σε ολικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη κυτταρικής βλάβης, ιδιαίτερα βλαβών που προκαλούνται από την οξείδωση και συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άνοια. (10) Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, πειραματόζωα η λήψη αιθέριου ελαίου τζίντζερ βοήθησε στη μείωση νεφρικών βλαβών.

Πρόσφατα, μελέτες επικεντρώθηκαν στις αντικαρκινικές δραστηριότητες του αιθέριου ελαίου τζίντζερ, γεγονός που συνδέεται με την αντιοξειδωτική δράση της γυγερόλης και της ζερουμβόνης, ουσιών που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο τζίντζερ. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα ισχυρά συστατικά καταστέλλουν την οξείδωση των καρκινικών κυττάρων σε εύρος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του παγκρέατος, του πνεύμονα, των νεφρών και του δέρματος. (11)

Έχει επίσης αναφερθεί ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ αναστέλλει την εξέλιξη του δερματικού καρκίνου σε πειραματόζωα – ειδικά όταν χρησιμοποιείται τζίντζερ σε θεραπείες, οπότε μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία του καρκίνου.

 1. Φυσικό Αφροδισιακό

Το αιθέριο έλαιο από τζίντζερ βελτιώνει τη λίμπιντο και αντιμετωπίζει θέματα όπως η ανικανότητα και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση του άγχους (12).

 1. Ανακουφίζει από το άγχος.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο τζίντζερ ανακουφίζει από συναισθήματα άγχους, αγωνίας, κατάθλιψης και εξάντλησης και βοηθά στην αϋπνία, ενώ βελτιώνει τη διάθεση. Σύμφωνα με την αγιουβερδική ιατρική, το αιθέριο έλαιο τζίντζερ θεραπεύει συναισθηματικά προβλήματα όπως ο φόβος, η εγκατάλειψη και η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή κινήτρων.

Σύμφωνα με μελέτες γυναίκες που ελάμβαναν χάπια αιθέριου ελαίου τζίντζερ μια εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση  είδαν βελτίωση στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους (13) και ανακούφιση από το άγχος. (14)

Διαβάστε επίσης: Χρησιμοποιήστε αυτά τα 3 Αιθέρια Έλαια και Πείτε Αντίο στο Άγχος και την Κατάθλιψη (+ άλλα 12!)

 1. Μειώνει τον πόνο των μυών και της εμμηνόρροιας

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ ανακουφίζει από κράμπες περιόδου, πονοκεφάλους, οσφυαλγίες και πόνο. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αιθέριου ελαίου τζίντζερ καθημερινά είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της μυαλγίας και των πόνων στις αρθρώσεις από τα παυσίπονα.

Σύμφωνα με μελέτες η καθημερινή χορήγηση συμπληρώματος μείωσε κατά 25% τον πόνο που προκλήθηκε από άσκηση σε 74 συμμετέχοντες. (15) Επίσης μείωσε τους πόνους σε ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου. (16)

Διαβάστε επίσης: 4 Αιθέρια Έλαια για την Ανακούφιση Μυαλγιών!

 1. Βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος

Λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων και της ηπατοπροστατευτικής δραστηριότητάς του, αυτό το αιθέριο ελαίου βοηθά στη θεραπεία της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος – σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα. (17)

________________________________________

Ιστορικά στοιχεία του αιθέριου ελαίου τζίντζερ!

Οι Κινέζοι και οι Ινδοί χρησιμοποιούν τονωτικά από τζίντζερ για να θεραπεύσουν παθήσεις πάνω από 4700 χρόνια, ενώ το τζίντζερ υπήρξε ανεκτίμητο εμπόρευμα την εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την εποχή του Χριστού, λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Με την πάροδο του χρόνου, το τζίντζερ έγινε γνωστό σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ινδία λόγω του εμπορίου μπαχαρικών. Τον 13ο και 14ο αιώνα, η αξία ενός κιλού τζίντζερ ισοδυναμούσε με το κόστος ενός προβάτου! Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους εισήχθη στην Αγγλία για να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά. Από το 1585, το τζίντζερ της Τζαμάικας ήταν το πρώτο μπαχαρικό από την Ανατολή που καλλιεργήθηκε στον Νέο Κόσμο και εισήχθη πίσω στην Ευρώπη. Σήμερα, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τζίντζερ και ακολουθεί η Κίνα, το Νεπάλ, η Νιγηρία, ηΤαϊλάνδη και η Ινδονησία.

________________________________________

Χρήση αιθέριου ελαίου από τζίντζερ!

  • Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς, εφαρμόστε 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου τζίντζερ στην περιοχή της καρδιάς δύο φορές την ημέρα και κάνετε εντριβή.
  • Για τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων, εφαρμόστε τοπικά 2-3 σταγόνες στην πληγείσα περιοχή και κάνετε μασάζ 2 φορές την ημέρα.
  • Για να αυξήσετε τη διάθεση και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, προσθέστε 2-3 σταγόνες σε ένα διαχύτη ή κάνετε εισπνοές δύο φορές την ημέρα.
  • Για τη ναυτία, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες σε διαχύτη αιθέριων ελαίων ή εφαρμόστε 1-2 σταγόνες πάνω από την περιοχή του στομάχου.
 • Για αύξηση της λίμπιντο, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες σε διαχύτη ή να εφαρμόσετε 1-2 σταγόνες στα πόδια ή στην κάτω κοιλιακή χώρα.
 • Για να βοηθήσετε την πέψη και να απαλλαγείτε από τις τοξίνες, προσθέστε 2-3 σταγόνες σε μια λεκάνη και απολαύστε ένα ζεστό ποδόλουτρο.
 • Για την ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων, ετοιμάστε ένα ρόφημα τζίντζερ ή προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ σε πράσινο τσάι δύο φορές την ημέρα
 • Για να αντιμετωπίσετε τον εμετό, προσθέστε μια σταγόνα έλαιο τζίντζερ σε ένα ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι τσάι και πιείτε αργά.
 • Για μαγείρεμα, προσθέστε μια μικρή δόση (1-2 σταγόνες) στη συνταγή, ειδικά όταν μαγειρεύετε κρέας και η συνταγή περιέχει τζίντζερ.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.