Η μυρωδιά των φυτικών αιθέριων ελαίων ή του θυμιάματος μας χαλαρώνει, μας διώχνει το άγχος, αλλά η καύση φύλλων δάφνης μπορεί επίσης να μειώσει την αίσθηση του άγχους. Τα φύλλα δάφνης οφείλουν τα οφέλη για την υγεία στις τρεις ενώσεις: πινένιο, κινεόλη, λιναοόλη. Αυτές οι ενώσεις έχουν αγχολυτικές ιδιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουμε όταν καίμε και εισπνέουμε το άρωμά τους.

Πώς ανακουφίζουν από το άγχος τα φύλλα δάφνης;

Πινένιο

Δεν έχουν υπάρξει σημαντικές μελέτες για το πινένιο και το άγχος σε ανθρώπους, αλλά έχουν διερευνηθεί οι επιδράσεις του πινένιου στα ποντίκια. Σε όλες τις μελέτες, τα ποντίκια εισέπνευσαν εκχυλίσματα που περιείχαν πινένιο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πινένιο μείωσε τα συναισθήματα άγχους.

Κινεόλη

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της κινεόλης σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε στεφανιογραφία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μια ομάδα υποβλήθηκε σε αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια που περιείχαν κινεόλη και η άλλη ομάδα εισέπνευσε απλό απεσταγμένο νερό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ομάδα αρωματοθεραπείας βίωσε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και πόνου πριν και μετά τη διαδικασία σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Αυτό εξηγείται, καθώς η εισπνοή της κινεόλης εμποδίζει την απελευθέρωση των ορμονών που προκαλούν πόνο.

Μία άλλη μελέτη καταμέτρησε τις επιδράσεις κινεόλης σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε επιλεκτικό φραγμό νευρικής ρίζας. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και όλες οι ομάδες εισέπνευσαν αμυγδαλέλαιο. Μία ομάδα εισέπνευσε αμυγδαλέλαιο με λιμονένιο, η άλλη με κινεόλη, η τρίτη με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και η τελευταία εισέπνευσε απλό αμυγδαλέλαιο. Οι ασθενείς στην ομάδα της κινεόλης είχαν πιο μειωμένα επίπεδα άγχους πριν την επέμβαση σε σχέση με όλες τις άλλες ομάδες.

Λιναοόλη

Σύμφωνα με μια μελέτη, αρουραίοι που εισέπνευσαν λιναοόλη βίωσαν μειωμένα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές καθόρισαν τη μείωση του στρες σε αρουραίους ελέγχοντας τα κύτταρα του αίματος και την έκφραση των γονιδίων τους, γεγονός που σημαίνει ότι η λιναοόλη είναι τόσο ισχυρή ώστε επηρεάζει τα κύτταρα του αίματος και τα γονίδια.

Πώς να κάνετε ασφαλή καύση φύλλων δάφνης.

 

Όταν αποφασίσετε να κάψετε φύλλα δάφνης μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2-3 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
 • Τασάκι, μεταλλικό δίσκο ή φύλλο αλουμινίου
 • Αναπτήρα ή σπίρτα

Μέθοδος

 1. Κλείστε την πόρτα και τα παράθυρά σας για να μη διαφύγει η μυρωδιά.
 2. Ανάψτε τα φύλλα και τοποθετήστε τα στο τασάκι.
 3. Αφήστε τα να καούν εντελώς και πετάξτε τη στάχτη αφού έχουν κρυώσει.

 

Λάβετε υπόψη ότι ο καπνός ενδέχεται να θέσει εκτός λειτουργίας τον συναγερμό καπνού του σπιτιού σας, οπότε ίσως χρειαστεί να κάψετε τα φύλλα μακριά από τον συναγερμό.

 

Περισσότερες χρήσης των φύλλων δάφνης.

Ρόφημα

Αντί να κάψετε φύλλα, μπορείτε να τα βράσετε και να φτιάξετε ρόφημα. Δείτε μια απλή συνταγή για ρόφημα με φύλλα δάφνης.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 3-4 φύλλα δάφνης
 • 2 φλιτζάνια νερό
 • Γλυκαντικό της επιλογής σας (προαιρετικά)
 • Κατσαρολάκι

Μέθοδος

 1. Προσθέστε νερό και αφήστε το σε κατσαρόλα, καλύψτε και βράστε για 3 λεπτά
 2. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και αφήστε τα για περίπου 4 λεπτά
 3. Σουρώστε το ρόφημα σε μια κούπα κι απολαύστε.

 

Απελευθερώστε το αναπνευστικό σύστημα

Τα φύλλα δάφνης έχουν την ικανότητα να μειώνουν την παραγωγή ιντερλευκίνης, μιας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.Εάν πάσχετε από κάποια αναπνευστική λοίμωξη, ή συμφόρηση της μύτης, μπορείτε να βράσετε τα φύλλα δάφνης και να εισπνεύσετε τον ατμό από τη μύτη. Αποφύγετε να βάζετε το πρόσωπό σας ακριβώς πάνω από τον ζεστό ατμό γιατί μπορεί να σας κάψει.

Μαγειρέψτε με δάφνη!

Τα φύλλα δάφνης είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό με διακριτική γεύση που δίνει ιδιαίτερη γεύση χωρίς να ταλαιπωρεί τον ουρανίσκο σας. Αφαιρέστε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα και μην τα καταναλώσετε, διότι, αν και νοστιμίζουν και αρωματίζουν το φαγητό μας, η κατανάλωση του φύλλου μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

Χρησιμοποιήστε το για Αρωματοθεραπεία

Εάν δεν θέλετε να κάψετε τα φύλλα, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο δάφνης για να χαλαρώσετε. Ροσθέστε το αιθέριο έλαιο σε  ειδικό διαχυτή αιθέριων ελαίων και εισπνεύστε το άρωμα όποτε έχετε ανάγκη, ή προσθέστε πριν τον ύπνο μερικές σταγόνες σε μια πετσέτα και τοποθετήστε το δίπλα στο μαξιλάρι σας. Θα ξυπνήσετε νιώθοντας ευεξία, ξεκούραση και ενέργεια για την επόμενη μέρα.

 

Έλεγχος παρασίτων

Μια μελέτη δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο φύλλων δάφνης είναι ένα καλό απωθητικό για τα έντομα και μπορεί επίσης να εμποδίσει την εκκόλαψη αυγών. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε λίγο βαμβάκι και να το τοποθετήσετε στα ντουλάπια σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα φύλλα δάφνης οπουδήποτε στην κουζίνα σας, ακόμα και στα δοχεία με αλεύρι και σπόρους. Η οσμή των φύλλων δεν επηρεάζει το φαγητό σας, αλλά να διώχνει τα παράσιτα.

Η καύση των φύλλων δάφνης μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική μέρα. Μπορείτε επίσης να αποκομίσετε τα οφέλη από αυτό το ευπροσάρμοστο βότανο προσθέτοντας τα φύλλα στο φαγητό και το ποτό,  ή να ανακουφίσετε το αναπνευστικό σας σύστημα, ακόμη και γα την απομάκρυνση των παρασίτων.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.