• Η γλυκόριζα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις του στομαχικού έλκους
 • Η γλυκόριζα ανακουφίζει επίσης από τον έντονο βήχα – δρα ως αποχρεμπτικό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 • Η ρίζα γλυκόριζας είναι ευεργετική για την πέψη, εξομαλύνει ερεθισμούς και φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα.

Η επιστημονική ονομασία της ρίζας γλυκόριζας Glycyrrhiza, προέρχεται από το “γλυκό” (γλυκό) και το “riza” (ρίζα). Αυτή η “γλυκιά ρίζα” περιέχει γλυκυρριζίνη, μια ένωση που μπορεί να είναι έως και 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης, σκέφτονται γλυκές αμαρτίες στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.

Ωστόσο, η γλυκόριζα είναι ένα πολυετές βότανο που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες αιώνες τώρα. Στην πραγματικότητα, η χρήση της τεκμηριώνεται στην Ασσυρία και την Αίγυπτο.

Στην αρχαία Αραβία τη χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση από τον βήχα, ενώ στην αρχαία Ελλάδα εκτός από τον βήχα ανακούφιζε και από το άσθμα. Το βότανο χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Κίνα, για την ανακούφιση των βλεννογόνων από τον ερεθισμό και των σπασμών του πεπτικού συστήματος.

Σχεδόν όλες οι κινέζικες παραδοσιακές συνταγές περιέχουν γλυκόριζα επειδή ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί τις δράσεις των βοτάνων .1 Με άλλα λόγια, συμβάλλει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων των άλλων βοτάνων.

Στην Ινδία, η παραδοσιακή αγιουβερδική ιατρική χρησιμοποιεί τη ρίζα της γλυκόριζας ως αποχρεμπτικό, ανακουφίζοντας από σπασμούς, λόγω της αντιφλεγμονώδους και χαλαρωτικής δράσης  (ανακουφίζει τον ερεθισμό των βλεννογόνων) που ρυθμίζει επίσης τη λειτουργία των επινεφριδίων2.

Η γλυκόριζα έχει πολλές και εύκολες χρήσεις κι εφαρμογές!

Η γλυκόριζα είναι από τα πιο μελετημένα φαρμακευτικά φυτά με πολλές χρήσεις κι εφαρμογές. Ας δούμε μερικές χρήσεις που την έχουν κάνει τόσο διάσημη!

 1. Ανακουφίζει από το στομαχικό έλκος

Το γλυκόριζα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ανακουφίζει το στομαχικό έλκος (πολλά έλκη προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori (Η. Pylori)). Η Επιτροπή Υγείας στη Γερμανία ενέκρινε τη χρήση ρίζας γλυκόριζας για τη θεραπεία των ελκών.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ιώσεων

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις της ρίζας γλυκόριζας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα των ώσεων, ανακουφίζει από τον βήχα και κρυολογήματα. Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό και καταπραΰνει τον οργανισμό και το αναπνευστικό σύστημα. Σύμφωνα με την αρμόδια γερμανική υπηρεσία, η χρήση ρίζας γλυκόριζας λειτουργεί αποχρεμπτικά και ανακουφίζει από συμπτώματα συμφόρησης, ενώ η British Herbal Compendium προτείνει τη χρήση ρίζας γλυκόριζας για βρογχίτιδα3.

 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ενίσχυση πεπτικής λειτουργίας

Η ρίζα γλυκόριζας ενισχύει την πεπτική λειτουργία και εξομαλύνει τυχόν ερεθισμούς ή φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα. Η χρήση της είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία επώδυνων σπασμών που σχετίζονται με χρόνια γαστρίτιδα και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακουφίζει από φούσκωμα και πεπτικές διαταραχές. 4

Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα της γλυκόριζας ανακουφίζει από τη δυσπεψία5, ενώ ο συνδυασμός εκχυλισμάτων από γλυκόριζα, χαμομήλι, αγγελική, γαϊδουράγκαθο και αψιθιά βοηθά στη δυσπεψία και τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του εμετού5.

 1. Αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενίσχυση ανοσοποιητικού.

Πάνω από 400 ενώσεις έχουν απομονωθεί από τη γλυκόριζα, συμπεριλαμβανομένης της ισολικιριτίνης και της ναρινενίνης, οι οποίες ενισχύουν την επαγωγή των κυττάρων Τ, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των ανοσοαποκρίσεων και στην πρόληψη των αυτοάνοσων. 6

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές αναφορές, η γλυκόριζα παρουσιάζει μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία:

“Αναγνωρίζετι ως ένα ευεργετικό φάρμακο κατά της νόσου του πεπτικού έλκους, της δυσκοιλιότητας, του βήχα και της ιογενούς λοίμωξης. Η γλυκυρριζίνη και τα φλαβονοειδή όπως η υγρητριτίνη, η ισολιχουριτίνη και τα αγλυκόνια της γλυκόριζας συνιστούν τα κύρια συστατικά της γλυκόριζας.

Η γλυκυρριζίνη αναστέλλει τη φλεγμονή των ιστών μειώνοντας την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) … Η γλυκόριζα έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τόσο in vitro όσο και in vivo.

… Τα τελευταία χρόνια, η γλυκόριζα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της σημαντικής βιοδραστικής δράσης που ενεργοποιεί την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη λειτουργία”.

 1. Ανακουφίζει από τη Δυσκοιλιότητα

Η γλυκόριζα λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό ενεργοποιώντας τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα με μια μελέτη, η χορήγηση παραδοσιακού φυτικού σκευάσματος με γλυκόριζα και άλλα βότανα βελτίωσε σημαντικά τη χρόνια δυσκοιλιότητα. 7

 1. Καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων

Η γλυκόριζα έχει αντι-ιική δράση ευρέος φάσματος και μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του έρπητα, του HIV, της ηπατίτιδας, του SARS και της γρίπης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Κίνα, “τα τριτερπενοειδή της γλυκόριζας έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν το φυτό νέο αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος.” 8

 1. Επινεφρίδια και στρες

Η γλυκόριζα είναι ένα προσαρμογόνο βότανο, δηλαδή βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το άγχος. Είναι αποδεδειγμένο ότι η γλυκόριζα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει την κορτιζόλη, τη ορμόνη του στρες, η οποία ταλαιπωρεί τα επινεφρίδια. 9

 1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και εμμηνόπαυση

Η γλυκόριζα έχει οιστρογόνα δράση και μειώνει τον αριθμό και τη διάρκεια των εξάψεων και την ορμονοθεραπεία στις γυναίκες σε κλιμακτήριο. 10  Μπορεί επίσης να ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Χορήγηση με μέτρο…

Μπορεί η ρίζα γλυκόριζας να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ωστόσο καλύτερα να μην το παρακάνετε λόγω της δραστικής ένωσης γλυκυρριζίνης (απαγορεύεται και η υπερδοσολογία και η μακροχρόνια λήψη). Η υπερβολική δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε ψευδοαλοστεροτονισμό, κατάσταση που μας κάνει υπερβολικά ευαίσθητους σε μια ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων, με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και έμφραγμα. 11

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ συνιστά τη χρήση γλυκόριζας για περίοδο που δεν θα είναι μεγαλύτερη από μία εβδομάδα, ενώ η χρήση της, ακόμη και μετά τη συμβουλή ενός ειδικού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει  τις τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Απαγορεύεται η χρήση σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Εάν επιθυμείτε τα οφέλη της γλυκόριζας χωρίς τους κινδύνους υπερβολικής δόσης γλυκυρριζίνης, υπάρχει γλυκόριζα χωρίς γλυκυρριζίνη.

Ωστόσο, μπορείτε επίσης να μασήσετε ένα κομμάτι ρίζας γλυκόριζας ή να ετοιμάσετε ένα ωραίο τσάι γλυκόριζας. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland συνιστά τις ακόλουθες μορφές και δοσολογίες: 12

   

  • Αποξηραμένη ρίζα: 1 έως 5 g ως έγχυση ή αφέψημα (βρασμένο), τρεις φορές την ημέρα
  • Τυποποιημένο εκχύλισμα: 250 έως 500 mg, τρεις φορές ημερησίως, τυποποιημένο για να περιέχει 20% γλυκυρριζικό οξύ
  • Εκχύλισμα DGL 4: 1: μάσηση 300 έως 400 mg, τρεις φορές ημερησίως 20 λεπτά πριν από τα γεύματα, για πεπτικό έλκος
  • Γλυκόριζα 1: 5 βάμμα: 2 έως 5 mL, τρεις φορές την ημέρα
  • Εκχύλισμα DGL: 0,4 έως 1,6 g, τρεις φορές ημερησίως, για πεπτικό έλκος
  • Στοματική πλύση: Αναμίξτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα γλυκόριζας με 1/4 φλιτζάνι νερό, κάντε γαργάρες τέσσερις φορές την ημέρα – ανακουφίζει, μεταξύ άλλων, από τις άφθες.

  Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.