Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ασθένειες του σώματος είναι παγιδευμένα συναισθήματα, που επηρεάζουν την κατάσταση του σώματός μας, αυξάνονται συνεχώς. Με την απελευθέρωση κατεσταλμένων, καταπιεσμένων και παγιδευμένων αρνητικών συναισθημάτων, μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα μας.
Φυσικά, μπορείτε να αισθανθείτε την επίδραση των συναισθημάτων στο σώμα σας. Για παράδειγμα όταν ντρέπεστε, κοκκινίζει το πρόσωπό σας, όταν έχετε άγχος η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα ή όταν φοβάστε μπορεί να αισθάνθείτε σφίξιμο στο στομάχι και μυϊκή ένταση. Με τον τρόπο αυτό, ξέρετε πώς μερικά συναισθήματα μπορεί να γίνουν αισθητά από σώμα σας.
Yπάρχει μια ψυχική συνιστώσα στον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα, στο πως ερμηνεύουμε το γεγονός. Για παράδειγμα, αν χαλάσει το αυτοκίνητο σας καθώς πηγαίνετε στη δουλειά, μπορεί να νιώσετε απογοήτευση και θυμό ή μπορείτε να το εκλάβετε σαν μήνυμα και να σκεφτείτε ότι πρέπει να οδηγείτε πιο αργά και προσεκτικά και να προσέχετε τα υπάρχοντά σας. Η απόφαση για το πως θα ερμηνεύσετε και θα χειριστείτε τα συναισθήματά σας για ένα συμβάν είναι η ψυχική συνιστώσα που ορίζει το πως αυτά τα συναισθήματα θα επηρεάσουν το σώμα σας.
Πως τα Αρνητικά Συναισθήματα Επηρεάζουν την Υγεία σας
Ο Dr. Mercola λέει: «Ο κλασικός ορισμός του στρες είναι: κάθε πραγματική ή φανταστική απειλή, και η αντίδραση του σώματός σας σε αυτήν.» Η φυσική αντίδραση του σώματός σας στο στρες μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη χημεία του εγκεφάλου, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στην ορμονική ισορροπία , και σε πολλά άλλα.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε αν μπορούμε ή όχι να καλλιεργήσουμε θετικά συναισθήματα που να επηρεάζουν το σώμα μας και να βελτιστοποιούν την υγεία μας. Βρήκαν ότι αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, ο θυμός και η θλίψη, περιορίζουν στιγμιαία τις επιλογές αντίδρασης ενός ατόμου με βάση τις προεπιλεγμένες για την επιβίωσή του. Με άλλα λόγια, καταφεύγουμε στην πάλη ή στη φυγή σαν απάντησή σε κάποιο αρνητικό συναίσθημα που έχουμε και είτε αντιδρούμε επιθετικά, είτε κρύβουμε μέσα μας όσα νιώθουμε και πνίγουμε τα συναισθήματά μας.
Ερευνητές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια ισχυρίζονται ότι: « οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και συσχετίζονται με µε ανοσο-µεσολαβούµενες ασθένειες». Επίσης η έρευνα έδειξε ότι: «Υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι παράγοντες όπως το στρες, η αρνητική επίδραση (των συναισθημάτων), η κλινική κατάθλιψη, η κοινωνική υποστήριξη, και η κατάπνιξη/άρνηση μπορεί να επηρεάσει τους κυτταρικούς και χημικούς δείκτες (λεμφικό υγρό) της ανοσολογικής κατάστασης και λειτουργίας.»
Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τουλάχιστον στην περίπτωση λιγότερο σοβαρών μολυσματικών νόσων (κρυολόγημα, γρίπη, έρπης) , υπάρχουν σαφή και πειστικά στοιχεία που συνδέουν το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα με την εκδήλωση των νόσων. Με άλλα λόγια, αν βρίσκεστε σε κακή διάθεση, αισθάνεστε λυπημένοι, έχετε θυμό ή είστε αγχωμένοι, είναι πιθανότερο να εκδηλώσετε μια ασθένεια όπως η γρίπη.
Πως τα Θετικά Συναισθήματα Επηρεάζουν την Υγεία σας
Όταν αισθάνεστε χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμό, αισιοδοξία, ότι σας εκτιμούν, σας σέβονται και σας αγαπούν, το σώμα σας αντιδρά με την απελευθέρωση των ενδορφινών και της οξυτοκίνης, που συχνά αποκαλείται «η αγκαλιά των ορμονών». Νιώθουμε όμορφα όταν αισθανόμαστε αυτά τα συναισθήματα και επιζητούμε όλο και περισσότερα.
Αντίθετα με τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να μείνουν παγιδευμένα στο σώμα, τα θετικά συναισθήμα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επιδράσεων των αρνητικών συναισθημάτων από το σώμα. Τα θετικά συναισθήματα δεν παγιδεύονται στο σώμα μας, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι ενεργοποιούν κυτταρικές αλλαγές που βελτιώνουν τη κανονική λειτουρία του σώματος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν λένε ότι τα θετικά συναισθήματα (π.χ. χαρά, το ενδιαφέρον και η ευχαρίστηση) διευρύνουν το στιγμιαίο ρεπερτόριο σκέψεων ενός ατόμου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οικοδομήσει σταθερούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν και την προγονική λειτουργία της επιβίωσης.
Τα θετικά συναισθήματα έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν εγκλωβιστεί μέσα μας. Το μοντέλο διεύρυνσης-οικοδόμησης του ρεπερτορίου σκέψεων που αναφέρθηκε προηγουμένως δίνει τη δυνατότητα στα θετικά συναισθήματα να “κερδίσουν χώρο” στο μυαλό και στο σώμα του ατόμου, παραμερίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Πράγματι, εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανοποίηση και χαρά επιταχύνουν την ανάρρωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από αρνητικά συναισθημάτα.
Διαβάστε επίσης: ( 9 τύποι πόνου που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ψυχολογική σας κατάσταση )
Πως Μπορείτε να Χρησιμοποιήσετε Αυτές τις Πληροφορίες για να Επηρεάσετε Θετικά την Υγεία σας
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα αρνητικά συναισθήματα στο σώμα σας. Η εξάσκηση της αυτογνωσίας και του αυτοελέγχου είναι το κλειδί. Όταν συνηδειτοποιείτε ότι αισθάνεστε άγχος για παράδειγμα, σε ποιά σημεία του σώματος σας νιώθετε τις αλλαγές στο σώμα σας; Μόλις εντοπίσετε αυτές τις αλλαγές στους μυς σας και στα εσωτερικά σας όργανα, θα είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την εσωτερική επεξεργασία των συναισθημάτων σας, και χαλαρώνοντας τους μυς σας, να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθετε.
Αλλάξτε τον τρόπο που επεξεργαζόσαστε τα συναισθήματα σας, αναδιατυπώνοντας τη φράση: «Το γεγονός αυτό με έχει στεναχωρήσει πολύ» στο μυαλό σας, στη φράση: «Αυτή είναι μια μικρή ατυχία. Όλα θα είναι εντάξει. » Χαλαρώστε την ένταση των μυών σας στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης, σηκώνοντας και κατεβάζοντας τους ώμους σας. Πολλοί από εμάς κουβαλάμε ένταση σε αυτά τα σημεία, οπότε οι ώμοι είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε να αποκτάτε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και στον τρόπο που αυτά επηρεάζουν το σώμα σας.