Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά γιατροσόφια που έχουν ως σκοπό την προώθηση της χαλάρωσης και τη διευκόλυνση του ύπνου για χιλιάδες χρόνια.

Ένα αρχαίο κινέζικο ρητό λέει «φάε μέλι κάθε βράδυ» και οι Ευρωπαίοι παραδοσιακοί θεραπευτές πρότειναν την πόση ενός φλιτζανιού ζεστό γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν από τον ύπνο από την εποχή Μεσαίωνα.

Μια ακόμα παλιά θεραπεία για την καταπολέμηση των αϋπνιών περιλαμβάνει δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό πριν από τον ύπνο, ενώ οι παραδοσιακοί θεραπευτές του Μεξικού χρησιμοποιήσει ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι χαμομηλιού. Οι παραλλαγές που λέγεται ότι προκαλούν ύπνο περιλαμβάνουν ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι τσάι πασσιφλόρα.

Το μέλι και ο ύπνος (ο κύκλος HYMN)

Ο Σκωτσέζος φαρμακοποιός, ερευνητής και συγγραφέας Mike McInnis πιστεύει ότι οι φυσικές θεραπείες με μέλι βελτιώνουν και επιμηκύνουν τον αποκαταστατικό ύπνο με τουλάχιστον τρεις μηχανισμούς. Υποστηρίζει πως όταν λαμβάνεται πριν τον ύπνο, το μέλι: (1)

 • Εξασφαλίζει επαρκή αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ για οκτώ ώρες ύπνου (αυτό εμποδίζει ή περιορίζει την πρόωρη απελευθέρωση δύο ορμονών του στρες,  την κορτιζόλη και αδρεναλίνη).
 • Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Συμβάλλει στην απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που απαιτείται τόσο για την αποκατάσταση όσο και για την ανοικοδόμηση των ιστών του σώματος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Ο μηχανισμός αυτής της διαδικασίας μπορεί να περιγραφεί από αυτό που αποκαλεί ο McInnes ο κύκλος μελιού-ινσουλίνης-μελατονίνης ή ο κύκλος HYMN ( Honey, Insulin, Melatonin Cycle). Αυτός ο κύκλος αρχίζει με την κατάποση μίας έως δύο κουταλιών σούπας μελιού την ώρα πριν τον ύπνο ως εξής:

 1. Το τμήμα γλυκόζης του μελιού περνά από το έντερο, μέσω της κυκλοφορίας του ήπατος και στην γενική κυκλοφορία.
 2. Η ήπια άνοδος του σακχάρου (από γλυκόζη) ωθεί την ελεγχόμενη απελευθέρωση της ινσουλίνης από το πάγκρεας.
 3. Η παρουσία ινσουλίνης στη γενική κυκλοφορία οδηγεί την τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο.
 4. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, μια βασική ορμόνη που προάγει τη χαλάρωση.
 5. Στο σκοτάδι, η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη στον επιγονικό αδένα.
 6. Η μελατονίνη ενεργοποιεί τον ύπνο μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και με άλλους μηχανισμούς. Αναστέλλει επίσης την απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνη από το πάγκρεας, αποτρέποντας έτσι την ταχεία πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
 7. Η μελατονίνη προάγει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη είναι η ορμόνη που διέπει όλη την φυσιολογία της ανάρρωσης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας της αποκατάστασης που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 8. Ένας καταρράκτης των ορμονών ανάκτησης εκκινεί την επισκευή, συντήρηση και ανακατασκευή των οστών, των μυών και άλλων ιστών του σώματος.
 9. Η μελατονίνη επηρεάζει την παγίωση της μνήμης από την απαίτησή της για το σχηματισμό μορίων προσκόλλησης νευρικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του ;ύπνου REM. Αυτά τα μόρια είναι απαραίτητα για την επεξεργασία της βραχυπρόθεσμης μνήμης από τον ιππόκαμπο σε μακροπρόθεσμη μνήμη στο φλοιό του εγκεφάλου.
 10. Ταυτόχρονα, η μερίδα φρουκτόζης του μελιού ασκεί τον κρίσιμο ρόλο της. Το συκώτι λαμβάνει φρουκτόζη και τη μετατρέπει σε γλυκόζη και έπειτα σε γλυκογόνο του ήπατος, παρέχοντας έτσι στον εγκέφαλο μια σταθερή παροχή γλυκόζης για τη νύχτα.
 11. Επιπλέον, η φρουκτόζη ρυθμίζει την πρόσληψη γλυκόζης στο ήπαρ προάγοντας την απελευθέρωση της γλυκοκινάσης από τους πυρήνες ηπατοκυττάρων. Έτσι, η φρουκτόζη εξασφαλίζει καλή προμήθεια γλυκογόνου στο ήπαρ όλη τη νύχτα και αποτρέπει την απότομη αύξηση γλυκόζης / ινσουλίνης όπως αναφέρεται στο στάδιο 1.
 12. Μια επαρκής παροχή γλυκογόνου στο ήπαρ σημαίνει ότι οι ορμόνες του στρες δε χρειάζεται να απελευθερωθούν.

Η πιθανότητα  το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές, φθηνό και αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για την ενίσχυση του ύπνου είναι συναρπαστικό. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον σημαντικό τομέα με προσεκτικά ελεγχόμενες και τυχαιοποιημένες δοκιμές στον άνθρωπο.

Φυσικές θεραπείες για την Χρόνια Αϋπνία

Το μέλι και ο ύπνος πάνε χέρι-χέρι. Εδώ είναι μερικές πρόσθετες συνταγές:

 • Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι, άνθη πορτοκαλιού, μελισσόχορτο ή φλαμούρι. Πιείτε πριν από τον ύπνο.
 • Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα. Πιείτε πριν από τον ύπνο.
 • Προετοιμάστε το μισό ποτήρι χυμού πορτοκαλιού αραιωμένο με ίση ποσότητα χλιαρού νερού. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και πιείτε λίγο πριν τον ύπνο.
 • Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μέντας. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα γαρίφαλο.
 • Αναμείξτε 50γρ μελιού με 5 σταγόνες λάδι λεβάντας. Προσθέστε 1 ή 2 κουταλιές του μείγματος αυτού στη μανιέρα με ζεστό νερό και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο για 10 έως 15 λεπτά.

Προτού εμφανιστούν τα υπνωτικά χάπια και τα ηρεμιστικά, υπήρχε το μέλι! Σε αυτό το άρθρο μάθατε κάποιους τρόπους  για να χρησιμοποιήσετε το μέλι ώστε να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας με φυσικό τρόπο, ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι κάθε πρωί!

Διαβάστε επίσης: Χρυσό Μέλι: Κουρκουμάς με Μέλι. Το Ισχυρότερο Αντιβιοτικό με Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Πηγές: (1) Altman, N. (2010). The honey prescription: the Amazing power of honey as Medicine. Inner Traditions/Bear & Co.

Nathaniel Altman, author of The Honey Prescription, is a medical writer and researcher. Visit www.nathanielaltman.com. Excerpted with permission by Healing Arts Press at www.healingartspress.com.